Videó: amikor Maradona duplázott ellenünk az 1982-es vb-n…

Vágólapra másolva!
2020.11.25. 20:49
null
Diego Maradona és Nyilasi Tibor az 1982-es világbajnokságon (Fotó: MTI/Petrovits László)
A hatvanéves korában szerdán elhunyt Diego Armando Maradona Magyarországon egyszer, magyar csapat ellen – beleértve a magyar válogatottat, a magyar ligaválogatottat és a magyar klubcsapatokat is – összesen hatszor lépett pályára. Alább ezeket a találkozókat idézzük fel.

Diego Maradona először 1977. február 27-én lépett pályára magyar csapat ellen –a mieink ellen 5–1-re megnyert barátságos meccsen, 16 évesen mutatkozott be az argentin válogatottban. Maradonát a 62. percben, már a későbbi végeredmény kialakulása után cserélte be César Menotti szövetségi kapitány a Boca Juniors stadionjában, a Buenos Aires-i La Bombonerában.

Második alkalommal csaknem három évvel később, 1980. január 28-án találkozott Maradona magyar együttessel, akkor az Argentinos Juniors játékosaként 2–2-es döntetlen után tizenegyesekkel 11–10-re nyert csapatával a Friedmanszky Zoltán által irányított magyar ligaválogatottal szemben (ez tulajdonképpen a Dél-Amerikában túrázó Ferencváros gárdája volt kölcsönjátékosokkal megerősítve). Maradona az összecsapáson egy akciógólt szerzett, illetve lőhetett egy tizenegyest is, de azt Kakas László kivédte.

Bő egy évvel ezután, 1981 februárjában a magyar A-válogatott is Argentínában járt, Nyilasi Tiborék 1–1-es döntetlent játszottak az Argentinos Juniorsszal. Maradonának ez volt az utolsó mérkőzése profi pályafutása első csapatában – emlékeztet az infostart.hu –, mert öt nappal később aláírt a Boca Juniorshoz.

Maradona az 1982-es világbajnokságon játszotta a legemlékezetesebb mérkőzését magyar együttes ellen, az argentin válogatott a csoportmérkőzésen során az ő két találatára alapozva verte meg 4–1-re a mieinket. A folytatás már nem sikerült ilyen jól sem számára, sem a nemzeti csapatának, hiszen az első csoportkörből való továbbjutás ellen a középdöntőben két vereséggel (Olaszország 1–2, Brazília 1–3) kiestek az argentinok, Maradonát pedig a brazilok ellen kiállították.

Ezt követően több mint nyolc év telt el Maradona következő, magyarok elleni fellépéséig: 1990. szeptember 19-én a Napoli 3–0-ra nyert hazai pályán az Újpest ellen a Bajnokcsapatok Európa-kupája első fordulójában. Maradonának nagyszerűen ment a játék (ekkor is…), két gólt szerzett, és a La Gazzetta dello Sport olasz sportnapilap 7.5-ös osztályzattal őt választotta meg a meccs legjobbjának.

Két héttel később, 1990. október 3-án kerül sor a párharc visszavágójára, ez volt Diego Maradona egyetlen magyarországi mérkőzése. A Napoli a Megyeri úton is nyert (2–0) – az argentin világszár ekkor nem talált be –, így kettős győzelemmel, 5–0-s összesítéssel jutott tovább. A FourFourTwo a meccs 30. évfordulója alkalmából terjedelmes írással emlékezett vissza az összecsapásra, ezt teljes egészében ide kattintva olvashatja el, illetve júliusban a Nemzeti Sport Online is visszatekintett arra a mérkőzésre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik