A királynőé az olimpiai trón

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.27. 17:38
Címkék
Miután tegnap Balogh Gábor kicsit elmaradt várakozásainktól, ma Vörös Zsuzsára és Füri Csillára hárult a feladat, hogy megszerezzék a nagyközönség által lassan természetesnek vett olimpiai érmet. Háromszoros egyéni világbajnokunk tökéletesen megfelelt az elvárásoknak.
Vörös Zsuzsa már a lovaglás után boldogan integethetett (fotók: Reuters)
Vörös Zsuzsa már a lovaglás után boldogan integethetett (fotók: Reuters)
Vörös Zsuzsa már a lovaglás után boldogan integethetett (fotók: Reuters)
Vörös Zsuzsa már a lovaglás után boldogan integethetett (fotók: Reuters)
Vörös Zsuzsa már a lovaglás után boldogan integethetett (fotók: Reuters)
Vörös Zsuzsa már a lovaglás után boldogan integethetett (fotók: Reuters)
Vörös öttusakirálynőhöz méltóan kezdett. A lövészet során szórta a tízeseket és a kilenceseket, és 182 körös teljesítménnyel, eggyel elmaradva idei legjobbjától végül harmadik helyen zárt. Csak a 189 körrel olimpiai csúcsot lövő, de a végső győzelemre a legkevésbé sem esélyes (majdan a lovaglásban például a hátasról leeső) kínai Lean Dong és a fehérorosz Tatjana Mazurkevics előzte meg. Füri Csilla a tőle megszokott lövészettel, 157 körrel (közte két hatossal) 29. helyen zárt. A nagy riválisok közül az angol Kate Allenby csak 169 körre volt jó, honfitársa, Georgina Harland pedig csak 156-ra, így ők ketten már egy szám után 300 pont hátrányból nézték az élmezőnyt. A lengyel Paulina Boenisz viszont csak két körrel, 24 ponttal maradt le Vöröstől.

A vívásban Füri először is legyőzte Vörös Zsuzsát. Ő azonban hamar összekapta magát, és egy 8-5-nél elkövetkezett kisebb hullámvölgytől eltekintve remekül vívott, 19 nyert csörte mellett 12-t vesztett, ötödikként zárva ezzel. Füri Csilla végig az 50%-os teljesítmény közelében vívott, ám végül alatta maradt: a 16. lett, 15-16-os mérleggel. Kate Allenby viszont összeszedte magát, és a második lett, de csak 80 pontot tudott faragni a női mezőny egyetlen háromszoros világbajnokával (ez Vörös) szemben. A lövészet két legjobbja ebben a számban leszerepelt, a lett Jelena Rublevska viszont 23-8-as teljesítménnyel megnyerte a számot. A szintén éremesélyes Claudia Corsini lett a második.

Az NSO ajánlja:



Az adatlapja
Öttusa az olimpián

Magyar indulók






Az olimpia teljes programja
Öttusában is úszónemzet vagyunk. Vörös Zsuzsát itt sem kellett félteni, az első ötbe ebben a számban is bekerült. Negyedikként zárt, ezzel összetettben az élre ugrott, de kiválóan úszott Kate Allenby is, aki a második helyre zárkózott fel. A vívást nyerő Rublevska bár csak 21. lett. az összesített harmadik helyet megszerezte. Paula Boenisz gyenge vívás után gyenge úszást is produkált, s ezzel gyakorlatilag kiszállt a versenyből. Füri Csilla is kiválóan úszott, harmadik lett, ám a végelszámolásnál ez is csak a 20. helyre volt elég három szám után. Corsini viszont közepes úszással is az ötödik helyre jött fel, a lövészetet megnyerő kínai Dong mögé.

A lovaglásban is nekünk kedveztek az események: először Kate Allenby vert le szívünknek kedves módon 7 akadályt, majd Vörös teljesítette a pályát, alig 3 hibával. Hasonlóan lovagolt Rublevska is, így 164 pont (futásban 41 másodperc) hátránnyal várta a futást. Corsini mögötte egy másodperccel indulhatott. Füri Csilla egyetlen verőhibával ment végig a pályán, így a 15. helyre jött fel, másfél perc hátrányt szedve össze a futás előtt. A hatodik helytől azonban csak 32 másodpercre volt, így a bravúrosnál kicsivel jobb futással akár egy pontszerző helyet is elcsíphetett.

A futásban Vörös kicsit fáradtan mozgott, de tartotta előnyét. Okosan osztotta be erejét. Közben Rublevska és Corsini nagy csatát vívott a második helyért, a lett lány aztán lefutotta az olaszt, de így is 13 másodperccel maradt le az újdonsült olimpiai bajnoktól. Igen, Vörös Zsuzsától, aki három világbajnoki cím után 2004. augusztus 27-én olimpiai bajnok lett! A bronzérmet egyébként a négy szám után csak 14. brit Georgina Harland szerezte meg remek hajrával. Füri Csilla jól futott, és végül a 12. helyen ért célba. Corsini negyedik, Allenby nyolcadik, Boenisz csak a 10. lett.

Emlékezzünk meg a verseny másik két magyarjáról is: a görög színekben induló Partits Katalin a 16., az "ausztrál" Hortobágyi Eszter pedig 20. lett. ---- Eredményhirdetés, majd néhány mondat a sajtónak is jut. Nehéz is úgy, hogy közben helyi rendezők rángatják az embert ide-oda.
- Fantasztikus érzés, hogy a három világbajnoki cím után immár olimpiai bajnok is vagyok - mondja Vörös Zsuzsanna. - Megtettem az utolsó lépcsőfokot, sikerült elviselnem az esélyesség terhét, ez pedig meghozta az aranyérmet.
- Volt egyáltalán olyan pillanat a verseny során, amikor attól félt, hogy érmes sem lesz?
- Végig nagyon koncentráltam, és kellett is, hiszen kemény verseny volt. A lövészetem nagyon jól sikerült, ez alapozott meg mindent. A vívásnál volt egy kis hullámvölgyem, de sikerült túljutnom rajta. Az úszásnál azt hoztam, amit kellett, de igazán a lovaglás volt az, amikor végképp megnyugodtam.
- Sydney emléke miatt nem volt ideges?
- Amúgy is ideges voltam, de a verseny közben nem gondoltam az előző olimpiára. Még az kellett volna csak! Nehéz lovat fogtam ki, de szerencsére sikerült jól irányítanom. Igen, a lovaglás után már tudtam, ezt az aranyérmet tényleg csak én veszthetem el. Én pedig nem elveszteni, hanem megnyerni akartam.
- Honnan került elő a zászló?
- A szurkolók adták, úgy ötszáz méterrel a cél előtt. Igaz, rúddal együtt, de most már mindegy. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült. ---- Ezt vártam Zsuzsától

Biztos voltam abban, hogy dobogóra fog állni, de igazából a győzelmet vártam Zsuzsától. Már csak azért is, mert Sydneyben már szerzett olimpiai tapasztalatot, igaz, keserűt, de abból sokat tanult. Mára tudatos versenyzővé vált, ezért is volt képes profitálni az akkori hibákból. Magabiztos versenyző, ez látszott az egész napos teljesítményén, kizárta a külvilágot, csak magával foglalkozott. Nagyon jó lövészettel kezdett, ezt megfejelte egy jó vívással, a két fizikai számban pedig hozta magát, és a végén igazából nem is kellett futnia. A lovaglást profi módon, kellő nyugalommal oldotta meg, és ez a győzelemhez segítette. Nagyon megérdemelte az aranyérmet, és azt is, hogy ne csak az első női világbajnokunk, hanem az első olimpiai bajnokunk legyen.

Martinek János (A szöuli olimpia kétszeres aranyérmese) ---- Madaras Ádám világbajnok öttusázó: "Nagyon okosan futott Zsuzsa. Lemértem, szinte egyformán futotta a három kört, beosztotta az erejét. A végén még maradt is benne, vagyis ha úgy adódik, hajrázni is tudott volna. Nagyon megérdemli a sikert. Tudatos versenyző, és elviselte a terhet, nemcsak az esélyesség terhét, hiszen tőle mindenki aranyat várt, hanem azt is, hogy a fiúk gyengébb szereplése után neki kell a sportágat a hátán vinnie. Hihetetlen kincs ez a lány, ilyen klasszisunk nem nagyon lesz a közeljövőben. Senkire sem figyelt, tette a maga dolgát. Hallatlan koncentráció jellemezte egész napos versenyzését. Igazi sportember, ami életvitelében és nyilatkozataiban is tükröződik. Athénban egy nap alatt öt sportágban produkált kiválót úgy, hogy senkire sem figyelt, tette a maga dolgát. A férfiak között is megállná a helyét."

Kulcsár Antal, a női válogatott szövetségi kapitánya, Vörös egyik klubedzője: "Edzői pályafutásom csúcsa ez a siker! A vívásban láttam ugyan egy kis megingást Zsuzsa versenyzésében, de ezen hamar túllépett. Sok izgulnivalónk nem is volt a nap során, nagyon összeszedett volt."

Pécsi Gábor, a magyar szövetség technikai igazgatója: "Zsuzsi ettől nagy sportoló, hogy megingás nélkül évek óta hozza az eredményeket. Itt, a legfontosabb versenyen elviselte az esélyesség terhét, amire nem sokan képesek. Balaska Zsolt lovasedző olyan tanácsokkal látta el, amelyek betartásával képes volt megzabolázni a szeszélyes lovat, és ez is hozzájárult fölényes győzelméhez."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik