Fantasztikus hangulat, összeomlás a második félidőben, sima angol győzelem

Vágólapra másolva!
2021.09.02. 20:30
null
(Fotó: Szabó Miklós)
Nem történt újabb csoda, a magyar válogatott 4–0-ra kikapott Angliától a Puskás Arénában a világbajnoki selejtezőn.

 

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
4. FORDULÓ
I-CSOPORT

Magyarország–Anglia 0–4 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 60 000 néző. Vezette: Cakir (török)
Magyarország:
Gulácsi – Kecskés Á., Orbán, Szalai A. – Bolla B. (Varga K., 70.), Kleinheisler (Gazdag, 82.), Szoboszlai, Schäfer, Fiola – Sallai (Sallói, 66.), Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Anglia: Pickford – K. Walker, Stones, Maguire, Shaw – Ka. Phillips, Rice (J. Henderson, 88.) – Sterling, Mount (Lingard, 84.), Grealish (Saka, 88.) – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Sterling (55.), Kane (63.), Maguire (69.), Rice (87.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Marco Rossi kapitány csütörtök estére is tartogatott meglepetést. Kevesen hitték volna, hogy az angolok ellen Kecskés Ákos és Bolla Bendegúz is a kezdőcsapat tagja lehet – a szövetségi kapitány másként gondolta.

A két futballista a mérkőzés előtt hiába volt együttesen mindössze négyszeres (fejenként kétszeres) válogatott, Marco Rossi az orosz Nyizsnyij Novgorod és a svájci Grasshoppers légiósát is a csapatba állította. Kecskés Ákos a három belső védős rendszerben a jobb oldalon kapott szerepet, míg Bolla Bendegúznak a jobb oldalt kellett lezárnia, és lehetőséghez mérten a támadásokhoz fellépnie. Ezen a poszton alaposan meg volt kötve Rossi keze, Lovrencsics Gergő sérülés, Loic Nego koronavírus-fertőzés miatt került ki az Anglia elleni vb-selejtezőre készülő keretből.

A kapitánynak három variációs lehetősége volt erre a posztra, a Bolla Bendegúz, Botka Endre (aki, mint megírtuk, szerdán külön edzett a többiektől) és Fiola Attila alkotta trióból kellett választania. Miután a bal oldalon sem volt megfelelő embere, így Fiola Attila került oda, Bolla Bendegúz pedig Ciprus és Írország után Anglia ellen harmadszor léphetett pályára címeres mezben – semmi kétség, csütörtök este várt rá karrierje legnehezebb feladata. A túloldalon Fiolát nem kellett félteni, számára nem volt ismeretlen a bal oldal, elég csak a világbajnok franciák elleni emlékezetes góljára (1–1) gondolni, akkor is erről a posztról indulva száguldott az ellenfél kapujáig.

Az alaptaktika tehát nem változott az Európa-bajnoksághoz képest, igaz, Rossinak semmi oka sem volt ezen variálni. Ami jól működött a franciák és a németek ellen, miért ne vált volna be az Európa-bajnoki döntőt játszó Anglia ellen is?

Gareth Southgate nem sokat változtatott, az olaszok ellen legutóbb pályára lépő csapatából tízen is ott voltak a Puskás Aréna gyepén, egyedül Kieran Trippier került ki onnan, helyét Jack Grealish foglalta el.

Sajnos a rutin hiánya beigazolódott, az angolok ugyanis az első félidő zömében a magyar védelem jobb oldalán mentek előre. Az Eb-döntőben gólt szerző Luke Shaw és Jack Grealish is többször zavart keltett, látva a bizonytalanságot, az oldalvonal mellett toporgó Rossi heves tapsolással próbált önbizalmat önteni a tapasztalatlanabb Bolla Bendegúzba és Kecskés Ákosba. Azonban nemcsak a védekezésben volt zavar, hanem a támadások felépítésébe is többször hiba csúszott, a középpályára visszalépő Szalai Ádámot alig találta meg a labda, aminek a csapatkapitány nemegyszer hangot is adott, leteremtve a pontatlanul passzoló társakat.

Az angol válogatott ennek ellenére sem jelentett nagyobb veszélyt Gulácsi Péter kapujára, játékosai a tömörülő védelem előtt ugyan ide-oda passzolgattak – a magyar válogatottnál mindössze 29 százalékban volt a labda –, de ziccerig, nagy lehetőségig nem jutottak el. A magyar csapat leginkább gyors megindulásokkal próbálkozott, és Szoboszlai Dominiknak volt egy, az angol kapuval szemben elvégzett szabadrúgása is, de a lövés nem járt eredménnyel. Az első félidőben a biztonsági taktika tehát működött, a válogatott lezárta a területeket az erőszakosabb angol támadók előtt, de a veszély ott volt, a figyelemnek egyetlen pillanatra sem szabadott kihagynia, hiszen az Eb-ezüstérmes csapat tagjai arra vártak, hogy rés legyen a falban.

A szünet utáni percekben sajnos megnyílt a rés azon a bizonyos falon. Az angolok térfelén Willi Orbán eladott egy labdát, és amitől tartottunk, a fordulás után hamar beigazolódott. A vendégek ismét a védelem jobb oldalát bontották meg, és ott kerültek a kapu elé, és ami fájó volt, Anglia vezető góljához több egyéni hiba is kellett. Orbánnak nem szabadott volna belemennie a cselbe, Bolla nem volt a helyén, Kecskés egyedül maradt a támadókkal szemben, Szalai Attila is lemaradt az érkezőkről – Raheem Sterling köszönte a lehetőséget, és magabiztosan értékesítette a ziccert.

Hogy a magyar válogatott egygólos hátrányból képes lett volna-e megszorítani az Európa-bajnoki ezüstérmest, nem derült ki, hiszen a vendégek rövid időn belül a második góljukat is megszerezték, tizennégy perc leforgása alatt pedig a harmadikat is – végképp eldöntve a világbajnoki selejtezőt. A magyar csapat játéka már az első gólt követően szétesett, ami működött az első félidőben, a másodikban már nem. Sajnos rutinos belső védőink sem koncentráltak ekkor eléggé, Szalai Attila is többször rontott, a második gólnál az ő rossz passzából rohantak át rajtunk az angolok (Harry Kane volt eredményes), a harmadiknál pedig többek között ő is lemaradt a gólt fejelő Harry Maguire-ről.

A találkozó hajrájában egymást követték az angol helyzetek, Gulácsi Péternek nemegyszer bravúrral kellett védenie, de a végén a hóna alatt csúszott be a labda Declan Rice távoli lövése után. A közönség kitett magáért, a hangulat szinte végig fantasztikus volt, de a játék ezúttal csalódást jelentett – és még az sem vigasz a sokgólos vereségre, hogy az Európa-bajnoki második volt ennyivel jobb. 0–4

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport többi mai mérkőzésén
Andorra–San Marino 2–0
Lengyelország–Albánia 4–1

VB-SELEJTEZŐ, AZ I-CSOPORT SZEPTEMBERI PROGRAMJA

SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00:Anglia–Andorra
20.45:San Marino–Lengyelország

SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45:Lengyelország–Anglia
20.45:Albánia–San Marino

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 4 4 13–1 +12 12
2. Lengyelország 4 2 1 1 11–6 +5 7
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 10–8 +2 7
4. Albánia 4 2 2 4–6 –2 6
5. Andorra 4 1 3 3–8 –5 3
6. San Marino 4 4 0–12 –12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik