Újpest: Az én hibám, ha hiányzik a kvalitás a csapatból – Duchatelet

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.10.05. 09:33
null
Roderick Duchatelet téli erősítéseket tervez és jobb szereplésre számít az Újpestnél (Fotó: Micheller Szilvia)
Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa szerint nem az edzőváltás a megoldás, a kapu mögötti üres lelátók sem zavarják, és kizártnak tartja a lila-fehér kiesést.

– Az Újpest harminchárom éve nem kezdte ilyen rosszul a bajnokságot. Miben látja az okokat?
– Több összetevője van a gyenge kezdésnek, az egyikről a közelmúltban videós összeállítást is készítettünk – válaszolta Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa. – Emellett több játékos sérüléssel bajlódott az idény elején, más futballistáinkat meglepően hosszú időre tiltották el a piros lapjuk után. Az Európa-konferencialiga-szereplés idején nem tudtuk úgy pihentetni és frissíteni a játékosokat, ahogy kellett volna, ami még több sérüléshez és rossz eredményekhez vezetett. A csapatot mentálisan is megviselték a vereségek, negatív spirálba került.

– Az előző idényben az Újpest Magyar Kupát nyert, a keret jelentős része pedig együtt maradt. Ennek fényében különösen érthetetlen a gyengélkedés.
– A nyáron távozó Vincent Onovo viszont nagyon hiányzik. Amíg itt futballozott, sokan észre sem vették, mennyire hasznos, olyan típusú középpályás, akinek akkor tűnik fel a hiánya, miután elment. Annak idején Bojan Szankoviccsal már átéltük ezt.

– Valós veszélynek érzi a kiesést?
– Ez nem történhet meg, a csapatban megvan a kellő minőség ahhoz, hogy az eddigieknél jobb eredményt érjen el. A téli átigazolási időszakban pedig erősíthetünk a hiányposztokon.

– A keret minősége alapján mit tartana reális elvárásnak?
Ha sikerül a terveknek megfelelően megerősíteni a csapatot, az utóbbi évekhez hasonlóan ismét a nemzetközi kupaszereplésért küzdhetünk.

– Merész tervek, ám a Gyirmót elleni hétvégi vereségnél úgy tűnt, a szenvedély, az érzelem és a küzdeni akarás is hiányzott a játékosokból. Hogyan lehet kirángatni a csapatot a gödörből?
– Ha a támadósorunkban rejlő potenciált nézzük, akkor mindenki könnyed győzelmet várt, csakhogy a tizenkét csapatos bajnokságban egyetlen vetélytárs ellen sem mehetünk biztosra. Itt minden meccs egy-egy csata. A Gyirmót ellen új szerkezettel kísérleteztünk, ami nem úgy sült el, ahogyan reméltük. A mérkőzés nagy nyertese a vendégek vezetőedzője, Csertői Aurél volt, aki remekül felkészítette a csapatát arra, hol tudnak megsebezni minket, a játékosai pedig tökéletesen kivitelezték a megálmodott taktikát.

– Nyolc fordulót követően nyeretlenül áll az utolsó helyen az Újpest. Továbbra is bízik Michael Oenning vezetőedzőben?
– Nem az edzőváltás a megoldás. Michael Oenninget remek szakembernek tartom, de meg kell találni az egyensúlyt a csapatban. Minden játékosnak tudnia kell, mi a feladata az adott poszton, és mindenkinél fenn kell tartani a motivációt.

– Mikor döntene az edzőváltás mellett?
– Csak akkor, ha azt látom, nincs más megoldás, és nincs fejlődés. Ugyanakkor a mostani idényben egyszer futballoztunk igazán rosszul, sajnos épp legutóbb, a Gyirmót ellen. A Ferencváros otthonában viszont tíz emberrel is jól játszottunk, és a korábbi fordulókban sem lehetett panasz a teljesítményünkre. Más tényezők miatt nem született még meg az első győzelem.

– A saját felelősségét miben látja?
– A végső döntés mindig az enyém, akár a vezetőedző kiválasztásáról, akár a játékosok szerződtetéséről van szó. Vagyis az én hibám, ha hiányzik a minőség a csapatból.

– A hazai meccseken szinte teljesen hiányzik a futballhangulat. Nem zavarja a kapu mögötti üres szektor látványa?
– Nem különösebben. Az sokkal jobban bánt, hogy a két kapu közötti szektorokban is kevesen vannak. Emellett annak is örülnék, ha több nő, valamint több család választaná hétvégi programnak a hazai mérkőzésünket.

– A Gyirmót elleni meccs után néhány szurkoló megtapsolta azokat a játékosokat, akik a tőlük mezt kérő kisgyerekeknek odaadták a dresszüket, a drukkerek másik csoportja viszont le akarta vetetni a labdarúgókkal. Erről mi a véleménye?
– Azok, akik a lefújás után a stadion elé vonultak, nem szurkolók, hanem tiltakozók. Ha a meccs alatt nem tudják buzdítani a csapatot, a lefújás után se kezdjenek magánakcióba. Akad olyan játékos, aki korábban is gyengébben teljesített, más viszont szombaton futballozott először formán kívül a mostani idényben. A Gyirmót ellen csapatszinten buktunk meg, és nagyon szűk látókörre vall, ha valaki az idény eddigi összes keserűségét azokra a játékosokra vetíti ki, akik a Gyirmót ellen pályára léptek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik