8,7,6... Visszaszámlálás Phelps-módra

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.16. 15:49
Címkék
Michael Phelps-t sokan az olimpia egyik legfényesebb csillagának gondolták, aki minden rekordot megdöntve akár 8 aranyérmet is szerezhet a játékokon. 100 és 200 pillangó, 200 gyors, 200 és 400 vegyes, és 4x200-as gyors- és 4x100-as vegyesváltó - és még 200 háton is kvalifikálta magát, de ott már nem indult el, a 4x100-as gyorsváltóba viszont bekerült az utolsó pillanatban.
Thorpe és Phelps - a dobogón is az ausztrál lesz a magasabb?
Thorpe és Phelps - a dobogón is az ausztrál lesz a magasabb?
Thorpe és Phelps - a dobogón is az ausztrál lesz a magasabb?
Thorpe és Phelps - a dobogón is az ausztrál lesz a magasabb?
Thorpe és Phelps - a dobogón is az ausztrál lesz a magasabb?
Thorpe és Phelps - a dobogón is az ausztrál lesz a magasabb?
A 400 vegyest annak rendje és módja szerint meg is nyerte, azonban 8 aranya mégsem lehet: a 4x100-as gyorsváltóban Ian Crocker - feltehetőleg torokfájása miatt - alulmúlta önmagát, így az amerikai négyes csak bronzérmes lett. Phelps ráadásul a négyszeres olimpiai érmes Gary Hall Jr.-t is magára haragította. A rutinos úszó ugyan nem nyilatkozott, ügynöke azonban kikelt magából: "Egyszerűen hihetetlen, hogy egy ilyen jó úszót, mint Gary, az előfutamok után kitesznek a csapatból, egy olyan 19 éves fickó kedvéért, aki életében nem úszott még váltót olimpián, ráadásul olyan célt követ, amit úgysem fog tudni elérni! - értve ez alatt, hogy Phelps 7 arannyéremmel még beállíthatja Mark Spitz rekordját az egy olimpián szerzett aranyérmek tekintetében, és ezzel - nem mellesleg - a Speedo cég egymillió dollárját is bezsebelheti.

Ehhez azonban most már mindenütt nyernie kell. Egy lehetősége már elúszott, hétfő este pedig a 200 gyorson elúszhat a következő is, és akkor már csak hat aranyat szerezhet. A legendákra és rekordokra annyira fogékony amerikai közvélemény körében pedig egyelőre még tart a teljeskörű úszó-láz, de ha nincs csúcsdöntés, hamar alább hagyhat az össznépi lelkesedés. Phelps makacssága azonban szerencsésen találkozik a tömegigénnyel: edzője tanácsa ellenére is rajtkőre áll 200 gyorson, bár Bob Bowman azt akarta, koncentráljon azokra a számokra, amelyekben biztos esélyes. Ezek közé tartozik immár a 100 pillangó, ahol Crocker legyengülése után ő az egyeduralkodó, az előbbi számban azonban más a helyzet: csak a harmadik legjobb idővel jutott a döntőbe. Pedig itt mindenképp le akarja győzni Ian Thorpe-ot: szeretné hazájában annyira elismertté és közkedveltté tenni az úszósportot (és talán magát is), mint amennyire Ausztráliában rajonganak a Torpedóért és sportágáért, márpedig ehhez a legjobb út az athéni győzelmen át vezet. Erre a győzelemre azonban Thorpe-nak is szüksége van: négy éve hazai vízben, Sydney-ben kikapott Peter van den Hoogenbandtól, és ez másik három aranyérmének fényét is elhomályosította. A hollanddal azonban idén is számolni kell, már csak azért is, mert ő volt az egyetlen, aki 47 másodpercen belüli százat tudott úszni a váltóban. És akkor ott van még talán a legnehezebb ellenfél: a kilences pályán Mark Spitz szelleme is ott lesz, hogy üldözze Phelps-t...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik