Ismét huszonnégyen

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.08.29. 20:54
Címkék
Az első körben (Münster, Schwerin, Drezda/Riesa, Lipcse) négy hatos csoportban mérkőznek a csapatok, és az első három helyezett jut be a tizenkettő közé  a többiek hazautaznak. A tucatnyi együttes háromfelé oszlik a második körben (Stuttgart, Bréma, Riesa), és megint csoporttalálkozókat vívnak. A végeredmény alapján az utolsó helyezettek és a legrosszabb harmadik kénytelen búcsút venni a világbajnokságtól, a többiek a negyeddöntőben folytatják. A negyeddöntő és az 58. helyért folyó találkozók helyszíne Stuttgart és Bréma lesz, míg az elődöntőt és a helyosztókat Berlinben rendezik.
Jelena Gogyinával (szemben) 1990 után megint aranyérmet szerezhet a szbornaja
Jelena Gogyinával (szemben) 1990 után megint aranyérmet szerezhet a szbornaja
Jelena Gogyinával (szemben) 1990 után megint aranyérmet szerezhet a szbornaja
Jelena Gogyinával (szemben) 1990 után megint aranyérmet szerezhet a szbornaja
Jelena Gogyinával (szemben) 1990 után megint aranyérmet szerezhet a szbornaja
Jelena Gogyinával (szemben) 1990 után megint aranyérmet szerezhet a szbornaja
Húszévnyi szünet után újra 24 csapatos világbajnokságot rendez a Nemzetközi Röplabdaszövetség (FIVB) – két évtizede Peru volt, péntektől szeptember 15-ig Németország lesz a házigazda. Egy kis pontosítás azért ide kívánkozik, ugyanis az NDK visszalépése miatt a dél-amerikai országban végül csak huszonhárman próbáltak szerencsét. Az időben előrehaladva, a legutóbbi, 1998-as világbajnokságot figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a 16 együttes közül csak Peru és Horvátország kénytelen kihagyni az idei csúcstalálkozót, a többiek visszatérők. A legnagyobb visszatérő persze Oroszország, amely (szovjet jogutódként) az eddig megrendezett tizenhárom tornából mindössze egyet hagyott ki, akkor is az 1967-es csonka vb-t, amelyen mindössze négy válogatott, Japán, az Egyesült Államok, Peru és Dél-Korea vett részt. A szbornaján kívül még három csapat akad, amelyik legalább tízszer kvalifikálta magát a világbajnokságra: a japánok, a brazilok és az amerikaiak is tizenegyszer mondhatták el magukról – ehhez most egyet hozzá lehet adni. Kontrasztként felemlegethetjük Görögországot, amely első alkalommal szerepelhet az olimpiát követő legjelentősebb viadalon.


A csoportbeosztás
A-csoport (Münster): Németország, Olaszország, Japán, Bulgária, Csehország, Mexikó
B-csoport: (Schwerin): Kuba, Dél-Korea, Hollandia, Kanada, Románia, Egyiptom
C-csoport (Drezda, Riesa): Oroszország, Egyesült Államok, Argentína, Dominikai Köztársaság, Kenya, Puerto Rico
D-csoport (Lipcse): Brazília, Kína, Ausztrália, Thaiföld, Lengyelország, Görögország
(A csoportmérkôzéseket augusztus 30. és szeptember 3. között játsszák le.)

Az 1998. évi vb végeredménye
1. Kuba, 2. Kína, 3. Oroszország, 4. Brazília, 5. Olaszország, 6. Horvátország, 7. Hollandia, 8. Japán, 9. Bulgária, Dominikai Köztársaság, Dél-Korea, Peru, 13. Németország, Kenya, Thaiföld, Egyesült Államok
Ami az esélyeket illeti, álmunkból felébredve is elsoroljuk az aranyvárományosok nevét, így Kubát, Oroszországot, Kínát, Brazíliát vehetjük ebbe a kosárba. Csakhogy ezúttal a szokásosnál óvatosabban kell bánni a brazilok és a kubaiak megítélésével, miután mindkét csapat meggyengült. A karibiak 1998-as csapatából mindössze négyen maradtak a tizenkettőből, közülük is a háromszoros olimpia bajnok Regla Torres másfél éves pihenőt követően került vissza a válogatottba. Az átalakított csapat inkább az athéni olimpiára érhet be. A braziloknál az idén robbant a bomba: az új kapitány, Marco Motta módszereivel nem tudott azonosulni a sztárok többsége, így a június eleji montreux-i torna után Fofao (Helia Souza), Erika Coimbra, Raquel Silva, Virna Dias, Elisangela Oliveira és Walewska Oliveira mondta le a válogatottságot. Nos, a szövetség által támogatott Motta nem rezelt be, és a 2001. évi junior-világbajnokság aranycsapatából pótolta őket.
Mindezek a körülmények megnövelték a kínaiak és az oroszok esélyét a cím megszerzésére. Érdekes, hogy a már korábban fiatalításba kezdett ázsiaiak immár összerakott csapattal büszkélkedhetnek, a Nyikolaj Karpol irányította szbornaja erőssége pedig, hogy régóta együtt játszik, a négy évvel ezelőtti vb-n pályára lépők közül nyolcan ott lesznek Németországban is. A potenciális éremszerzők nyugalmát megzavarhatja az Egyesült Államok, amely az anyai örömök előtt álló feladó, Robyn Ah Mow nélkül szerepel, ugyanakkor ismét soraiban tudhatja a center Keba Phippset; Németország, amely a koreai tréner, Hi Van Li irányításával harmadik helyen végzett a Grand Prix-n; Olaszország, amely a tapasztalt és fiatalabb játékosok jó kevercse; no meg Japán és Dél-korea is nagyot "ugorhat” – bár ez utóbbi két ázsiai alakulat régóta nem tud a dobogó közvetlen közelébe férkőzni. A németországi két és fél hét alatt a bolgárok és a hollandok játszhatják el a sötét ló szerepét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik