Már a jövő csapatát építik

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.04.22. 22:09
Címkék
Akárcsak kötöttfogásban, szabadfogásban is egy olyan kontinensviadal következik, amelyen az olimpiai résztvevők zöme nem áll rajthoz.
Bánkuti Zsoltot (jobbra) a legjobb hat közé várja Gulyás István szakágvezetô (fotó: Mirkó István)
Bánkuti Zsoltot (jobbra) a legjobb hat közé várja Gulyás István szakágvezetô (fotó: Mirkó István)
Bánkuti Zsoltot (jobbra) a legjobb hat közé várja Gulyás István szakágvezetô (fotó: Mirkó István)
Bánkuti Zsoltot (jobbra) a legjobb hat közé várja Gulyás István szakágvezetô (fotó: Mirkó István)
Bánkuti Zsoltot (jobbra) a legjobb hat közé várja Gulyás István szakágvezetô (fotó: Mirkó István)
Bánkuti Zsoltot (jobbra) a legjobb hat közé várja Gulyás István szakágvezetô (fotó: Mirkó István)
A magyar válogatott négy kvótása közül viszont a 66 kilós Szabó Gergő megméreti magát Ankarában, másik három olimpiásunk, a 60 kilós Wöller Gergő, a 74 kilós Ritter Árpád és a 120 kilós Aubéli Ottó viszont nem vesz részt a 47. Európa-bajnokságon.


Farkas Zoltán a csoport sötét lova

A nehézsúlyúak között mutatkozik be az egyébként 96 kilós Farkas Zoltán, aki rutinos versenyző, ám eddig adós maradt a nemzetközi sikerrel. "Farkas sötét ló lehet mindenki számára. Ha bátran birkózik, nem lepne meg, ha a mezőny első felében végezne."
A szakágvezető szerint a különítmény célja, hogy minél több pontszerző helyet csípjen el. "Rigában tizenhat meccsünkből tizenegyet megnyertünk, úgyhogy magasra helyeztük a mércét. Csodák nincsenek, ez most nem a legerősebb csapatunk, de remélem, nem jövünk haza egy-két kellemes meglepetés nélkül!" ---- "Wöller Gergő épp eleget fogyasztott az idén, hiszen csak a második kvalifikációs versenyen, Szófiában harcolta ki az ötkarikás részvétel jogát, így őt pihentetem – indokolja döntését Gulyás István szakágvezető. – Ritter Árpi komoly esélyekkel indul majd Athénban, így a formáját augusztusra időzítjük, és bár ő a kétszeres címvédő, nem indul Ankarában. Aubélinak nem jött még rendbe makacs hátsérülése, így ő sérülés miatt marad távol."
A különítmény tehát foghíjasan, öt birkózóval képviseli Magyarországot: 60 kilóban Bánkuti Zsolt, 66 kilóban Szabó Gergő, a 74 kilósok mezőnyében Hatos Gábor, a 96 kilósok között Rozbora Norbert, a nehézsúlyúaknál pedig Farkas Zoltán lép szőnyegre. ---- A legnagyobb nemzetközi múlttal kétségkívül a 2001-es Európa-bajnok, Bánkuti Zsolt büszkélkedhet, akinek pályafutását kis híján kettétörte egy gerincsérv a nyaki csigolyájában. Tavaly februárban műtötték, és értelemszerűen sokáig nem tudta, nem merte terhelni a hidalásoknál, földmunkánál nem csekély veszélynek kitett testrészt. "Ez lesz az a verseny, amikor eldőlhet, hogy Zsolt kezd-e hasontítani régi önmagára. Fizikailag már visszanyerte formáját, csak a pszichikai gátakat kellene áttörnie. Az első hatba várom, ami persze korántsem lesz egyszerű, de ha valaki már megnyert egy világversenyt, az apró morzsácskákkal nem elégszik meg, magyarán, ha nem tud tűzközelbe kerülni, úgy érezheti majd, hogy nincs túl sok értelme a folytatásnak. Épp ezért nagyon szorítok neki" – így a szakágvezető.
A 23 éves Szabó Gergő az egyetlen kvótás, aki nekirugaszkodik az Eb-nek is, mint Gulyás mondja, kell neki a meccsrutin. Tavaly az Eb-n és vb-n is újoncként szerepelt, a vb-n kvótát szerzett, az Eb-n ötödik volt, azaz egyértelműen tehetséges versenyzőről van szó. "Az utóbbi hónapok hercehurcája érthetően megviselte Gergő magánéletét, a cél nála az, hogy bizonyítsa, visszajött, és képes minél több meccset nyerni, és lehet rá számítani a továbbiakban is."
A 74 kilós súlycsoportban a Haladás fiatalja, Hatos Gábor kap lehetőséget, aki a tavalyi isztambuli junior-világbajnokság bronzérmeseként már letette névjegyét. "Hatos szorgalmas, elhivatott, tehetséges birkózó, aki a magyar bajnokságot simán megnyerte, és Ritter súlycsoportjában a jövő embereként számítunk rá."
Rozbora Norbert szintén megnyerte az idei honi bajnokságot, méghozzá a visszatérő Repka Attila legyőzésével, és szintén újoncként mutatkozik be. "A vasasos a klubja költségén utazik Ankarába, de tehetséges versenyző, úgyhogy nem zárkóztam el a szerepeltetésétől. Még nem a birkózással foglalkozik teljes mellszélességgel, világszinten pedig ennél már sokkal több kell, de hátha ez a mostani Eb lökést ad neki." ---- A nehézsúlyúak között mutatkozik be az egyébként 96 kilós Farkas Zoltán, aki rutinos versenyző, ám eddig adós maradt a nemzetközi sikerrel. "Farkas sötét ló lehet mindenki számára. Ha bátran birkózik, nem lepne meg, ha a mezőny első felében végezne."
A szakágvezető szerint a különítmény célja, hogy minél több pontszerző helyet csípjen el. "Rigában tizenhat meccsünkből tizenegyet megnyertünk, úgyhogy magasra helyeztük a mércét. Csodák nincsenek, ez most nem a legerősebb csapatunk, de remélem, nem jövünk haza egy-két kellemes meglepetés nélkül!"

A címvédők

55 kg: Namik Abdullajev (Azerbajdzsán). 60 kg: Anatolij Gujdea (Bulgária), … 6. Wöller Gergő. 66 kg: Irbeg Farnyijev (Oroszország), …5. Szabó Gergő. 74 kg: Ritter Árpád (Magyarország). 84 kg: Revaz Mindorasvili (Grúzia). 96 kg: Oleg Gacalov (Oroszország), …13. Farkas Zoltán. 120 kg: David Muszulbesz (Oroszország)

Az utóbbi tíz év magyar érmesei
1994, Róma –
1995, Fribourg Óváry László (48 kg) 2.
1996, Budapest Dvorák László (82 kg) 2.
1997, Varsó –
1998, Pozsony –
1999, Minszk –
2000, Budapest Kapuvári Gábor (85 kg) 3.
2001, Budapest Bánkuti Zsolt (58 kg) 1.
Ritter Árpád (76 kg) 3.
2002, Baki Ritter Árpád (74 kg) 1.
2003, Riga Ritter Árpád (74 kg) 1.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik