Bárdosi és Branda éremközelben

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.04.10. 21:57
Címkék
A B betűsök Eb-je zajlik Haparandában, ez immár bizonyos. Legalábbis magyar szemszögből.
Branda Gyula (jobbra) pályafutása elsô felnôttvilágversenyén már a négy között van (Fotó: Meggyesi Bálint)
Branda Gyula (jobbra) pályafutása elsô felnôttvilágversenyén már a négy között van (Fotó: Meggyesi Bálint)
Branda Gyula (jobbra) pályafutása elsô felnôttvilágversenyén már a négy között van (Fotó: Meggyesi Bálint)
Branda Gyula (jobbra) pályafutása elsô felnôttvilágversenyén már a négy között van (Fotó: Meggyesi Bálint)
Branda Gyula (jobbra) pályafutása elsô felnôttvilágversenyén már a négy között van (Fotó: Meggyesi Bálint)
Branda Gyula (jobbra) pályafutása elsô felnôttvilágversenyén már a négy között van (Fotó: Meggyesi Bálint)
Komáromi Tibor hét kiválasztottja közül hárman jutottak tovább a csoportjukból: Bóna, Bárdosi és Branda. Közülük a 60 kilós Bóna László már pénteken befejezte szereplését, kikapott a török Emiktől a negyeddöntőben, két utóbbi birkózó azonban szombaton egy-egy pénteki győzelemmel várhatta a csoportküzdelmek folytatását.
A 84 kilós Bárdosi Sándor megszerezte második győzelmét is az ukrán Szergej Rutenko ellen – nem is akármilyen küzdelemben, 3:2 arányban –, majd a negyeddöntőben a lengyel Marcin Letkivel mérkőzött, és sokkal simábban 5:0-s pontozással máris a legjobb négy között tudhatja magát! Hatalmas lehetőség előtt áll: elődöntős ellenfele a török Natmi Avluca is verhető, de a másik ágon sincsenek félelmetes ellenfelek, a görög Arzamisz és a litván Sidlauskas sem kell, hogy reszketésre késztesse Sydney ezüstérmesét. Bár igaz, Bárdosi esetében jobb az óvatosság, reméljük, ő is tudja, hogy egyelőre a törökre kell összpontosítania.
Ez azonban a harmadik napnak csak egyik magyar vonatkozású jó híre, ugyanis az élete első felnőttvilágversenyén fellépő Branda Gyula is négy között van, mondhatni cseppet sem sikerült rosszra a bemutatkozása.
Nehézsúlyban viszont már nem hiányoznak a mezőnyből a nagyágyúk sem, így jóval göröngyösebb út vár rá a továbbiakban, mint Bárdosira. A Bp. Spartacus birkózója a lengyel Mikulskit verte 3:0-ra, magabiztos birkózással, majd csoportelsőként továbbjutott, s ez szerencsés sorsolásának köszönhetően az alsó ágon egyenes elődöntőbe kerülést is jelentett egyben. A négy között az ukrán Sztrizsakkal kell megbirkóznia, aki nem lehet rossz birkózó, hiszen a görög Kuciubaszt fektette két vállra, azaz tussal ütötte el a továbbjutástól. De Branda még, mondhatni, így is jól járt, hiszen a felső ágon az orosz Jurij Patrikejev (a 2002-es Eb-döntőben megverte Deák Bárdos Mihályt) és a bolgár Szergej Murejko kel birokra a fináléba kerülésért.
Éremcsaták ezekben a súlycsoportokban vasárnap: B betűs magyarokkal – reméljük, nem B betűs bronzéremért. ---- Születésnapot ünnepelhetett szombaton a magyar különítmény Haparandában, méghozzá szép kerek évfordulót: 70 éves a magyar birkózás egyik meghatározó alakja, az FTC elnökségi és örökös tagja, a birkózószakosztály igazgatója, Kruj Iván.
Versenyzőként a Bp. Kinizsi, illetve a Ferencváros tagjaként nem alkotott maradandót, mindössze az 1960-ban szerzett országos bajnoki ezüstéremmel büszkélkedhet pehelysúlyban, ám annál kiemelkedőbb a munkássága edzőként, sportvezetőként, bíróként. Edzőként a Ferencváros vezetőedzője, 1967 és 1973 között a magyar szabadfogású válogatott edzője volt, 1983-tól mesteredző. Tanítványai közül Bajkó Károly, Csatári József és Klinga László az olimpiai dobogóra is felállhattak. Edzői korszaka után is megmaradt szeretett sportágánál, a világ legelismertebb bíróinak egyikévé vált. A Nemzetközi Birkózószövetség, a FILA bíróbizottságának tagja 1983-tól, két évvel később pedig az edzői tanfolyamokért felelős FILA-instruktor lett.
A szülinapi ünneplés munka jegyében zajlik, hiszen Kruj Iván az Európa-bajnokság helyszínén a versenybíróság felügyelőjeként van jelen. Isten éltesse! ---- 51. férfi kötöttfogású és 11. női Európa-bajnokság, Haparanda. A magyarok eredményei. Férfiak. Csoportmérkőzések. 84 kg (22 induló): Bárdosi Sándor–Rutenko (ukrán) 3:2. 120 kg (15): Branda Gyula–Mikulski (lengyel) 3:0. Negyeddöntő. 84 kg: Bárdosi–Letki (lengyel) 5:0. Nők. Csoportmérkőzések. 55 kg (12): Godó Kitti–Lotz (német) 4:0 – Godó nyert tussal. 63 kg (12): Ziguzi (görög)–Szerencse Mónika 4:0 – Ziguzi nyert tussal. 72 kg (10). Rájátszás az elődöntőbe kerülésért: Wawrzycka (lengyel)–Soós Rita 3:1, Hrisztova (bolgár)–Soós 4:0 – Hrisztova nyert tussal
A szombati éremcsaták. 55 kg (18). A 3. helyért: Svehla (cseh)–Kramarz (lengyel) 4:0 – Svehla nyert tussal. Döntő: Özdemir (török)–Kiuregian (görög) 3:0. Európa-bajnok: Bayram Özdemir (Törökország), 2. Artium Kiuregian (Görögország), 3. Peter Svehla (Csehország), 4. Kramarz (Lengyelország), 5. Haapamäki (Finnország), 6. Petrov (Oroszország), …8. Oláh Tibor (Magyarország). 60 kg (25). A 3. helyért: Emik (török)–Alekszandrov (izraeli) 4:0 – Emik nyert tussal. D: Juharjan (örmény)–Stefanek (szerb-montenegrói) 4:0. Eb: Vahan Juharjan (Örményország), 2. Davor Stefanek (Szerbia-Montenegró), 3. Bünyamin Emik (Törökország), 4. Alekszandrov (izraeli), 5. Sevcov (Oroszország), 6. Lomadze (Grúzia), …8. Bóna László (Magyarország). 74 kg (24). A 3. helyért: Mihalovics (fehérorosz)–Schwind (német) 4:0 – Mihalovics nyert tussal. D: Ivancsenko (orosz)–Racsiba (ukrán) 4:0. Eb: Mihail Ivancsenko (Oroszország), 2. Vaszil Racsiba (Ukrajna), 3. Aleh Mihalovics (Fehéroroszország), 4. Schwind (német), 5. Nurmela (Finnország), 6. Melelasvili (Grúzia), …12. Horváth András (Magyarország). 96 kg (15). A 3. helyért: Svec (cseh)–Szaldadze (ukrán) 3:2. D: Lidberg (svéd)–Listvan (fehérorosz) 3:0. Eb: Martin Lidberg (Svédország), 2. Szergej Listvan (Fehéroroszország), 3. Marek Svec (cseh), 4. Szaldadze (Ukrajna), 5.Beszrucskin (Oroszország), 6. Özal (Törökország), …11. Kaló Béla (Magyarország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik