NB I: már-már kispesti hagyomány – edzőváltás után vereség

Vágólapra másolva!
2022.10.28. 15:15
null
Újabb edzőváltás, újabb vereség? (Fotó: Szabó Miklós)
Többek között a légiósokat nem foglalkoztató két csapat, a Paks és a Vasas tolnai csatájával folytatódik a hétvégén a labdarúgó NB I. A 13. forduló pénteki nyitányán a megtáltosodó Mezőkövesd a Kisvárdát fogadja. Szombaton a Honvédnál a horvát Dean Klafuric személyében új edző mutatkozik be a Fehérvár ellen, míg a mezőny legjobb formájában lévő csapatához, a Kecskeméthez a Debrecen utazik. Vasárnap az Újpest kieső helyről látja vendégül a Puskás Akadémiát, az Európa-ligában csoportgyőztes Ferencváros pedig először csap össze a bajnokságban a vezetőedzőjét, Ricardo Monizt nélkülözni kénytelen Zalaegerszeggel. 


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 13. FORDULÓJA ELÉ


PÉNTEK

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ 2018 óta a 14. összecsapásuk következik a legfelső osztályban, az örökmérleg a vendég várdaiak fölényét mutatja: 4 kövesdi győzelem, 3 döntetlen, 6 szabolcsi siker. Legutóbb 2021 januárjában ikszeltek (0–0), az azóta lejátszott öt találkozójukból négyet a várdaiak nyertek meg és csak egyet a matyóföldiek (a kiesés elkerülése szempontjából igen fontos áprilisit).

♦ A legutóbbi, augusztusi meccsük hozta a legtöbb gólt, Török László együttese mindkét félidőt 2–1-re nyerte meg a borsodiakkal szemben, akiktől az osztrák Philipp Schmiedl már a 35. percben a kiállítás sorsára jutott. Ez volt az első alkalom ebben a párharcban, hogy a Várda kettőnél többször talált be a borsodiaknak.

♦ Mezőkövesden ötször meccseltek, az első találkozó hozta az egyetlen döntetlent, utána Andrij Neszterov góljával a hazaiaké lett a három pont, a legutóbbi három alkalommal viszont a vendég szabolcsiak diadalmaskodtak (1–2, 0–1 és 0–2).

♦ Közös a két csapatban, hogy egyaránt hét pontot gyűjtöttek az előző három fordulóban (2 diadal, 1 iksz), ennél többet egyetlen másik gárdának sem sikerült szereznie ebben az időszakban.

♦ A Mezőkövesd több mint féléves szünet után tudott újra egymás után két bajnokit nyerni: a bajnok FTC-t, majd az Újpestet győzte le. Áprilisban, még Supka Attila irányításával a Gyirmótot és a Várdát fektette két vállra. A matyóföldiek mind a négy említett diadala egygólos különbségű volt.

♦ A Kisvárda a 325 játékpercen át tartó góltalansági sorozata lezárása óta az előző három meccsén mindig legalább kétszer betalált az aktuális ellenfelének. Eddig a legtöbb gól a szabolcsi csapat meccsein született (45) az NB I-ben, Török László együtteséé az FTC után a második legtöbb találat (24), viszont holtversenyben a harmadik legtöbbet kapott gól is (21).

♦ A Kövesd elsősorban odahaza veszélyes, hiszen a 12 pontjából 10-et hazai pályán gyűjtött be (83.3 százalék), a mérlege 3–1–2. Ráadásul a DVSC és a Ferencváros elleni győzelmét is úgy érte el, hogy a mérkőzés első gólját az ellenfél szerezte.

♦ A borsodiaknak a legutóbbi, Újpest elleni (1–0) volt az első olyan találkozójuk a bajnokságban, amelyen nem kaptak gólt. A várdaiak is csak egyszer tudták „lehúzni a rolót", amikor a Vasast verték meg 2–0-ra. Különben mindig betalált nekik az aktuális ellenfél.

♦ Házon kívül eddig a Kisvárda gyűjtötte be a legtöbb pontot a mezőnyben, 10-et (3 diadal, 1 iksz, 2 vereség). Igaz, például a bajnok Ferencváros csak ötször lépett pályára vendégként.

♦ A szabolcsi piros-fehérek előző hat idegenbeli fellépésén mindig legalább három gól volt, és ezek közül a legutóbbi négy meccsből egyet sem úsztak meg két kapott gólnál kevesebbel.

SZOMBAT

BP. HONVÉD–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A forduló legnagyobb múltú párharcának résztvevői 1968 óta 113-szor találkoztak már az élvonalban. Bár az előző egy évtizedben a fehérváriak a sikeresebbek, az örökmérleg még mindig a délpestiek fölényét mutatja: 48-szor nyertek a kispestiek, 44-szer győzött a Vidi, 21 bajnokijuk pedig döntetlen lett.

♦ A Honvéd 2017 májusában a bajnokság záró fordulójában vívott emlékezetes kispesti „aranycsatában” 1–0-ra legyőzte a Videotont, azóta viszont 16 mérkőzésen – 4 döntetlen és 10 vereség mellett – csak kétszer tudott nyerni, másodszor idén februárban a Bozsik Arénában (3–1). A legutóbbi két egymás elleni meccsükön már gólt sem tudtak tudtak szerezni a fővárosi piros-feketék (0–2 és 0–4).

♦ Amikor a XIX. kerületiek voltak a vendéglátók, több mint kétszer annyi kispesti győzelem (31) született, mint fehérvári (15), döntetlent pedig 11-szer játszottak.

♦ A Honvéd pályaválasztása mellett rendezett előző három találkozójukon legalább négy gól esett.

♦ Négymeccses nyeretlenségi sorozatának (2 iksz, 2 fiaskó) vetett véget a Honvéd a ZTE elleni 2–0-s idegenbeli győzelemmel, skót vezetőedzője, Tam Courts mégsem tudta megtartani az állását. Nem szokatlan lépés ez a piros-feketék vezetői részéről, idén nyáron Nebojsa Vignjevicstől (2–1 Felcsúton), illetve két évvel korábban Supka Attilától (4–1 az Új Hidegkuti Nándor Stadionban az MTK ellen) és 2017 decemberében – még George F. Hemingway idején – Erik van der Meertől (1–0 otthon a Pakssal szemben) is nyertes találkozót követően köszöntek el – igaz, ez Vignjeviccsel és Supkával az idény végén, Van der Meerrel pedig az őszi szezon befejezése után történt meg.

♦ A Paks ellen már másodszor fordult elő ezen az őszön, hogy a Fehérvárnak hazai pályán 1–0-s vezetést követően a hosszabbításban kapott góllal csúszott ki a kezéből a győzelem. (Korábban a ZTE ellen zárult le a meccse hasonló forgatókönyv szerint.) Így a Vidi ötmeccses nyeretlenségi sorozata (2 iksz, 3 vereség) a leghosszabb negatív széria most az NB I-ben. A piros-kékeknek legutóbb szeptember 10-én a Mezőkövesd ellen sikerült bezsebelniük a három pontot (2–1).

♦ A Vidi legutóbbi öt bajnokiján egyszer sem volt több két találatnál.

♦ Érdekesség, hogy ebben a párosításban a hazai tabella utolsója fogadja a vendégtáblázat sereghajtóját. Közös a két csapatban, hogy a Honvéd otthon (0–4–1), illetve a Vidi látogatóként (0–1–5) még nem tudott nyerni ebben a kiírásban.

♦ A kispestiek legutóbbi hét hazai NB I-es találkozójából hat döntetlenre végződött. A kivétel a ZTE elleni indító bajnoki, amelyet 1–0-ra buktak el a délpestiek.

♦ A Fehérvár előző hat idegenbeli meccsén mindössze két gólt szerzett, közülük ötöt elveszített, és csak Felcsúton tudott pontot szerezni (1–1).

♦ A héten kinevezett 50 éves Dean Klafuric a Bp. Honvéd történetének 13. külföldi trénere, de az első horvát nemzetiségű. Vezetőedzőként ez a hatodik megbízatása, legutóbb tavaly július-augusztusban a kaproncai Slaven Belupót irányította. A hét horvát bajnokin 1–2–4 volt a mérlege, akkor a nyitányon korábbi csapatát, a Dinamo Zagrebet tudta megverni – ott néhány évvel előtte másodedzőként dolgozott. A legjobban eddig a Legia Warszawánál teljesített, amelynél 2018-ban 15 tétmeccsen 2.27-es pontátlagot ért el. Varsói csapatával bajnokságot és Lengyel Kupát nyert, majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében a szlovák Spartak Trnava ellen elbukott párharc után távozott.

♦ A korábbi tulajdonos, George F. Hemingway távozása óta a Honvéd edzői közül Pisont István volt az egyetlen, aki nem vereséggel debütált vezetőedzőként. Giovanni Sannino, Bódog Tamás, Horváth Ferenc, Nebojsa Vignjevics, majd Tam Courts is elbukta az első bajnoki meccsét a kispestiekkel…

KECSKEMÉTI TE–DEBRECENI VSC


♦ Tizenöt mérkőzésük volt az élvonalban, az örökmérleg 3 kecskeméti győzelem, 3 döntetlen, 9 Loki-siker. A debreceniek majdnem kétszer annyiszor találtak be ellenfelüknek (26), mint fordítva (14).

♦ A Debreceni VSC bajnokin 2011 márciusa óta veretlen a KTE-vel szemben, onnantól fogva hatszor nyert, háromszor ikszelt. Legutóbb, augusztus elején 1–1 lett az eredmény a Nagyerdei Stadionban.

♦ Tavaly ősszel a Magyar Kupában találkoztak, akkor azonban az NB II-es KTE hazai pályán hátrányból felállva, hosszabbításban 2–1-re megverte az élvonalbeli Lokit.

♦ Kecskeméten teljesen kiegyenlített a két csapat küzdelme, mindkét csapat 3-szor tudott nyerni, 1 döntetlen mellett. Érdekesség, hogy a Széktói Stadionból az első három alkalommal vesztesen távozott a DVSC, sőt, még gólt sem szerzett (3–0, 1–0, 3–0), az előző két NB I-es vendégszereplését viszont győzelemmel zárta (2013 októberében 3–0, 2015 áprilisában 2–1 volt az eredmény a hajdúsági együttes javára). Az utóbbi találkozót a maiak közül Bódi Ádám és Varga József is végigjátszotta, az első gól ráadásul Bódi nevéhez fűződött.

♦ A Puskás Akadémia szombati veresége következtében most már a Kecskemét a leghosszabb ideje veretlen csapat jelenleg az NB I-ben, ráadásul az előző öt forduló alapján a mezőny legjobb formában lévő együttese. Szabó István gárdája immár sorozatban hat bajnokin nem kapott ki (4 győzelem, 2 döntetlen), legutóbb augusztus 31-én, Székesfehérváron maradt alul, egy hosszabbításban kapott góllal (1–2).

♦ A Kisvárda ellen (2–3) első hazai fiaskóját szenvedte el hétfőn a Loki, és már hat forduló óta „ül fenn a hullámvasúton", vagyis a bajnokikon felváltva győz és veszít. Ha a sorminta tovább folytatódik, most egy újabb diadalnak kellene jönnie.

♦ Bár a DVSC a középmezőnyben tanyázik, arra már egyáltalán nem lehet büszke, hogy a legtöbb gólt (23) kapta most az élvonalban, tehát mérkőzésenkénti átlagban majdnem kettőt (1.92). Miközben az ideglenesen megbízott szakvezetővel, Dombi Tiborral két meccsen csak egy gólt szedett be, utódjával, Szrdan Blagojeviccsel négy találkozón már kilencet.

♦ A KTE vendéglátóként még nem kapott ki a bajnokságban (4 diadal, 2 iksz), ezt rajta kívül csak a Ferencváros mondhatja még el. A Széktói Stadionban éppen legutóbb, a Kisvárda ellen állt legközelebb a vereséghez, ám háromszor is sikerült egyenlítenie, legutóbb a 87. percben (3–3).

♦ A Loki gyászosan szerepelt eddig idegenben, a nyitányon Kisvárdán elért döntetlen után mind a négy házon kívüli bajnokiját úgy bukta el, hogy mindig már a félidőben is hátrányban volt. Ezzel az egy pontjával csak utolsó előtti a vendégtabellán.

♦ A Kecskemét az előző négy otthoni bajnokiján mindig legalább kétszer betalált az ellenfelének.

♦ A KTE várakozáson jóval felüli szerepléséhez jelentősen hozzájárult Varga Bencének a teljesítménye, aki az NB I kapusai közül magasan a legtöbbet, 52-t védett, ráadásul a második legnagyobb százalékban (88) hárította a lövéseket. (Egyedül a Honvéd második számú kapuvédője, a mindössze 135 percnyi játéklehetőséghez jutó Tomás Tujvel előzi meg, aki tíz kísérletből gólt sem kapott.) Ugyanakkor az InStat kimutatása szerint a legtöbb bravúrt, 14-et is Varga Bence mutatta be az élvonal kapusai közül.

PAKSI FC–VASAS FC

♦ A légiósokat jelenleg nem foglalkoztató két csapat 2006 óta 22 mérkőzést játszott az NB I-ben, a paksiak jelentős fölényben vannak az angyalföldiekkel szemben. A tolnai csapat 14, a Vasas csak 6 győzelmet aratott, a döntetlenek száma mindössze 2, azok végeredménye pedig 2–2 volt.

♦ A párosítás legutóbbi hat mérkőzéséből négyet nyertek meg a zöld-fehérek és csak egyet a fővárosiak: 2017 augusztusában a Szusza Ferenc Stadionban 3–1-re diadalmaskodtak Michael Oenning játékosai.

♦ A mérleg kibillenésének elsődleges oka, hogy a Vasas borzasztóan szerepel Pakson. Az angyalföldiek eddig 10 NB I-es mérkőzést játszottak a tolnai városban, 9 alkalommal vereséget szenvedtek, és csupán 2010 márciusában csíptek el egy pontot. A tíz találkozóból haton a Vasas gólt sem szerzett – valódi mumus tehát a piros-kékeknek a Paks.

♦ Abszolút közepesen teljesített eddig a tolnai csapat (4 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség), viszont a legutóbbi három fordulóban nem ismerte meg a győzelem ízét. Két zakót követően a múlt héten Székesfehérváron csupán a ráadásban tudott egy pontot megmenteni.

♦ Nem véletlen a Vasas utolsó helye: a 12 forduló alatt csupán egyszer, a Vidi ellen tudott nyerni (2–0), miközben a mezőny többi tagjának már legalább három diadala van. Ugyanakkor az angyalföldiek neve mellett szerepel a legkevesebb kidolgozott gólhelyzet (43), kaput eltaláló lövés (34) és a szerzett gól is (11). Utóbbiból még a mérkőzésenkénti egyes átlag sem jön ki (0.92).

♦ A Paks nem remekel saját közönsége előtt (2 diadal, 2 vereség), így a hazai tabellán csupán két csapatot előz meg.

♦ A Vasas vendégként még nyeretlen és mindössze három gólt ért el, azonban így is sikerült három pontot összekaparnia, a legutóbbi két fellépésén, a Szusza Ferenc Stadionban (1–2), majd Kisvárdán (0–2) is alulmaradt. A piros-kékek élvonalbeli meccsen idegenben legutóbb szinte pontosan négy és fél éve, 2018. április 28-án Debrecenben tudtak győzni (3–2).

♦ Waltner Róbert vezetőedzőként három csapattal – Kaposvár, Siófok, Paks – mérkőzött eddig a Vasas ellen, de még egyszer sem sikerült győznie (3 iksz, 1 kudarc), Kondás Elemérrel pedig csak egyszer meccselt, 2021 januárjában a Siófokkal az NB II-ben 2–1-re kikapott Debrecenben.

VASÁRNAP

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 23-szor találkoztak az NB I-ben és a felcsútiak kétszer annyi győzelmet értek el (12), mint az újpestiek (6), 5 találkozójuk pedig döntetlen lett.

♦ A 2013-ban indult élvonalbeli párharcuk kezdetén az ikszek domináltak, első hét meccsükből ötnek nem volt győztese. 2016 áprilisa (2–2) óta viszont már egyszer sem végeztek döntetlenre: 12-szer győzött a PAFC és csak négyszer a lila-fehér együttes.

♦ A legutóbbi nyolc bajnoki összecsapásukból hetet a felcsútiak nyertek meg – négyszer 2–1-re, legutóbb pedig Marius Corbu duplájával 2–0-ra – és ezalatt az Újpest csupán egyszer, idén márciusban tudott felül kerekedni, ugyancsak 2–1-re.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett is a PAFC teljesített jobban: 2 lila-fehér diadal és 4 döntetlen mellett 7-szer nyert a Puskás Akadémia.

♦ Hétfői mezőkövesdi, 1–0-s vereségével a 11. helyre csúszott vissza az Újpest, és ebben a bajnokságban másodszor van kieső pozícióban. Korábban épp a Puskás Akadémiától a Pancho Arénában elszenvedett vereség után állt így.

♦ A Ferencváros elleni hazai 2–4-gyel megszakadt a felcsúti csapat 10 fordulón át tartó veretlenségi sorozata. Hornyák Zsolt csapata tavaly november 20-án Pakson 4–1-re kapott ki, azóta most először történt meg, hogy bajnokin kettőnél több gólt szedett be.

♦ A KTE-től elszenvedett vereséggel negatívba fordult az Újpest otthoni mérlege (2–2–3), az FTC-től kapott hatos következtében pedig a hazai tabellán még mindig a lila-fehérek állnak a legtöbb kapott góllal, 14-gyel.

♦ A Puskás Akadémia vendégként egy Üllői úti 0–1-gyel nyitott, az előző öt idegenbeli találkozóján viszont már nem talált legyőzőre: 3 döntetlenje után a legutóbb két meccsét – Egerszegen és Pakson – meg is nyerte.

♦ Az Újpest legutóbbi öt hazai mérkőzésén mindig több mint két gól esett.

FERENCVÁROSI TC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ A 2. fordulóra kisorsolt zalaegerszegi mérkőzésüket az FTC kérésére elhalasztották, és mivel január 24-én fogják bepótolni, most először kerülnek szembe egymással a bajnokságban.

♦ 1972 óta a 78. mérkőzésük jön az élvonalban, az örökmérleg elsöprő hazai dominanciát mutat: 41 ferencvárosi diadal, 21 döntetlen, 15 zalaegerszegi siker.

♦ Az előző bajnokságban emlékezetes csatákat vívott a két csapat a Groupama Arénában: tavaly októberben a Waltner Róbert vezette ZTE meglepetésre 2–1-re nyerni tudott, és ezzel véget ért a kék-fehérek Fradi elleni csaknem 11 éves nyeretlenségi sorozata. Májusban 5–3-ra nyert a már bajnok Ferencváros, holtversenyben ez a párharc egyik gólokban leggazdagabb találkozója. Előtte 1981-ben Egerszegen, majd 2011-ben a fővárosban volt szintén nyolcgólos meccsük, mindkétszer 4–4-re végeztek. Utóbbin a hajrában néhány percre beállt a hazaiakhoz Dragóner Attila, a zalaiak jelenlegi sportigazgatója.

♦ Amikor az FTC volt a házigazda, 26-szor nyertek a fővárosiak, 8-szor ikszeltek és csak 4-szer tudtak győzni a zalaiak: 1983-ban (0–2, Kecskeméten!), 1987-ben (1–3), 2001-ben (0–1) és 2021 őszén (1–2).

♦ Bár a Fradi már nyolc győzelemnél jár az NB I-ben, az előző öt fordulóban felváltva nyert és vesztett, döntetlent pedig – egyedüliként a mezőnyben – még egyszer sem játszott ebben a pontvadászatban.

♦ A Zalaegerszeg hárommeccses bajnoki veretlenségére (1 siker, 2 iksz) ért véget a Bp. Honvéd elleni hazai 0–2-vel. A csapatát akkor pályáról lehívó vezetőedző, Ricardo Moniz egy hónapos eltiltást kapott, de a zalai kispadon így is két volt ferencvárosi játékos, Dragóner Attila és a holland Julian Jenner másodedző ül majd. Előbbi 1997 és 2011 között két részletben 172 NB I-es meccset játszott az FTC-ben és 21 gólt ért el, Jennernek 2012 és 2014 között 45 bajnokija és 9 gólja volt a zöld-fehéreknél. A sors úgy hozta, hogy diósgyőriként 2015. április 25-én épp a Fradi elleni 0–3-as meccsen szerepelt utoljára a magyar élvonalban.

♦ Az FTC hazai pályán öt találkozó után is hibátlan még a bajnokságban, és csupán egy gólt kapott – a honvédos Herdi Prenga talált be neki még a 3. fordulóban.

♦ A ZTE a pontjainak 60 százalékát idegenben gyűjtötte be, 15-ből 9-et, egyedül az ősz meglepetéscsapata, az újonc Kecskemét otthonában veszített.

♦ A Ferencváros legutóbbi tíz hazai meccséből nyolcat úgy nyert meg, hogy már a félidőben is előnyben volt.

NB I, 2022–2023, 13. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
2022. október 28., péntek
20.00: Mezőkövesd-Zsóry FC–Kisvárda Master GoodMezőkövesd,Városi Stadion (Tv: M4 Sport)
Csonka Bence
2022. október 29., szombat
14.15: Budapest Honvéd–Mol FehérvárBudapest, Bozsik Aréna (Tv: M4 Sport)
17.00: Kecskeméti TE–Debreceni VSCKecskemét, Széktói Stadion (Tv: M4 Sport)
19.30: Paksi FC–Vasas FCPaks,Fehérvári úti Stadion (Tv: M4 Sport+)
2022. október 30., vasárnap
15.00: Újpest FC–Puskás AkadémiaBudapest, Szusza Ferenc Stadion (Tv: M4 Sport)
17.30: Ferencvárosi TC–ZTE FCBudapest, Groupama Aréna (Tv: M4 Sport)

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC108225–7+1824
2. Kecskeméti TE1265119–11+823
3. Kisvárda1263324–21+321
4. Puskás Akadémia1255216–12+420
5. Zalaegerszegi TE1143419–15+415
6. Paksi FC1143417–21–415
7. Debreceni VSC1234520–23–313
8. Budapest Honvéd1234514–19–513
9. Mol Fehérvár1233612–18–612
10. Mezőkövesd1233615–22–712
11. Újpest FC1233613–21–812
12. Vasas FC1216511–15–49
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik