Megvédte bajnoki címét a Sparta Praha

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 22:17
Jan Kuchta négy gólt szerzett, cseh bajnok lett a Sparta! (Fotó: Imago Images)
Az előző idényt követően ismét a Sparta Praha lett a cseh élvonalbeli labdarúgó-bajnokság bajnoka. Eldőlt a bajnoki arany sorsa Koszovóban és Montenegróban is.

A Sparta Praha 5–0-ra nyert a Mladá Boleslav vendégeként, ezzel biztossá vált, hogy a második helyen álló városi rivális, a Slováckót idegenben 2–1-re legyőző Slavia már nem érheti utól a cseh bajnokság idei kiírásában. 

A Sparta a mai Cseh Köztársaság élvonalában 14. bajnoki címét szerezte, ezekhez a Csehszlovákia és az Osztrák-Magyar Monarchia részét képező Cseh Királyság fennállása idején szerzett elsőségeket hozzáadva összesen 38 aranynál jár.

A cseh bajnok a már biztosan ezüstérmes Slaviával együtt a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében indulhat a következő idényben.

A jugoszláv időkben csak a koszovói autonóm körzeti bajnokság legfelsőbb szintjéig jutó KF Ballkani harmadik bajnoki címét szerezte meg a függetlenségét 2008-ban kikiáltó, a FIFA-hoz és a UEFA-hoz pedig 2016-ban csatlakozó ország élvonalában.

Kettő év híján száz éve alapították a montenegrói Tuzi kisvárosában az FK Decsicset, amely ma először nyert élvonalbeli aranyat.

A koszovói és a montenegrói bajnok a Ferencvároshoz hasonlóan a BL első selejtezőkörében kezd.

Lang Ádám a kispadról nézte végig, ahogyan csapata, az Omonia már az első félidőben három gólt kap, majd ezekkel elbukja a Ciprusi Kupa döntőjét a Pafosz ellen, amely először nyerte meg a sorozatot. A győztes a Magyar Kupa-győztes Pakshoz hasonlóan az Európa-liga 1. selejtezőkörében kezdi meg a következő idényben nemzetközi szereplését.

Cikkünk megjelenésekor az 54 európai élvonalbeli bajnokságból még 12-ben nem dőlt el az aranyérem sorsa. Az 55 nemzeti kupából még 23-at nem emeltek magasba. (Tavaszi-őszi rendszer alkalmazása esetén a 2023-as kiírást vettük számításba, mivel az ezekben megszerzett eredmény számít a 2024–2025-ös nemzetközi kupaszereplés során.)

CSEH FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 4. FORDULÓ
Mladá Boleslav–Sparta Praha 0–5

KOSZOVÓI SZUPERLIGA
35. FORDULÓ
KF Llapi–KF Ballkani 0–1

MONTENEGRÓ
1. CFL
Szutjeszka Niksics–FK Decsics 0–1

CIPRUSI KUPA
DÖNTŐ (Nicosia)
Omonia–Pafosz 0–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik