ZTE: „Minek áll a játék percekig?!” – Koszta Márk esete a VAR-ral

Vágólapra másolva!
2021.08.12. 07:38
null
A ZTE együttesét erősítő Koszta Márk (9) három gólt is szerzett a Mezőkövesd elleni bajnoki mérkőzésen, de ezek közül csak egyet adott meg a játékvezető – ezt (Fotó: Földi Imre)
Koszta Márk, a ZTE FC csatára gólpassza mellett három gólt is szerzett a Mezőkövesd ellen, de a játékvezető csak egyet talált szabályosnak, ráadásul a kék-fehérek a mérkőzés mellett vezetőedzőjüket is elveszítették.

 

Koszta Márk (Fotó: Szabó Miklós)
Koszta Márk (Fotó: Szabó Miklós)

Elégedett is lehetne az idényrajtjával Koszta Márk, elvégre a második fordulóban gólpasszt adott a Mezőkövesd Zsóry elleni bajnokin (2–3), és szerzett három gólt, amelyből csak egy volt szabályos. Egygólos hátrányban, balról érkező beadást követően a 24 esztendős csatár a kapu jobb oldalába fejelt, a VAR-szobából azonban szabálytalanságot jeleztek, s a játékvezető percekig tartó elemzés eredményeként úgy döntött, Koszta a mögötte érkező Matija Katanecet lekönyökölte, a gólt érvénytelenítette, s még egy sárga lapot is felmutatott a ZTE játékosának.

Bár a játékvezető azt mondta, nem volt szándékos a könyöklésem, szabálytalan kézhasználatért sárga lapot adott – emlékezett vissza a 32. percben történtekre Koszta Márk.Nyújtva volt a karom, a védő nem is férhetett hozzám közelebb, ezért nem éreztem szabálytalanságnak. Felugrásnál mindenki a karját használja a lendületvételéhez, de egyébként sem örülök a VAR bevezetésének, mert néhány játékvezetői döntésen továbbra is lehet vitatkozni, akkor meg minek áll a játék percekig?! Lehet, egyszer majd megbarátkozom az új rendszerrel.”

Később a Mezőkövesd kétgólosra növelte előnyét, de az 54. percben Koszta Márk ismét betalált, a partjelző azonban leshelyzetet jelzett.

„Ezzel nincs is problémám, Babati Benjamin talán valóban lesről indult, mielőtt hozzám passzolta a labdát.”

A kék-fehérek tovább próbálkoztak, s a 67. és a 69. percben szerzett góllal egyenlítettek, előbbit Koszta Márk fejelte. A Mezőkövesd mégis 3–2-re győzött, mert Dino Besirovic a 83. percben betalált, pedig a 80. percben a zalaiak Sztefan Drazsics kiállítása miatt emberelőnybe kerültek.

KILENC PIROS LAP KÖVETKEZMÉNYEKKEL

Az utóbbi évek legtöbb kiállítását hozó fordulóját rendezték az elmúlt hétvégén az élvonalban, nyolc játékos és egy vezetőedző kapott piros lapot. A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottságának döntése értelmében a két sárga lappal kiállított Baráth Botond (Bp. Honvéd), Bobál Dávid és Kálnoki-Kis Dávid (mindkettő ZTE FC), Sztefan Drazsics (Mezőkövesd Zsóry), továbbá Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) egy-egy bajnokira érvényes eltiltást kapott. Ugyancsak a következő mérkőzést kénytelen kihagyni Waltner Róbert, a ZTE FC vezetőedzője, akit szintén két sárga lappal állított ki a játékvezető a Mezőkövesd elleni összecsapáson. A fegyelmi bizottság súlyosabb büntetéseket is kiszabott: Abdoulaye Diaby (Újpest) a következő négy, Joao Nunes (Puskás Akadémia) három, míg Ötvös Bence (Kisvárda Master Good) két bajnokin nem léphet pályára.

„Közelről fejeltem a kapuba, nem volt nehéz. Bosszant a vereség, mert kétgólos hátrányból egyenlítettünk, mégis kikaptunk. A kiállítással nemcsak ember-, hanem lélektani előnybe is kerültünk, de csak néhány percig. Az első fordulóban a Fehérvár elleni döntetlen elfogadható volt, de Mezőkövesden sokat tettünk azért, hogy ne vereséggel távozzunk.”

A hajrában Bobál Dávid és Kálnoki-Kis Dávid is piros lapot kapott, sőt a második félidőt Waltner Róbert vezetőedző is a lelátóról volt kénytelen végignézni – a két védő és a szakember sem segíthet csapatának a vasárnapi, Puskás Akadémia elleni bajnokin.

„Fontos az edző szerepe a kispadnál, nyilván nehezíti a helyzetet, hogy üzengetni kell a lelátóról, de Molnár Balázs és Ferenczi István is tudja pótolni. Muszáj nyernünk, mert meg kell szereznünk az első győzelmünket, s a felcsútiak biztosan nincsenek topon mentálisan. Kiestek a nemzetközi kupából, legutóbb a Pakstól kaptak ki hat egyre. Ezt a lélektani előnyt illene kihasználnunk.”

A Puskás Akadémia elleni mérkőzés vasárnap 17.45-kor kezdődik, a ZTE Arénában legutóbb februárban találkozott a két csapat, akkor a felcsútiak 2–1-re győztek.

NB I 2021–2022
A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
Augusztus 13., péntek
20.00: MTK Budapest–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Augusztus 14., szombat
16.00: Paksi FC–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
18.15: Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
20.30: Gyirmót FC Győr–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Augusztus 15., vasárnap
17.45: Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
20.00: Újpest FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Mezőkövesd226–4+26
2. Kisvárda224–2+26
3. Debreceni VSC2116–3+34
4. MTK Budapest2112–1+14
5. Paksi FC2118–4+43
6. Puskás Akadémia2113–7–43
7. Mol Fehérvár111–101
8. Zalaegerszegi TE2113–4–11
8. Újpest FC2113–4–11
10. Gyirmót FC Győr2112–3–11
11. Ferencvárosi TC111–2–10
12. Budapest Honvéd221–5–40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik