Csak a célra összpontosított

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.12.06. 20:22
Címkék
Az NSO ajánlja:

Fotógaléria:

A olimpiai adatlapja
Birkózás az olimpián

A magyar csapat - olimpiai adatbankunkból:










A helyszín: Ano Liosszia-csarnok
Az NSO ajánlja:

Fotógaléria:

A olimpiai adatlapja
Birkózás az olimpián

A magyar csapat - olimpiai adatbankunkból:










A helyszín: Ano Liosszia-csarnok
Az olimpia évében vb-t nem rendeztek, az Eb-n ugyan Bárdosi nyert egy bronzot, de egy olimpiai arany tükörsima első helyet jelent az év legjobbja megválasztásakor. Majoros István elsőségét ily módon nem kell különösebben magyarázni. Hogy "ha"-val kezdődő, találgatást jelentős mértékben tartalmazó mondatokba bonyolódjunk: ha netán nyertünk volna Athénban még 2-3 birkózó(arany)érmet, megkockáztatom, Majorosé akkor is az élre kívánkozott volna.

- Athén után arról panaszkodott, hogy folyamatosan protokolleseményeken kell részt vennie. Csillapodott a roham?
- Dehogy, most ért véget egy gyereksportnap, én adtam át a győzteseknek a díjat. Aranyosak a gyerekek, édes teher ez, csak most már sok egy kicsit. Athén óta, nem számoltam pontosan, de biztosan száznál több ilyen eseményen vettem részt. Igazából nem is az én stílusom ez a "pompázás".

A kép csalóka. Majoros István csak átmenetileg látható alul, az egyik könnyed pörgetés közben. Egyébként az athéni döntôben egyértelmúen az orosz Mamedalijev fölé magasodott (Fotó: Németh Ferenc)
A kép csalóka. Majoros István csak átmenetileg látható alul, az egyik könnyed pörgetés közben. Egyébként az athéni döntôben egyértelmúen az orosz Mamedalijev fölé magasodott (Fotó: Németh Ferenc)
A kép csalóka. Majoros István csak átmenetileg látható alul, az egyik könnyed pörgetés közben. Egyébként az athéni döntôben egyértelmúen az orosz Mamedalijev fölé magasodott (Fotó: Németh Ferenc)
- Pedig az utóbbi időben, gondolom, jó párszor nyakkendőt kellett kötnie. Pomáz és Kecskemét - díszpolgári címek, most meg itt az év végi elismerések ideje. Első számú esélyesként a sportcsillagok gálaestjén is érdekelt lesz.
- Jólesnek az év végi elismerések, megtiszteltetés a díszpolgári cím, de anélkül, hogy bárkit megbántanék, igazából nem kerítek túl nagy feneket ezeknek. Nem ezekbe vagyok szerelmes, hanem a birkózásba. S hát Athén óta sajnos alig volt időm edzeni.
- Érdekes, hogy azt sajnálja, hogy a birkózásra nem jutott ideje. Egy "átlagos" bajnok ilyenkor nyaral egy jót, eltűnik a világ valamely eldugott sarkában, trópusi koktélokat szürcsöl, és a hasát sütteti…
- Én ilyen egyszerű gyerek vagyok. Birkózni szeretek. Persze nyaralni is jó lett volna, de tényleg nem jutott rá időm. Néhányszor már majdnem elindultunk a barátnőmmel, amikor megint csörgött a telefon, hogy "Pistikém, gyere már el ide meg ide, várnak a gyerekek". Hát lehet erre nemet mondani? Kicsit bosszantott, hogy nem jön össze, de majd az Eb után, áprilisban. A napokban megkezdődik a válogatott edzőtábor, s végre ismét birkózhatok.
- Év végi összefoglaló lévén azért vessünk még egy pillantást Athénra!
- Semmivel sem törődtem, sem a könyökömmel, sem a zsibbadó kisujjammal - egyébként most ebben a pillanatban is sajog, csak úgy magától. Még mindig nem szántam rá magam a gerincsérv kivizsgálására, halasztgatom, amíg lehet. Szóval, csak arra összpontosítottam, hogy minden összejöjjön. A formaidőzítésre, a fokozatos fogyasztásra, hogy azért az erőm is megmaradjon. Transzban birkóztam, a döntő, az ünneplés csak foszlányokban maradt meg bennem, úgyhogy vissza kellett néznem videóról.

Majoros István

Született: 1974. július 11., Budapest
Klubja: Univer KTE Kecskemét
Edzôje: Tihanics Tibor
Súlycsoportja: kötöttfogás, 55 kg
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (2004, Athén); vb-7. (1999, Athén); Európa-bajnok (2000, Moszkva); serdülô-világbajnok (1990, Szombathely); ifjúsági vb-2. (1991, Barcelona), ifjúsági vb-4. (1992, Cali); 6x magyar bajnok (1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2003)
- A dobogón meg édesanyjára gondolt…
- Igen, ezt sajnálom legjobban a pályafutásom során, hogy az athéni sikeremet ő már nem láthatta.
- Jövőre világbajnokság Budapesten. Hogy érzi, jövő ilyenkor is Majoros István lesz az év birkózója?
- Azt álmodtam meg, hogy Berzicza Tamás lesz a jövő év ünnepeltje. Persze ez nem jelenti azt, hogy én lemondtam a világbajnoki címről. Sőt.

Az elmúlt 4 év győztesei
2003: Deák Bárdos Mihály
2002: Ritter Árpád
2001: Deák Bárdos Mihály
2000: Bárdosi Sándor ---- Ha nincs Majoros István, akkor bizony pontszerző helyezés nélkül térhetett volna haza a magyar válogatott az athéni játékokról. Merthogy az éremesélyesek közül Deák Bárdos Mihály, miután túllépett a finn Juha Ahokason, papíron könynyebb ellenfelétől kikapott a csoportjában. Az iráni Barzi az összekapaszkodás során már-már térdre rogyott, amikor az utolsó pillanatban átvette a kezdeményezést, lecsavarta a magyart, később bemasírozott az elődöntőbe. Hasonképpen járt Berzicza Tamás is, aki szintén nyerő pozícióban várhatta az utolsó pillanatokat, ám az üzbég Dokturisvili megkontrázta a magyar pörgetését, majd meg sem állt az olimpiai bajnoki címig. Az előző vb bronzérmese, Füredy Levente begörcsölt, és két vereséggel zárt a csoportjában. A többieknek szintén nem sikerült túljutniuk a csoportküzdelmeken, vagyis egy, csak egy legény volt a gáton.
Ám ne legyünk ünneprontók az éves visszapillantás során, hiszen szépre is emlékezhetünk. Merthogy Majoros István produkciója csakugyan remek munka volt. Az egész évben gerincsérvvel, könyöksérüléssel és ujjzsibbadással küszködő Majoros, rendkívül tudatosan közel 15 kilót fogyasztott, hogy beférjen az 55 kilós súlycsoportba. Csoportjában rögvest rendkívül kellemetlen ellenféllel, a japán Tojotával kezdett, a dominikai Ramírez ellen hozta a kötelezőt. A negyeddöntőben a kubai világbajnok Rivast, az elődöntőben az ukrán Vakulenkót, a fináléban pedig az orosz Gujdar Mamedalijevet gyűri le. Legtöbbször hátrányból fordítva hozza a mérkőzéseit, hideg fejjel, profi tudatossággal halad előre, s meg sem áll a bajnoki címig. A magyar birkózósport 19. olimpiai aranyáig. Athénban az európai országok közül egyedül Magyarország büszkélkedhet arannyal az exszovjet utódállamokon kívül, a kötött- és szabadfogást is figyelembe véve.
Az ünneplésről az edzők, csapattársak gondoskodtak. Alig fejezte be Majoros a mindent eldöntő akciót, még szinte ellenfele hátán feküdt, amikor a stáb, Komáromi Tibor és Bódi Jenő szőnyegre rohant, és az oroszról lecibálva rávetették magukat a harmatfriss bajnokra. Virág Lajos és Deák Bárdos Mihály a biztonsági őrökkel dacolva szintén behatolt, és levegőbe emelték, magasba dobálták az 55 kilós óriást.
Majoros ehhez képest később meglehetősen rezignáltan hallgatta a Himnusz taktusait. Legnagyobb szurkolójára, elhunyt édesanyjára gondolt a dobogó tetején… ---- Nem a bunyója a legemlékezetesebb

A 29 éves orosz szabadfogású már Athén előtt is mindent megnyert pályafutása során: Atlantában olimpai aranyat ünnepelt, de jutott neki a legnemesebb fémből világbajnokságokon is, nem kevesebb, mint öt alkalommal, Eb-ken szintén ötször bizonyult legyőzhetetlennek.
Athénban a csoportjában Ritter Árpáddal bánt el, gyakorlatilag esélyt sem adva neki (8:2), második meccsén a görög Betinidiszt lépte le 6:1-re. A négy közé kerülésért meggyűlt a baja a védekezés nagymesterével, a fehérorosz Gajdarovval, csak 3:2-re nyert a hosszabbításban.
A Gajdarov elleni döntője negyeddöntője után az eredetileg birkózásra és cselgáncsra specializálódott Ano Liosszia csarnok nézői ökölvívást is láthattak. Gajdarov már meccs közben is mindent bevetett, sportszerűtlenségért büntetőponttal is sújtották. A döntés után lerohant a szőnyegről, edzője sem tudta rákényszeríteni, hogy megvárja az eredményhirdetést, hogy Szajtyijev kezét magasba emeljék, s nem is gratulált ellenfelének. Emiatt a nézők kikezdték Gajdarovot, aki ezt zokon vette, és próbált elégtételt venni, végül egy önkéntessel sikerült összeverekednie. A heveskedés csak nem csitult, s a bunyóba hamarosan a Szajtyijev-stáb is bekapcsolódott. A két társaság szurkolótáboraikkal megsegítve jó kis csetepatét rögtönzött. A nemzetközi szövetség azonban összesen 10 000 dollárnyi büntetéssel honorálta a feleket.
Szajtyijev azonban nem hagyta magát kizökkenteni a kerékvágásból, az elődöntőben a lengyel Brzozowskit 8:0-ra, a fináléban a kazah Lalijevet 7:0 arányban lépte le.
Mégsem a bunyója marad Athénből a legemlékezetesebb. ---- FEBRUÁR
Pozsonyban nem sikerül újabb olimpiai szereplést kiharcolni a meglévő három szabadfogású kvóta mellé (Ritter Árpád, Aubéli Ottó és Szabó Gergő). Szófiában a kötöttfogásúak Nikola Petrov-emlékversenyén Füredy Levente (66 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) megszerzi az első helyet. Szófiában a 21 éves szombathelyi Wöller Gergő (60 kg) harmadik helyével kiharcolja az olimpiai szereplést. Újvidéken Majoros István (55 kg) - szintén harmadik hellyel - kiharcolja az ötkarikás szereplés jogát a már meglévő három kvóta mellé (Deák Bárdos, Virág Lajos, Füredy Levente).

MÁRCIUS
Taskentben Berzicza Tamás (74 kg) a verseny megnyerésével kvalifikálta magát az olimpiára. Az Athénba utazó magyar különítmény végleges száma: kilenc, öt kötött-, négy szabadfogású birkózó. Ritter Árpád második helyen végez Minszkben a szabadfogású Alekszandr Medvegy-emlékversenyen, a döntőt taktikai okokból feladja. A kötöttfogású ob legnagyobb meglepetése: Branda Gyula legyőzi a nehézsúlyú döntőben Deák Bárdos Mihályt.

ÁPRILIS
Kazincbarcikán a szabadfogású ob-n Ritter Árpád begyűjti nyolcadik bajnoki aranyát, a kötöttfogású Deák Bárdos ebben a szakágban is jó: megvédi címét nehézsúlyban. A svédországi kötöttfogású Eb-n Haparandában Bárdosi Sándor bronzérmet nyer, Branda Gyula a negyedik helyen végez, az athéni olimpikonok nem lépnek szőnyegre. Ankarában a szabadfogású Eb-n mind az öt magyar induló bennragad a csoportjában, az olimpikonok szintén Athénra időzítik formájukat.

JÚNIUS
Szombathelyen a kötöttfogású Magyar Nagydíjon Deák Bárdos kikap a döntőben a kubai Lópeztől, Füredy (66 kg) és Horváth András (74 kg) viszont megnyeri a küzdelmet a súlycsoportjában.

JÚLIUS
Katowicében a Ziolkowski-emlékversenyen Ritter Árpád 74 kilóban ezüstérmet szerez. Majoros István győz az 55 kilósok csatájában Varsóban. Brassóban Füredy feladja a döntőt taktikai okok miatt, Oláh Tibor is ezüstérmes, Kiss Balázs és Branda Gyula felállhat a dobogó tetejére. A kvótát kiharcoló Szabó Gergő Gulyás István szakágvezető döntése nyomán nem indulhat az olimpián, helyette Hatos Gábor bizonyíthat.

AUGUSZTUS
Majoros István Athénban az olimpiai döntőben legyőzi az orosz Mamedalijevet, s megnyeri a magyar birkózás 19. aranyérmét. Deák Bárdos a csoportjában kikap az iráni Barzitól, végül a 10., Ritter a csoportjában rögtön összekerül az orosz Buvajsza Szajtyijevvel, nem is tudja legyőzni, s végül a 17. A kötöttfogásúak közül Füredy (66 kg) a 15., Berzicza (74 kg) a 8., Virág (96 kg) a 9., a szabadfogásúak közül Wöller Gergő (60 kg) a 19., Hatos (66 kg) a 15., Aubéli (120 kg) a 18. helyen zár.

SZEPTEMBER
Budapest elnyeri a 2005-ös világbajnokság rendezési jogát, méghozzá rendhagyó módon, mindhárom szakágban otthont adhat az eseménynek. A világ a FILA által elkészített, 2005. január 1-jén életbe lépő, új szabálycsomagot ízlelgeti.

OKTÓBER
A tavalyi bonyodalmas holtverseny és kettős bajnokhirdetés után a Vasas ezúttal fölényesen nyeri az Extraliga-csapatbajnokságot Kecskeméten.

Emlékeztető:
51. kötöttfogású férfi és 11. női Európa-bajnokság, Haparanda (Svédország), április 8-11.
Kötöttfogás. 84 kg: 3. Bárdosi Sándor. 120 kg: 4. Branda Gyula
XXVIII. nyári olimpia, Athén (Görögország), augusztus 13-29. Kötöttfogás. 55 kg. Olimpiai bajnok: Majoros István
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik