Újpest: az idény végéig biztosan kitartanak Vignjevics mellett

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2020.03.10. 10:13
null
Berta Csaba szerint nem képességbeli problémák vannak az újpesti csapatnál (Fotó: Török Attila, archív)
Berta Csaba, az Újpest ügyvezető igazgatója nem képességbeli hiányosságokban látja a mély hullámvölgy okait, és – az etikai kódex betartása mellett – nem bánja, ha a játékosok olykor nem sablonnyilatkozatokat adnak.

Tagadhatatlan, súlyos krízisben van az Újpest futballcsapata: legutóbbi nyolc mérkőzéséből egyet nyert meg, ötöt elveszített, és immár csak három pontra van a kiesőzónától. Hogyan lehet kilábalni ebből a válságból?
– Valóban nem vagyunk könnyű helyzetben, de úgy gondolom, nem képességbeli hiányosságok vannak – válaszolta lapunknak Berta Csaba, az Újpest FC ügyvezető igazgatója. – Megítélésem szerint a csapat elsősorban mentális problémákkal küzd, nem valószínű ugyanis, hogy az ősz óta elfelejtettek volna futballozni a játékosaink. Ahhoz, hogy bekövetkezzen a hosszú ideje várt fordulat, és elinduljunk felfelé a tabellán, mindenekelőtt a fejekben kell rendet rakni.

A számok azt mutatják, hogy az Újpesttel a kiesés elleni küzdelemben részt vevő másik négy csapatnál, a Debrecennél, a Kisvárdánál, a Paksnál és a Zalaegerszegnél javulást hozott az edzőváltás, mind a négy együttes arányosan több pontot szerez azóta. Önök ezzel szemben minden jel szerint úgy döntöttek, akkor is kitartanak Nebojsa Vignjevics mellett, ha minden kötél szakad.
– Az ilyen jellegű szakmai kérdésekben a végső szó továbbra is a tulajdonosé. Roderick Duchatelet már korábban is hangsúlyozta, hogy az idény végéig szerb szakvezetőnk kezében marad a szakmai munka irányítása.

A csatár Novothny Soma meglehetősen kritikus hangot ütött meg a legutóbbi, Diósgyőr elleni vereség után az elkerülhetőnek tetsző gól kapcsán, néhány héttel korábban pedig a csapatkapitány, Litauszki Róbert használt keresetlen szavakat a Mol Fehérvár elleni kudarcot követően. Jónak tartja, hogy a játékosok így kieresztik a gőzt, vagy nem díjazza a hasonló kommunikációs partizánakciókat?
– A lefújást követő, pályaszéli interjúk sajátossága, hogy a játékosok adrenalintól felhevülve szólalnak meg, és mivel nem jönnek az eredmények, érthető a csalódottságuk. Sem Novothny Soma, sem Litauszki Róbert megnyilvánulásában nem találtam kivetnivalót a klubra nézve. Van belső kommunikációs szabályzatunk, amely szerint egymást személy szerint nem kritizálják a labdarúgók a nyilvánosság előtt, de itt sem arról volt szó, a kritikák lényegében egyben önkritikák is voltak. Azt mondták, hogy gyengék vagyunk, sokat hibázunk, és ez így is van. Legalább őszinték voltak, és nem egy sablonnyilatkozattal szúrták ki a sajtó szemét. Robi száján kicsúszott ugyan egy vulgáris szó, de hát ez az élő adás varázsa, ahogy mondani szokták.

Zajlik a munka a Szusza-stadionban (Fotó: Földi Imre)
Zajlik a munka a Szusza-stadionban (Fotó: Földi Imre)

Januárban négy új játékost igazolt az Újpest. Bacsa Patrik és a román Andreias Calcan többnyire ott van a keretben vagy a pályán, de a guineai Moussa Corso Traoré és a szlovák Jakub Sedlácek egyszer sem volt még keretben, még a tartalékcsapatban sem, és az MLSZ adatbankjában sincs nyoma annak, hogy egyáltalán volna regisztrált játékengedélyük. Mit lehet róluk tudni?
– Különböző okok miatt nem mutatkozhattak be eddig a csapatban. Jakub Sedlácek sajnos egészségügyi problémával küzd, amely nem futballhoz köthető probléma. Az afrikai idegenlégiósunk esetében vezetőedzői döntés, hogy még nem kapott lehetőséget. Egészséges, a papírjai is rendben vannak, nincs elvi akadálya annak, hogy pályára lépjen, de Nebojsa Vignjevics egyelőre úgy ítélte meg, hogy nem tudna a csapat segítségére lenni. Jár becsülettel az edzésekre, együtt készül a csapattal, bízunk benne, hogy hamarosan bizonyíthatja tudását.

Mi az aktuális helyzet a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyegével? Tartható a terv, hogy áprilisban már ténylegesen otthoni környezetben játszhatja hazai bajnoki mérkőzéseit az Újpest?
– Igen, a jelek szerint minden a tervek szerint halad. Jelenleg is épp szövik a gyepszőnyegbe a műfüves szálakat. Március közepén kezdődhet a tesztidőszak, a válogatott mérkőzések miatti bajnoki szünetben pedig edzőmérkőzésen próbáljuk majd ki az új gyepet. Ezután az MLSZ szemrevételezi a pályát, és reményeink szerint megadja rá a használati engedélyt. Úgy készülünk, hogy április negyedikén már a Szuszában fogadjuk a Budapest Honvédot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik