Budapesti ikonok az Olimpiai stadionban

SZABADOS GÁBOR jelenti AthénbőlSZABADOS GÁBOR jelenti Athénből
Vágólapra másolva!
2004.08.26. 13:06
Címkék
Az athéni létesítmények gyöngyszeme, legfontosabb tagja természetesen a központi komplexumban található Olimpiai stadion, amely az atlétikaversenyek mellett a megnyitó és záróünnepségnek, valamint a labdarúgótorna döntőjének is otthont ad.
Kattintson a képre és tekintse meg a Budapesten készült portrékat!
Kattintson a képre és tekintse meg a Budapesten készült portrékat!
Kattintson a képre és tekintse meg a Budapesten készült portrékat!
Kattintson a képre és tekintse meg a Budapesten készült portrékat!
Kattintson a képre és tekintse meg a Budapesten készült portrékat!
Kattintson a képre és tekintse meg a Budapesten készült portrékat!
Az impozáns létesítményben természetesen hatalmas sajtószobát hoztak létre, s az újságírók részére fenntartott tribün is 950 zsurnaliszta befogadására képes. De vissza a sajtószobába, merthogy a falakat érdekes fotók díszítik: a világ vezetői atlétáit fényképezték le szebbnél szebb tájakon, elegáns környezetben. Többségüket hazájukban, valamilyen nemzeti nevezetesség mellett kapták lencsevégre, s például az Annus Adrián mögött kalapácsvetésben ezüstérmet szerzett Morifusi Kodzsi egy hagyományos japán étteremben, két kimonós gésával pózolt. Magyar versenyzőt sajnos nem találtunk a falakon, magyar helyszínt viszont négy sportoló is választott, s elmondható, hogy Budapest volt az atléták leggyakoribb választása.

A női rúdugrás friss olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, az orosz Jelena Iszinbajeva a Halászbástyán állt a kamerák elé elegáns ruhában - athéni győzelme után egy sajtótájékoztatón meg is jegyezte, hogy nagyon szereti a fotózásokat, s a jövőben a szívesen vállalkozna többre is. Honfitársnője, a fedett pályás távolugró világbajnok Tatjana Kotova szintén a csinos ruhára szavazott, őt az Operaházban fényképezték le, jelmezbáli estélyiben. Az Üzbegisztánban született, de jelenleg Szibériában élő hölgynek itt, Athénban ma este még van egy jelenése, a távolugrás döntőjében, melybe a harmadik legjobb eredménnyel kvalifikálta magát.

A két orosz sportolónő mellett két úr merőben más helyszínt válaszott a fotóhoz. A brazil hármasugró, az Athénban az ötödik helyen végzett Jadel Gregorio a Széchenyi-fürdő vizében sakkozó örökifjakkal fényképeztette magát, talán ez emlékeztette őt leginkább a riói Copacabanára a télen készült felvétel idején. A havas táj jól látszik a kínai gátfutó, a 110 méteresen szintén ma este döntőző, világbajnoki bronzérmes Liu Hsziang fotóján is, aki talán a legextrémebb háttért találta ki magának: valamit, ami országa politikai eszméit is híven tükrözi. Liu a budapesti Szoborparkba utazott, amely a rendszerváltás előtti, szocialista ideológiájú szobrok múzeuma. A kínai vörös melegítőben és zászlóval az idősebbek számára nyilván emlékezetes "Fegyverbe!" plakáton szereplő szobor mellett szökken, hozzá hasonló pózban, de a háttérben jól látszanak az egykoron Budapest határában álló parlamenterek, köztük az M7-es és M1-es autópálya közös bevezető szakaszán érkezőket üdvözlő Osztyapenko kapitány is.

S hogy mi a közös ezekben az atlétákban, akik a magyar fővárosban fotóztatták magukat? Természetesen az, hogy valamennyien részt vettek februárban a Budapest Sportarénában rendezett fedett pályás világbajnokságon (mint emlékezetes, Iszinbajeva akkor is világcsúccsal nyert, Kotova és Gregorio második, Liu harmadik lett), akkor készültek e fényképek.

Galéria:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik