Világcsúcseső az Arénában

A vb-ről tudósított: MARIK BALÁZS, MÁTAY ANDREA, CZAGÁNY BALÁZS, NÉMETH FERENCA vb-ről tudósított: MARIK BALÁZS, MÁTAY ANDREA, CZAGÁNY BALÁZS, NÉMETH FERENC
Vágólapra másolva!
2004.03.06. 22:57
Címkék
Két világcsúcs már megvan! Mit kettő, inkább négy! Két versenyszámban és mindkettő orosz versenyző nevéhez fűződik. Tatjana Lebegyeva hármas-, míg Jelena Iszinbajeva rúdugrásban javította meg a világrekordot.
Amit a fedett pályás atlétikai vb-ről tudni érdemes
Az első célt már teljesítette
Vasárnap 15 döntővel zárul a világbajnokság
9-es pálya - román dopping!
Eredmények
Szeglet Zsolt elbúcsúzott
Lagat nyolc percen belül

Jelena Iszinbajeva elsô hölgyként jutott át rúdugrásban a 486 centis magasságon
Jelena Iszinbajeva elsô hölgyként jutott át rúdugrásban a 486 centis magasságon
Jelena Iszinbajeva elsô hölgyként jutott át rúdugrásban a 486 centis magasságon
Először Tatjana Lebegyeva lépett színre szombat délután a Budapest Sportarénában, a 10. fedett pályás világbajnokságon. A hármasugrást világcsúcs-beállítással (15.16) kezdte, egy újabb rekorddal (15.25) folytatta, utoljára 15.36 métert ért el. Közben volt egy 15.15 méteres ugrása, másik két kísérletét kihagyta. Szüksége is volt a pihenőre, hiszen az orosz ugrónő nem mindennapi feladatra vállalkozott. A hármasugrás mellett távolban is indult. Pénteken a hármasugrás selejtezőjében lépett pályára, szombat délelőtt távolban kvalifikálta magát a döntőre, a délutáni hármasugró-finálét mégis úgy kezdte, mintha napokon át erre pihent volna. Legfőbb riválisa, a szudáni Yamile Aldama ugyancsak látványosan ugrott, 14.90 métert ért el.
Következett a női rúdugrás. A 470 centiméteren csak a három nagy rivális jutott túl. Az amerikai Stacy Dragila, az orosz Jelena Iszinbajeva és Szvetlana Feofanova egyaránt tartotta már a világcsúcsot, amely ezúttal éppen Feofanováé volt. Eddig a magasságig mindhárman nagyon látványosan versenyeztek. 476-on – meglepetésre – Feofanova elsőre rontott. Dragila érintve ugyan, de átjutott a léc felett. Iszinbajeva hatalmasat ugrott. Feofanovát egyedül az arany érdekelte, amit csak újabb magasságon szerezhetett meg, így kísérleteit 481 centiméterre vitte. Ezen elsőre ismét rontott, bár az ugrása biztatóbb volt. Dragila – a kezével – szintén leverte a lécet. Iszinbajeva ismét hihetetlenül magasra szállt, ám lefelé estében lesodorta a lécet.

Iszinbajeva a fellegekben

Ez a nap nem Feofanováé volt. A címvédő nem tudott javítani, így harmadik lett. Másodszorra Dragila is rosszabb kísérletet mutatott be, Iszinbajeva viszont elkápráztatta a közönséget. Ugyanúgy, ahogy harmadszorra az amerikai atlétanő, aki három éve elért egyéni rekordját állította be.
A léc 486 centiméterre, világcsúcsmagasságra került. Dragila egy biztató kísérlete után ismét Iszinbajevát ünnepelhette a közönség, aki újra szabadtéren és fedett pályán csúcstartó. A 491 centiméteren kis híján ugyancsak átjutott, de ellenfele kiesése után inkább öt méterre rakatta a lécet. Ezen csak egy kísérletet tett, és boldogan köszönte meg a biztatást a közönségnek.
Női 400 méteren szintén orosz, Natalja Nazarova volt a nagy esélyes. A világranglistát 49.68 másodperccel vezető futó az előfutamban és az elődöntőben is remek formát mutatott, és a fináléban is fergetegesen kezdett. Az ötös pályát kapta, óriási fölénnyel vágott be, a kétszázas részideje 23.70 másodperc volt. A második körben végig magabiztosan vezetett, győzelmét (50.19) senki sem veszélyeztette.

Szeglet Zsolt elbúcsúzott

A férfi 400 méter délelőtti elődöntőjében Szeglet Zsolt a kettes pályát kapta, és az éles kanyarban nehéz volt gyorsan kezdenie. A bevágásnál a magyar fiú nem került jó pozícióba, és amikor gyorsított volna, nem volt rá lehetősége. 47.16 másodperccel hatodikként ért célba, így nem lehetett a döntő résztvevője. A fináléban a grenadai Alleyne Francique kezdett a leggyorsabban. Háromszáznál a jamaicai Davian Clarke próbálta őt megelőzni, de Francique a külső pályán megfuttatta ellenfelét, és végül övé lett a győzelem (45.88).
Kelly Holmes elesett 1500 méteren. A dobogóra is esélyes brit futónő 800 méterig a mezőny végén haladt, ekkor indult meg előre. Szép lassan lépegetett egyre följebb, látszott, hogy készül a hajrára, amikor váratlanul elbukott. Ellenfelei átugrálták, ő felpattant, és elkeseredetten eredt a mezőny nyomába. Négyszáz méterrel a cél előtt utol is érte ellenfeleit, ismét kapaszkodni kezdett fölfelé. A történtek azonban sokat kivettek belőle, és a hajrában nem tudta a többiekkel tartani a lépést. A sokáig vezető fehérorosz Oleszja Turova ugyancsak lemaradt az utolsó nagy futásnál, a győzelmet az esélyes etióp Kutre Dulecha biztosan szerezte meg.
A férfi 60 méteres gátfutás kora reggeli előfutamában Palágyi Gergely a magyar csapat többségéhez hasonlóan megállta a helyét, 7.76 másodperccel egyéni csúcsot ért el. Sajnos a továbbjutáshoz ez nem volt elegendő. Az elődöntő első futamában a kínai Liu Hsziang új Ázsia-rekordot (7.46) repesztett, az utolsóban a világranglista-vezető Allen Johnson harmadikként ért célba, így csak idővel jutott a fináléba. Ott azonban kiderült, hogy a tapasztalt amerikai csak altatta a mezőnyt. Mintha puskából lőtték volna ki, végigrobogott a gátak felett, meg sem tudták közelíteni – 32 évesen élete legjobbját érte el, 7.36 másodpercet futott. A fiatal kínai sem panaszkodhat, ő tovább faragta az Ázsia-csúcsot (7.43).
A szombat másik amerikai aranyát távolugrásban Savante Stringfellow szerezte. Legjobbját, a 840 centimétert a harmadik sorozatban érte el, ezt követően két kísérletét kihagyta, utoljára pedig rontott. Az ezüstérem a jamaicai James Beckfordnak jutott, ő 831 centiméterig repült.

Lagat nyolc percen belül

A magasugrás a várt forgatókönyv szerint zajlott: Stefan Holm átjutott a 235 centiméter felett, ezzel biztosan lett első, majd 240 centiméterre tetette a lécet, de nem volt sikeres. A csehek nagy reménysége, a fiatal Jaroslav Bába sokak várakozásával szemben nem okozott meglepetést, 225 centiméterig jutott, ezzel bronzérmes lett.
A várakozásnak megfelelően taktikai versenyt vívtak a férfi háromezresek. A táv elején az etiópok diktálták az iramot, 1200 méterrel a cél előtt az ausztrál Craig Mottram nyomta meg a tempót. A kenyai Bernard Lagat, akárki vezetett, a második helyen futott. Hatszázzal a cél előtt indult meg a kitűnő futó, de nyomában ott lihegett az etióp Markos Geneti, mögötte pedig a portugál Rui Silva. Az utóbbi volt, aki a csengőnél robbantott. De csak néhány lépés erejéig tudta megelőzni Lagatot, aki 7:56.34 perccel lett első.
A hétpróbázók versenyében az első nap után a cseh Roman Sebrle 3718 ponttal vezet, mégpedig úgy, hogy három számban is megjavította fedett pályás legjobbját. 60 gáton 6.97 másodpercet ment, távolban 796 centimétert ugrott, 16.28 métert lökött súllyal. Magasugrásban (211) is csak két centivel maradt el az egyéni csúcsától – érik az újabb fedett pályás világrekord.
Ezen a napon még három magyarnak szurkolhattunk, a legjobban Bíber Zsolt továbbjutásában bíztunk. De nem volt szerencsénk. Csúcstartónk mindössze négy centiméterrel, de lemaradt a döntőről. A verseny előtt úgy érezte, hogy 20.30 méter szükséges a fináléhoz, ő most 20.24 métert teljesített. 20.28 is elég lett volna. Ha nincs a múlt héten arcüreggyulladása… Listár Nikolett 200 méteren rajtolt, és országos fedett pályás utánpótláscsúccsal (23.71) fejezte be a versenyt. Ajkler Zita távolugrásban 644 centiméterig jutott, ezzel nem került be a döntőbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik