Négy arany a szombati mérleg

LIPICZKY ÁGNES jelenti PoznanbólLIPICZKY ÁGNES jelenti Poznanból
Vágólapra másolva!
2004.05.22. 21:04
Címkék
"Ez aztán minden, csak nem síkvízi kajak!"  fakadt ki Kovács Katalin szombaton a K1 1000 méteres döntőjét követően a poznani Európa-bajnokságon.
A Horváth Gábor (balról), Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán alkotta négyes senkitôl sem zavartatva lett Európa-bajnok 1000 méteren (Fotó: Farkas József)
A Horváth Gábor (balról), Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán alkotta négyes senkitôl sem zavartatva lett Európa-bajnok 1000 méteren (Fotó: Farkas József)
A Horváth Gábor (balról), Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán alkotta négyes senkitôl sem zavartatva lett Európa-bajnok 1000 méteren (Fotó: Farkas József)
A Horváth Gábor (balról), Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán alkotta négyes senkitôl sem zavartatva lett Európa-bajnok 1000 méteren (Fotó: Farkas József)
A Horváth Gábor (balról), Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán alkotta négyes senkitôl sem zavartatva lett Európa-bajnok 1000 méteren (Fotó: Farkas József)
A Horváth Gábor (balról), Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán alkotta négyes senkitôl sem zavartatva lett Európa-bajnok 1000 méteren (Fotó: Farkas József)
Érdekes látvány: újdonsült Európa-bajnokunk bosszankodva ünnepelte meg néhány perccel korábbi győzelmét – nem csoda, a versenyzőknek a csütörtöki előfutamokhoz hasonlóan ismét meg kellett küzdeniük a Malta-tó hullámzó vizével.
"Elfáradtam, nagyon nehéz volt tartani az ide-oda lökődő hajót, de azért nagyon örülök annak, hogy ismét győztem" – mosolyodott el a már nyolcszoros Európa-bajnok Kovács a parton, akinek még az is kijárt, hogy a lengyel versenyigazgató pironkodva kért tőle elnézést a körülményekért. ---- Persze, Kovács még a szerencsések közé tartozott, hiszen hátránya – a fáradtságon kívül – igazából nem származott a hullámokból, ám a kajak egyesben negyedik helyen záró Kökény Roland, no és vb-bronzérmes kenu kettesünk, az ötödik helyezett Kozmann György, Kolonics György duó inkább a gyorsan elfelejtendő kategóriába sorolná a versenyét.
"Sokkal többet vártam ettől a döntőtől, és most még az sem dob fel, hogy a negyedik helyemmel olimpiai induló lettem" – panaszkodott Kökény Roland, akinek energiája nagy részét az vitte el, hogy egyenesben tartsa a hajóját.
K–2-ben Bauer Márton és Siebel Lajos az olimpiai kvótaszerzés reményében rajtolt, és bár a fiúk a táv végén ezúttal is jól hajráztak, az Eb-mezőnyben elért ötödik helyük (a versenyben amúgy negyedik ausztrál egység eredményét nem számították bele a kontinensbajnoki küzdelembe) azt jelentette, hogy lemaradtak az athéni csapatba kerülésről. Ôk a szegedi második olimpiai válogatón javíthatnak majd.
Szerencsére a délelőtti döntők azért többnyire a szokásos magyar koreográfia szerint alakultak, azaz Kovács Katalin aranyérme mellett még három egységünk szerezte meg a győzelmet, no és a Dékány, Faldum, Benedek, Móni női négyesünknek köszönhetően egy bronzérem is jutott a magyar csapatnak. ---- És hogy ezúttal kik voltak az aranyemberek?
Női K–2-ben Szabó Szilvia és Bóta Kinga újra mosolygósan szállt ki a hajóból, hiszen kétség sem férhetett a sikerükhöz.
"Pedig a rajtunk nem volt ideális – nevetett Szabó Szilvia. – Én úgy értettem, hogy még van három percünk az indulásig, ezért elindultunk még egy kis bemelegítőkörre, aztán hirtelen bemondták, hogy egy perc, így rohanhattunk a rajthoz… Ezt követően kétszáz méternél vettem észre, hogy a lengyelek az egyesen egy hajóval előttünk vannak, így alaposan bele kellett húznunk."
"Ötszáznál már minden rendben volt – vette át a szót Bóta. – De bevallom, én már csak azt vártam, hogy legyen vége ennek a versenynek." ---- Férfi kenu négyesünk (Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Pulai Imre és Novák Ferenc) is magabiztos győzelmet aratott, persze Pulai Imréék taktikáját nem igazán értékelték az ellenfelek. Az utolsó kétszáz méterig a román csapat a vezetés és talán már a győzelem tudatában húzta a hajót, amikor a magyarok nagyobb sebességre kapcsoltak, és úgy léptek el a mezőnytől, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.
"Igazából a tavalyi világbajnokság koreográfiáját követtük – magyarázta Pulai Imre. – Akkor is a végén húztunk el, és a hullámzó víz miatt most is az utolsó méterekre terveztük be a végső csapást. Ha már az elejétől vezettünk volna, lehet, hogy borulunk. Különben is, így izgalmasabb volt a verseny."
Olimpiai címvédő férfi kajak négyesünk túlságosan nem borzolta a szurkolók kedélyeit, hiszen a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összetételű egység 500 métertől már több mint egy hajóhosszal meglépve "falta" a métereket, és a fiúk senkitől sem zavartatva érkeztek meg a célba.
"Már az elején el akartunk jönni a mezőnytől, úgy is éreztem, hogy az élen vagyunk – mondta a parton Horváth Gábor. – Azt hiszem, igazán egységesek voltunk a hajóban, és bár a sydneyi olimpiával nem lehet összehasonlítani ezt a versenyt, a régi érzések azért előjöttek."
No, igen. Az 1999-es világbajnoki és a 2000-es olimpiai győzelem után most már Európa-bajnoknak is vallhatja magát az újra egy hajóban lapátoló kvartett (a fiúk ezzel egyébként teljesítették az Angyal Zoltán szövetségi kapitány által előírtakat, és bekerültek az athéni csapatba), amelynek a Poznanba kilátogató népes magyar szurkolótábor külön dallal is kedveskedett az eredményhirdetésnél.
Hiszen jobb ha megtudja a világ: "Újra itt van a nagy csapat!" ---- Röviden szólva: a kétszáz százszázalékos lett.
Hogy mit értünk ezen?
Nos, a délutáni 200 méter elő- és középfutamait maximálisan teljesítették versenyzőink, vagyis minden magyar egység bejutott a vasárnapi fináléba. Nem is akárhogyan!
A Paksy Tímea, Patyi Melinda világbajnok duó futamgyőztesként, kajak egyesben Paksy és Kadler Viktor, kenu kettesben a Bozsik Attila, Kovács Gergely páros, valamint kajak négyesünk (Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Boros Gergely) a második helyen, míg kajak kettesben a Gyertyános Gergely, Babella Balázs pár harmadikként egyenes ágon jutott be a döntőbe.
Mindössze a kenu egyesben induló Malomsoki Sándor kényszerült még egy körre, ám a magyar versenyzőnek nem jelentett problémát a kvalifikáció – futammásodikként léphetett tovább.
A férfi kenu négyeseknek, valamint a női kajak négyeseknek a kevés nevezés miatt nem rendeztek előcsatározásokat – ám nem túlzás kijelenti: ezekben a számokban is érik a magyar érem… ---- EURÓPA–BAJNOKSÁG, EGYBEN OLIMPIAI PÓTKVALIFIKÁCIÓ, POZNAN. 1000 MÉTER. DÖNTÔK. Férfiak. K–1. Európa-bajnok: Erik Veras Larsen (Norvégia) 3:30.53, 2. Tim Brabants (Nagy-Britannia) 3:32.54, 3. Jovino González (Spanyolország) 3:32.98, 4. Kökény Roland (Magyarország) 3:33.41, 5. R. Erban (Szlovákia) 3:35.90, 6. A. Ihle (Németország) 3:36.09. K–2. Eb: Erik Veras Larsen, Nils Olav Fjeldheim (Norvégia) 3:11.52, 2. Javier Hernández, Pablo Banos (Spanyolország) 3:12.65, 3. Ian Wynne, Paul Darby-Dowman (Nagy-Britannia) 3:13.32, 4. R. Piatrusenka, V. Mahnyev (Fehéroroszország) 3:15.43, 5. Bauer Márton, Siebel Lajos (Magyarország) 3:15.46, 6. A. Tyiscsenko, V. Grusikin (Oroszország) 3:15.84. K–4. Eb: Magyarország (KAMMERER ZOLTÁN, egyesület: Győri VSE, STORCZ BOTOND, egy.: Démász-Szeged, VERECKEI ÁKOS, egy.: Honvéd-Westel, HORVÁTH GÁBOR, egy.: Honvéd-Westel, edző: Sári Nándor) 2:52.71, 2. Norvégia (Andreas Gjersö, Mattis Naess, Alex, Wefald, Jacob Norenberg) 2:55.38, 3. Lengyelország (Tomasz Mendelski, Dariusz Bialkowski, Rafal Glazewski, Pawel Baumann) 2:56.48, 4. Románia 2:56.61, 5. Spanyolország 2:56.67, 6. Bulgária 2:57.88
C–1. Eb: Andreas Dittmer (Németország) 3:53.821, 2. David Cal (Spanyolország) 3:55.47, 3. Martin Doktor (Csehország) 3:55.49, 4. K. Fomicsev (Oroszország) 3:56.25, 5. A. Zsukovszkij (Fehéroroszország) 3:57.63, 6. D. Vinogradovs (Lettország) 3:58.05. C–2. Eb: Lukasz Woszczynski, Michal Sliwinski (Lengyelország) 3:34.23, 2. Alekszandr Kovaljev, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 3:35.27, 3. Stefan Utess, Thomas Luck (Németország) 3:35.80, 4. S. Simioncencu, F. Popescu (Románia) 3:36.28, 5. Kozmann György, Kolonics György (Magyarország) 3:36.92, 6. A. Kurlandcsik, A. Badanovics (Fehéroroszország) 3:37.64. C–4. Eb: Magyarország (HÜTTNER CSABA, egy.: Démász-Szeged, FÜRDÖK GÁBOR, egy.: Démász-Szeged, PULAI IMRE, egy.: Honvéd-Westel, NOVÁK FERENC, egy.: Honvéd-Westel, edző: Kása Ferenc, Szabó Attila) 3:19.59, 2. Románia (Mitica Pricop, Andrei Cuculici, Iosif Chirila, Petre Condrat) 3:20.77, 3. Fehéroroszország (Alekszandr Zsukovszkij, Alekszandr Kurlandcsik, Alekszandr Badanovics, Sziamon Sapanyenka) 3:20.84, 4. Lengyelország 3:21.85, 5. Oroszország 3:22.68, 6. Lettország 3:52.12
Nők. K–1. Eb: Kovács Katalin (Magyarország, egy.: MTK, ed.: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 3:55.09, 2. Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 3:55.46, 3. Ellen Fevang (Norvégia) 4:04.50, 4. P. Davey (Nagy-Britannia) 4:06.68, 5. J. Szalakova (Oroszország) 4:07.83, 6. A. T. Alekszopolu (Görögország) 4:10.54. K–2. Eb: Szabó Szilvia, Bóta Kinga (Magyarország, egy.: Tiszaújváros, ed.: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 3:38.84, 2. Dorota Kuczkowska, Iwona Pyzalska (Lengyelország) 3:41.18, 3. Bonka Pindzeva, Deljana Dacseva (Bulgária) 3:44.78, 4. A. Toropova, V. Akremcsik (Fehéroroszország) 3:45.01, 5. S. Ponomarenko, A. Panda (Szlovénia) 3:49.55, 6. Sz. Kijascsenko, O. Nyikolajeva (Oroszország) 3:50.78. K–4. Eb: Románia (Florica Vulupes, Lidia Talpa, Mariana Ciobanu, Alina Ciurescu) 3:23.36, 2. Oroszország (Szvetlana Kugyinova, Tatjana Andrejeva, Anasztaszija Szergejeva, Tatjana Tyiscsenko) 3:24.84, 3. Magyarország (DÉKÁNY KINGA, egy.: Tiszaújváros, FALDUM BERENIKÉ, egy.: Seawear Kft., BENEDEK LINDA, egy.: KSI SE, MÓNI KATALIN, egy.: MTK, edzők: Fábiánné Rozsnyói Katalin és Sztaics István) 3:26.99, 4. Lengyelország 3:27.28, 5. Görögország 3:53.77
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik