Van, amiben a Barcát is felülmúlja a Haladás és az MTK

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2014.01.22. 11:20
null
Ugrai és Radó: a hazai játékosokra építő Haladás alapemberei (Fotó: Török Attila, archív)
Biztosak vagyunk benne, hogy a cím láttán több olvasónkban is azonnal felvetődik a kérdés: viccelnek velem? A Haladás és az MTK miben múlná felül a katalán sztárcsapatot, az FC Barcelonát? Bármilyen furcsán is hangzik, de egy dologban mindenképpen: a saját nevelésű labdarúgók szerepeltetésében. 

 

 

A nemzetközi futball statisztikai elemzésére specializálódott szervezet (CIES) érdekes tanulmányt tett közzé. A CIES 31 európai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 472 klubját (ez 11 653 futballistát fed le) elemezte a saját nevelésű játékosok tekintetében. A ligákat a csapatok nemzetközi szereplése alapján egyes (Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország), kettes (Portugália, Hollandia, Ukrajna, Oroszország, Belgium, Görögország, Dánia, Törökország, Ausztria, Svájc, Románia) és hármas (Ciprus, Csehország, Izrael, Svédország, Lengyelország, Norvégia, Horvátország, Fehéroroszország, Szerbia, Szlovákia, Bulgária, MAGYARORSZÁG, Skócia, Finnország, Szlovénia) csoportra osztották.

A legfontosabb statisztika a saját nevelésű futballisták (ezen a 15 és 21 éves koruk között legalább három szezont a klubnál lehúzó labdarúgókat értik) szerepeltetése. Ebben a mutatóban a Haladás Európa élén jár, a szombathelyiek első keretének tagjai (azokat veszik számításba, akik pályára léptek bajnokin az első csapatban 2013-ban) közül 85.7 százalék saját nevelésűnek tekinthető.

A saját nevelésű futballisták szerepeltetésének tekintetében a szombathelyi gárda mögött a skót Hearts (80 százalék) a második, a horvát NK Osijek (77.4 százalék) pedig a harmadik. A negyedik helyen a felvidéki Trencsén futballcsapata (FK AS Trencín) áll, az ötödik pozícióban pedig az MTK, a budapesti kék-fehérek szintén a Barcelona előtt vannak a vonatkozó táblázaton.

Az egyes szintű klubok között a Barcelona áll a rangsor élén 64 százalékkal, és két spanyol klub követi: az Athletic Bilbao (60.9), valamint a Real Sociedad (57.7). A francia együttesek is jól nevelnek, a három ibériai csapatot az Olympique Lyon, a Montpellier, a Sochaux és a Rennes követi.

A CIES elemzését böngészve érdekes adatokra bukkantunk. Például arra, hogy a vizsgált európai kluboknál átlagban a légiósok a keret 36.8 százalékát alkotják, ami rekordnak számít az elmúlt öt évet tekintve. A hazájában játszó, de külföldön is megfordult futballisták száma is magas, egészen pontosan 49.3 százalék. Ez összekapcsolható egy másik statisztikával: a játékosáramlással.

A legtöbb légiós Európában még mindig brazil, a második helyen Franciaország áll. Az elmúlt öt évet figyelembe véve a spanyol futballisták váltak a legkelendőbbé – ez nem is csoda, hiszen a spanyol válogatott 2010-ben világbajnok lett, majd két évvel később, 2012-ben megvédte Európa-bajnoki címét is, ráadásul a spanyol gazdasági válság miatt sok spanyol sportoló (nemcsak labdarúgó, hanem például kézilabdázó is) próbál szerencsét külföldön. Az UEFA szabályozása ellenére még mindig rendkívül alacsony a saját nevelésű labdarúgók száma a kluboknál (21.2 százalék).

Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy a klubok nagyon aktívak az átigazolási piacon. Az elmúlt két átigazolási időszakban (2013 tele és nyara) átlagban 10 új játékost szerződtettek az európai csapatok, ebben a mutatóban egyébként élen jár Kelet-Európa. A legtöbb külföldi futballista az angol Premier League-ben van (60.4 százalék), Ciprus alig marad el ettől.

A 472 vizsgált klub között a Barcelona játékosai a legalacsonyabbak (177.4 cm) és a legstabilabbak is: a legtöbben legalább öt és fél éve vannak az első csapatnál. A legtöbb válogatott játékost a Chelsea foglalkoztatja, megelőzve a Manchester Cityt és a Fenerbahcét. A legtöbb külföldi futballistája az olasz Internek van (89 százalék!), de a jelentős brazilhaddal rendelkező Porto sem panaszkodhat.

Az utánpótlásnevelés zászlóshajója az Ajax: az amszterdami klub akadémiáján nevelkedett futballisták közül 69-en keresik a kenyerüket jelenleg is európai élvonalbeli bajnokságban, 12-en maradtak az anyaklubnál. Ebben a rangsorban a szerb Partizan Beograd a második, az FC Barcelona a harmadik.

EURÓPA LEGJOBB 20 KLUBJA A SAJÁT NEVELÉSŰ JÁTÉKOSOK TERÉN
1. HALADÁS (Magyarország) 85.7 százalék

2. Hearts (Skócia) 80 százalék
3. NK Osijek (Horvátország) 77.4 százalék
4. FK AS Trencin (Szlovákia) 68.2 százalék
5. MTK BUDAPEST (Magyarország) 65.2 százalék
6. FC Barcelona (Spanyolország) 64 százalék
7. Brommapojkarna (Svédország) 62.5 százalék
8. Athletic Bilbao (Spanyolország) 60.9 százalék
9. FK Radnicski Nis (Szerbia) 60 százalék
10. MFK Ruzomberok (Szlovákia) 59.1 százalék
11. Real Sociedad (Spanyolország) 57.7 százalék
12. Sigma Olomouc (Csehország) 57.1 százalék
13. JJK (Finnország) 54.2 százalék
14. Olympique Lyon (Franciaország) 53.8 százalék
15. Midtjylland (Dánia) 53.6 százalék
16. Aalborg (Dánia) 52.4 százalék
17. 1. FC Slovácko (Csehország) 52.2 százalék
18. Lahti (Finnország) 52.2 százalék
19. Feyenoord (Hollandia) 52 százalék
20. Hajduk Split (Horvátország) 52 százalék

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik