Elbúcsúzott a Dortmund

G. P.G. P.
Vágólapra másolva!
2003.08.27. 23:41
Címkék
Az FC Bruges Dortmundban pár perc alatt elherdálta az első mérkőzésen vérrel-verejtékkel megszerzett egygólos előnyét. Azért írjuk, hogy elherdálta, mert ilyen buta gólt ritkán látni európai futballpályákon: a belgák kapusa, Tomislav Butina egy hazaadást teljesen fölöslegesen, hosszan felpörgetett maga elé, az örök esélyleső brazil, Marcio Amoroso odaugrott, és  a felszabadító rúgást blokkolva  a hálóba pattant a lábáról a labda.
Marcio Amoroso szemfülességének köszönhetôen szerzett vezetést a Dortmund
Marcio Amoroso szemfülességének köszönhetôen szerzett vezetést a Dortmund
Marcio Amoroso szemfülességének köszönhetôen szerzett vezetést a Dortmund
Marcio Amoroso szemfülességének köszönhetôen szerzett vezetést a Dortmund
Marcio Amoroso szemfülességének köszönhetôen szerzett vezetést a Dortmund
Marcio Amoroso szemfülességének köszönhetôen szerzett vezetést a Dortmund
Az ilyesmi bőven elég ahhoz, hogy egy csapat kedvét elvegye a játéktól, s bizony a bruges-iek jó ideig nem tértek magukhoz a sokkból. Szerencséjükre Butina még az első negyedórában jóvá tette bűnét, Tomás Rosickynek a bal felső sarok felé süvítő bombáját ujjheggyel tenyerelte szögletre. Mindazonáltal tovább támadott a Borussia, erre – láss csodát – az "összetört” Bruges váratlanul egyenlített! Andrés Mendoza végzett el szabadrúgást a német tizenhatos félkörívéről, társai vaósággal "széttolták” előtte a sorfalat, így ő laposan Roman Wiedenfeller kapujába lőhetett.
A szünetig mindkét oldalon volt még egy-egy hatalmas helyzet – Weidenfeller lábbal védte Gert Verheyen közeli lövését, Amoroso pedig egy csodálatos labdalevétel után centikkel gurított mellé –, a második félidőben aztán megint rákapcsoltak a hazaiak. Jan Koller számtalanszor veszélyeztetett úgy fejjel, mint lábbal, Otto Addónak több ígéretes bombájába is az utolsó pillanatban léptek bele a védők, de maradt az 1–1 – egészen a 86. percig. Akkor a 2002-es bajnoki címet eldöntő Ewerthon egy beívelést követően a hálóba bólintott, és túlórára kényszerítette a feleket.
A hosszabbításban jobbára a Dortmund irányított, gólt azonban nem sikerült rúgnia – igaz, a bíró De Cock kezezése miatt adósa maradt egy büntetővel –, így jöhettek a tizenegyesek. A Borussiából az első két rúgó, Amoroso és Bergdölmo hibázott, a belga csapat játékosai viszont nem rontottak, így ők kerültek fel a főtáblára.
A Lokomotiv Moszkva némi bírói segédlettel érte el a szükséges eredményt az ukrán Sahtar ellen. Az első félidő két moszkvai gólja után a Sahtar szépített, de a hajrában a játékvezető enyhén szólva vitatható büntetőt ítélt az orosz bajnoki aranyérmes javára, amivel az ukránok kiestek. Akárcsak Rabóczki Balázs társulata, az FC Köbenhavn, mely csak egyszer tudott egyenlíteni a skót Rangers ellen.
Négy csapat már kedden kivívta a továbbjutást – a legbiztosabban a Chelsea, amelynek a vezetői a Zilina elleni, 3–0-ra megnyert meccs szünetében mutatták be Hernán Crespót. Akkor a csapat már 1–0-ra vezetett, az első profigólját szerző, újonnan igazolt hátvédtálentum, Glen Johnson fejesével. A londoniak Juan Sebastian Verón, Damien Duff és Wayne Bridge nélkül is végigtámadták a kilencven percet, az olasz kapusnak, Carlo Cudicininek jóformán nem volt védenivalója, de a második találat csak a 67. percben született meg. Ismét egy védő, Robert Huth volt eredményes, a harmadikat meg Jimmy Floyd Hasselbaink vállalta magára, az utolsó negyedórában. (Huthnak még volt egy szabadrúgása, amelyet követően a labda alighanem a gólvonalon túlra pattant a lécről, ám a bíró nem adta meg a gólt.)
"Borzasztó fontos a mai Chelsea-nek, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhet” – szögezte le Claudio Ranieri vezetőedző. Kollégája, Milan Lesicky a következőket mondta: "A lehető legtöbbet nyújtottuk, de sajnos a Chelsea-t nem lehet hozzánk hasonlítani. Biztos vagyok benne, hogy a világ egyik legjobb csapata lesz belőle” – hangzott a jóslat.
Kettős győzelemmel ment tovább az Anderlecht is, méghozzá a kutyaütőnek nemigen nevezhető Wisla Kraków ellenében. A brüsszeli 3–1 után a lila-fehérek Krakkóban is nekiestek a lengyeleknek, ám a Wisla kapusa, Adam Piekutowski egészen a hajráig mindent hárított. Akkor az elefántcsontparti támadó, Aruna Dindane járt túl az eszén, jó cselek után éles szögből leadott erős lövésére Piekutowski későn mozdult.
A Deportivo némi szerencsével jutott tovább a Rosenborg ellen, amelynek így megszakadt a nyolc éve tartó BL-főtáblás sorozata. Egy villámgyors támadás végén, Albert Luque ballábas lövésével kerültek hátrányba a norvégok, s bár többször egyenlíthettek vona, Trondheim után idegenben is képtelenek voltak a hálóba találni, így kiestek.

Bajnokok Ligája

3. selejtezőkör, visszavágók. Kedden játszották:
Deportivo (spanyol)–Rosenborg (norvég) 1–0 (Luque 16.), továbbjutott: a Deportivo, 1–0-val; Wisla Kraków (lengyel)–Anderlecht (belga) 0–1 (Dindane 84.), tj: az Anderlecht, 4–1-gyel; Chelsea (angol)–Zilina (szlovák) 3–0 (G. Johnson 32., Huth 67., Hasselbaink 78.), tj: a Chelsea, 5–0-val; Sparta Praha (cseh)–Vardar Szkopje (macedón) 2–2 (Poborsky 34., Sionko 83., ill. Georgievszki 30., Anyanviu 67.), továbbjutott: a Sparta, 5–4-gyel

Szerdai mérkőzések: Lokomotiv Moszkva (orosz)–Sahtar Doneck (ukrán) 3–1 (Asvetia 20., 45., Ignasevics 86. – 11-esből, ill. Levandovszki 71.), tj: a Lokomotiv, 3–2-vel; FC Köbenhavn (dán)–Rangers (skót) 1–2 (A. Santos 83., ill. Arteta 52. – 11-esből, S. Arveladze 87.), tj: a Rangers, 3–2-vel; CSZKA Szófia (bolgár)–Galatasaray (török) 0–3 (Prates 28., Sabri 53., Arif 86.), tj: a Galatasaray, 6–0-val; AEK Athén (görög)–Grasshoppers (svájci) 3–1 (Kacuranisz 21., Liberopulosz 25., 40., ill. Nunez 68.), tj: az AEK Athén, 3–2-vel; Borussia Dortmund (német)–FC Bruges (belga) 2–1 (Amoroso 4., Ewerthon 86., ill. Mendoza 27.), tj: az FC Bruges, 3–3-mal, 11-esekkel; Ajax (holland)–Grazer AK (osztrák) 2–1 (Ibrahimovic 14., Galasek 104. – 11-esből, ill. Kollmann 40.) – ezüstgóllal, tj: az Ajax, 3–2-vel; Dinamo Zagreb (horvát)–Dinamo Kijev (ukrán) 0–2 (Sackih 46., D. Rincon 70.), tj: a Dinamo Kijev, 5–1-gyel; Slavia (cseh)–Celta Vigo (spanyol) 2–0 (Dostalek 18., Hrdlicka 30.), tj: a Celta, 3–2-vel; Olympique Marseille (francia)–Austria (osztrák) 0–0, tj: az O. Marseille, 1–0-val; Newcastle (angol)–Partizan (szerb-montenegrói) 0-1 (Iliev 50.), tj: a Partizan 1-1-gyel, 11-esekkel; Benfica (portugál)–Lazio (olasz) 0-1 (Cesar 26.), tj: a Lazio 4-1-gyel.

A Bajnokok Ligája selejtezőinek lebonyolítását és összes eredményét Bajnokok Ligája 2003-2004 című összeállításunkban találják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik