U20-as vb: Tudom, mit kell tenni a brazilok ellen – Storck

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.03. 14:28
null
Esős edzéssel hangolt a válogatott a brazilokra (Fotó: mlsz.hu)
Bernd Storck, a magyar U20-as labdarúgó-válogatott szakmai igazgatója az Észak-Korea elleni jó világbajnoki bemutatkozás után (5–1), a brazilok elleni mérkőzés előtt válaszolt az újságírók kérdéseire Új-Zélandon – a szakmai hitvallásáról is beszélő német szakember szavait a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) honlapjáról „vadásztuk le”.

„A brazilok kicsit hasonló helyzetben vannak, mint mi, a torna előtt frissítettek a keretükön, és edzőt is cseréltek – idézi a FIFA honlapja a tavasszal hivatalba lépő Bernd Storckot. – Nem félünk tőlük, ugyanúgy készítem fel a csapatot, mint az Észak-Korea elleni mérkőzésre. Nem ismeretlen számomra a brazilok játékstílusa, tudom, mit kell tenni ellenük.”

Bernd Storck korábban az mlsz.hu-nak is beszélt a brazilok elleni mérkőzésről – erről szóló beszámolónk itt!

Nagy kérdés persze, hogy a hadvezér hogyan képes átültetni elképzeléseit a játékosokba; Storck nem tart a feladattól.

„Engem az tölt el örömmel, ha átadhatom a tudásomat. Meglátásom szerint az edzők egyben tanárok is, akiknek az a küldetésük, hogy pallérozzák a tanítványaikat, hogy megmutassák nekik, hogyan sajátíthatják el a szükséges taktikai és technikai tudást, hogyan tegyenek szert a megfelelő erőnlétre, hogy aztán minél magasabb szinten kamatoztathassák képességeiket” – beszélt szakmai hitvallásáról Storck, megemlítve, hogy tanítómesterének Ottmar Hitzfeldet tekinti.

Storck elmondta, Magyarországra érkezésekor áttekintette a válogatott teljes utánpótlásrendszerét, és olyan fejlesztési programot készített, amelyik elemekre bontva (fegyelem, erőnlét, játékstílus, taktikai repertoár) összehangolja és egységesíti a korosztályok fejlődését U15-től U21-ig.

„Nagy kihívás, de élvezem. Érdekfeszítő feladat megtalálni a megfelelő ösvényt, amelyen haladva a fiataljaink sikeresek lehetnek – folytatta a német szakember. – A mostani keret összeállításakor egyetlen szempont vezérelt, a legtehetségesebbeket akartam beválogatni. Ennek eredménye az lett, hogy a vetélytársakéhoz képest alacsonyabb átlagéletkorú a csapatunk, és nem mondom, hogy a megfelelő erőállapot elérése nem kívánt kemény munkát, de az észak-koreaiak ellen megtérült a befektetés.”

A nyitó meccsre visszatérve, Storck úgy fogalmazott, az 5–1 ellenére korántsem működött minden tökéletesen.

„Elismerem, furcsának tűnhet, hogy egy csapat vezet, és az edző mégis szerkezetet vált, de nem voltam maradéktalanul elégedett az első félidőben látottakkal. Segítenem kellett. Fontos volt, hogy semlegesítsük az észak-koreaiak hosszú indításait, ezért 4–3–3-ról átálltunk 4–4–2-re. Nem biztos, hogy nyertünk volna, ha kitartunk az eredeti haditerv mellett.”

S hogy mit hoz a jövő, milyen perspektívát lát maga előtt a német futballból érkező tréner?

„Amikor hozzákezdtem ehhez a munkához, sokan mondták nekem, hogy nincs elég tehetség. Az észak-koreaiak elleni mérkőzés megmutatta, hogy szó sincs ilyesmiről. Azt fogom tenni a jövőben is, amiben a legjobb vagyok, segítem a játékosaim fejlődését, önbizalmat táplálok beléjük, felkészítem őket a felnőttek közötti játékra, igyekszem mindent átadni nekik, amit erről a játékról tudok.”

A magyar csapat csütörtökön játszik Brazíliával, a mérkőzés magyar idő szerint reggel 9-kor kezdődik – a Duna Tv és az Eurosport is közvetít.

U20-AS VB, ÚJ-ZÉLAND
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
E-CSOPORT, A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM

6.00: Nigéria–Észak-Korea
9.00: Magyarország–Brazília (Tv: Duna, Eurosport2)

ADATBANK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik