Az éjszakákat nem szereti

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.10.20. 20:43
Címkék
Oláh Katalin. A magyar tájfutósport egyetlen kétszeres világbajnoka, akinek kéznyoma két éve - a nem olimpiai sportágak képviselői közül elsőként - került a Sportcsillagok Falára, Monspart Saroltáéval egyetemben. A múlt hét végén a Mátrában rendezett nappali országos bajnokságon kétgyermekes családanyaként a második helyezettnél majdnem kilenc perccel rövidebb idő alatt teljesítette a több mint nyolc kilométeres távot, az 500 méteres szintkülönbséggel és 25 ellenőrző ponttal nehezített terepet.
Oláh Katalin

Született: 1968. július 6., Hajdúnánás
Klubja: Szegedi Vasutas SE
Edzôje: Kárai Kázmér
Legnagyobb sikerei: 2x világbajnok (1991, Marianské Lazné; 1995, Detmold); junior-vb 3. (1998, Belgium); 41x országos bajnok (1985–2004)
Oláh Katalin

Született: 1968. július 6., Hajdúnánás
Klubja: Szegedi Vasutas SE
Edzôje: Kárai Kázmér
Legnagyobb sikerei: 2x világbajnok (1991, Marianské Lazné; 1995, Detmold); junior-vb 3. (1998, Belgium); 41x országos bajnok (1985–2004)
- Tévedni emberi dolog…
- Most mire gondol? A múlt hét végén nem is hibáztam, csak apró bizonytalanságaim voltak, de így is eléggé jó időt mentem. Fizikailag is kezdem utolérni magam. Nem értem, mire gondol.
- Arra, hogy a negyvenedik országos bajnoki címének apropójából szerettem volna beszélgetni önnel, erre amikor alaposabban utánaszámoltam, kiderült, hogy a hét végi már a negyvenegyedik volt. Mentségemre legyen mondva, nem volt könnyű dolgom, hiszen ezerkilencszáznyolcvanötig kellett visszakeresni az eredményeket, s azóta, ha jól számoltam, tizenegy nappali, nyolc középtávú, tíz hosszú távú, egy sprint országos bajnoki címmel, no meg négy váltó-, négy csapat- és három egyesületi váltóelsőséggel dicsekedhet. Ez összesen már negyvenegy. Sajnos lemaradtam a jubileumi gratulációról.
- Már negyvenegynél járnék? Bevallom, én sem tudtam pontosan… Sose búsuljon, majd az ötvenedik után összejön. De azért persze köszönöm.
- Ezek szerint még meg sem fordul a fejében a visszavonulás gondolata?
- Még nem. Imádok futni, szerencsére a családom is sokat segít. Amíg tart a lendület, nem hagyom abba. Persze már jóval nehezebb a dolgom, mint lánykoromban, amikor nem kellett éjszakánként fél tucatszor felkelni a gyerekekhez. Most már szerencsére a kisebbik lányom is két és fél éves, és nem ébred fel annyiszor, mint eddig. A férjem is néha napokra elutazik, ilyenkor persze még nehezebb.

Oláh Katalin 41 bajnoki cím után ismét nemzetközi sikerekre vágyik
Oláh Katalin 41 bajnoki cím után ismét nemzetközi sikerekre vágyik
Oláh Katalin 41 bajnoki cím után ismét nemzetközi sikerekre vágyik
- Nem lehet könnyű! Erőnlétileg hány százalékos teljesítményre képes most a csúcsformájához képest?
- Úgy nyolcvanöt-kilencvenre becsülöm a fizikai állapotomat, de egyre jobb leszek, egyre jobban oda tudom tenni magam az edzéseken. A nappal eddig is rendben volt, hiszen a gyerekek nagyszülei rengeteget segítenek, az éjszakák voltak kritikusak. De optimista vagyok, mint mondtam, imádok futni, kezd visszatérni az erőm, és hiszem, hogy ismét a világ élvonalába tudok kerülni.
- A kritikus éjszakáknál maradva, a fenti sikerlajstromban feltűnt, hogy egyedül éjszakai országos bajnokságot nem tudott nyerni. Nem szeret éjszaka versenyezni?
- Finoman szólva. Nem is nagyon szoktam indulni. Félek éjszaka az erdőben, talán a sérülésveszélyt sem szívelem, nem tudom.
- Szóval kétszeres világbajnokként ismét cél a nemzetközi élvonal?
- Egyértelműen oda tudok még érni. Az idén a svédországi vébén tizenhatodik lettem, és bár a második ellenőrző pontnál még második voltam, aztán több nagyobb hibát követtem el, és a végére úgy hat perc maradt bennem. De tudni kell, hogy a skandináv terepek nagyon aprólékosak, részletgazdagok, és a rajt pillanatában kapjuk meg a térképet, úgyhogy nincs túl könnyű dolgunk. A skandinávoknak persze mindez nem szokatlan, taroltak is a vébén. Jövőre Japánban, aztán meg Dániában lesz a vébé, ott talán könnyebb lesz.
- Öt év múlva pedig Magyarország rendezhet világbajnokságot. Kitart addig?
- Egy-két évre még előre tudok tekinteni, kétezer-kilenc viszont még nagyon messze van. De nincs kizárva. Figyeljen jobban, lehet, hogy addigra bajnoki aranyból is ötvenre kerekítek… ---- K ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik