Fazekas kitart Pekingig

PATAKI GYULA jelenti SzombathelyrőlPATAKI GYULA jelenti Szombathelyről
Vágólapra másolva!
2004.08.26. 15:08
Címkék
Szombathelyen befejeződött a doppingvétség miatt olimpiai aranyérmétől megfosztott diszkoszvetőnk, Fazekas Róbert sajtótájékoztatója.
Nem akármilyen érdeklődés előzte meg Fazekas Róbert szombathelyi sajtótájékoztatóját. Bár a városháza házasságkötő termébe csak a sajtó munkatársait engedték be, egy hatalmas kivetítőn a szurkolók is élőben követhették a tájékoztatót. A zuhogó eső ellenére is hatalmas tömeg, többszáz ember jelent meg, még az ablakokból is lógtak, csak hogy lássák a bajnokot….Igen a bajnokot, mert hiába vették el az olimpiai aranyát, Szombathelynek ő marad az olimpiai bajnok. Fazekas Róbert a sajtótájékoztatójára, személyi titkára Pál T. Gábor, edzője, Vida József, valamint dr. Ipkovich György Szombathely polgármestere társaságában érkezett. ---- Először a polgármester ragadta magához a szót. A politikus kifejti, hogy maga és Szombathely város részéről töretlen a bizalom Fazekas és Annus iránt, hacsak nem derülne ki róluk, hogy tiltott szót szedtek. Amíg viszont nem bizonyosodik be, hogy vétkeztek, addig gyanú miatt ne büntessék őket. Egyben kéri a Magyar Olimpiai Bizottságo, hogy vizsgálják felül a mintavételi módszereket, mert ezek megalázóak a versenyzők számára. Mindenesetre reméli, hogy ez az est nem töri ketté Fazekas karrierjét. Ezután a versenyzőhöz fordult: "Robi ezután is legyél erős, akárcsak a dobókörben!" ---- Ezután Pál T. Gábor emelkedik szólásra és kifejti, hogy Fazekas nem ad interjút senkinek, majd elővesz egy levelet, amelyet Annus Adriántól kapott, és amelyben ez áll: "Hadjárat indult ellenem, amelyet egy honfitársunk indított el, hogy ellehetetlenítsen. A WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) részéről rengeteg ellenőrzésen estem át, és mindig negatív leletet produkáltam. Olimpiai bajnok lettem! Most újra ellenőrizni akarnak. De hogyan bízhatnék bármilyen vizsgálatban, amikor Robitól elvették az aranyérmet, pedig negatív volt a lelete. Tönkre akarnak tenni, de az én nevemet nem fogják meghurcolni, ez az olimpiai eszme megcsúfolása. A családom idegösszeroppanást kapott, a kislányom azt kérdezi tőlem, apa, ugye nem csuknak börtönbe. Én ezt nem bírom tovább, inkább befejezem" - szólt a levél. ---- Ezután Fazekas Róbert veszi át a szót: "Sikerült megnyernem az olimpiát, ünnepeltem. Először is interjút adtam, majd mentünk a doppingvizsgálatra. Ez egy 3-4 órás procedúra volt, amelyen először egy nyomtatvány töltöttem ki, majd két ember bekísért - holott az általános szokás szerint egy szokott - és az orvosom sem jöhetett velem. Levetkőztettek, megmotoztak, majdhogynem II. világháborús gestapós módszerekkel bántak velem. Közelről nézegettek, tapogattak, hatszor próbáltam mintát adni, de pszichés sokkot kaptam. Nemhogy akkor, de még a faluban sem tudtam eredményt produkálni, reggel 8-ig. Egyébként 25 millilitert adtam le, az valóban nem 75, de ötször annyi, mint amennyiből ki lehet mutatni, hogy doppingolt-e valaki. Negatív doppingteszttel fosztottak meg az olimpiai bajnoki címtől" - nyilatkozta a nehézatléta, aki a svájci székhelyű Sportdöntőbírósághoz (CAS) kíván fordulni jogorvoslatért.

Fazekastól ezek után a sajtó munkatársai kérdeztek:
Újságíró1: "Párizs óta rászálltak a doppingellenőrök, Aján Tamás is említette, hogy utaztak Önre. Ez a Szombathelyről érkezett levél miatt volt?"
Fazekas Róbert: "Én is hallottam róla, ezt a levelet olyan ember adhatta föl, aki ismert, mert tudta, hogy nem sokáig tűröm a megaláztatásokat."

Újságíró2: "Említette, hogy milyen súlyos dolgok történetek Önnel a doppingvizsgán. Ezek miért nincsenek jegyzőkönyvezve?"
Fazekas Róbert: "Tény, ebben hibáztam, hogy ezeket nem tüntetem fel, de még van esély a tisztázásra.."

Újságíró4: "Folytatja pályafutását?"
Fazekas Róbert: "Még nem tudok erre konkrét választ adni, egyelőre a jogaimért harcolok. Ha nincs esély a vétlenségem megállapítására, lehet hogy abbahagyom."

Újságíró5:" Sejtitk, hogy ki írta levelet?"
Fazekas Róbert: "Igen, de nem mondok nevet, de nincsenek bizonyítékok."

Újságíró6:"Hogyan fogadta Lars Riedel nyilatkozatát, hogy ekkora termettel nem lehet hét méter fölé dobni?"
Fazekas Róbert: "193 vagyok, a négyszeres olimpiai bajnok Al Oerter 189 magas volt, míg a jelenlegi világcsúcs-tartó, akkora mint én."

Mielőtt lezárulna a sajtótájékoztató, Vida József edző kér szót egy mondat erejéig: "Mennyországból a pokolba kerültünk, de lesz visszaút".

Kinn a tömeg hatalmas szeretettel fogadja Fazekast és több perces tapssal éltették, amitől a sportoló ettől teljesen meghatódik, és csupán annyit mond: "Bajban ismerszik meg a barát, és nekem nagyon sok barátom van."

Ezek után Pál T. Gábor kérdései következnek:
Pál T. Gábor: "Meddig küzdesz az igazadért?"
Fazekas Róbert: "A végsőkig elmegyek, bár nem hiszem, hogy visszakapom az olimpiai aranyérmet. Az ad erőt, hogy az emberek úgy fogadtak, mint olimpiai bajnokot."

A tömeg "az vagy!" kiáltással válaszolt.

Pál T. Gábor: Ki az olimpiai bajnok?
Fazekas Róbert: "Hivatalosan Alekna, nem hivatalosan viszont én. Magamnak én vagyok."
Pál T. Gábor: "Idén indulnál még versenyen?"
Fazekas Róbert: "Ha tisztázom magam, szeretném megmutatni, hogy én vagyok a legjobb."
Pál T. Gábor: "Esetleg elindulnál Pekingben is?"
Fazekas Róbert: "Ha már megvédeni nem tudom, de vissza akarom szerezni az aranyérmemet" - mondta és lelépett az emelvényről.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik