U17-es Eb: jelentős munka a színfalak mögött

SZELI MÁTYÁS (Dublin)SZELI MÁTYÁS (Dublin)
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 14:20
null
A korosztályos válogatott szövetségi edzője, Preisinger Sándor (második sor, balról a harmadik) összeszokott stábbal dolgozhat együtt (Fotó: mlsz.hu)
Az U17-es Európa-bajnokság csoportkörében két győzelmet arató, ezzel az utolsó forduló előtt biztos csoportelső magyar válogatott sikerének alapja, hogy a színfalak mögött is jelentős munkát végeznek.

A nézők, olvasók elsősorban a mérkőzések alapján alkothatnak képet egy-egy csapatról, ám ne feledjük, az Eb-negyeddöntős U17-es válogatottnál a színfalak mögött is rendkívül kemény munka folyik. Cikkünkben a helyszínen látottak, illetve háttér-információk alapján mutatjuk be a stáb munkáját, valamint a játékosok mindennapjait.

Az együttes szigorú napirend szerint készül, amely kissé eltérő, attól függően, hogy a meccs utáni vagy azelőtti napról van-e szó. A reggel kilenc körüli gyülekező nagyjából fix, viszont a meccsek utáni napon főleg a regeneráción van a hangsúly. A kezdők vagy akik több mint egy félidőt játszottak, ezzel foglalkoznak, kerékpároznak, egyéb gyakorlatokat végeznek, a többiek Belvon Attila pályaedző irányításával „rendes” edzésen vesznek részt (Kövesfalvi István a kapusokkal foglalkozik), Preisinger Sándor szövetségi edző közben kigondolja a stratégiát.

A meccs előtti napon mindenki ugyanúgy edz, ilyenkor más terhelést kapnak a futballisták, taktikai elemeket is gyakorolnak.

A másfél órás csendes pihenő állandó része a napnak, ilyenkor tényleg pihenni kell, a nap nagy részében nincs okostelefon a játékosoknál, legfeljebb az esti szabadidőben használhatják. A lefekvés időpontja változhat, a portugálok elleni mérkőzés például későn ért véget, érthető módon a játékosok is fel voltak pörögve, így egy kicsit tovább maradhattak fenn. A futballisták családtagjai közül sokan eljöttek Írországba, hogy megnézzék a csapatot, a portugálok elleni győzelem másnapján a játékosok a szeretteikkel is eltölthettek egy kis időt.

A stáb komolyan veszi azt is, hogy a csapattagok tanuljanak, ezért külön tanulószoba is van a szállodában, ahol heti több alkalommal töltenek időt a játékosok.

Az itteni munkának az ellenfelek megfigyelése is szerves része. Az izlandiak elleni győzelem után Belvon Attila a portugál–orosz találkozóra sietett, amelyen Portugália győzelmével eldőlt Magyarország továbbjutása és csoportelsősége. Szekeres Adrián mérkőzéselemző pedig az UEFA rendszerében már egy órával a lefújás után hozzáfér az ellenfelek összecsapásainak felvételeihez, így ő is gyorsan elkezdheti a munkáját.

A SZAKMAI STÁB
Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Pályaedző: Belvon Attila
Kapusedző: Kövesfalvi István
Erőnléti edzők: Schuth Gábor, Szigeti György
Mérkőzéselemző: Szekeres Adrián
Csapatorvos: dr. Thurzó Balázs
Fizioterapeuták: Smeló Dávid, Selyem István
Szerelésfelelős: József Tamás
Csapatmenedzser: Páll Áron

A regeneráció fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni, május 3-án játszottuk első mérkőzésünket, 13-án már a negyedik találkozó következik, ilyen rövid időszakban minél előbb ismét optimális állapotba kell kerülni.

„Ki kell emelni, hogy csapatban tevékenykedünk, örülök, hogy Szigeti György kollégámmal dolgozom, rajtunk kívül Smeló Dávid és Selyem István fizioterapeuták, valamint dr. Thurzó Balázs csapatorvos alkotja az egészségügyi és erőnléti stábot – mondta lapunknak Schuth Gábor erőnléti edző. – Háromnaponta játszunk nemzetközi szintű mérkőzéseket, a szakirodalom alátámasztja, hogy negyvennyolc-hetvenkét óra kell a regenerációhoz. Az első és a második csoportmérkőzés között éppen nem volt meg a három nap. Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy ezt fel tudjuk gyorsítani, erre természetesen vannak bevett módszereink. Próbáljuk figyelembe venni az iránymutatásokat, de korosztályonként, illetve játékosonként is változók az igények. Az előny, hogy ez a stáb már két éve dolgozik együtt, az eddigi adatok, felmérések alapján egyénekre szabott munkamódszerekkel dolgozhatunk.”

Az egészségügyi és erőnléti stáb munkája is összetett, felméréseket végeznek, foglalkozásokat tartanak, értékelik az eredményeket. A játékosok sok időt töltenek a fizioterapeuták kezelőszobájában, ahol gyúrás szerepelhet a programban, kezelést kapnak, különféle teszteken esnek át, illetve úszással is segítik a felfrissülést.

KÜLÖNBUSZ A CUCCOKNAK
Fontos feladatot lát el József Tamás is, aki a felszerelésekért felel, azokból pedig van bőven. A csapatbuszt általában külön furgon követi a mérkőzésekre, hogy minden elférjen. A válogatott többek között:
153 darab mezt
249 sportszárat
120 melegítőt
120 alápólót
120 bóját
90 anorákot
20 labdát

hozott magával Írországba.

„Az úszás is fontos, hiszen a vizes közegnek jótékony hatása van az idegrendszerre, a hidrosztatikai nyomás segíti a salakanyagok kimosását, az izomrendszer regenerációját – folytatta Schuth Gábor – Amikor nincs edzés, a fizioterapeuták veszik át a főszerepet, hogy frissen tartsák a játékosokat. Meccsnapon is teszteket végzünk, a helyszínen beüzemeljük a műszereinket, levezényeljük a bemelegítést. Ilyenkor is lényeges a folyadék-, illetve a szénhidrátpótlás.”

A csapat, illetve külön a stáb naponta megbeszélésen összegez, hangolja össze az információkat. A meccs utáni napon az előző találkozó, illetve annak tanulságai vannak középpontban, a következő nap a következő ellenfél.

Azért pedig Páll Áron csapatmenedzser felel, hogy a pályán kívül minden olajozottan menjen, a nem szigorúan szakmai feladatok közül tulajdonképpen mindent ő intéz. Megszervezi az értekezleteket, szabadidős programokat és biztosra megy, hogy mindenki tudja a feladatát, az időpontokat. Emellett intézi az utazásokat, a szállást, az egyéb logisztikai teendőket, illetve ő felel a mérkőzéssel kapcsolatos adminisztrációért. Munkáját az ír szervezők által kijelölt úr segíti, aki tiszteletbeli stábtaggá vált, olyannyira, hogy az Izland elleni meccs után a játékosok a nyakába borultak, amikor bement a pályára.

Természetesen a média figyelme is hangsúlyosabb egy ilyen tornán, a helyszínről továbbra is kizárólag a Nemzeti Sport tudósít (tudunk olyan játékosról is, akinek otthonról küldték el lapunkat, hogy lássa a cikkeket), a továbbjutás óta viszont egyre nő az érdeklődés a csapat iránt.

Nem véletlenül.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (ÍRORSZÁG)

C-CSOPORT
Május 4., szombat
15.00, Dublin, Whitehall:
Izland–Oroszország 3–2
20.00, Dublin, Belfield Bowl:
MAGYARORSZÁG–Portugália 1–0
Május 7., kedd
13.00, Dublin, Whitehall:
Izland–MAGYARORSZÁG 1–2
16.00, Dublin, Belfield Bowl: Portugália–Oroszország 2–1
Május 10., péntek
18.00, Waterford:
Oroszország–MAGYARORSZÁG
18.00, Longford:
Portugália–Izland

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
2


3–1
6
2. Izland
21

1
4–4 3
3. Portugália
21

1
2–2 3
4. Oroszország2

23–5 0

 

A MAGYAR KERET
Kapusok: Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (Diósgyőri VTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Borussia Mönchengladbach – Németország)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg – Ausztria), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)
Támadók: Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk – Belgium), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik