Minden magyar finalista

FÜREDI MARIANNE jelenti PesaróbólFÜREDI MARIANNE jelenti Pesaróból
Vágólapra másolva!
2003.07.18. 22:36
Címkék
"Ha ma nem kapok szívinfarktust, akkor sohasem  mondta szinte önkívületi állapotban Serfőző Sándor, Balogh Gábor futóedzője a pénteki férfi egyéni selejtező C-csoportjának délutáni vívása közben.
A magyarok közül Kállai Ákos került a legmagasabb pontszámmal a döntôbe (Fotó: Danis Barna)
A magyarok közül Kállai Ákos került a legmagasabb pontszámmal a döntôbe (Fotó: Danis Barna)
A magyarok közül Kállai Ákos került a legmagasabb pontszámmal a döntôbe (Fotó: Danis Barna)
A magyarok közül Kállai Ákos került a legmagasabb pontszámmal a döntôbe (Fotó: Danis Barna)
A magyarok közül Kállai Ákos került a legmagasabb pontszámmal a döntôbe (Fotó: Danis Barna)
A magyarok közül Kállai Ákos került a legmagasabb pontszámmal a döntôbe (Fotó: Danis Barna)
Az edző ekkor talán jobban izgult, mint a kétszeres egyéni világbajnok, aki a szörnyű hőségben éppen a páston gyűjtögette a pontokat.
Baloghnak nagy szüksége volt a remek vívásra, csakúgy, mint csoporttársának, Kállai Ákosnak, ugyanis két szám után Kállai a 16., Balogh pedig a 17. helyen állt a 33 tagú csoportban. S ugye, az első tíz, valamint a két, legtöbb pontot gyűjtő 11. helyezett lehet ott az olimpiai kvótákért is zajló vasárnapi döntőben. Elcsépelt a megállapítás, de igaz, hogy a mai öttusában szinte nehezebb a fináléba jutni, vagyis egyáltalán olyan helyzetbe kerülni, hogy éremért harcolhasson az ember, mint dobogóra kerülni. A finalista helyet még a sokszoros világbajnokoknak sem adják ingyen, azért újra és újra meg kell küzdeni.
Kállaiék előtt a két másik magyar, Horváth Viktor és az egyéni induló Fülep Sándor járta meg a páston a poklok poklát is. Fülep 5 győzelemmel és 12 vereséggel, Horváth pedig 5,10-es mérleggel indított. Ki tudja, hány hajszála őszült meg ekkor Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánynak? A lényeg: aztán mindkét fiú megtáltosodott, és a záró futást Horváth a 3., Fülep a 4. helyen várta.
De térjünk vissza ismét a pástra! Baloghért és Kállaiért szerencsére nem kellett sokáig izgulni, mert a kezdeti döccenők után remekeltek. Kállai 1056 pontos teljesítménnyel megnyerte a számot és Balogh sem sokkal maradt el az 1000 ponttól.
"Csak az bosszant, hogy nem sikerült megismételnem feleségem produkcióját, ő száz ponttal többet ért el a selejtezőben, mint én – jegyezte meg viccesen Kállai Ákos, Simóka Bea csütörtöki szenzációs vívására utalva. – Érdekes, ezúttal a melegítés is jobban ment, mint a váltóversenyen, amikor a vártnál gyengébben muzsikáltam. Könnyedén jöttek a tusok, és a hőség sem zavart annyira, mint két napja. Hiába, ha valami megy az embernek, a külső körülmények sem befolyásolják anynyira, legalábbis nem törődik velük. Élveztem a versenyt, felszabadultan vívtam” – összegzett boldogan Kállai.
Ha már Kállai szóba hozta a külső körülményeket, sajnos, ezek pénteken igencsak megkavarták a verseny menetét. Agatha Christie vagy bármelyik remek krimiszerző is tanulhatna az itt történtekből.
Az első csoport futásának rajtját a csúszások miatt egy órával későbbre kellett halasztani, majd a második csoport startja még ehhez képest is módosult. A kijelölt futópálya utcai szakaszán ugyanis verekedés tört ki, rendőr- és mentőautók szirénáztak a helyszínre, lezárták az utat, így a versenyt nem lehetett elkezdeni. Miután a rendbontókat vérző fejjel, bilincsbe verve elvitték, ismét a sporté lehetett a főszerep.
A B-csoport is teljesítette a 3000 méteres távot, ám az egyik versenyző a célba érkezés után a hőségben annyira rosszul lett, hogy mentővel kórházba kellett szállítani. Igen ám, de az olasz versenyszabályok szerint addig nem kezdődhet el egy veszélyes sportág, amíg nincs a helyszínen mentőautó. Márpedig a kocsi éppen robogott a kórházba.
Szóval, Balogh és Kállai, no és a többiek, hiába melegítettek be, várakozhattak a rajtig. Egésznapos kimerítő versenyzés után nem egy leányálom – pontosabban legényálom…
Mi jöhet még?
Szerencsére más váratlan esemény nem történt, Kállai a második, Balogh pedig a kilencedik helyről indulva biztosította helyét a legjobbak között, így mind a négy versenyzőnk vasárnap harcba indulhat az érmekért és az athéni kvótákért.
Magánszámítások szerint egyedül a mieink jutottak teljes csapattal a döntőbe – ráadásul nálunk az egyéni induló is finalista lett – ám ezúttal ez nem jelent automatikusan aranyérmet, csupán nagyobb esélyt a végső győzelemre a többi csapattal szemben, mert eltörölték azt a szabályt, hogy a teljes létszámmal a döntőbe jutott válogatottat más nem előzheti meg. (A tavalyi vb-n a magyar csapat azért lett már a selejtező után aranyérmes, mert más országból nem jutottak be hárman a fináléba).

43. férfi-világbajnokság, Pesaro
Selejtező (98 induló). A csoportok élmezőnye és a magyarok. A-csoport (33):
1. Canko Hantov (bolgár) 4436 pont, 2. Ibanes (francia) 4436, 3. Zadnieprovskis (litván) 4432. B-csoport (32): 1. Li Csun Huan (dél-koreai) 4380, 2. Jagorasvili (amerikai) 4380, 3. Horváth Viktor (magyar) 4332 pont, 4. Fülep Sándor (magyar) 4328. C-csoport (33): 1. Alekszej Turkin (orosz) 4416, 2. Csien Cseng-hua (kínai) 4412, 3. Kállai Ákos (magyar) 4400. …7. Balogh Gábor (magyar) 4372.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik