Valami bűzlik Brazíliában

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.03.31. 10:17
Címkék
A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek dél-amerikai zónájának selejtezőiben Argentína ha nehezen is, de nyert Kolumbia ellen, Brazília csak Emerson mérsékelten szabályos góljának köszönhetően mentett pontot Uruguayban, a két "nagyot" üldöző Paraguay legyőzte Chilét, Ecuador pedig Peruban tudott pontot rabolni.
Meggyűlt a brazilok baja az urukkal: Regueiro sem kímélte Cafút
Meggyűlt a brazilok baja az urukkal: Regueiro sem kímélte Cafút
Meggyűlt a brazilok baja az urukkal: Regueiro sem kímélte Cafút
Meggyűlt a brazilok baja az urukkal: Regueiro sem kímélte Cafút
Meggyűlt a brazilok baja az urukkal: Regueiro sem kímélte Cafút
Meggyűlt a brazilok baja az urukkal: Regueiro sem kímélte Cafút


Brazíliában manapság valami gond van a válogatott környékén. Tavaly októberben még remek játékkal győzték le idegenben a - mondjuk nem különösebben acélos - Venezuelát, azóta azonban csak szenvednek. Rúgott gól nélkül maradtak Kolumbia ellen, aztán Ecuadorban is - de ott ki is kaptak. Következett egy Peru elleni, nyögvenyelős hazai győzelem, majd most Uruguay ellen csak egy lesgóllal tudtak kiegyenlíteni. Az utóbbi négy vb-selejtezőn öt pont, és teljes két rúgott gól a mérlegük, amire nem igazán vághat fel Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány.

Baljós jelek persze voltak a Celeste elleni találkozó előtt is: az aranysárga mezes válogatott 29 éve nem tudott nyerni a montevideói Centenáriumi Stadionban. A vendégek mindent elkövettek, hogy megtörjék az átkot, de az uruguayi védelem jól verte vissza az ötszörös világbajnok alakulat támadásait.

A 48. percben aztán Diego Forlán a büntetőterületen belülről a brazilok hálójába talált, örömtáncra késztetve az 50 ezer hazai fanatikust. 20 perccel később azonban kezdhettek dühöngeni a drukkerek: egy szöglet után Lúcio fejelte a labdát a kapu előterébe, és a nagy valószínűséggel lesen helyezkedő Emerson éles szögből a kapuba lőtt.

Jorge Fossati, az uruk szövetségi kapitánya nem is rejtette véka alá elkeseredését a találkozó után. "Nyerhettünk volna, de végül csak egy pontot szereztünk a játékvezető hibája miatt. Amikor ilyen gólt kapunk, az különösen fájdalmas. Pedig addig csak futhatott az eredmény után a világbajnok."

Kollégája, Parreira, aki a Peru elleni 1-0-s győzelem után még kritizálta csapatát, most elégedett volt, különösen Ronaldinhoval. "Talán ez volt eddig a legjobb meccse a válogatottban. Megmutatta, hogy a világ legnagyobbjai közé tartozik, csapatjátékosként és egyénileg is kiválóan teljesített."

Mindez valószínűleg igaz is, de Parreira csapata jelenlegi formájában eléggé messze van a csoportot vezető argentinoktól.

Cresponak van oka az örömre mostanában
Cresponak van oka az örömre mostanában
Cresponak van oka az örömre mostanában
Azoktól az argentinoktól, akiknek egy hősiesen védekező, ám emberhátrányban végül megtörő Kolumbia jutott ellenfélül. A gauchók végigtámadták a mérkőzést a 41. perctől Vargas második sárga lapja és kiállítása miatt tíz emberrel játszó vendégcsapat ellen, de gólt csak egyszer, a 65. percben tudtak szerezni Hernan Crespo révén. A Milan mostanában régi fényében tündöklő támadójának ez volt az ötödik találata a selejtezősorozatban.

José Pekerman argentin kapitány a soványka győzelem ellenére többé-kevésbé elégedett volt csapatával. "Nem játszottunk olyan jól, mint vártam, de Vargas kiállítása segítségünkre volt. Kolumbia jól akasztotta meg a támadásainkat, a középpályásaik jól segítették a védekezését, de mi gyakoroltuk a türelem erényét, és végül győztünk."

"Nagy küzdelem volt egy jó játékosokból álló, védekező csapat ellen, akiknél ráadásul a kapus mindent megfogott, amit csak rálőttünk. Nehéz, munkás meccs volt, mert Kolumbiának ilyen volt a taktikája" - tette hozzá Crespo.

Argentína ezzel a sikerrel négy pontra növelte előnyét a csoport élén Brazíliával szemben a harmadik helyért viszont nagy a harc. Az első számú nagycsapat-üldözőnek továbbra is az értékes pontot szerző Uruguay-tól biztonságos távolságot tartó Paraguay és Ecuador számít.

Közülük Ecuador Peruba látogatott, és el is hozott egy pontot a csoport alsóházában tanyázó gárda otthonából. Hozhatott volna hármat is: 1-0-s hazai vezetés után ugyanis fordítottak a vendégek, de a PSV csatára, Jefferson Farfán nagy perui rohamok végén kiegyenlített.

Paraguay viszont megszerezte a három pontot Chile ellen, ezzel szinte ledolgozta lépéshátrányát Ecuadorral szemben, és maga mögött tartja Uruguayt az ötödik hely - és ezzel a pótselejtező - elkerüléséért vívott harcban. Mivel az első négy helyezett automatikus résztvevője a világbajnokságnak, van miért küzdeni, és a paraguayiak át is érezték mindezt.

Ahhoz képest, hogy szombaton még egy ötöst kaptak Ecuadorban, igencsak felpörögtek: főképpen a múlt heti zakó után bűnbaknak kikáltott csatár, José Cardoso volt elemében. Selejtezősorozatbeli hetedik gólját szerezve a 34 éves csatár bebiztosította a győzelmet már amúgy is vezető csapata számára, így még egy chilei szépítő találat is belefért a hazaiaknak.

Uruguay-Brazília 1-1(0-0)
Gólszerző:
Forlán (49.) ill. Emerson (68.)

Argentína-Kolumbia 1-0
Gólszerző:
Crespo (65.)
Kiállítva: Vargas (41.)

Peru-Ecuador 2-2 (1-2)
Gólszerző:
Guerrero (2.), Farfán (58.) ill. de la Cruz (3.), Valencia (45.)

Paraguay-Chile 2-1 (1-0)
Gólszerző:
Morinigo (36.), Cardozo (60.) ill. Fuentes (71.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik