Daniel Rednic találata döntött

RADNAI BALÁZS, SINKOVICS GÁBORRADNAI BALÁZS, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.09.14. 22:02
Címkék
Foci a javából! Ezt a mondatot harsogták a hangszórók félidőben és bizony az ekkor roppant csalódott MTK-szurkolók nem tudták, hogy sírjanak, vagy nevessenek ezen a mondaton, méghogy foci a javából! Amit 45 perc alatt láttak, az minden volt, csak nem pénzért, szórakoztatás gyanánt űzött labdarúgás.
Ám ne szaladjunk rögvest a szünetig, hiszen azért addig is történt egy s más. Például a kezdés előtt köszöntötték a 150. élvonalbeli találkozója előtt álló Ferenczi Istvánt, aki úgy ünnepelte ezt a jubileumot, hogy kényelmesen elhelyezkedett a tartalékok között a kispadon. Aztán volt itt még valaki, aki megérdemelte volna a vastapsot: arról a Vasas Mihályról van szó, aki a találkozó napján ünnepelte 69. születésnapját, s bizony vele kapcsolatban nem olcsó közhely, hogy csaknem mind a 69 életévét az MTK-nak szentelte. Ekkor még tapsolt a publikum, később viszont már dühösen csapott a térdére, vagy a szomszéd széken ülő barát hátára, mondván: "mi történt a fiúkkal a legutóbbi Fradi-verés óta?”
Hát igen, az MTK játékosai leginkább holdkórosok módjára kóvályogtak a zöld gyepen, nem csoda, hogy a huszadik percben már ébresztőt kiabáltak híveik. A hazaiak közül a leginkább mozgékonynak talán egy Kankalin nevű kutya tűnt, aki szép barna bundájával egyszercsak megjelent a bal szélen, úgy a meccs tizedik percében, és komótosan elindult a siófoki kapu felé.
Aztán több viccelnivaló nem akadt, főként azok után, hogy a siófokiak szinte tökéletes védőfalat húztak kapujuk elé és legendásnak, vagy különösebben félelmetesnek aligha nevezhető csatársorukkal, Szabó Csabával és Sipeki Istvánnal bizony többször is megkeverték a meglepett hazai védőket. Nem ment az MTK-nak, hiába énekelték néhányan a lelátón, hogy Illés Béla a legnagyobb király. Hogy Csank János remek edző, azt eddig is tudta mindenki, viszont most Siófokon kész csodát művelt. Aki végigböngészi a Balaton-partiak összeállítását, pontosan láthatja, milyen futballistákból gyúrt össze masszív csapatot. Itt van például Alekszander Pantic, aki a maga kétszázöt centijével úgy érezhette magát a Hidegkuti-stadion gyepszőnyegén, mint Gulliver Liliputban. És érdemes újra kihangsúlyozni, hogy a Siófok nemcsak rombolt az első játékrészben, hanem bizony ziccereket is kidolgozott, ellentétben az olykor tanácstalannak tűnő kékekkel. Szóval Saskőy Szabolcs élete első élvonalbeli meccsét dirigálva lefújta a félidőt, majd jött a hangszórókból a foci a javából, a többit már tudjuk…

A második félidő szinte lekopírozta az első 45 percet. Akik valamiféle változást, színvonal-emelkedést vártak, igencsak csalódniuk kellett. A bosszúsabbak természetesen az MTK hívei lehettek, akik bizony régen látták ilyen gyengén futballozni kedvenceiket. Kuttor Attila, a siófokiak védője no meg hátvédtársai gyakorlatilag hiba nélkül játszották végig a kilencven percet, s ez azt is jelentette egyben, hogy az Egervári-csapat még helyzetekig sem jutott. Hiába jött be a jubiláns Ferenczi, hiába próbált jobbra és balra elmozogni a sűrűből Illés, hiába érkezett erősítésként Madar, lyukat, rést egyikük sem talált a Siófok védekezésében. És persze Csank, nem lenne Csank, ha aktuális csapatával nem riogatná különböző pontrúgás-variációkkal az ellenfelet. Most is ívelgették a hazai tizenhatoson belülre a labdát a vendégek, nem kevés veszélyt jelentve ezzel Hajdu kapujára. Olykor a szívükhöz kaptak a kék-fehér hívek, és bizony, bizony örömmel konstatálták több ízben is, hogy csapatuk ezt is, meg azt is megúszta. Furcsa volt mindezt látni, bár a Siófok ezen a találkozón sokadszor és most már egyértelműen jelezte: eddigi sikereit korántsem a véletlen szülte. Azon persze el lehetne vitatkozni vasárnap éjfélig, hogy ami történt szombat este, az az MTK lehangoló teljesítményének, avagy a kék-sárgák bravúros produkciójának az eredménye. Az igazság alighanem a kettő között van félúton.
Ami viszont tény, a Siófok a döntetlenre rászolgált volna, ha nincs az utolsó perc egyetlen kihagyása, amely megpecsételte a derekasan küzdő vendégek sorsát… Az MTK szinte helyzet nélkül lőtt egy gólt, és a listavezetőnek most ennyi is elég volt a kikínlódott sikerhez.


Percről percre

17. perc: Némethy a siófoki térfél közepéről jó ütemben tette be a labdát a védők között a jobbösszekötő helyén beinduló Zavadszky elé, a középpályás rávezette a labdát Usvatra, majd a tizenhatos vonala elől középre csavart. A tizenegyespontnál Juhász Roland óriási helyzetben, előrevetődve robbant be a beadásra, de centiméterekkel lemaradt a labdáról.
20. perc: Rednic a bal oldali szögletzászló mellől emelte be a labdát a kapu előterébe, Kuttor felfelé fejelte a labdát, ami középen, a kaputól 15 méterre álló Illésnél ért földet. A kékek csapatkapitánya jobbra cselezett, de mielőtt lőhetett volna, érkezett Koller és becsúszva tisztázott előle.
24. perc: Grósz végzett el bedobást az MTK-térfél közepéről a jobb oldalon, és kihasználta azt, hogy taccsnál nincs les. A hazai védők mögé befutó Szabó Csaba elé dobta a labdát, a csatár a jobbösszekötő helyén betört a büntetőterületen belülre és éles szögből lőtt, ám a labda keresztben elszállt a kapu előtt, Hajdúnak így nem kellett közbeavatkoznia.
31. perc: Grósz átadása után Szabó Csaba a kapunak háttal a tizenegyesponton lekezelte a labdát, majd visszagurított a második hullámban érkező Schwarcz elé, aki 17 méterről egyből tüzelt, két méterrel a jobb alsó sarok mellé.
42. perc: Rövid siófoki felszabadítás után a tizenhatos vonalánál lágyan aláhulló labdára Némethy dőlt rá és félfordulattal, bal lábbal, másfél méterrel a léc fölé bikázta a labdát.
54. perc: Horváth Levente jobb oldalról középre csavart labdáját a hazaiak toronymagas védője, Pantic középre fejelte ki, épp a nagy lövőkedvében lévő Némethy elé. Az MTK Szombathelyről igazolt középpályása 22 méterről, jobb lábbal, kapásból tüzelt, a szurkolók már-már gólt kiáltottak, ám a bombaerejű lövés után a labda centiméterekkel a kapu jobb felső sarka mellett sistergett el.
64. perc: A csereként beállt Fülöp Zoltán cselezgetett a hazaiak büntetőterülete előtt, háttal Hajdu kapujának. A csatár lefordult Szmiljanicsról és bal lábbal, húsz méterről gyengécske lövést eresztett meg a bal alsó sarok felé, ám a labda három méterrel a kapu mellett pattogott el.
71. perc: Grósz jobb oldali beadása után Kuttor a védők gyűrűjében elegáns mozdulattal a háta mögött álló Szabó Csabához kanalazta a labdát, a siófoki gólfelelős az üres kapuval szemben 12 méterről lőhetett, ám óriási ziccerben kapásból a felhők közé vágta a labdát.
90. perc: Madar Csaba viharzott el a jobb oldalon, a büntetőterület jobb oldali sarkától laposan középre passzolt Illéshez, az MTK csapatkapitánya sarokkal a háta mögött a balösszekötő helyén érkező Rednicnek tette tovább a labdát, aki 18 méterről, jobbal, egyből a jobb alsó sarokba bombázott. 1–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik