PSK: Megszorongatta a Budapest Honvéd a Juventust

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 16:41
Fotó: Árvai Károly
Az első félidőben nagy fölényben futballoztak és kétgólos előnyre tettek szert a torinóiak a kispestiek ellen, de a második félidőben nagyot javult a magyar csapat, Nagy Marcell parádés szabadrúgásgólt lőtt, és akár Honvéd-siker is születhetett volna.

Zöld-fehér rangadóval indult a felcsúti U17-es nemzetközi torna, a 16. Puskás–Suzuki-kupa harmadik játéknapja: a Sporting a Panathinaikosszal találkozott. A portugálok a torna nyitó meccsén felmosták a padlót a Juventusszal (4–0), és fizikailag is igencsak érett, ráadásul nagyon labdaügyes játékosokkal érkeztek Felcsútra, így nem volt meglepő, hogy azonnal nyomás alá helyezték az athéniakat, és a 8. percben meg is szerezték a vezetést Salvador Blopa jobbról érkező, remekül helyezett lövésével. A második félidőre is jutott egy lisszaboni gól, a 44. percben (a PSK-n kétszer 30 perces mérkőzéseket rendeznek) Diogo Martins spiccel lőtt a kapuba. Akadtak Panathinaikosz-helyzetek is, de összességében magabiztosan nyertek a portugálok, akik nagy esélyesek a döntőre a B-csoportból, mivel két meccs után hibátlanul, kapott gól nélkül állnak, és szemre is tetszetősen futballoznak.

Ezután következett a szombati nap egyetlen magyar érdekeltségű meccse, amelyen a Budapest Honvéd találkozott a Juventusszal. A torinóiak felettébb halvány teljesítményt nyújtottak csütörtökön a Sporting ellen – ezúttal viszont teljesen más arcukat mutatták, legalábbis az első játékrészben. Az első perctől kezdve nagy fölényben voltak, magabiztosan járatták a labdák, gyors beindulásaik voltak, és esélyt sem adtak az első félidőben a kispestieknek. Már a 6. percben vezetést szereztek, amikor a jobbról érkező szöglet után Claudio Giardino fejelt tíz méterről a jobb alsó sarokba. Három perccel később már jött is a második csapás, bal oldali akció végén Francesco Leone lőtt ballal a bal alsó sarokba, Papp Lőrinc kapus csak beleérni tudott a lövésbe.

A szünet után viszont látványosan megváltozott a játék képe, sokkal bátrabban játszott a Honvéd, és uralta a második félidőt. Több gólhelyzetet is kidolgozott. A 45. percben a csapatkapitány, Nagy Marcell egy remek lövéssel a jobb kapufát találta el. Négy perccel később pedig ennél is pontosabban célzott: a 18 méterről, kissé jobbról járó szabadrúgásból jobbal mesterien tekert el a sorfal fölött, a bal felső sarokba! Egy labdaszerzést követően ezután is volt még lehetősége a csapatkapitánynak a gólszerzésre, az 58. percben pedig a gólvonaluk közeléből szabadítottak fel az olaszok, akik a végén már látványosan húzták az időt. Ám sikerült kibekkelniük, így az újonccsapat megszerezte első győzelmét a PSK-n.

„Jó ideje nem szereztem már szabadrúgásgólt, de most úgy éreztem, meg kell próbálnom, és sikerült is úgy eltalálnom, ahogy szerettem volna – mondta a mérkőzés után lapunknak a kispestiek gólszerzője, Nagy Marcell. – Az első félidőt sajnos úgy kezdtük, ahogy a Panathinaikosz ellen, mintha nem hittük volna el, hogy lehet itt keresnivalónk, nem nyertük meg a párharcokat, bátortalanok voltunk. A második félidőben viszont már összeszedtük magunkat, nyertük a párharcokat, birtokoltuk a labdát, kis szerencsével újabb gólunk is lehetett volna. Óriási élmény volt ilyen híres csapat ellen játszani, nagyon sokat tudunk az ilyen meccsekből tanulni, és jó érzés volt látni, hogy a Juventus az utolsó tíz percben már csak az időt húzta ellenünk.”

Bene Ferenc, a Honvéd U17-es csapatának vezetőedzője a mérkőzésen többször is azt mondta játékosainak, az eredmény őt nem érdekli, csak játék minősége.

„Természetesen mindenki nyerni akar, de az eredményt következményként szeretnénk megélni – magyarázta el Bene Ferenc a Nemzeti Sportnak. – Sajnos az első félidőben csokis volt a gatyánk, ez nagy probléma, ezen változtatnunk kell. Viszont a második félidőben visszajöttünk a meccsbe, és amilyen tempót diktáltunk és amilyen helyzeteink voltak, azok alapján akár nyerhettünk is volna.”

A szombati záró mérkőzésen a Rangers – mint ahogy minden eddigi meccsén – hamar vezetést szerzett a negyedik találatát jegyző, így a gólkirályi címre is pályázó Christopher Eadie góljával, ám elég volt egy nagy kapushiba csapattársától, Greig Thackraytől (Alexander Reumers szerelte, és az üres kapuba gurított), és új mederbe terelődött a mérkőzés, attól fogva a belgák átgázoltak ellenfelükön, 4–1-re győztek. Ezen a meccsen mutatták fel az első piros lapot az idei PSK-n, a Rangers játékosa, Calum Adamson kapta a 37. percben, persze ez sem segítette a glasgow-i protestánsok csapatát.

A-csoport
KRC Genk (belga)–Rangers FC (skót) 4–1 (1–1)
Gólszerző: Reumers (21., 35.,), Decresson (43.), Saidou Touré (45.), ill. Eadie (9.)
A csoport állása: 1. Real Madrid 6 pont (2 mérkőzés), 2. Genk 3 pont (3 mérkőzés, 4–3), 3. Puskás Akadémia 3 pont (2 mérkőzés, 3–3), 4. Rangers 3 pont (3 mérkőzés, 6–10)
Pontazonosság esetén előbb a gólkülönbség, majd az egymás elleni eredmény számít.

B-csoport
Juventus (olasz)–Budapest Honvéd 2–1 (2–0)
Felcsút, 4-es pálya
Budapest Honvéd: Papp L. – Birtalan (Kecskés, 47.), Bencsetler, Szabó Á., Joó (Botos, a szünetben) – Kovács B. (Igricz, 42.), Gáspár (Szelényi, 52.), Petrók, Seres (Milicz, a szünetben) – Nyers, Nagy M.
Gólszerző: Giardino (6.), Leone (9.), ill. Nagy M. (49.)

A csoport másik meccsén:
Sporting CP (portugál)–Panathinaikosz (görög) 2–0 (1–0)
Gólszerző: Blopa (8.), D. Martins (44.)

A csoport állása két forduló után: 1. Sporting 6 pont, 2. Panathinaikosz 3 pont (1–2), 3. Juventus 3 pont (2–5), 4. Budapest Honvéd 0 pont.

A vasárnapi program
13.30: Juventus–Panathinaikosz
15.15: Sporting CP–Budapest Honvéd MFA
17.00: Real Madrid–Puskás Akadémia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik