Légiósok: Jólesik a kívülről érkező szeretet – Szalai Attila

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.03.10. 07:11
null
Attila Szalai also proved in the last Turkish league round that he has a good friendship with the ball (Photo: AFP)
Érkezése óta kirobbanthatatlan a Fenerbahce kezdőcsapatából a magyar válogatott hátvéd, Szalai Attila, aki a legutóbbi bajnoki mérkőzésén gólt szerzett.

 

– Tizedik tétmérkőzésén első gólját szerezte hétfőn a Fenerbahce színeiben. Mit érzett, amikor látta, hogy közeli lövését követően a Konyaspor kapujában köt ki a labda?
– Határtalan boldogságot – válaszolta lapunknak Szalai Attila, az isztambuliak 23 éves, nyolcszoros magyar válogatott védője, aki csapata vezető gólját szerezte a 3–0-ra megnyert bajnokin. – Korábban is voltak helyzeteim, de azok sajnos kimaradtak. Örülök, hogy ezúttal góllal járulhattam hozzá a győzelemhez. Megérdemelten nyertünk, az első félidőben szinte mindent megvalósítottunk abból, amit elterveztünk. Jól működött a védekezésünk, sok labdát szereztünk, veszélyes támadásokat vezettünk.

– Amióta bemutatkozott a csapatban, minden találkozót végigjátszott. Hogyan sikerült ilyen hamar alapemberré válnia?
– Az első perctől kezdve családias környezet fogadott. Rengetegen segítettek a beilleszkedésben, a lakáskeresésben, hogy megtaláljam a helyem a városban. Bármilyen kérdésem adódott, mindig tudtam kihez fordulni. A csapatnál ugyanez a helyzet, a játékostársakkal gyorsan egy hullámhosszra kerültem. Kommunikációs gondjaim sincsenek. A többiekkel angolul beszélek, amikor pedig törökül mondanak valamit, mindig akad körülöttünk három-négy tolmács, akik angolra, spanyolra, franciára fordítják az elhangzottakat.

– Milyen stílusban futballozik a Fenerbahce?
– Minden összecsapásunkat uralni akarjuk. Amikor az ellenfél birtokolja a labdát, magasan letámadunk, hogy minél előbb visszaszerezhessük.

– Mi a szerepe ebben a gépezetben?
– Főként a védelem közepén vagy bal szélén kapok szerepet, és az ellenfél támadásainak megállítása mellett azt várják el tőlem, hogy labdaszerzésnél minél gyorsabban és pontosabban hozzam játékba a társakat. Többnyire csak szögleteknél és szabadrúgásoknál kerülök az ellenfél kapujának közelébe, fő feladatom a védelem stabilizálása.

– A Fenerbahce fanatikus szurkolói az eddig mutatott játéka alapján nagyon megkedvelték. Érzi a támogatásukat?
– A klub sajtósa időnként odajön hozzám, és mutat néhány nekem készült képet vagy hozzászólást. Jólesik a kívülről érkező szeretet. Remélem, hamarosan visszatérhetnek a stadionba a drukkerek, kíváncsi vagyok, milyen hangulatot teremtenek. A szakmai stábtól és a játékostársaktól többnyire szintén jó visszajelzéseket kapok.

– A klubhoz nem sokkal az érkezését követően csatlakozott Mesut Özil. Milyen játékosnak ismerte meg?
– Nagyon jó karakter és futballista, rengeteget lehet tőle tanulni minden tekintetben. Elképesztő a technikai képzettsége, és kiemelkedő, ahogyan lát a pályán. Sajnálom, hogy nemrégiben bokasérülést szenvedett, és egy darabig nem állhat a csapat rendelkezésére.

– Klubja jelenleg harmadik a bajnokságban, két pont a hátránya az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Besiktassal szemben. Meglehet még a bajnoki cím?
– Miután a kupából kiestünk, ez az első számú célunk. Tizenkét forduló maradt az idényből, mindent megteszünk, hogy sikerrel járjunk.

– Március végén kezdődik a világbajnoki selejtező, eszébe jut időnként a magyar válogatott?
– Persze. Azt hiszem, a többi kerettag nevében is nyugodtan mondhatom, nagyon várjuk a közös munkát. Az őszi sikerek erőt adnak a folytatásra, szeretnénk továbbra is jól teljesíteni. Túlzottan azért még nem merészkednék előre, a legfőbb célom jelenleg, hogy a hétvégi bajnoki mérkőzésen otthon tartsuk a három pontot a Genclerbirligi ellen.

– Akár újabb Szalai-góllal?
– Rajtam nem múlik, még ha nem is ez az elsődleges feladatom. Legalább annyira örülök, ha hátul nullára hozzuk le a mérkőzéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik