Bognár István és Nikola Mitrovics vasárnap újra összecsaphat (Fotó: Tumbász Hédi)

Két teljes kör lement a bajnokságból, mindenki kétszer játszott mindenkivel, mégsem kaphatunk teljesen hiteles képet az erőviszonyokról, mert az idei UEFA-rendezvények miatt két mérkőzés pályaválasztói jogát is felcserélték, így a Mol Fehérvár a 11 helyett már 13-szor volt pályaválasztó, míg a Puskás Akadémia és a Diósgyőr csak 10-szer.

A bajnokságnak ebben a szakaszában azért érdemes összehasonlítani, miként teljesített a tavaly ilyenkor is NB I-es tíz csapat 22 forduló alatt az előző kiíráshoz képest?

Nos, a legtöbbet a Paks és a Kisvárda lépett előre (+6 pont), őket a Puskás Akadémia és a Zalaegerszeg követi (+4 pont), majd a Ferencváros következik a sorban (+1 pont).

A legkevesebbet az Újpest esett vissza (–3 pont), jelentősebb a hanyatlás a Diósgyőrnél és a Mol Fehérvárnál (–10 pont), a legnagyobb zuhanás pedig a Bp. Honvédnál és a Mezőkövesdnél tapasztalható (–11 pont) a tavalyi teljesítményhez képest.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 23. FORDULÓJA ELÉ

 
DIÓSGYŐRI VTK–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 16-szor mérkőztek meg egymással az élvonalban, teljesen kiegyenlített a mérleg, mindkét csapat 6 győzelmet aratott, 4 találkozó döntetlenre végződött. A gólkülönbség a vendég kövesdieknek kedvez (22–19).

♦ Ebben a bajnokságban mindkét alkalommal 2–1-es hazai siker született, augusztusban a DVTK, novemberben a Kövesd örülhetett.

♦ 2018. május 5-én e két együttes játszotta az új DVTK Stadion nyitó meccsét, a Mezőkövesd 12 753 néző előtt Sztefan Drazsics góljával 1–0-ra győzve elrontotta az ünnepet. Drazsics Kínába (a Csangcsun Jatajhoz) igazolt át Kövesdről, aztán tavaly nyáron a Diósgyőr szerződtette, és azóta mind a két bajnokin betalált volt csapatának.

♦ A DVTK a Mezőkövesd elleni legutóbbi három bajnokiján mindig kapott tizenegyest és azokat kivétel nélkül be is lőtte, kétszer Iszlai, egyszer Drazsics volt az ítélet-végrehajtó.

♦ A sors úgy hozta, hogy a két együttes kedden a Magyar Kupában is megmérkőzött, azon a találkozón a Mezőkövesd hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Diósgyőrt. Az első gólt a februárban éppen az ellenféltől igazolt Rui Pedro lőtte.

♦ A DVTK hárommeccses idegenbeli vereségszériáját zárta le a múlt héten a Fehérvár legyőzésével, így a címvédő FTC után az előző bajnokság ezüstérmesétől is elvitte a három pontot. Ez volt az első alkalom a 2020–2021-es kiírásban, hogy a miskolciak hátrányból tudtak nyerni.  

♦ A Mezőkövesd már kilenc bajnoki mérkőzés óta nem talált legyőzőre (5 diadal, 4 döntetlen), ez a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben.

♦ A Diósgyőr hazai pályán immár 50 százalékos mérleget tud felmutatni (4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség), de ebben az Újpest FC elleni meccse is benne van, amit azért ítélt neki 3–0-s gólkülönbséggel az MLSZ, mert a lila-fehérek nem álltak ki ellene. 2021-ben otthon még nem vesztett bajnokit (1 győzelem, 1 döntetlen).

♦ A Kövesd házon kívüli teljesítménye a harmadik legrosszabb a mezőnyben (2 diadal, 4 iksz, 5 vereség), a Paksot csak jobb gólkülönbségével előzi meg.

♦ A Mezőkövesd vendégként a legkevesebb gólt szerezte a mezőnyben, csupán 5-öt, az előző 9 idegenbeli fellépéséből 7-en gólképtelen volt. Viszont a második legkevesebbet is kapta, 12-t, csak a Ferencváros védelme zárt jobban (8 gól).

♦ Pintér Attila együttesének legutóbbi három idegenbeli meccse 0–0-ra végződött, előtte 1–0-ra nyert Budafokon, így vendégként egymás után négy találkozót hozott le kapott gól nélkül. 

BUDAFOKI MTE–KISVÁRDA

♦ Az újonc Budafoki MTE második élvonalbeli idényét a Kisvárda ellen kezdte, és az özönvízszerű esőben megrendezett mérkőzést Vaszicsku hajrában elért góljával 2–1-re megnyerte. A kisvárdai visszavágón nem esett gól, így a szabolcsiak az NB I-ben még nyeretlenek a budai csapattal szemben.

♦ A 2017–2018-as bajnoki szezonban a másodosztályban találkoztak, és mindkét meccs a Kisvárda sikerét hozta: otthon 4–2-re, a fővárosban 3–0-ra nyert a kelet-magyarországi együttes. A hét kisvárdai találatból három a most is kerettag Horváth Zoltán nevéhez fűződik, míg a budafokiak egyik gólját a jelenlegi vezetőedző, Csizmadia Csaba szerezte – büntetőből.

♦ A Budafok legutóbb a 18. fordulóban ikszelt (1–1, Diósgyőrben), azóta felváltva nyert és veszített a bajnokságban. A „sorminta” szerint most győzelemnek kellene következnie…

♦ A Kisvárda sem játszott döntetlent a 18. forduló óta (1–1, a Ferencváros otthonában). Attól kezdve 1–0–3 a mérlege, és csak a Zalaegerszeget tudta legyőzni a Szusza Ferenc Stadionban (2–1). Az említett idei három vesztes meccsén gólt sem szerzett.

♦ Hazai produkciója (3 diadal, 2 döntetlen, 6 vereség) alapján a Budafok 11 ponttal utolsó előtti, csak a Honvéd van mögötte. Négy tavaszi otthon bajnokijából egyedül a ZTE ellenit tudta megnyerni (3–1), viszont a Ferencvárostól és a Puskás Akadémiától is sima hármast kapott (0–3).

♦ A Várda idegenben majdnem annyi pontot (15) gyűjtött, mint pályaválasztóként (16). A vendég tabellán a 4–3–4-es mutatójával az előkelő negyedik helyet foglalja el a mezőnyben, igaz, ezt még a bajnokság első körében alapozta meg. Legutóbb november 8-án, a 10. fordulóban, Zalaegerszegen tudott győzni, (2–1), azóta ötmeccses idegenbeli nyeretlenségi sorozatban van (2 döntetlen, 3 vereség), miközben csupán egy gólt szerzett.

♦ A BMTE a legutóbbi három meccsén mindig legalább két gólt kapott.

♦ Ráfér a javulás a Kisvárda támadójátékára, hiszen a legkevesebb gólt szerezte a bajnokságban, éppen 22-szer talált be az ellenfeleknek, ami kereken meccsenkénti 1-es átlagot jelent.

PUSKÁS AKADÉMIA–BUDAPEST HONVÉD

♦ Eddig 18 alkalommal csapott össze az élvonalban a két együttes, a mérleg 5 felcsúti és 8 kispesti siker, 5 döntetlen. A Honvéd a legutóbbi három bajnokiját kivétel nélkül elvesztette a PAFC ellen, ráadásul úgy, hogy a félidőben még mindig döntetlenre állt és a mindent eldöntő gólt a 80. perc után kapta.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett teljesen kiegyenlített a párharc: 4–3–4. A kispesti csapat legutóbbi diadalát 2019 novemberében, Felcsúton aratta a Puskás Akadémia ellen (2–1), ez volt az a meccsük, amelyen a győztes gól Gazdag Dániel emlékezetes remek egyéni teljesítményéből született.

♦ A PAFC a legutóbbi öt bajnokiját megnyerte az NB I-ben, ez klubrekord és egyben – a Ferencváros korábbi hétmeccses diadalsorozata mögött – a második leghosszabb győzelmi széria ebben a bajnokságban.

♦ A Honvéd az előző három bajnokiját elvesztette – mindegyiket egy góllal –, négy forduló óta nyeretlen, legutóbbi bajnoki győzelmét Fehérváron érte el (2–1) a 18. fordulóban.

♦ A Puskás Akadémia a mostani bajnokságban otthon 6-szor győzött, 2-szer ikszelt, és 2-szer kapott ki, az előző hat hazai meccsén veretlen maradt (4 győzelem, 2 döntetlen). Legutóbb október 31-én, a 9. fordulóban a ZTE távozott győztesen a Pancho Arénából.

♦ Bár a kispesti csapat a legutóbbi két vendégjátékát elveszítette, 4–2–5-ös mutatójával a forduló előtt még így is az ötödik legjobb idegenbeli teljesítményt könyvelhette el az NB  I-ben.

♦ A Puskás Akadémia az előző négy bajnokiján egyszer sem szerzett 2 gólnál kevesebbet.

♦ A felcsúti csapat előző három bajnokiján mindig három vagy annál több gól született.

♦ A Honvéd 10-szer jutott vezetéshez a 2020–2021-es idényben, ezekből a meccsekből csak 5-öt tudott megnyerni, 3-szor be kellett érnie a döntetlennel, 2-szer kikapott. Az előnyös szituációkból átlagban 1.8 pontot szerzett, ezzel a mutatóval utolsó a mezőnyben.

♦ A PAFC – a Ferencváros (5) mögött – a második legkevesebb alkalommal, összesen 7-szer került hátrányba a bajnokságban, viszont ha így történt, azt a meccset mindig el is vesztette.  

MTK BUDAPEST–FERENCVÁROS

♦ A szombati „örökrangadó” az MTK és az FTC 218. bajnoki összecsapása (így tartják nyilván a klubok, egyébként a különböző adatbázisokban különböző adatok szerepelnek). Az eltérés oka két 1925-ös mérkőzés (országos bajnoki döntő, 0:0 és 4:1-es MTK-siker, de ezt a bajnokságon kívül bonyolították le a vidék legjobbjainak részvételével).

♦ A két csapat először 1903. március 1-jén, a Millenárison mérte össze tudását (3:1-re nyert az FTC). Az eddigi 217 bajnoki örökrangadó mérlege: 90 ferencvárosi siker, 49 döntetlen, 78 MTK-diadal, a gólkülönbség 349–330 az FTC-nek. A Hungária körúton az MTK felé billen a mérleg (28–19–23).

♦ A legutóbbi hét örökrangadón veretlen a Ferencváros, két 1–1-es döntetlen mellett ötször győzött, mindig legalább kétgólos különbséggel (3–1, 4–1, 2–0, 3–1, 2–0).  Az MTK négy és fél éve, 2016. szeptember 10. (2–1 az Új Hidegkuti Nándor Stadionban) óta nem tudta felülmúlni legnagyobb riválisát. A kék-fehérek első gólját akkor Gera Dániel szerezte, aki a télen éppen a Ferencvároshoz igazolt. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik az a gól is, amellyel az MTK vezetéshez jutott az FTC elleni, augusztusi, Hungária körúti összecsapáson. Ez volt a 2020–2021-es bajnokság első találata.

♦ A Ferencváros a legutóbbi hét bajnokiján nem szenvedett vereséget – négyszer nyert, háromszor ikszelt –, a Mezőkövesd sorozata (9) után jelenleg ez a második leghosszabb aktív veretlenségi széria az NB I-ben.

♦ Az előző hat fordulóban 50 százalékos volt az MTK teljesítménye (2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség), ezalatt még a gólkülönbsége is kiegyenlített (7–7).

♦ Az MTK pályaválasztóként eddig közepesen szerepelt, 4 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség áll a neve mellett, ugyanannyi gólt szerzett, mint amennyit kapott (14–14).

♦ Az FTC vendégként még veretlen a bajnokságban: 7 győzelem mellett 4-szer ikszelt (1–1 az MTK, a Fehérvár és a PAFC, legutóbb 2–2 a Mezőkövesd ellen). Ez a 25 pont kimagaslóan a legjobb teljesítmény jelenleg az élvonalban. A vendég tabellán második Puskás Akadémia hat ponttal van lemaradva tőle, ráadásul eggyel több meccsből.

♦ A zöld-fehérek a legutóbbi 17 idegenbeli bajnokijukból csak egyet veszítettek el, tavaly június 23-án, Székesfehérváron 1–0-ra, még az előző bajnokságban.

♦ Érdekes színfoltja lehet a mérkőzésnek Varga Roland bemutatkozása volt csapatával szemben. A támadó még a zöld-fehérek játékosaként négyszer talált be bajnokin az MTK hálójába.

PAKSI FC–ÚJPEST FC

♦ Az örökmérleg 11 paksi siker, 15 döntetlen és 9 újpesti győzelem ebben a párharcban.

♦ A Paks sokáig az Újpest mumusa volt, ám 2015. október 17. óta nem tudta legyőzni a lilákat. Az Újpest immár 15 bajnoki óta veretlen a Paks ellen (4 győzelem és 11 döntetlen).

♦ Pakson a mérleg 6–7–4 a hazaiak szemszögéből, a legutóbbi három találkozót az Újpest nyerte meg (0–2, 2–4, 1–2).

♦ A találkozó különlegességét az adja, hogy a(z egyik) leggólképesebb csatársor csap össze a legtöbb gólt kapó védelemmel. A Paks ugyanis a Kisvárdának vágott hármassal megelőzte a Fehérvárt és beérte a Ferencvárost, így most már mindketten 45 találatnál járnak, ami a legtöbb jelenleg az NB I-ben. A másik oldalon az Újpest tartja a negatív csúcsot, ráadásul a beszedett 45 góljába a DVTK elleni vereséget nem számoltuk bele. (Erre a meccsre az Újpest nem állt ki, ezért az MLSZ 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek ítélte a három pontot.)

♦ A tolnai csapat még egy másik rekordot is tart, ugyanis Böde Dánielék mérkőzésein esett a legtöbb gól: 22 találkozón 85, ami meccsenkénti 3.86-os átlag.

♦ A Paks a legutóbbi hat bajnokijából csak egyet veszített el (2–3 a Puskás Akadémia otthonában), ezen kívül 3 győzelmet és 2 döntetlent ért el 2021-ben.

♦ Az Újpest december 15. óta nem végzett döntetlenre (akkor Kisvárdán ért el 1–1-et). A mérlege azóta 4 diadal és 3 vereség.

♦ Az újpestiek az előző öt tétmeccsükből négyet megnyertek: a bajnokságban legyőzték az MTK-t és a DVTK-t, a Magyar Kupában megverték a Szolnokot és a Puskás Akadémiát. Csak a ZTE elleni bajnokit veszítették el.

♦ A Paks hazai egyenlege 7–1–3, 22 pontjánál többet csak a Ferencváros söpört be (28). A legutóbbi három otthoni bajnokiját úgy nyerte meg, hogy már a félidőben is vezetett.

♦ Vendégként a lila-fehérek mutatója 3 győzelem, 2 döntetlen és 6 vereség. Előző öt idegenbeli bajnokijukból csak az MTK ellenit tudták megnyerni.

♦ Az Újpest látogatóként egyetlen meccsét sem úszta meg kapott gól nélkül a bajnokságban.

ZALAEGERSZEGI TE FC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 83-szor mérkőzött meg egymással a magyar élvonalban a két csapat. A mérleg 22 ZTE-győzelem, 23 döntetlen, 38 Vidi-siker.

♦ A ZTE 2009. augusztus 28. óta, több mint 11 éve nem tudott nyerni a Fehérvár ellen, mérlege azóta 4 döntetlen, 6 vereség. A zalaiak hazai pályán legutóbb 2008. október 18-án bírták legyőzni székesfehérvári riválisukat (2–0), a Vidi hat találkozó óta veretlen Egerszegen.

♦ A két csapat Zalaegerszegen lejátszott élvonalbeli mérkőzésein még sosem volt kiütés, háromgólosnál nagyobb különbséggel egyik fél sem tudott meccset nyerni. A rekordot a 2000-es 4–1-es és a 2003-as 3–0-s Vidi-siker jelenti.

♦ A ZTE legutóbb 3–0-ra verte meg otthon az Újpestet, ezzel véget vetett a hatmeccses bajnoki nyeretlenségi sorozatának (2 döntetlen, 4 vereség).

♦ A Fehérvár az NB I legrosszabb formában lévő csapata: Fioláék az előző hat fordulóban ötször hagyták el vesztesen a pályát, és mindössze 1 (!) pontot kapartak össze (0–0 otthon a Mezőkövesd ellen).

♦ A ZTE pályaválasztása mellett esett eddig a legtöbb gól ebben a bajnokságban, a 11 találkozón összesen 45, ami 4.09-es átlagnak felel meg.

♦ A Zete hazai pályán 4–2–5-ös mérleggel rendelkezik, amivel 22 forduló után csak négy csapatot tudott megelőzni, közülük az Újpestet és a DVTK-t csak jobb gólkülönbségével. Összesen 21 gólt kapott, ami csak eggyel kevesebb, mint amennyit a negatív rekorder Budafok.

♦ A pályaválasztói jogok felcserélése miatt eddig a Fehérvár játszotta a legkevesebb meccset látogatóként, a teljesítménye 3 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség. A legutóbbi öt fellépéséből négyet elbukott és csak Újpesten tudott győzni.

♦ A ZTE előző nyolc bajnokiján mindig legalább három gól született.

NB I, 2020–2021, 23. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 26., PÉNTEK
20.00: DVTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Miskolc, DVTK StadionPintér Csaba
FEBRUÁR 27., SZOMBAT
14.45: Budafoki MTE–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Budapest, Budafoki MTE Sporttelep 
17.00: Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna 
19.30: MTK Budapest–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion 
FEBRUÁR 28., VASÁRNAP
14.30: Paksi FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion 
17.30: ZTE–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna 
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 22 16 5   1 45–12 +33 53
  2. Puskás Akadémia 22 12 3   7 32–28   +4 39
  3. Mol Fehérvár 22   9 6   7 44–28 +16 33
  4. MTK Budapest 22   9 6   7 31–28   +3 33
  5. Paksi FC 22   9 5   8 45–40   +5 32
  6. Kisvárda 22   8 7   7 22–28   –6 31
  7. Mezőkövesd 22   8 6   8 23–27   –4 30
  8. Zalaegerszegi TE 22   7 4 11 40–41   –1 25
  9. Újpest FC 22   7 4 11 26–48 –22 25
10. Budafoki MTE 22   6 5 11 27–42 –15 23
11. Budapest Honvéd 22   5 7 10 32–33   –1 22
12. Diósgyőri VTK22  621426–38–1220