Chelsea: kínos, mint általában

CSURKA GERGELY, HEGYI TAMÁSCSURKA GERGELY, HEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2002.10.04. 21:16
Címkék
Nem azon múlt, hogy Lalatovics magasabbra tudta emelni a lábát, mint Legrottaglie, de tény: a Zvezda kiejtette a Chievót (Fotó: Reuters)
Nem azon múlt, hogy Lalatovics magasabbra tudta emelni a lábát, mint Legrottaglie, de tény: a Zvezda kiejtette a Chievót (Fotó: Reuters)
Nem azon múlt, hogy Lalatovics magasabbra tudta emelni a lábát, mint Legrottaglie, de tény: a Zvezda kiejtette a Chievót (Fotó: Reuters)
Nem azon múlt, hogy Lalatovics magasabbra tudta emelni a lábát, mint Legrottaglie, de tény: a Zvezda kiejtette a Chievót (Fotó: Reuters)
Nem azon múlt, hogy Lalatovics magasabbra tudta emelni a lábát, mint Legrottaglie, de tény: a Zvezda kiejtette a Chievót (Fotó: Reuters)
Nem azon múlt, hogy Lalatovics magasabbra tudta emelni a lábát, mint Legrottaglie, de tény: a Zvezda kiejtette a Chievót (Fotó: Reuters)
Ahhoz képest, hogy az első kör első felvonása híján volt az igazi drámáknak, a visszavágókon több stadionban infarktus közeli állapotban kapkodtak levegő után a szurkolók.
A legkínosabban alighanem a Chelsea támogatói érezték magukat, elvégre a londoni klub egymás után a harmadik évben bukott el egy vérszegénynek tetsző együttessel szemben, habár egy ilyen kvalitású gárda kudarcát a St. Gallen, a Hapoel Tel-Aviv, most pedig a Viking Stavanger ellenében bízvást minősíthetjük pofára esésnek is. Az agyonázott stavangeri pályán a norvég kiscsapat egy négyest rámolt be a sztárklubnak, ami minimum meglepő: ugyan két hete 2–1-es előnyt szereztek az angolok, ám a hazaiak fél óra elteltével 2–0-ra vezettek. A hajmeresztő védelmi hibákat elkövető vendégek az első óra végére jobb helyzetbe küzdötték magukat (3–2), csakhogy a röpke ideig a Manchester Unitednél is megfordult Erik Nevland egy zseniális, felugrásos kapáslövéssel három perccel a vége előtt a norvégokat juttatta révbe. "Egyet bizton megtanulhatnának tőlünk: küzdeni” – adott sokatmondó magyarázatot az est két gólt jegyző hőse.
A többi angol együttes úgymond megérte a hajnalt, jóllehet egyik estéje sem idézte az operettek könnyedségét. A Blackburn például a hazai 1–1 után hiába vezetett 3–0-ra Szófiában, a CSZKA az utolsó 24 percben három gólt lőtt, így a plusz három perc igencsak feszülten telt, míg végül a Rovers az idegenben szerzett több találattal bekerült a második körbe. A Fulham Splitből tért meg egy 1–0-s sikerrel fél hónapja, ehhez képest ezúttal az első félidőben a Hajduk már 2–1-re vezetett, mígnem egy, legalább három kérdőjellel illethető tizenegyesből még az első félidő vége előtt egyenlített a londoni gárda. Utóbb kiderült, ez a büntető – amelyet Marlet-nek kétszer kellett berúgnia, mert az olasz bíró megismételtette – döntött, habár a hajrában Inamoto a gólvonalról mentette Neretjak fejesét. Nem véletlenül puffogott Zoran Vulic, a horvátok trénere: "Nem volt tizenegyes, de hát ez a különbség a gazdag és a szegény klubok között. Marlet-t tizennyolcmillió dollárért hozták ide, egymaga többet ér, mint nálunk otthon az egész stadion…”
UEFA-kupa

1. forduló, csütörtök késô esti eredmények: Fulham (angol)–Hajduk (horvát) 2–2 (Marlet 19., Malbranque 44. – 11-esbôl, ill. Dolonga 6., Vejic 39.), továbbjutott: a Fulham, 3–2-es összesítéssel; Livingston (skót)–Sturm (osztrák) 4–3 (Wilson 30., 90. – az elsôt 11-esbôl, Xausa 54., Andrews 77., ill. Szabics 45., Mudzsiri 47., Maszudi 53.), tj: a Sturm, 8–6-tal; Rangers FC (skót)–Viktoria Zizkov (cseh) 3–1 (R. de Boer 42., 58., McCann 97., ill. Licka 111.) – hosszabbítás után, tj: a Zizkov, 3–3-mal, idegenben szerzett góllal; Partizan (jugoszláv)–Sporting (portugál) 3–3 (Delibasics 78., Zsivkovics 110., Csakar 117., ill. Tonito 13., Kutuzov 55., Contreras 82.) – h. u., tj: a Partizan 6–4-gyel; Odense (dán)–Celta Vigo (spanyol) 1–0 (Derveld 62.), tj: a Celta, 2–1-gyel; Púchov (szlovák)–Bordeaux (francia) 1–4 (Muzlay 45., ill. Sávio 14., Darcheville 42., 88., Feindouno 67.), tj: a Bordeaux, 10–1-gyel; Djurgarden (svéd)–FC Köbenhavn (dán) 3–1 (Albrechtsen 13. – öngól, Elmander 45., Källström 90. – 11-esbôl, ill. Zsivkovics 88.), tj: a Djurgarden, 3–1-gyel; Utrecht (holland)–Legia Warszawa (lengyel) 1–3 (Kuijt 43., ill. Kucharski 7., Svitlica 63., 69. – a másodikat 11-esbôl), tj: a Legia, 7–2-vel; Parma (olasz)–CSZKA Moszkva (orosz) 3–2 (Adriano 8., Mutu 66., 91., ill. Szemak 37., 43.), tj: a Parma, 4–3-mal; Viking (norvég)–Chelsea (angol) 4–2 (Berre 8., Kopteff 35., Nevland 60., 88., ill. Lampard 45., Terry 62.), tj: a Viking, 5–4-gyel; Boavista (portugál)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 4–1 (Strool 6. – öngól, Jocivalter 31., 92., Serginho 53., ill. Torjman 76.), tj: a Boavista, 4–2-vel; Málaga (spanyol)–Zseljeznicsar (bosnyák) 1–0 (Dely Valdés 5. – 11-esbôl), tj: a Málaga, 1–0-val; Panathinaikosz (görög)–Liteksz Lovecs (bolgár) 2–1 (K. Warzycha 110., 120., ill. Graf 90.) – h. u., tj: a Panathinaikosz, 3–1-gyel; Betis (spanyol)–Zimbru (moldovai) 2–1 (Tais 23., Casas 29., ill. Cebotari 31. – 11-esbôl), tj: a Betis, 4–1-gyel
Már közölt eredmények: Zalaegerszeg–Dinamo Zagreb (horvát) 1–3, tj: a Dinamo, 9–1-gyel; Kocaelispor (török)–Ferencváros 0–1, tj: a Ferencváros, 5–0-val; Újpest–Paris-SG (francia) 0–1, tj: a PSG, 4–0-val; Hertha (német)–Aberdeen (skót) 1–0, tj: a Hertha, 1–0-val; Amica (lengyel)–Servette (svájci) 1–2, tj: az Amica, 4–4-gyel, idegenben szerzett több góllal; Sahtar Doneck (ukrán)–Austria (osztrák) 1–0, tj: az Austria, 5–2-vel; Szartid (jugoszláv)–Ipswich (angol) 0–1, tj: az Ipswich, 2–1-gyel; Schalke (német)–Gomel (fehérorosz) 4–0, tj: a Schalke, 8–1-gyel; Dinamo Tbiliszi (grúz)–Liberec (cseh) 0–1, tj: a Liberec, 4–2-vel; Zenit Szanktpetyerburg (orosz)– Grasshoppers (svájci) 2–1, tj: a Grasshoppers, 4–3-mal; Polonia Warszawa (lengyel)–FC Porto (portugál) 2–0, tj: az FC Porto, 6–2-vel; Werder Bremen (német)–Metalurg Doneck (ukrán) 8–0, tj: a Werder Bremen, 10–2-vel; Lorient (francia)–Denizlispor (török) 3–1, tj: a Denizlispor, 3–3-mal, idegenben szerzett góllal; Siroki Brijeg (bosnyák)–Sparta Praha (cseh) 0–1, tj: a Sparta, 4–0-val; Metalurg Zaporizzsja (ukrán)–Leeds United (angol) 1–1, tj: a Leeds United, 2–1-gyel; PAOK (görög)–Leixoes (portugál) 4–1, tj: a PAOK, 5–3-mal; Varteks (horvát)–Midtjylland (dán) 1–1, tj: a Midtjylland, 2–1-gyel; CSZKA Szófia (bolgár)–Blackburn (angol) 3–3, tj: a Blackburn, 4–4-gyel, idegenben szerzett több góllal; Heerenveen (holland)–National Bucuresti (román) 2–0, tj: a National, 3–2-vel; FK Szarajevo (bosnyák)–Besiktas (török) 0–5, tj: a Besiktas, 7–2-vel; Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–FC Kärnten (osztrák) 0–1, tj: a Hapoel Tel-Aviv, 4–1-gyel; Wisla Kraków (lengyel)–Primorje (szlovén) 6–1, tj: a Wisla Kraków, 8–1-gyel; Xanthi (görög)–Lazio (olasz) 0–0, tj: a Lazio, 4–0-val; Anorthoszisz Famagusta (ciprusi)–Iraklisz (görög) 3–1, tj: az Anorthoszisz Famagusta, 5–5-tel, idegenben szerzett több góllal; Fenerbahce (török)–AIK (svéd) 3–1, tj: a Fenerbahce, 6–4-gyel; Slavia Praha (cseh)–Mouscron (belga) 5–1, tj: a Slavia, 7–3-mal; Rapid Bucuresti (román)–Vitesse (holland) 0–1, tj: a Vitesse, 2–1-gyel; Stabaek (norvég)–Anderlecht (belga) 1–2, tj: az Anderlecht, 2–2-vel, idegenben szerzett góllal; Suduva (litván)–Celtic (skót) 0–2, tj: a Celtic, 10–1-gyel; Bröndby (dán)–Levszki Szófia (bolgár) 1–1, tj: a Levszki Szófia, 5–2-vel; Ventspils (lett)–VfB Stuttgart (német) 1–4, tj: a VfB Stuttgart, 8–2-vel; Chievo (olasz)–Crvena zvezda (jugoszláv) 0–2, tj: a Crvena zvezda, 2–0-val; GAK (osztrák)–Apoel Nicosia (ciprusi) 1–1, tj: az Apoel Nicosia, 3–1-gyel; Alavés (spanyol)–Ankaragücü (török) 3–0, tj: az Alavés, 5–1-gyel; Panathinaikosz (görög)–Liteksz Lovecs (bolgár) 0–0, tj: a Panathinaikosz, 1–0-val
A 2. forduló sorsolását október 8-án tartják Nyonban.
A rádió előtt szorongó leedsiek is tövig rágták a körmüket, elvégre az ukrán Zaporizzsja az első félidőben eltüntette az Angliában összeszedett 1–0-s hátrányt, s bizony a második félidőben egy szabadrúgásnál csak a jó isten és a felső léc mentette meg Terry Venables gárdáját. Végül a 77. percben Barmby egyenlített, pontot téve a párharcra. Az Ipswich egy tizenegyessel bandukolt tovább – amiből látszik, manapság senki sem mehet biztosra.
Ezt már Glasgow-ban is tudják: a Rangers a hosszabbításban már jobban állt, mint az első meccsen 2–0-ra nyerő Viktoria Zizkov (3–0 a 97. percben; persze ha az addig kettőt jegyző Ronald de Boer bólintása nem a kapufán landol már a 85. percben…), csakhogy a csehek Licka remek lövésével megszerezték ama bizonyos idegenbeli találatot.
Nem csak a skótoknál játszottak ráadást csütörtökön: a legutóbb általános meglepetésre otthon 3–1-re vesztő Sporting fantasztikus játékkal a 83. percben kiharcolta a hosszabbítást Belgrádban (megjegyzendő: zárt kapuk mögött), ám a veterán Csakar beállítása óriási húzásnak bizonyult. Az öreg a kétszer 15 perc során egy pontosan beívelt szöglettel, valamint egy kontra pazar befejezésével megmentette a jugókat a tizenegyespárbajtól. Mindazonáltal érdemes felidézni a Partizan szakvezetőjének, Ljubisa Tumbakovicsnak a nyilatkozatát: "Rosszul játszottunk, szerencsénk volt. Teljesítményünkre két magyarázatot adhatok: hét kulcsjátékosom sérült, továbbá a Sporting lefutballozott minket a pályáról.”
A Panathinaikosz a nagyképűségére fizetett rá kis híján: az idegenbeli sikert követően a hellének csalták a futballt, a Liteksz Lovecs pedig Grafnak a rendes játékidő lejárta utáni percben szerzett góljával összehozta a meccsnullt. Végül a görögöket is megmentette matuzsálemük: a 37 éves Warzycha egy duplával továbblőtte a Panát a túlórázás alatt.
Döcögött a Parma is, a moszkvai 1–1 után a CSZKA 2–1-re vezetett Itáliában, Mutu azonban egy szerencsés góllal előbb egyenlített, majd a 91. percben átlendítette a taljánokat a tű fokán. Elbukott ellenben a Chievo: a jugoszláv bajnokságban csetlő-botló Crvena zvezda a belgrádi 0–0-t követően Veronában az utolsó húsz percben kétszer is mattolt, így várhatja a sorsolást. Szintén az otthontól távol parádézott a Besiktas, amely "anno” csupán 2–2-re volt képes az FK Szarajevóval szemben, Boszniában viszont egy legényes 5–0-val állította helyre a világ rendjét.
Érdekesség gyanánt megemlítendő a kettős román–holland párviadal: Bukarestben a Rapid nem tudott az arnhemi 1–1-re építeni, a Vitesse 1–0-ra győzött; a Heerenveen ugyanakkor hiába tett meg mindent a Victoriával szemben, csak a küszöbig jutott el (3–0 után 0–2).
S végül a kör legnagyobb hőstettének indult, végül szomorú véget érő norvég kalandjáról: a Stabaek az Anderlecht elleni idegenbeli 1–0-s sikert megfejelendő a saját gyepen is vezetett öt perc után, de a jóval rutinosabb belgáknak ezúttal sikerült feltörniük az északi kiscsapat védelmét, a második alkalom pedig a második kört jelentette. Arra a lábjegyzetre nyilván senki sem fog emlékezni egy idő után, hogy MacDonald gólja előtt mintha egy vendégkezet is érintett volna a labda…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik