Az angol újságok is bírálják a játékvezetőt

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.08.10. 10:00
Címkék
Az angol médiumok nem foglalkoznak kiemelt terjedelemben a tegnap Manchester United-DVSC-AVE Ásványvíz Bajnokok Ligája-selejtezővel, de legtöbbjük azért illő figyelmet szentelt az összecsapásnak. Abban minden angol újság egyetérteni látszik, hogy a United jobb volt, és már szinte bizonyosan továbbjutónak mondható. Azt azonban még az angliai újságírók is fölvetették, hogy egy más felfogásban bíráskodó játékvezető mellett végződhetett volna másképp is a találkozó...
Dragan Vukmir (balra) és az angolok szerint legjobb debreceni, Éger László figyeli Park Dzsi Szungot (fotó: Reuters)
Dragan Vukmir (balra) és az angolok szerint legjobb debreceni, Éger László figyeli Park Dzsi Szungot (fotó: Reuters)
Dragan Vukmir (balra) és az angolok szerint legjobb debreceni, Éger László figyeli Park Dzsi Szungot (fotó: Reuters)
Dragan Vukmir (balra) és az angolok szerint legjobb debreceni, Éger László figyeli Park Dzsi Szungot (fotó: Reuters)
Dragan Vukmir (balra) és az angolok szerint legjobb debreceni, Éger László figyeli Park Dzsi Szungot (fotó: Reuters)
Dragan Vukmir (balra) és az angolok szerint legjobb debreceni, Éger László figyeli Park Dzsi Szungot (fotó: Reuters)


A legbeszédesebb talán a Sky Sports kommentárja: a tévétársaság sportportálja szerint a Debrecen szívósan küzdött, de a magyar csapat játéka minden elképzelést nélkülözött a Manchester térfelén. A United könnyedén aratott háromgólos sikert, így a budapesti visszavágó már nem több puszta formalitásnál. Ezzel együtt azonban a Sky újságírója megjegyzi, amivel valószínűleg a DVSC-drukkerek nagy része is egyetért: egészen másképp is alakulhatott volna a mérkőzés, ha Luis Medina Cantalejo játékvezető megadja Halmosi Péter gólját a második félidő első percében. Emellett azt sem hallgatja el a publicista, hogy Roy Keane-t egy valamivel szigorúbb bíró már az első félidőben leküldte volna a pályáról - hát igen... Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy döntetlen állásnál, emberelőnyben ki tudja, mire lett volna képes a DVSC.

A soccernet.com szakportál tudósításának magyar szempontból legérdekesebb eleme Éger László teljesítményének dicsérete. "A Manchester első találatát akár gólok özöne is követhette volna, mivel a magyar csapat nem találta a helyét a pályán. Többször úgy tűnt, hogy csak a termetes középhátvéd, Éger László akadályozza meg a Unitedet a gólzáporos győzelem elérésében. Éger szinte minden a DVSC kapuját fenyegető labdába bele tudta tenni a fejét vagy a lábát, ami nem kis teljesítmény, tekintve, hogy az egyik szélről a másikra száguldozó Cristiano Ronaldo mekkora zavart okozott a vendégek között."

A futball-honlap úgy látta, az első félidőben Ronaldóé volt Rooney gólja mellett az egyetlen valamirevaló helyzet, és ők is megjegyezték, hogy könnyen elolvadhatott volna a United előnye, ha a spanyol bíró nem adja meg az ominózus, vitatható szabadrúgást Halmosi góljánál. Szerintük viszont a Manchesternek pont egy ilyen pofonra volt szüksége, hogy újra elkezdjen játszani és hamar döntésre vigye a párharcot.

Szavazás

A debreceni visszavágó 0-3-ról indul a ManUnited ellen. Mire lesz ez elég?


A BBC internetes oldala is Éger Lászlót emeli ki a debreceniek közül, aki kétszer van Nistelrooy előtt keresztezett az utolsó pillanatban, egyszer pedig Gary Neville labdájába lépett bele a legjobbkor. A BBC ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy Rooney remek passzaival folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a Debrecen védelmét, Cristiano Ronaldo pedig gyorsaságával és kiismerhetetlen cseleivel okozott rengeteg kellemetlen pillanatot a vendégeknek. A vélemény itt is az, hogy a tegnap este látottak alapján a Manchester United kényelmesen masírozhat be a BL-csoportkörbe.

A The Guardian napilap elsősorban az újdonsült és egyelőre még Manchester-szerte gyűlölt tulajdonos, Malcolm Glazer PR-akciójával foglalkozik: a milliárdos fiait ugyanis a tévékamerák kereszttüzében elhelyezkedve páholyukban megrohanták a feltűnően lelkes rajongók, és sorra követeltek tőlük autogramokat. Az újság azonban céloz arra, hogy mindez csak egy színjáték része lett volna, amelyet azzal a céllal találtak ki, hogy elvegyék a mérkőzés előtti Glazer-ellenes felvonulás és tüntetés élét.

Ami a találkozót illeti, a lap egyrészt meglepően illedelmes vendégeknek titulálja a debrecenieket, akik nagyon vigyáztak, hogy ne rontsák el Glazerék ünnepét. Meglátásuk szerint a 110 ezer fontot kereső Rio Ferdinandnak "alig kellett megfeszítenie védekező izmait", bizony.

A United eredményes támadójátékával kapcsolatban kiemelik Sir Alex Ferguson elkötelezettségét a mostanában divatos 4-3-3-as formáció mellett, amely egyrészt lehetővé tette, hogy a Manchester teljes szélességében bejátssza a pályát, másrészt kellő teret adott Wayne Rooney és Cristiano Ronaldo egyéni képességeinek kibontakoztatásához.

Ami a Manchester United hivatalos honlapját illeti, véleményük szerint valami rettenetes összeomlásnak kellene történnie ahhoz, hogy a csapat ne jusson tovább a BL-csoportkörbe. A honlap dicséri a United foltokban lenyűgöző játékát, de felrója a gárdának, hogy az első félidő közepén visszavett a tempóból, és a második félidő elején néhány helyzetet is "engedélyezett" a DVSC-nek. (A honlap Halmosi góljáról egyébként nem tesz említést.) A United tudósítója úgy véli, nem sok minden vall arra, hogy a Debrecen a budapesti visszavágón komolyabb ellenfele tudna lenni a Vörös Ördögöknek.

A klub honlapján szavazhattak a szurkolók a meccs legjobbjára is. A drukkerek szerint Wayne Rooney volt az est hőse, ő a voksok 44 százalékát kapta. 31 százalékkal követi őt Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy és Park Dzsi Szung pedig 10-10%-ot kapott. A The Sun nevű pletykalap ellenben a portugál Ronaldót látta a legjobbnak, akinek a trükkjeihez nem értek fel a magyarok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik