Jégkorong 2002

KAMLER JÁNOS, SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁSKAMLER JÁNOS, SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.12.27. 20:41
Címkék
Az olimpiai ciklus félidejében, 2002-ben rendkívül eredményes évet zár a magyar sport: az ötkarikás játékok műsorán szereplő versenyszámokban világ- és Európa-bajnoki címeket, érmeket és értékes helyezéseket szereztek az Athénra készülő magyar versenyzők, de nem csak ők: idén, a nyári olimpián nem érintett jégkorongozók is kitettek magukért. Közeleg az esztendő vége, itt a mérlegkészítések ideje: a december végéig tartó sorozatunkban felidézzük az egyes sportágak örömteli és szomorú pillanatait, valamint  hagyományainkhoz híven  megválasztjuk az esztendő legjobbjait. E címet a jégkorongozók közül a Dunaferr csapatával bajnoki címet szerzett és a válogatottban is remeklő Ladányi Balázs érdemelte ki.
Ladányi Balázs parádés évet zárt, a Dunaferr mellett a magyar válogatottban is maradandót alkotott a gólerôs játékos
Ladányi Balázs parádés évet zárt, a Dunaferr mellett a magyar válogatottban is maradandót alkotott a gólerôs játékos
Ladányi Balázs parádés évet zárt, a Dunaferr mellett a magyar válogatottban is maradandót alkotott a gólerôs játékos
Ladányi Balázs parádés évet zárt, a Dunaferr mellett a magyar válogatottban is maradandót alkotott a gólerôs játékos
Ladányi Balázs parádés évet zárt, a Dunaferr mellett a magyar válogatottban is maradandót alkotott a gólerôs játékos
Ladányi Balázs parádés évet zárt, a Dunaferr mellett a magyar válogatottban is maradandót alkotott a gólerôs játékos
– Természetesen én is éreztem, hogy jól sikerült ez az évem, de tudja mit: szerintem a tavaly őszi Magyar Kupa-döntőn kezdődött minden, azóta szaladt meg igazán a csapatnak és talán nekem is – kezdte Ladányi Balázs, az újvárosi szurkolók népszerű Godója, aki azt a miskolci összecsapást a mai napig sorsfordítónak tartja. – Ott nem mi voltunk az esélyesek, mégis nyertünk és azóta az igazán fontos tétmérkőzéseken mindig sikerül legyőznünk az Alba Volánt, ami szerintem döntően az edzőnknek köszönhető. Dusan Kapusta nagyon érti, hogyan készítsen fel bennünket, hogyan motiváljon és az is sokat számít, hogy a szakvezető és a csapat tökéletesen egymásra talált, kifejezetten jó a hangulat az öltözőben. Meg aztán az is sokat segített, hogy a vezetőség soha nem rakott felesleges terhet ránk, soha nem játszottunk győzelmi kényszer alatt, pedig… Szóval amilyen nehéz helyzetben vagyunk mostanában, minden egyes győzelem segíthet abban, hogy talpon maradjon a szakosztály.
– Mit gondol, a nagy vetélytárs székesfehérváriak ugyanezeket nem mondhatják el?
– Arról, hogy náluk milyenek az edzések, milyen a hangulat az öltözőben, vagy hogy mennyire nyomasztja őket a velük szemben támasztott elvárás, én nem tudok nyilatkozni…
– Jó, akkor térjünk vissza a Dunaferrhez és persze Önhöz. Érzése szerint mikor futotta az idei csúcsformáját: a bajnoki döntőben, vagy a Kontinentális-kupa harmadik fordulójában?
– Ezen már én is gondolkoztam, és igazából magam sem tudom eldönteni. Talán az billenti a mérleg nyelvét ez utóbbi felé, hogy az nemzetközi esemény volt, ahol A-csoportos szintű ellenfelekkel játszottunk. Fantasztikus eredménynek tartom, hogy ilyen
Névjegy

LADÁNYI BALÁZS

Született: 1976. január 6.
Klubja: Dunaferr SE
Magassága/testsúlya: 178 cm/82 kg
Posztja: balszélsô
Válogatottság száma: 82
Legjobb eredményei: divízió-1 vb-2. (2002), divízió-1 vb-4. (2001), B vb-8. (1999), 2x C vb-gyôztes (1998, 2000); Kontinentális-kupa 3. forduló gól- és pontkirálya (2002); 4x magyar bajnok (1996, 1998, 2000, 2001 – Dunaferr); 5x Magyar Kupa-gyôztes (1995, 1996, 1998, 2000, 2001 – Dunaferr); Az év játékosa (2002)
csapatokat sikerült meglepnünk, a Szokol Kijevnek lőtt négy gólomra és a döntetlenre pedig nagyon sokáig emlékezni fogok. Olyan pillanat volt ez, mint ha például valamelyik magyar focicsapat a Barcelonától, vagy a Real Madridtól szerez pontot, s azon a meccsen mondjuk Gera mesterhármast rúg.
– Mit gondol: azok után felfigyelt Ladányi Balázsra valamelyik nagy külföldi klub játékosmegfigyelője?
– Konkrétan velem senki sem tárgyalt, de információim azért vannak. Amikor a pozsonyi tornáról jöttünk hazafelé, az edzőnk csak annyit mondott, az a szerencséje, hogy néhány játékosnak még szerződése van a Dunaferrhez, különben talán már holnap sem számíthatna néhányunkra. Hogy ez mennyire így van, annak bizonyságául elég csak azt megemlíteni: az ugyancsak Pozsonyban jól játszott szlovák Rataj a tornát követő héten már Csehországban ütötte a pakkot… Egyébként, mint kiderült, Tokaji, Peterdi és én voltam az, aki iránt élénken érdeklődtek.
– Ha lejár a szerződése, és még akkor is hívják, menne?
– Természetesen. Szívesen kipróbálnám magam külföldön is.
– Ha mostanában jégkorongozóval beszél az ember, a jövő tavaszi budapesti divízió-1-es világbajnokságról mindenképpen kérdezni kell. Már csak azért is, mert az idei második hely után nagyon megnőtt a szurkolók étvágya…
– Igen, ezt mi is tapasztaljuk. Idén tavasszal még csak arról volt szó, hogy szerepeljünk jól, meg álljunk helyt. Aztán egy győzelemre kerültünk a feljutástól és ezek után jövőre a legtöbben már az A-csoportba jutást tűzték ki célul. Ahhoz, hogy legalább olyan jól sikerüljön a budapesti világbajnokság, mint az idei volt, nagyon sok mindennek passzolnia kell. Bármenynyire is Budapesten lesz a vébé, a közönséget leszámítva nekünk ugyanolyan idegen pálya lesz, mint a többieknek, hiszen előtte nem lesz alkalmunk megismerni, feltérképezni a Budapest Arénát. Ôszintén szólva egy kicsit félek is attól a vébétől. Félek, hogy bár mi ezúttal is annyit nyújtunk majd, amennyit tudunk, előfordulhat, hogy a szurkolók ezt kudarcként fogják fel. De azért legbelül bízok, hogy erre nem kerül sor.

Visszatekintő

Olimpiai torna, Salt Lake City (február 8–24.)
Férfiak.
1. Kanada, 2. Egyesült Államok, 3. Oroszország
Nők. 1. Kanada, 2. Egyesült Államok, 3. Svédország

Világbajnokság, Göteborg-Jönköping-Karlstad (április 25.–május 11.)
Férfiak.
1. Szlovákia, 2. Oroszország, 3. Svédország

Interliga
1. Olimpija Ljubljana (szlovén), 2. Alba Volán-Fevita, 3. Acroni Jesenice (szlovén), 4. Dunaferr SE

Válogatott mérkőzések

Divízió-1-es világbajnokság, B-csoport


Magyarország–Kína 6–0, Dunaújváros, április 14.
Magyarország–Nagy-Britannia 4–1, Dunaújváros, április 15. Magyarország–Norvégia 3–1, Székesfehérvár, április 17. Magyarország–Románia 4–1, Székesfehérvár, április 19. Magyarország–Dánia 2–6, Székesfehérvár, április 20.

Eurotour, 1. állomás

Fehéroroszország–Magyarország 2–1, Nottingham, augusztus 30. Szlovénia–Magyarország 3–1, Nottingham, augusztus 31. Nagy-Britannia–Magyarország 3–6, Nottingham, szeptember 1.

Eurotour, 2. állomás

Magyarország–Ukrajna 0–5, Dunaújváros, november 8. Magyarország–Szlovénia 2–2, Dunaújváros, november 9. Magyarország–Nagy-Britannia 0–2, Székesfehérvár, november 10.

Eurotour, 3. állomás
Ukrajna–Magyarország 3–0, Kijev, december 13. Fehéroroszország–Magyarország 9–4, Kijev, december 14. Magyarország–Nagy-Britannia 5–2, Kijev, december 15

Felkészülési mérkőzések

Magyarország–Horvátország 8–4, Dunaújváros, január 18. Magyarország–Horvátország 4–4, Székesfehérvár, január 19.

Hónapról hónapra

JANUÁR Az illetékesek bejelentik, március végén megkezdődik az UTE-stadion befedése. Felavatják a felújított és kibővített – 3500 férőhelyes – fehérvári jégcsarnokot. Az Alba Volán végez az első helyen az Interliga alapszakaszában, megelőzve a Dunaferrt, s hasonló a sorrend az OB I-ben az alapszakasz után. Áll a bál a Kisstadion melletti Gyakorlócsarnok miatt: a létesítmény alkalmatlan a hokira.
FEBRUÁR Deutsch Tamás sportminiszter bejelenti, a Gyakorlócsarnokban a jégkorongosok is helyet kapnak. Egy-egy győzelemmel, vereséggel és döntetlennel – a Kassa ellen 2–8, a Martin ellen 4–2, a Havirov ellen 3–3 –zárja cseh-szlovák túráját a magyar válogatott. Hosszabbítás után bukja el az Interliga aranycsatáját az Alba Volán a szlovén Olimpija Ljubljana ellen, harmadik a Jesenice, negyedik a Dunaferr. Harmincnyolc év után bezár az UTE-stadion, a búcsúmeccsnek szánt UTE–FTC derbi elmarad… A Salt Lake City-i téli olimpián mind az uraknál, mind a hölgyeknél Kanada lesz az aranyérmes; a férfiaknál a házigazda Egyesült Államok ezüst-, míg Oroszország bronzérmet szerez.
MÁRCIUS A bajnoki döntő hatodik összecsapásán a Dunaferr 4–2-re veri az Alba Volánt, s ezzel ugyanilyen különbséggel megnyeri a négy nyert meccsig tartó párharcot, a döntő legjobbja az újvárosi Ladányi Balázs, a bajnokság pontkirálya a ferencvárosi Fodor Szabolcs.
ÁPRILIS Fantasztikus magyar sikerrel zárul a dunaújvárosi-székesfehérvári divízió–1-es világbajnokság: Jan Jasko csapata – legyőzve sorrendben a kínaiakat, a briteket, a norvégokat és a románokat – csak a dánoktól a zárónapon elszenvedett vereség miatt marad le a feljutásról, a kanadai táblázaton Ocskay Gábor végez az első helyen.
MÁJUS A svédországi A-csoportos vb-n a nemzetközi szövetség Budapestnek adja a 2003-as divízió–1-es vb egyik csoportjának rendezési jogát. Három válogatott kapus, Budai Krisztián, Halmosi Tamás és Bernei Gergely a cseh szövetség kapus-edzőtáborába utazik. Szlovákia megszerzi első világbajnoki címét, miután a döntőben legyőzi az orosz válogatottat. A harmadik helyen a házigazda svédek végeznek.
JÚNIUS Az NHL drafton a Dallas Stars a második kör második választottjaként lefoglalja a svéd Malmö IF Redhawks juniorcsapatában szereplő Vas János játékjogát. A Detroit Red Wings együttese hódítja el a Stanley-kupát, miután 4–1-es összesítéssel megnyeri a finálét a Carolina Hurricanes ellen.
AUGUSZTUS A MAC-Népstadion anyagi okok miatt visszalép a bajnokságból. Az Eurotour-sorozat első állomásán a magyar válogatott két verseség – 1–2 a fehéroroszokkal és 1–3 a szlovénekkel – mellett 6–3-ra legyőzi a házigazda briteket, s ezzel a csoport harmadik helyén végez.
SZEPTEMBER A döntőben a Dunaferr 3–2-es legyőzésével az Alba Volán nyeri a hagyományos erdélyi Gyilkostó-kupát. Magabiztosan, száz százalékos teljesítménnyel jut tovább a Kontinentális-kupa első fordulójából az Alba Volán és a Dunaferr. Megkezdődik az Interliga 2002–03-as idénye.
OKTÓBER Hosszas vita alakul ki öt válogatott játékos játékjoga miatt a Dunaferr, az Alba Volán és az FTC között, az eset végül megoldódik. Az FTC fehérvári edzőmeccsén a Volán szlovák játékosa, Karol Rusznyák súlyos sérülést okoz a ferencvárosi Hegyi Zoltánnak, a szövetség előbb csak pénzbüntetésre ítéli a légióst, majd a fellebezések után az év végéig eltiltja.Sporttörténelmet ír a Kontinentális Kupa második fordulójában a Dunaferr: az újvárosiak az oswiecimi csoport első helyén végeznek – második az Alba Volán –, és a magyar csapatok közül elsőként továbbjutnak a harmadik körbe. Az OB I nyitómérkőzésén a Volán Dunaújvárosban nyer riválisa ellen (2–4).
NOVEMBER Az Eurotour-sorozat második állomásán, a magyar rendezésű AstraZeneca-kupán a válogatott – miután kikap az ukránoktól és a britektől, valamint remizik a szlovénokkal – az utolsó helyen végez. A Kontinentális-kupa harmadik fordulójában a pozsonyi csoportban a Dunaferr ugyan kikap a házigazda Slovantól, de az osztrák Villach és az ukrán Szokol Kijev elleni döntetlenekre egész Európa felkapja a fejét, a forduló pontkirálya az újvárosi Ladányi Balázs. Vas János a Linköpping ellen góllal debütál a svéd elitligában.
DECEMBER Az Eurotour-sorozat harmadik állomásán a magyar válogatott kikap az ukránoktól és a fehéroroszoktól, de legyőzi a briteket, s ezzel a harmadik helyen végez.

Sztorik

Átok ül a Volánon

Egészen hihetetlen, ami ebben az évben az Alba Volánnal történt: a székesfehérváriak gyakorlatilag mindent elbuktak, amit csak lehetett. Hiába meneteltek még az év elején rendkívüli magabiztossággal a bajnokságban és az Interligában, mindkét döntőre kifulladtak. Aztán elkezdődött az új idény, s bár a valójában tét nélküli meccseken mindannyiszor legyőzték a Volánt, az ősz legfontosabb Alba–Dunaferr derbijét (Kontinentális-kupa, második forduló) ismét az Acélbikák nyerték meg. Az már biztos, hogy idén kitart ez a rossz sorozat, a kérdés csupán az, hogy a néhány nap múlva kezdődő új esztendőre is sikerül-e átmenteniük Ocskayéknak ezt rossz szériát.

Hásek a csúcson hagyta abba

Nyáron bejelentette visszavonulását Dominik Hásek, minden idők egyik legjobb hokikapusa. A 37 esztendős cseh klasszis hozzá méltó módon zárta le karrierjét: Stanley-kupa-győzelemmel. A Dominátor becenévre hallgató kapus a hosszú buffalói évek után Detroitba szerződött, elsősorban azért, hogy megszerezze a gyűjteményéből még hiányzó trófeát. Nos, ez már az első nekifutásra sikerült neki, így olimpiai, világ- és NHL-bajnokként vonulhatott vissza.

Salo hihetetlen potyagólja

Az év talán legnagyobb meglepetését a svéd válogatott szolgáltatta azzal, hogy a téli olimpián 4–3-ra kikapott a lesajnált fehérorosz csapattól, így még a legjobb négy közé sem jutott be. A tragikus főhős szerepét Tommy Salo, a háromkoronások kapusa játszotta, aki a négy gólból háromban nyakig benne volt, az egyiket ráadásul a félpályáról kapta. Kopat lövését követően a korong fejbe találta Salót, aki olyan szerencsétlenül reagált erre, hogy a pakk a hátáról végül a gólvonalon túlra csúszott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik