Tanári rekordbeállítás

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.11.30. 22:03
Címkék
Debreczeninek van oka örömre
Debreczeninek van oka örömre
Debreczeninek van oka örömre
Debreczeninek van oka örömre
Debreczeninek van oka örömre
Debreczeninek van oka örömre
A szakemberek szerint már akkora a specializálódás a semi- és light-contact között kick-boxban (előbbiben a víváshoz hasonlóan minden találat után félbeszakad a küzdelem, utóbbinál folyamatos a harc), hogy a világ élmezőnyében már alig akadnak olyanok, akik mindkét szabályrendszerben rajthoz állnak. Olyan ez, mintha valaki birkózó létére kötött- és szabadfogásban is rendre megnyerné a világversenyeket. A békéscsabai Debreczeni Dezső azonban dacol a tendenciával, és szokásához híven a hétvégi maribori kontinensviadalról is két arannyal tért haza.
"Szerencsére délelőtt rendezték a semi-, délután a light-contact küzdelmeit, így nem is fáradtam el túlságosan, meg fejben is át tudtam állni egyik küzdőmódról a másikra - kezdi beszámolóját Debreczeni Dezső. - Ma már nagyon kevesen tudnak mindkét számban az élvonalban végezni, szerencsére nekem összejött. Igaz, semiben az olasz Esposito nagyon megszorongatott a döntőben, csak tizenkilenc tizenhatra tudtam nyerni. Light-contactban is a döntő volt a legnehezebb, a moldovai Alsin ellen ott sikerült három nullra hoznom a meccset."
Két újabb első helyének köszönhetően az 57 kilós versenyző beállította Hugyetz Lajos 1987 és 1996 közötti hét Eb-aranyérmes kontinenscsúcsát. "Amikor tizenkilenc évesen bekerültem a válogatottba, Hugyetz hatalmas névnek számított, ő volt mindenki példaképe, álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer a csúcsait rohamozom majd." Azért a többes szám, mert Hugyetz nyert öt világbajnoki címet is, nos, Debreczeni - csak azért sem marad le! - tavaly Párizsban szerezte ötödik aranyát, naná, hogy akkor is duplázott. Ez azonban még nem világrekord, azt történetesen egy vidékünkön szintén nem ismeretlen hölgy, Pesuth Rita tartja hat arannyal (érdekesség, hogy neki viszont egyetlen Eb-aranyat sem sikerült megkaparintania). Kétségbeesésre azonban semmi ok: jövőre Szegeden rendezik a világbajnokságot. "Nagy álmom valósulna meg, ha Szegeden, hazai közönség előtt ismét sikerülne a duplázás, és megdönteném Pesuth csúcsát. Ha két hónapja megkérdez valaki, akkor még nagyon biztos voltam benne, hogy Szeged után abbahagyom, most már ebben sem vagyok annyira határozott. Lehet, hogy még a következő Eb-t is bevállalom, elvégre a hét arannyal még csak beállítani sikerült a rekordot…"
Hazatérése után a tanári és edzői végzettségű sportoló viszszatért Békéscsabára, a város melletti kis faluba, Csabaszabadiba, ahol tanárként dolgozik az általános iskolában. "Nagyon kedvesek a gyerekek. A tanítványaim közül húsz gyerkőcöt kick-boxra is tanítok az iskolában, nagyon büszkék voltak rám. Imádom őket a lelkesedésük miatt, az edzésen a maximumot nyújtják, és büszkén mondhatom, a közelmúltban már aranyakat is nyertünk az első versenyeinken. Bevittem megmutatni nekik a maribori két érmet és kupát, megható volt, bizony még kölyökpezsgőt is pukkantottunk. Ilyenkor dönti el végleg az ember, hogy visszavonulása után gyerekekkel foglalkozik majd."
A 30 éves sportoló azonban sokak szerint még évekig a világ élvonalában maradhat. Edzője, Gregor László és a szövetségi kapitány, Zrínyi Miklós tréfásan azzal szokták nyugtatgatni, hogy majd ők szólnak neki, mikor érkezett el a visszavonulás ideje. Az eredményekből ítélve - egyelőre még nem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik