Elbúcsúzott a címvédő

GALAMOS PÉTERGALAMOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.02.08. 21:12
Címkék
Ahogy eddig semmilyen más ország válogatottjának, úgy Kamerunnak sem sikerülhet a triplázás az Afrikai Nemzetek Kupáján. A két legutóbbi tornát megnyerő csapat ezúttal nem védi meg a címét, mivel némi meglepetésre, de mindenképp megérdemelten kikapott Nigériától. A másik vasárnapi negyeddöntőn Marokkó nyerte az arab belharcot Algéria ellen.
A marokkóiak így ünnepelték az Algéria elleni gyôzelmet, valamint a továbbjutást
A marokkóiak így ünnepelték az Algéria elleni gyôzelmet, valamint a továbbjutást
A marokkóiak így ünnepelték az Algéria elleni gyôzelmet, valamint a továbbjutást
A marokkóiak így ünnepelték az Algéria elleni gyôzelmet, valamint a továbbjutást
A marokkóiak így ünnepelték az Algéria elleni gyôzelmet, valamint a továbbjutást
A marokkóiak így ünnepelték az Algéria elleni gyôzelmet, valamint a továbbjutást
A világfutballhoz hasonlóan az afrikai mezőny is egyre kiegyenlítettebb – a torna előtt bízvást felsorolhattunk volna hat-hét, a végső győzelemre esélyes résztvevőt –, de egy Kamerun– Nigéria meccs ezen a földrészen mégiscsak a legtöbb, mi óhajtható. Az első félidő nagy részében mutatott játéknál láttunk már jobbat mindkét féltől, de legalább nem egymást aprították a fiúk, mint mondjuk a tunéziaiak és a szenegáliak egy nappal korábban. Sőt, akadt pár megmozdulás, ami a folytatásra többet ígért (Jay-Jay Okocha majd’ harmincról eleresztett bombáját, illetve Idriss Kameni szép védését érdemes kiemelni), és a gólok még a szünet előtt megérkeztek.
A sokkal több ismert játékost felvonultató, eladdig mégis kevesebbet támadó kameruniak Samuel Eto’o révén jutottak előnyhöz. A nyurga mallorcai Geremi hosszú indítására rajtolva lefutotta Isaac Okoronkwót, és higgadtan rúgta el a labdát Vincent Enyeama mellett. Ám csak néhány percig örülhetett a félidő vége előtt szerzett gól lélektani előnyének, Okocha hamarosan megfordította a pszichikai síkon zajló csatát. A Bolton karmestere egy John Utaka elleni faultért megítélt szabadrúgást tekert védhetetlenül a kapu jobb oldalába.
Utaka a második játékrészben főszereplővé lépett elő, a most is középpályást játszó Nwankwo Kanu passzát követően gurított hajszálpontosan a jobb kapufa tövéhez. Óriási küzdelem bontakozott ki a hátralévő időben, egy ízben Enyeama pazar reflexszel ütötte ki Eto’o lövését, a hajrában pedig Pius Ndiéfi beadásáról maradtak le a társak. Nigéria tehát a kereten belüli botrány, három európai légiós távozása ellenére megverte esélyesebbnek tartott riválisát, és a házigazda Tunéziával találkozik a négy között.
Ahhoz képest, hogy az Algéria–Marokkó összecsapás 7. percében már a második sárgát osztotta ki a bíró, igazán nem produkáltak fogcsikorgató első félidőt a csapatok. Voltaképpen helyzet is alig volt, a legveszélyesebbnek még egy marokkói szabadrúgás bizonyult, de az is fölément pár centivel.
A második félidő egy algériai ziccerrel indult, Antar Jahia fejelt mellé a kapu szájából. Később még egyszer megtette ugyanezt, de a saját térfelén, úgyhogy Marokkó sem tudott vezetést szerezni. Kisebb lehetőségek sorjáztak a 84. percig, amikor egy megpattanó beadás Abdelmalek Serrad elé hullott, és ő pár méterről a marokkói hálóba bólintott. A hosszabbítás 4. percében azonban egyenlített a kétségbeesetten támadó ellenfél, Sammah közelről elért gólja után jöhetett a kétszer 15 perces ráadás.
Egy ideig érthetően óvatosak voltak a csapatok, ám a rendes játékidő vége felé csereként beálló Juszuf Hadzsi megmutatta, mit ér a friss erő. Remek labdaátvétel után lerázta magáról a védőjét, és bár kissé kisodródott, balról, a vetődő kapus alatt még be tudta venni az algériai kapu rövid sarkát. A továbbiakban némi lelátói csetepaté keltett izgalmat, majd Dzsavid Zairi a 121. percben egy elegáns góllal biztossá tette Marokkó diadalát.
A csoportmérkőzések során búcsúzók közben már a jövővel vannak elfoglalva. Az egyiptomi szövetség bejelentette, elfogadta Monszeh Szalah kapitány lemondását, és a – meglepetésre korán kieső – válogatottat a továbbiakban külföldi szakember fogja irányítani.

Afrikai Nemzetek Kupája, negyeddöntő

Kamerun–Nigéria 1–2 (1–1)

Monasztír, 18 000 néző
V: Guezzaz (marokkói). G: Eto’o (42.), ill. Okocha (45.), Utaka (73.)
KAMERUN: Kameni – Doumbe, Tchato (Idrissou, 61.), Song, Mettomo – Atouba, Mbami, Geremi, Djemba Djemba – Eto’o, Mboma (Ndiéfi, 78.)
NIGÉRIA: Enyeama – Yobo, Okoronkwo, Abbey, Udeze – Kanu (Enakarhire, 94.), Okocha, Lawal, Olofinjana – Utaka, Odemwingie (Ikedia, 88.)

Algéria–Marokkó 1–3 (0–0, 1–1, 1–1) – h. u.
Sfax
V: Kakim (líbiai). G: Serrad (84.), ill. Sammah (90.), Hadzsi (113.), Zairi (121.)
ALGÉRIA: Gauaui – Belufa, Aribi, Jahia – Manszuri, Kraus, Belmadi (Ziani, 71.), Asiu, Mamuni (Zafur, 97.) – Butabut (Akrur, 76.), Serrad
MAROKKÓ: Fuhami – Uaddu, Najbet, el-Karkuri (Hadzsi, 86.) – Regragui, Kisszi (Jacubi, 68.), Szafri, Mohtari, Karja (Aliu, 91.) – Zairi, Sammah

A szerdai program
Elődöntő: Tunézia–Nigéria (Radesz, 16.00; tv: Eurosport, TV5, élő), Marokkó–Mali (Szúsza, 19.00; tv: Eurosport, TV5, élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik