Kvóták és fájó pontok

FÜREDI MARIANNE jelenti HavannábólFÜREDI MARIANNE jelenti Havannából
Vágólapra másolva!
2003.10.12. 21:03
Címkék
A havannai olimpiai kvalifikációs világbajnokságot a magyar küldöttség négy éremmel  a férfi kardcsapat ezüstje, Mohamed Aida, Ferjancsik Domonkos és a női párbajtőrcsapat bronza  zárta. A verseny kezdete előtt Szabó Bence azt nyilatkozta, hogy a kubai olyan vb lesz, amelyen nem elsősorban a győzelmek, hanem az olimpiai részvétel biztosítása a fontos. Ennek tükrében kértük értékelésre a szövetségi kapitányt.
"Nem sikerült rosszul a vébé, de fájó pontok azért vannak” – vallja Szabó Bence (Fotó: Farkas József)
"Nem sikerült rosszul a vébé, de fájó pontok azért vannak” – vallja Szabó Bence (Fotó: Farkas József)
"Nem sikerült rosszul a vébé, de fájó pontok azért vannak” – vallja Szabó Bence (Fotó: Farkas József)
"Nem sikerült rosszul a vébé, de fájó pontok azért vannak” – vallja Szabó Bence (Fotó: Farkas József)
"Nem sikerült rosszul a vébé, de fájó pontok azért vannak” – vallja Szabó Bence (Fotó: Farkas József)
"Nem sikerült rosszul a vébé, de fájó pontok azért vannak” – vallja Szabó Bence (Fotó: Farkas József)
– Az utóbbi években a magyar csapattól három-öt érmet szoktak várni, ez most is megvolt. Az elosztás is kedvező, hiszen két-két egyéni és csapatmedáliát szereztünk. Sőt, mind a négy érem olimpiai számban született, míg tavaly ezüstérmes volt az olimpián nem szereplő női kardcsapat. Igaz, tavaly a női párbajtőrcsapat révén volt aranyunk, most pedig nem, bár nagyon közel álltunk hozzá – kezdte a kapitány.
– Az olimpiát szem előtt tartva mi az, amit már most sejteni lehet?
– Furcsa év előtt állunk, ugyanis néhány számban már eldőlt az olimpiai részvétel. Ezt figyelembe véve kell átcsoportosítanunk a pénzeket, megszervezni a versenyeztetést. Gyakorlatilag biztos, hogy férfi kardcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk már nem tudja elveszíteni az athéni szereplés jogát, mert olyan jól áll, míg a férfi tőrcsapat biztosan nem lesz ott Athénban. Kiszámoltuk, hogy a férfi párbajtőrözők a gyenge szereplés ellenére maradtak a világranglista hetedik helyén, mert a vetélytársak sem remekeltek. Matematikai esély tehát még maradt, de ehhez szinte csoda kell. A hátralévő versenyeken dobogóra kell állniuk, vagyis nem szabad hibázni, no és az ellenfeleket is figyelni kell, mert tőlük is függ a sorsunk.
– Nézzük azokat a fegyvernemeket, amelyekben csak egyéni verseny lesz!
– Női tőrben Mohamed Aida már aligha tudja elveszteni a kvótát, míg Varga Gabriella és Knapek Edina előtt matematikai esély maradt. Női kardban Nagy Orsolya vagy Csaba Edina nagy bravúrral még ott lehet az olimpián.
– Az elutazás előtt nagyon bízott abban, hogy a férfi párbajtőrcsapat nem ismétli meg a tavalyi betlit, a kilencedik helyet. Nem ismételte meg, csak tizenharmadik lett…
– A férfi párbajtőrözők leszereplése a legfájóbb. Sajnos sem az egyéni, sem a csapatverseny után nem lettem okosabb velük kapcsolatban. Nem tudom, meddig bírom még cérnával, hogy Kulcsár Krisztiánra az edzőjével és szakosztály-igazgatójával együtt állandó nyomást gyakoroljak, hogy lefogyjon. A vébén mégis Kulcsár volt az egyedüli, akiről pozitívumokat lehet mondani. Az egyéni és a csapatversenyen is jól vívott, a csapat húzóembere volt, de meg kell változtatnia a hozzáállását. Januárban lesz az első Világkupa-verseny, azon biztos, hogy ebből az ötből vesz részt négy, mert ennél az öt embernél nincs jobb. Amíg le nem zárul a kvalifikáció, csak velünk tudunk tervezni. Utána viszont új koncepció kell, már a következő olimpiára gondolva fiatalításra lesz szükség. Kovács Iván felkészülését nem minősíteném, mivel ő csak egyéniben indult, és kérte, hogy saját terv szerint készülhessen. Ez nekem már akkor sem tetszett. Gyors kiesés lett az eredménye.

Végzetes káromkodás: helyezetlen a csapat

Magyar szempontból nagyon csúnyán ért véget a világbajnokság. Nemcsak azért, mert a férfi tôr- és nôi kardcsapatunk a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott a páston, hanem azért, mert végül a férfi tôrözôket kizárták. A hivatalos indoklás szerint agresszivitásért, sportszerűtlen viselkedésért. Már a németek elleni, 16 közötti mérkôzésen is csúnya szavakkal illették versenyzôink a mérkôzésvezetôt, ha szerintük rosszul ítélt. Hiába intette ôket nyugalomra Solti Antal szakágvezetô, folytatták a káromkodást, aminek természetesen semmi értelme nem volt. Aztán az alsó ágon, amikor a 13–16. helyért vívott a csapat a hongkongiak ellen, megint többször elégedetlenkedtek, kifogásolták a mérkôzésvezetô ítéleteit, és ezt nyomdafestéket nem tűrô szavakkal tették. Az osztrák mérkôzésvezetô bizonyára értette is, mit mondanak. A lényeg, hogy az ellenfél 34:32-es vezetésénél a bíró már nem bírta tovább, felmutatta a fekete lapot. Vagyis a magyar csapat helyezetlenül zárt, mert kizárták.
– Vegyük végig a többi szakágat is!
– A női párbajtőrcsapat nem fiatal. A lányok kiharcolták az olimpiát, kérdés, melyik három versenyző lehet ott Athénban. Férfi tőrben azért megpróbáljuk az egyéni kvalifikációt, de kevés esély van rá. Előbb-utóbb itt is fiatalítani kell. A női tőrözők szépen szerepeltek, és ők még fiatalok. A sérült Knapek nélkül a csapatban várható volt a vereség a románoktól, a hetedik hely így elfogadható. Női kardozóink nem tudják elviselni a terhet. Valamit változtatni kell. Csaba Edina a harmadik asszójára mindig padlóra kerül, a tavalyi vébén és most is így járt. De sajnos nincs más, akit betehetnénk helyette. Férfi kardozóink fantasztikusan szerepeltek, Lengyel Balázs nagyon sokat fejlődött. A döntőben egy tussal kikaptunk, de a zsűrire nem lehet panaszunk, bár döntő helyzetben egyszer vitatható tust kaptunk.
– Szövetségi kapitányként ez volt a második vébéje. Hogyan élte meg?
– Mindig sikeres olimpiáról álmodom, persze egy vébé idején a vébé a fő verseny. Azt mondtam, hogy itt a kvalifikáció a fontos, és most hét biztos olimpiai résztvevőnk van. Nem sikerült rosszul a vébé, de fájó pontok azért vannak. Például az, hogy Nemcsik tizenhárom tízes vezetés után kikapott egyéniben, vagy hogy Fekete fegyelmezetlensége miatt a férfi párbajtőrözők veszítettek, netán a női kardozók akció nélküli vívása. De nincs tragédia. Azt még megemlítem, hogy sportdiplomáciánk gyakorlatilag nem működött, a meghatározó testületekben nem volt magyar.

Egy chilei tragédiája

Tragédia árnyékolta be a havannai vb utolsó versenynapját: a chileiek 22 éves tőrözője, Rodrigo Munoz Alveal péntekről szombatra virradóra kiesett szállodája 11. emeletéről, és szörnyethalt. A kubai hatóságok tájékoztatása szerint baleset történt, de az ügy részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

53. vívó-világbajnokság, Havanna
Férfiak
Tőr. Csapat. A 32 között:
Magyarország–Kuba 45:32 (Juhász B. +7, Marsi +4, Juhász A. +2). A 16 között: Németország–Magyarország 45:38 (Marsi –1, Juhász A. –1, Juhász B.–5). A 9–16. helyért: Egyesült Államok–Magyarország 45:42. A 13–16. helyért: Hongkong–Magyarország 34:32-es állásnál a magyarokat kizárták a versenyből. Negyeddöntő: Lengyelország–Franciaország 45:44, Kína–Portugália 45:33, Olaszország–Belgium 45:39, Németország–Oroszország 45:43. Elődöntő: Kína–Lengyelország 45:39, Olaszország–Németország 45:36. A 3. helyért: Németország–Lengyelország 45:21. Döntő: Olaszország–Kína 45:31. Világbajnok: Olaszország (Simone Vanni, Salvatore Sanzo, Andrea Cassara, Marco Ramacci) , 2. Kína (Haj-ping Vang, Han-hsziung Vu, Csung Je , Zsuj Csou), 3. Németország (Dominik Behr, Ralf Bissdorf, Peter Joppich, Andre Wessels). Magyarország (Juhász Attila, Juhász Bence, Marsi Márk, Vizler Ádám) helyezetlen
Nők
Kard. Csapat. Negyeddöntő:
Olaszország–Magyarország 45:43 (Nagy O. +5, Csaba –3, Varga –4), Azerbajdzsán–Egyesült Államok 45:44, Románia–Franciaország 45:44, Kína–Oroszország 45:41. Az 5–8. helyért: Egyesült Államok–Magyarország 45:42 . A 7–8. helyért: Franciaország–Magyarország 45:42. Elődöntő: Olaszország–Azerbajdzsán 45:37, Kína–Románia 45:30. A 3. helyért: Azerbajdzsán–Románia 45:29. Döntő: Olaszország–Kína 45:39. Vb: Olaszország (Ilaria Bianco, Gioia Marzocca, Alessandra Lucchino, Rosanna Pagano) , 2. Kína (Pao Jing-jing, Tan Hszüe, Huang Haj-jang, Csang Jing), 3. Azerbajdzsán (Jelena Zsemajeva, Jelena Amirova, Zsana Szjukajeva, Anzsela Volkova), ...8. Magyarország (Nagy Orsolya, Csaba Edina, Varga Dóra, Nagy Annamária)
Éremtáblázat
OrszágAEB
Olaszország314
Oroszország31
Ukrajna211
Németország121
Franciaország112
Románia112
Lengyelország111
Kína31
MAGYARORSZÁG13
Azerbajdzsán1
Fehéroroszország1
Svédország1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik