Címlapsztori: az Izrael elleni mérkőzésen több kreativitás kell a támadósorban

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 09:38
Varga Barnabásnak is meg kell találnia a góllövő cipőjét (FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR)
Szombaton 18 órától a debreceni Nagyerdei Stadionban Izrael ellen tartja Európa-bajnoki főpróbáját a válogatott: a nemzeti csapat kedden Dublinban elvesztette tizennégy meccses veretlenségét – elemeztük, hogy az Írországban látottakhoz képest miben kell javulni.

 

 

Már mindenki várja az Európa-bajnokság kezdetét, és leginkább azt, hogy a magyar válogatott pályára lépjen Kölnben Svájc ellen június 15-én 15 órától. Szombaton jön a főpróba: a nemzeti csapat a debreceni Nagyerdei Stadionban 18 órától Izraellel mérkőzik meg, és a cél most nem is lehet más, mint az önbizalom újbóli megerősítése. Merthogy a keddi, Dublinban 2–1-re elveszített találkozón nem nézett jól ki a csapat. A vereség önmagában nem lenne eget rengető probléma – még akkor sem, ha ezzel megszakadt a csapat tizennégy meccses veretlenségi sorozata –, de az ötletesség, a vagányság és a válogatottra korábban jellemző elsöprő lendület is hiányzott a játékból.

Nos, igyekeztünk négy pontba foglalni, miben kell javulni a szombati, Izrael elleni felkészülési találkozóig a válogatottnak, ám legfőképpen a június 14-én rajtoló Európa-bajnokságig.

1. Az Írország elleni mérkőzésen jól látszott, hogy néhány futballista – de inkább a többség… – igencsak enerváltan, sőt fáradtan mozgott. Hiányzott a frissesség, a dinamika a lábakból, ami érthető is, hiszen a meccs előtti héten Telkiben készült a válogatott, s az edzőtáborban Marco Rossi alaposan megdolgoztatta a játékosokat. Ahogy a futballisták fogalmaztak: a beérkezést követően nem sokat teketóriáztak, azonnal a munka közepébe csaptak. Nem véletlenül, ugyanis a következő hetekben sorozatterhelésnek lesz kitéve a válogatott. Az időzítésen ilyenkor rendkívül sok múlik, ha a szakmai stáb az orvosi teammel nem megfelelően lövi be a frissességet, azon bizony a sikeres Európa-bajnoki részvétel is múlhat. A Dublinban látottaknál szombaton, Izrael ellen már alighanem „könnyebb” lesz a kerettagok lába, és a dinamika is visszatér a játékba. A legfontosabb természetesen az, hogy június 15-én „robbanjanak” az izmok, és Svájc ellen legyenek a futballisták remek erőben.

 

SZOMBAT
18.00: Magyarország–Izrael, Debrecen (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

2. Dublinban a csapatjáték is gyengébb volt a megszokottnál, ám különösen feltűnő volt a sok egyéni hiba. A mezőnyben nem vállalkoztak a futballisták, rengeteg volt az úgynevezett ki nem kényszerített hiba, és erre leginkább az utolsó pillanatokban kapott gól hívta fel a figyelmet. Kleinheisler Lászlónak a stadionból is ki kellett volna bikázni a labdát, úgymond utolsó emberként ez lett volna a megfelelő megoldás, ezzel szemben az eladott labdával az ellenfél lerohanta a csapatot, a védésnél pedig Dibusz Dénesnek sem volt szerencséje. Marco Rossi alighanem átbeszéli a szituációt a keret tagjaival, Kleinheisler Lászlóval minden bizonnyal négyszemközt is tisztázta a helyzetet, ám az biztos, hogy ilyen hibát ezen a szinten nem lehet elkövetni. Pontosabban el lehet, csak annak ez a vége – vereség… A védelemben jobban kell működnie az automatizmusoknak, Dárdai Mártonnak jobban össze kell csiszolódnia Willy Orbánnal és Lang Ádámmal. Ami biztos: Svájc, Németország és Skócia ellen nem fér majd bele a kirívó baki.

3. A tudás megvan, a kvalitásokkal nincsen gond, a sikeres Eb-szerepléshez azonban a támadók vállalkozókedvének vissza kell térnie. Dublinban túl sok volt a sablonos megoldás, nem volt elég villanás, hiányzott a kreativitás. Jó hír, hogy a pálya ezen részén játszó futballistákban egytől egyig ott van a képesség a váratlan húzásokra, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland ezen a téren kiemelkedik társai közül, de ha úgy adódik, a bal szélen felfutó Kerkez Milos vagy éppen a középpályáról induló Schäfer András is képes olyan megoldásokra, amelyek eldönthetnek egy-egy találkozót.

Információnk szerint az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) felvette a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó-szövetséggel, mivel az orosz válogatott számára felkészülési mérkőzést szeretnének lekötni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a találkozót mikor rendeznék meg, ám Oroszországból származó információk szerint a meccset Magyarországon rendeznék, s alighanem a Puskás Arénában.
Orosz érdeklődés az MLSZ-nél

4. A németországi Európa-bajnokságon kulcsfontosságú lesz a támadásaink befejezése. Svájc, Németország és Skócia ellen aligha lesz meccsenként tíz ziccer… Előfordulhat, hogy a csoportban mindössze két-három helyzet adódik egy-egy találkozón, azokkal kell majd megfelelően – a lehető legjobb százalékban – sáfárkodni. Ehhez pedig Varga Barnabás tavaszi formája kell(ene)! A Ferencváros csatára sérülését követően gyorsan elkapta a fonalat, klubcsapatában egyre-másra szerezte a gólokat, hol fejjel, hol lábbal volt eredményes, ám az idény végére visszaesett a formája. Ezt a kiváló csatár is elismerte, őszinte fiú, aki nem szeret köntörfalazni. Ennek alighanem az az oka, hogy a támadó korábban nem volt hozzászokva az ilyen magas szintű és mennyiségű terheléshez – ne feledjük, előtte Pakson, azt megelőzően Gyirmóton játszott. Ehhez képest az idén a Fradiban és a válogatottban is első számú csatár lett, sorozatban játszotta a meccseket, és az idény végére bizony elfáradt. Jó lenne, ha Németországban elkapná a fonalat, s ebben mi más segíthetne neki a legtöbbet, mint az Izrael ellen szerzett gól.

Marco Rossi szövetségi kapitány az írek ellen nem azt kapta, amit várt, de Izrael ellen lehet javítani (FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR)
Az izraeliek szövetségi kapitánya, Ran Ben Simon nem figyel a sajtókritikákra, hanem a maga útját járja (FOTÓ: GETTY IMAGES)

Ran Ben Simon személyében új szövetségi kapitány irányítja az izraelieket, akik igencsak megfiatalított kerettel érkeztek csütörtökön Magyarországra, s nem az a céljuk, hogy szombaton asszisztáljanak Marco Rossi együttesének játékához.
MÁR-MÁR HAZAJÁR Magyarországra az izraeli válogatott, ugyanis az országban zajló háború miatt a legutóbbi három „hazai” mérkőzését itt játszotta, és a következő két felkészülési meccsét is itt vívja. A legutóbbi két Európa-bajnoki selejtezőjét Felcsúton, a Pancho Arénában tudta le (Svájc 1–1, Románia 1–2), majd a Szusza Ferenc Stadionban kapott ki 4–1-re az Eb rájátszásának elődöntőjében Izlandtól. Izrael szombaton Magyarország ellen lép pályára a debreceni Nagyerdei Stadionban, majd kedden Fehéroroszország lesz az ellenfele a Megyeri úton. Az együttes nem jutott ki a jövő héten kezdődő kontinenstornára, így az őszi Nemzetek Ligájára készül nagy erőkkel – és új szövetségi kapitánnyal. A sikertelen Eb-selejtezősorozat után a szövetség megköszönte Alon Hazan munkáját, s a helyére Ran Ben Simont nevezte ki. Az 53 éves szakvezető nem először irányít nemzeti együttest, 2017 júliusa és 2019 novembere között Ciprust vezette, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Akkor huszonnégy mérkőzés jutott neki, ezeken öt győzelmet, négy döntetlent és tizenöt vereséget jegyzett a csapat, 26 gólt szerzett és 45-öt kapott, az utolsó mérkőzésén Belgiumtól 6–1-re kikapott Eb-selejtezőn. Azóta az izraeli MS Asdodot és a ciprusi AEK Larnacát irányította, utóbbi alakulatnál Gyurcsó Ádám is a játékosa volt. Az új szakvezetőt kritizálták, amiért a válogatott sok alapemberének és idősebb játékosának pihenőt adott a hosszú idény után, így egészen fiatal keretet jelölt ki a magyarok és a fehéroroszok ellen. Vannak, akik még egyáltalán nem vagy csak kevésszer léptek pályára a válogatottban, és akadnak olyanok is, akik hosszú idő elteltével térhettek vissza. Izrael a hét első felében odahaza készült, majd csütörtökön érkezett Magyarországra.

„Mondtam a játékosoknak, ne figyeljenek a kritikákra, hiszen mindannyian megérdemlik, hogy itt legyenek és a nemzeti mezt viseljék – idézte a sport5.co.il oldal a szövetségi kapitányt. – Nem érdekel a sajtó véleménye, ám ettől függetlenül mindenkinek bizonyítania kell, hogy itt a helye. Hallottam, telt ház lesz Debrecenben, csaknem húszezer szurkoló jön ki a stadionba, egyáltalán nem barátságos mérkőzésként fogják fel a magyarok, de elárulhatom, hogy mi sem. Nem azért érkeztünk Magyarországra, hogy csak úgy elüssük az időt és asszisztáljunk a hazaiak játékához.”

A keret sérülések miatt változott az elmúlt napokban, Ofek Biton, Gil Cohen, Mohammed Dzsaber és Alon Turgeman kikerült, Eden Samir, Hisam Lajusz, Joav Hofmajszter, Tomer Joszefi, Eliel Peretz és Omri Altman bekerült a csapatba. Utóbbi futballista akár Marco Rossi együttesében is játszhatna, ugyanis a Hapoel Tel-Aviv középpályása egyik nagymamája révén magyar állampolgár is, s tavaly áprilisban lapunknak elmondta, korábban érdeklődtek nála a magyar válogatottól, de végül az ügyből nem lett semmi, bár megtisztelő lett volna a magyar nemzeti együttesben játszania. Nos, szombaton vélhetően pluszmotivációval lép majd pályára „másik” hazája ellen, ám várhatóan csak csereként számol vele Ran Ben Simon, ugyanis az izraeli sajtó szerint a vendégek 3–5–2-es formációban lépnek pályára a következő összeállításban: Omri Glazer – Raz Slomo, Ofri Arad, Idan Nah­miasz – Eli Dasza, Roi Gordana, Gadi Kinda, Neta Lavi, Deni Gruper – Gaj Melamed, Tai Baribo. A beszámolók szerint Ran Ben Simon szövetségi kapitányt két újonc, Tomer Joszefi és Eliel Peretz is lenyűgözte a héten, így ők biztosan lehetőséget kapnak szombaton.
Debrecenben kezdődik tehát az izrae­li nemzeti együttes új korszaka, s tudják, hogy a magyar válogatottnak ez lesz az utolsó mérkőzése az Európa-bajnokság előtt, így a helyi sajtó szerint az írektől elszenvedett vereség után – Izraellel ellentétben – nyomás alatt játszik majd Marco Rossi együttese a Nagyerdei Stadionban, ugyanis nem lenne jó két vereséggel elutaznia Németországba… (J. Á.)

Az új kapitány, Ran Ben Simon reménye, hogy győznek Debrecenben

 

 

Az izraeli keret egyik rutinos játékosa nyolc válogatottsággal Gadi Kinda, aki elmondta, szeretné bebizonyítani az új szövetségi kapitánynak, hogy helye van a csapatban.
„Mindegyikünk számára jó lehetőség ez, hogy megmutassa, mit is tud valójában – idézte az one.co.il oldal a harmincéves középpályást. – Mindenki a nulláról indul, és azért küzd, hogy a jövőben is számítson rá a kapitány, azaz bizonyítanunk kell! A sérülésem után éreztem kis visszaesést, de remélhetőleg hamar jó formába kerülök. Ran Ben Simon szövetségi kapitányt ismertem már korábbról, kiváló és különleges edző, aki másképp tekint a futballra, mint a többi szakember. Ami a szombati meccset illeti, Magyarország nagyszerű csapat, nem véletlenül lesz ott az Európa-bajnokságon, de mi is győzni szeretnénk.”

Gadi Kinda: Megmutathatjuk, hogy mit tudunk!
 
 

Gulácsi Péter: Sokkal közelebb nem kerültünk az Írország elleni találkozón ahhoz, ki áll majd a magyar csapat kapujában Svájc ellen az Eb-n, ám jelzésértékű, hogy a 45-45 perces leosztásban is Gulácsi Péter kezdett. Marco Rossi azt már elárulta, ő eldöntötte ki véd az Eb-n, ha a Lipcse kapusa nyerte a „különmeccset”, Izrael ellen is neki kell kezdenie.

 

Lang Ádám: Írország ellen a jobbak közé tartozott, az alap védőhármas egyik oszlopa, a kezdőben a helye. Még akkor is így van ez, ha Dublinban volt megingása, azonban mellette szól, hogy gólt is szerzett.

 

 Willi Orbán: A válogatott védekezése szintekkel jobb, amikor pályára lép, még akkor is, ha az írek elleni első kapott gólt megelőzően ő is hibázott. Persze, ha Izrael ellen és az Eb meccsein hozza remek formáját, akkor nem lehet gond.

 

 Dárdai Márton: Ha Marco Rossi a kapusposzt melletti másik kérdéses pozícióban, a bal oldali belső védő helyén is döntött, akkor Dárdai Mártonnak végig kell játszania az Izrael elleni találkozót, hogy minél több játékperccel készülhessen az Eb-re. 

 

 Loic Nego: Marco Rossi gyakran parancsolta a pálya belső területeire, és az új elemeken még lesz mit csiszolni Izrael ellen. Az írek ellen rögtön a mérkőzés elején helyzetbe került, elpuskázta – az Eb-n százszázalékos koncentrációra lesz szükség.

 

Nagy Ádám: Megkérdőjelezhetetlen a helye a kezdőcsapatban. Habár nem látványos a futballja, azért az sokat elmond, hogy a szövetségi kapitány maximálisan bízik benne.

 

 Schäfer András: Nagy Ádám passzívabb támadójátékát képes ellensúlyozni, s a mezőnyben legalább annyit robotol, mint a társa – szombaton a kreatívabb játékára lenne szükség.

 

Kerkez Milos: A két szélső szerepkörének minimális változása talán őt érintette rosszabbul, ám a válogatott bal oldali opciói közül kiemelkedik, továbbra is a kezdőben a helye.

 

Sallai Roland: A támadóhármasból ő játszott a legjobban az írek ellen, formája felfelé húzhatja Szoboszlai Dominikot és Varga Barnabást is. Izrael ellen talán megvillan s gólt szerez. 

 

Szoboszlai Dominik: Játéka nélkülözhetetlen a magyar válogatott sikeréhez, Varga Barnabással és Sallai Rolanddal egyszerre kell kezdenie. Debrecenben több lövést várhatunk tőle is.

 

 Varga Barnabás: Önbizalom-növelés szempontjából kulcsfontosságú, hogy játsszon és minél több akciót ő fejezhessen be. Még épp idejében lendülhet formába.

A mi 11-ünk


A MAGYAR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan HD – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel – Belgium), Vécsei Bálint (Paksi FC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz-magyar)

A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik