Fejleszthető-e a tökéletes?

SZÛCS ANDRÁSSZÛCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.08.10. 22:15
Címkék
Miután az újabban Community Shield néven futó Szuperkupa-mérkőzéssel hivatalosan megnyitották a Premier League 2005-2006-os idényét, a hét végén jön az igazi rajt: az első bajnoki forduló. Egészen más hangulatban kezdődik a szezon, mint az elmúlt években, mivel újabb együttes férkőzött oda a szokásos óriások mellé, pontosabban elé. A Chelsea története során másodszor vág neki címvédőként a sorozatnak, ami ez esetben a nagy esélyes szerepkörével is feltétlenül együtt jár. A Stamford Bridge-en szemlátomást nem ijednek meg ettől a körülménytől, már a nyár elején egyértelművé tették az illetékesek, hogy a cél ismét mind a négy elérhető trófea (bajnoki cím, Ligakupa, FA-kupa, Bajnokok Ligája) elhódítása - legutóbb az első kettő összejött. A bajnokságot felvezető sorozatunk negyedik részében éppen José Mourinho legénységével, továbbá a három újonccal foglalkozunk.
Egységben az erô, avagy három alapember, Paulo Ferreira (balra), Lampard és Terry közös gyakorlata
Egységben az erô, avagy három alapember, Paulo Ferreira (balra), Lampard és Terry közös gyakorlata
Egységben az erô, avagy három alapember, Paulo Ferreira (balra), Lampard és Terry közös gyakorlata
Egységben az erô, avagy három alapember, Paulo Ferreira (balra), Lampard és Terry közös gyakorlata
Egységben az erô, avagy három alapember, Paulo Ferreira (balra), Lampard és Terry közös gyakorlata
Egységben az erô, avagy három alapember, Paulo Ferreira (balra), Lampard és Terry közös gyakorlata

Az amúgy is arisztokratának becézett Chelsea az idén nyáron sem fukarkodott, két nagyobbacska igazolása is kitett 29 millió fontot, ezáltal abszolút megerősítést nyert az angol sajtó szemléletes leírása a mai átigazolási piacról. Eszerint José Mourinho sétálgat a játékosüzletben kezében Roman Abramovics kimeríthetetlen pénztárcájával, mialatt a többi menedzser irigykedve dugja az orrát a kirakat üvegéhez.

Az idei bevásárlás magában foglalta Shaun Wright-Phillips megszerzését is - egyrészt a Manchester Citytől, másrészt az Arsenal orra elől. Egyébként ez a transzfer okozhatja az egyetlen már most látható problémát a kékek táborában, merthogy a londoniak szinte a tökélyig fejlesztették a gárda taktikáját, márpedig ebbe a kis termetű szélvész már nem fér bele.

A hátsó négyestől előre haladva ugyanis Lampard mellett Makelele pozíciója biztos, a harmadik poszt lehet kétséges, a frontvonalban viszont kiválóan működik Duff, Robben és Drogba triója. Egy szó, mint száz: a középpályán van már csak szabad terület - vagy valaki helyén. Sokakkal egyetemben mi is arra szavazunk, hogy a szisztéma marad, és Duff megy - a kispadra -, megoldva a rejtélyt.

A másik új elem, az egyedüli nem megfelelően levédett szeglet felügyeletére megvett Asier del Horno, aki épp tegnap jegyezte meg: "A Chelsea-n kívül senki sem fizetett volna értem nyolcmillió fontot." Mi tagadás, van benne igazság, habár ügyes játékosról van szó. Ezzel összhangban viszont nőtt a lehetőségek száma a középhátvédek tekintetében, elvégre William Gallas alakította a szükség-balbekk szerepét a legutóbbi idényben.

A majdnem tökéletes keretbe még egy embert várnak, méghozzá Franciaországból. Mickael Essien a nyár legnyúlósabb sztorijának főhőse: hiába akar mindenáron a Chelsea-hez igazolni, saját klubelnöke ugyanennyire ellenálló. Most ott tartanak, hogy magának a játékosnak sikerült rávennie Jean-Michel Aulas-t, egy utolsó tárgyalási körre üljön le az éppen St. Tropez-ban nyaraló Abramoviccsal. A hírek szerint az árat is megállapították, ez 27 millió font. A brit média optimistán úgy véli, Essien már a hét végi Premiership-rajt előtt aláírhat - ez esetben ő egészítheti ki a középső sort.

Ezen ügyleteken kívül teljes nyugalom honol a Stamford Bridge környékén, a címvédő abszolút favoritja a most kezdődő évadnak. Ezt az igazgató, Peter Kenyon már deklarálta is a következő mondattal: "A bajnoki címnek nem sok esélyese van - szám szerint egy." José Mourinho a főnöke és arra hajazó saját nyilatkozatán is tompított azóta, a "tavalyi" dobogósok mellett a Bajnokok Ligája-győztes Liverpoolt is beemelve a számottevő erők közé.

A cél meghatározása gyorsan ment: a vágyak szerint jövő tavasszal az összes megnyerhető trófeának a Chelsea múzeumában a helye. A kissé szerényebb terv a bajnoki cím vagy BL, illetve még egy kupa elhódítását irányozza elő. A névsort böngészve erre van esély. Nem is kicsi. ----
Már az is elôfordul, hogy megismernek az utcán, a minap szervizbe vittem a kocsimat, ahol a szerelô megkérdezte, hogy nem engem látott-e a televízióban

(Gál Róbert a számára még újdonságnak számító népszerûségrôl)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Sok jó futballista, kevés hely


Az idény elején várhatóan a Community Shielden látott tizenegy küzd majd, e megfontolásból jelöltük például Eidur Gudjohnsent a középpályára. Később bizonyosan lesznek cserék - divatosan: rotáció -, amit az évad hoszszúsága és sűrűsége megfelelően indokol is. A Chelsea nagy ereje abban rejlik, hogy ha esetleg még az egész kezdőcsapat ki is esik, van még egy majdnem hasonló kvalitású sor. ----
Jelenleg Frank Lampard a csapat vezéralakja, ehhez kétség sem férhet. A Rooneyhoz és Gerrardhoz hasonlóan nyolcasban feszítő középpályás legutóbb szenzációs évet futott, még saját csapattársait is lepipálta sok-sok kategóriában. Ô lett például a házi gólkirály, mindenki másnál több mérkőzést játszott, és ami a legfontosabb: minőségi játékot nyújtott. A Premier League első helyét biztossá tevő boltoni meccsen is ő lőtte a kritikus találatokat.

Egyébként is munkamániás, a vasárnapi Szuperkupa-meccs másnapján, a szurkolók számára is nyílt edzésen egyedül ő dolgozta végig azt a kemény edzést, amelyet a rangadón nem szereplők teljesítettek. Nem véletlenül vetődik fel időről időre Európa elitklubjainak a neve mint lehetséges célállomás - ezen egyletek csak azt felejtik el, hogy időközben a Chelsea is az lett, pénzszűke meg végképp nincs már Dél-Londonban… Klubhűsége mellett az is megemlítendő, hogy ő még a "pre-Abramovics-érában" érkezett, jóllehet már akkor is 10 millió fontot kóstált.

A nemsokára induló meccsdömping végén pedig ott tornyosul emberünk nagy célja is, a világbajnokság. Pontosítsunk: Lampard meg akarja nyerni a jövő évi tornát, s ezért ő maga is nagyon sokat tehet. ---- Sunderland (újonc, 1.)
A 2003-ban az általában szokásosnál is nagyobb sokként megélt kiesés után jó időbe telt, mire magukhoz tértek a piros-fehérek: az ocsúdásra rá is ment a következő év. Ám Mick McCarthy azóta átformálta az egész együttest, és mára megvan az új névsor, amely nyomaiban sem hasonlít a két évvel ezelőtt alámerülőre. Az előző évadban végig az élbolyban tanyázott a csapat, a végére aztán huszáros hajrával a bajnoki címet is zsebre tette. A titkos fegyvernek vélt Julio Arca pedig felépült sérüléséből, így jó esély kínálkozik a bennmaradásra. Ha viszont a távozó, nem mellesleg házi gólkirály Marcus Stewart hiánya a vártnál jobban érződik majd, akkor a lift rögtön visszaindulhat…

West Ham (újonc, 6.)
A történelmében dicső, közelmúltjában inkább borús londoni egylet igazán mesés módon küzdötte vissza magát a Premiershipbe. A WHU ugyanis csupán a hatodik helyre futott be a Championshipben, ám a rájátszásban kamatozott a klub szelleme. Ami szintén a csodával határos: a 2006 tavaszán már a negyvenet is betöltő Teddy Sheringham volt a vezér a maga 20 bajnoki góljával. Rajta kívül húzóember még Zamora és Repka is, a nyári szünetben pedig jöttek még jó nevek: Carroll, Konchesky és az izraeli Benajun. Ezt alapul véve akár a középmezőny is megcélozható, de ha a menedzser, Alan Pardew továbbra is közutálatnak örvend majd, akkor nem vár könnyű idény a "kalapácsosokra".

Wigan (újonc, 2.)
Sokak szerint az Athleticet fenyegeti legjobban annak a veszélye, hogy csupán egy évet élvezhet a Premier League-ben. Pedig megérdemelné a sikerélményt a társulat, elvégre 2004-ben az utolsó fordulóban maradt le az esetleg élvonalbeli tagságot érő rájátszásról. Viszont elég soványnak tűnik a keret, a legnagyobb fogás az egykor a Liverpoolban futballozó Stéphane Henchoz. A mester, Paul Jewell egyébként is morcos mostanság, mert hiába ígért neki 20 millió fontot (!) a klubelnök, a fontosabb kiszemeltek közül egy se írt alá végül, ergo akár csatlakozhatunk a Wigant féltők táborához.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik