Nem örültek a döntetlennek

KUN ZOLTÁN, ZOMBORI ANDRÁSKUN ZOLTÁN, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.11.16. 21:17
Címkék
"Itt csak újpesti győzelem születhet!  jegyezte meg az egyik szurkoló a mérkőzés előtt, ám nem a hazai csapat ellenállhatatlan játéka miatt volt ilyen biztos a szombat este végkimenetelében, hanem a meccset megelőző szokásos szurkolók között meghirdetett "sörösjáték szereposztása okán, ugyanis mind a négy versenyző a lila színt favorizálta.
Kitörés: Ronald Habi (balra) és Selymes Tibor között indult a kapu felé Radek Sloncík (6)
Kitörés: Ronald Habi (balra) és Selymes Tibor között indult a kapu felé Radek Sloncík (6)
Kitörés: Ronald Habi (balra) és Selymes Tibor között indult a kapu felé Radek Sloncík (6)
Kitörés: Ronald Habi (balra) és Selymes Tibor között indult a kapu felé Radek Sloncík (6)
Kitörés: Ronald Habi (balra) és Selymes Tibor között indult a kapu felé Radek Sloncík (6)
Kitörés: Ronald Habi (balra) és Selymes Tibor között indult a kapu felé Radek Sloncík (6)
Így az első tapsviharra nem sokat kellett várni, föl is hangzott derekasan, midőn az egyik kissrác a kezdőkörig cipelte vissza a zászlót – és még az sem ronthatta el a szurkolók örömét, hogy a győztes éppen zöld trikóban volt…
Amúgy azért elég visszafogott ünneplésre volt okuk az újpestieknek, hiszen ez az ősz nem éppen úgy alakul, ahogy akarták. Bár egy győzelemmel a dobogóra is felkapaszkodhatott volna az Újpest, ez a szereplés a nyáron alaposan megerősített alakulatnál azért messze nem minősült az álmok netovábbjának; a hazai és nemzetközi kupaszereplésről pedig még ennyi jót sem lehet írni…
A másik oldalon legalább az a vigasza megvolt a Lokinak, hogy a csapat már nagyon régen nem kapott ki. Hogy ez annyira mégsem tette elbizakodottá a vendégeket, az annak köszönhető, hogy a DVSC nagyon régen nem is nyert: az utóbbi három bajnokiját ugyanis döntetlenre hozta Szentes Lázár együttese. Ezekkel az egyetlen pontokkal viszont a veretlenségi sorozat dicsőségén kívül nem sok mindent lehet kezdeni, főleg úgy, hogy a debreceni játékosok különversenyt vívnak a tizenegyesek elhibázásában…

Fény és árnyék

Az újpesti csapat támadójátékát dicséri az, hogy a szombat esti rangadó elsô negyvenöt percében legalább tíz komolyabb lehetôséget is összehoztak a hazaiak. A szurkolók nem unatkozhattak, hiszen volt itt veszélyes közeli fejes, távoli átlövés, ügyes cselek, gólvonalról kivágott labda, sôt a lilák csapatkapitánya, a rendkívül agilis Kovács Zoltán egy alkalommal még a fenekén ülve is gólt próbált szerezni. A nézôk tehát izgulhattak, hiszen nem volt eseménytelen a mérkôzés, ám az már az újpest kritikája, hogy minduntalan hibáztak a csatárok. Pedig ennyi lehetôséggel nemhogy meccset, hanem bajnokságot lehetne nyerni.

Állítólag a mai futballban már minden apróságnak hatalmas jelentôsége van. Nemrég hallhattuk például, hogy Daniel Pasarella azért nem akarta meghívni néhány sztárját az argentin válogatottba, mert ôk állandóan a hosszú hajukat birizgálták, és a kapitány szerint ez a teljesítményük rovására ment. A Debrecenben ugyan nem sok hosszú hajú futballista van, ám egy apróságra nem figyeltek oda kellôképpen a vendégek: elég idegesítô lehet, ha félpercenként kell fel-feltűrni a kicsit túlméretezett, kézfejre rálógó hosszú ujjú mez szárát, így a holtidôben a debreceni játékosok bizony mindig találtak maguknak elfoglaltságot.
Úgy fest azonban, az Újpest focistáit sem hozza zavarba, ha nagy helyzetben kell rontani. Az első félidőben legalább féltucat alkalommal kerültek fölöttébb ígéretes pozícióba a hazaiak, ám nem sok sikerrel jártak ezek a futószalagon gyártott kísérletek. Pedig a minden pozícióból azonnal tüzelő Kovács Zoltán könnyedén befoghatta volna a góllövőlistán tizenkét találatnál járó Illés Bélát is… Igaz, a debreceniek még a lövésekig se nagyon jutottak el – jó, mondjuk ez nem a lila bekkek dicsérete, hanem a játékvezető kritikája. Makai János ugyanis többször hitt a leseket tévesen beintő asszisztensének, pedig a néma síp esetén kétszer is egyedül vezethette volna valamelyik debreceni támadó Vlaszák Gézára a labdát. A hazai kapusnak azonban így csak a beadások magához ölelésével kellett múlatni idejét, bezzeg kollégája odaát nem unatkozhatott. Az újpesti támadók tehetetlensége miatt azonban az álláson nem tükröződött a két csapat aktivitása közötti különbség.
Jókora differencia volt persze a két szurkolótábor méretében is, ám ez nem zavarta az újpestieket abban, hogy a félidő lefújásakor megpróbáljanak a mintegy ötventagú debreceni tábor közelébe kerülni. Érthetően a vendégek nem iparkodtak a túloldalról elvállalni a bokszot, így a rendezők közbenjárására néhány perc után megnyugodtak a kedélyek.
Emígyen ahogy gól, úgy pofon sem esett.
A térfélcsere után persze abban bízott mindenki, hogy az egyik nulla változik – és a többség nem a pofonokra gondolt… Az Újpest azonban kissé visszavett a tempóból, elmaradt a ziccershow folytatása, és néhány perc után a Debrecen át is vette a játék irányítását. Több szöglet és egy-két veszélyes beívelés, valamint Kerekes Zsombor kapáslövése jelentette az igencsak megnövekedett Loki-támadókedvet. A Bajzát Péter helyett becserélt egykori fejeskirály löketét azonban Vlaszák Géza kiütötte, kettejük újabb találkozását néhány perc múlva pedig Makai játékvezető hiúsította meg – ismét les miatt, ismét tévesen. Míg a vendégek szomorúan konstatálták, hogy az újpesti védelem megingásait a játékvezetői hármas harmadszor is helyrehozza, Kovács Zoltán megszerezte a vezetést. Már az is nagyon meglepő volt, hogy a lilák csatára jó negyedóráig nem lőtt kapura, ám e kisebb szabotázst parádés góllal feledtette – lefordult emberéről, és kilőtte a bal felső sarkot. A hátrányba került Debrecen természetesen még hevesebben kezdett rohamozni, ám sokáig nem tudott összehozni egyetlen helyzetet sem. Ám a végén jött a csattanó: Dombi Tibor száguldása után harmadszorra nem Vlaszák Géza, nem a bíró, hanem Kerekes Zsombor nyerte a csatát.
Így maradt az 1–1-es döntetlen – ez az újpestiek szempontjából nem jó, a debreceni részről viszont nem meglepő. Ennek a döntetlennek egyik csapatnál sem örülhettek igazán, hiszen a győzelem – akár újpesti, akár debreceni részről – azt jelentette volna, hogy a gárda megelőzi a tabellán az MTK ellen vesztes Győrt. Nos, ezt az esélyt most elszalasztották a küzdő felek –, így marad a versenyfutás és a reménykedés a győzelemben…

percről percre

9. perc: Simek a jobb oldalról, a tizenhatos magasságából adott középre, Tokody megelőzte emberét, Bernáthot, tíz méterről fejelte kapura a labdát, ám Tomic biztosan védett.
16. perc: Korolovszky középről, a büntetőterületen belül a jobbösszekötő
Mestermérleg

Szabó András az Újpest vezetôedzôje
Dicséret illeti a játékosokat a rengeteg gólhelyzet kialakításáért. Egy–nulla után viszont érthetetlenül visszaálltunk, és magunkra húztuk az ellenfelet, és ezért viszont már mérges vagyok a csapatra, mert defenzív játékkal nem lehet kihúzni a mérkôzést. Végig nyomás alatt tartottuk az ellenfelet, sok ziccerünk volt, gyôznünk kellett volna.

Szentes Lázár a Debrecen vezetôedzôje
Keveset valósítottunk meg abból, amit elôre megterveztünk. Hetven percig nem volt közünk a játékhoz, az Újpest több góllal is vezethetett volna. Az viszont már pozitívum, hogy a találkozó végén egyenlíteni tudtunk, de összességében hiányoltam a jobb és bátrabb támadójátékot.
helyén álló Horváth Ferencet akarta játékba hozni, a menteni akaró Selymestől az ellenkező oldalra, Kovács Zoltán elé került a labda, és a támadó ballábas, tíz méteres, lapos lövését követően Tomic lábbal hárította a labdát.
17. perc: Sloncik a bal oldalról, a büntetőterületen belülről, lágyan a kapu előtt keresztbe emelte a labdát. A berobbanó Kovács Zoltán öt méterről fejelt, de Tomic hatalmas bravúrral a kapu fölé tolta a labdát.
27. perc: Sloncik iramodott meg a vendégtérfél közepéről, mivel senki sem támadta meg, 17 méterről, jobb lábbal, középről kapura lőtt, s a labda centiméterekkel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.
32. perc: Korolovszky a saját térfeléről, a kezdőkörből indította a bal szélen megiramodó Tokodyt, a hazaiak középpályása az oldalvonal mellől remekül ívelt a kapu irányába mozgó Kovács Zoltán felé, a támadó ütközött Flavio Pimmel, elesett, ám így is helyzetbe került, de a földön fekve, nagy helyzetben hét méterről nem találta el a labdát.
34. perc: Farkas Balázs szabadrúgásból ívelt a vendégek kapujának az előterébe, Tokody Kovács Zoltán elé fejelte a labdát, a lilák csapatkapitánya ugyancsak fejjel, előrevetődve kapura továbbított, a labda a bal kapufáról a gólvonalon csorgott keresztbe, de a visszaérkező Habi menteni tudott.
54. perc: Kovács Zoltán passzával Tokody lódult meg a balösszekötő helyén, elvitte Flavio Pim mellett a labdát, és tulajdonképpen már helyzetbe került, amikor a kapujából kifutó Tomic a tizenhatos vonalánál lábbal szögletre tudott előle menteni.
61. perc: Bernáth a jobb oldalról, a tizenhatos vonalának a magasságából ívelt középre, Korolovszky fejjel röviden Kerekes elé mentett, a vendégek cserecsatára látványos mozdulattal, félfordulattal, jobbal 12 méterről a kapura bombázott, Vlaszák azonban biztosan védett.
68. perc: Sloncík Rósa Henriket hozta játékba a debreceni térfél közepén, a hazaiak középpályása Kovács Zoltán elé passzolt, az Újpest csapatkapitánya pedig nem sokat teketóriázott, középről, jobb lábbal, 17 méterről a kapu bal felső sarkába lőtte a labdát.
1–0
81. perc: Sketiani jobb oldali szögletére Vlaszák rossz ütemben mozdult ki, Sándor Tamás elé tenyerelte a labdát, a DVSC játékmestere 13 méterről egyből kapura emelt, és a berobbanó Sumudica közeli fejese a gólvonal előtt álló Juhárról pattant szögletre.
87. perc: Böőr gyorsított fel a hazai térfél közepén, a tizenhatos előteréből a jobb szélen meglóduló Dombi elé passzolt, a szélső az alapvonal közeléből remekül adott laposan középre, és az ellenkező oldalon érkező Kerekes a kapufa mellől passzolta bal lábbal a jobb alsó sarokba a labdát.
1–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik