A Fehérvár áttörte a budafoki védőfalat, és továbbjutott a kupában

PIETSCH TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)PIETSCH TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.03.10. 14:18
A Magyar Kupa negyeddöntőjében a Mol Fehérvár hazai pályán biztos győzelmet aratott a Budafok felett, így bejutott a legjobb négy közé.
Ihrig-Farkas (balra) és Houri harca a labdáért (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Ihrig-Farkas (balra) és Houri harca a labdáért (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

MOL MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Mol Fehérvár–Budafoki MTE 2–0 (0–0)
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó,zárt kapuk mögött. Vezette:Solymosi
FEHÉRVÁR:Kovács Dániel – Fiola, Rus, Hangya, Stopira – Szabó L. (Zivzivadze, 61.) – Nego, Bolla (Bamgboye, 72.), Petrjak (Bourard, 83.) – Pinto, Houri (Dárdai P., 72.).Mb. vezetőedző:Szalai Tamás
BUDAFOK:Póser – Iharos (Huszti, 56.), Vaszicsku, Romic, Zeke (Oláh, a szünetben) – M. Nikolics, Micsinai (Medgyes, a szünetben) – Ihrig-Farkas, Kulcsár K., Szabó M. (Kovács Dávid, a szünetben) – Zsóri (Skribek, a szünetben).Vezetőedző:Csizmadia Csaba
Gólszerző:Romic (68. – öngól), Stopira (77.)
MESTERMÉRLEG
Szalai Tamás:
– Az első félidőben a Budafok jól és szervezetten védekezett, miközben mi lassan járattuk a labdát, nem is volt ritmusa a játékunknak. A szünetben megbeszéltük, min kell változtatunk annak érdekében, hogy nyerjünk, és amit kértünk a futballistáktól, meg is valósították. Büszke vagyok a srácokra, mert megfelelően koncentrálva, szívvel-lélekkel küzdve harcolták ki a továbbjutást.
Csizmadia Csaba:– Bár kikaptunk, nem tudok haragudni a játékosokra. Sajnos ez a harmadik olyan meccsünk egymás után, amelyen balszerencsés gólt kapunk. Dolgozunk tisztességgel, meg is vannak a helyzeteink, de ha nem használjuk ki azokat, nem tudunk nyerni. Mint minden mérkőzésből, ebből is tanulunk – és megyünk tovább, hiszen vasárnapújabb erőpróba vár ránk.

ÖSSZEFOGLALÓ

„Noha a bajnokságban újoncként nem állunk jól, nekünk mind a két sorozat ugyanolyan fontos, szeretnénk minél tovább eljutni a Magyar Kupában” – mondta Kovács Dávid, a Budafoki MTE 30. életévében járó támadója a Mol Fehérvár FC elleni negyeddöntő előtt.

Szavaira érdemes figyelni. Egyrészt személyében tisztelhetjük a 74 esztendő elteltével újra az élvonalban szereplő BMTE csapatkapitányát. Másrészt ha valaki megbecsüli, hogy az NB I-ben és a Magyar Kupában játszhat akár kilencven, akár negyvenöt, akár egy percet, az ő – hosszú utat bejárva, 29 évesen lett első osztályú labdarúgó. Harmadrészt: neves pesti és vidéki klubok tisztviselői és futballistái vehetnének példát az ő, rajta keresztül pedig a teljes budafoki egylet hozzáállásáról. Hogy mást ne mondjunk, a bajnokságban a kiesést jelentő 11. helyen álló Budafok nem a második csapatával utazott el Székesfehérvárra, a kezdő tizenegyét pedig nem légiósok alkották egytől egyig...

Csizmadia Csaba mindössze három külföldi játékost vetett be: a szerb Marko Nikolicsot, a horvát Danijel Romicot, valamint Marko Iharost. Utóbbi kapcsán nemcsak azt kell tudni, hogy bár horvát állampolgár, magyar felmenői is vannak, hanem azt is, hogy ebben az idényben most jutott lehetőséghez másodszor. Ennek szomorú oka: nem sokkal azután, hogy tavaly júliusban elkötelezte magát Budafokra, az egyik felkészülési meccsen elszakadt a keresztszalagja. A hónapokon át tartó rehabilitációját követően február 27-én, a Kisvárda ellen mutatkozhatott be az NB I-ben, március 10-én pedig annak is elérkezett a napja, hogy MK-meccsen is pályára lépjen.

Ha nézők nem is bukkanhattak fel a lelátón, szakemberek igen: a Vidi irányítását április elsejével átvevő Szabics Imre ugyanúgy a helyszínen tekintette meg a legjobb négy közé jutásról döntő találkozót, mint a márciusi végi világbajnoki selejtezőmeccsekre csütörtökön, fél órával a déli harangszó után keretet hirdető Marco Rossi. Az A-válogatott szövetségi kapitánya bizonyára Fiola Attila, Loic Nego, Hangya Szilveszter és Nikolics Nemanja formájáról akart még egyszer megbizonyosodni – a négy kiszemeltből egyedül utóbbi nem kapott lehetőséget kezdőként.

S ha már Magyar Kupa és magyar válogatott: jó volt szembesülni azzal, hogy a fehérvári és a budafoki szakmai stáb összesen tíz olyan labdarúgót nevezett a meccsre, akivel Gera Zoltán is számolhat a közelgő U21-es Európa-bajnokságon. A XXII. kerületieknél a Vidi kölcsönjátékosaként Zsóri Dániel éppenséggel hatalmas elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe, gyanítjuk, nem csupán azt akarta bizonyítani, hogy méltó az U21-es válogatottságra, hanem azt is, hogy Szabics Imre számolhat vele a nyártól.

Az elszántsággal nem volt gond, a nívóval már inkább, több okból kifolyólag is túlzás lenne azt állítani, hogy a pályán lévők közönségszórakoztató futballal rukkoltak ki. Jellemző, hogy az első helyzetet a 33. percben jegyezhettük fel: Romic ziccerben lőtt fölé. Három perccel később a másik kapu forgott veszélyben, de csak addig, amíg Stopira a léc fölé nem fejelte a labdát. Szószaporítás helyett: ennyi fért bele az első félidőbe.

A második sokkal jobban indult, a szünetben becserélt négy budafoki futballista egyike, Skribek Alen mindjárt a 46. percben észrevétette magát – a mérkőzés első kapura tartó lövésével. Az 54. percben ugyanúgy a szélső riogatta a hazaiakat, de, csakúgy, mint az első, a második alkalommal sem tudott túljárni Kovács Dániel eszén. Ezt már Ivan Petrjak sem hagyta szó nélkül, ő centikkel tekert a bal felső sarok mellé. A labda akkor még elkerülte a budafoki kapu bal oldalát, a 68. és a 77. percben már nem: előbb Danijel Romic balszerencsés mozdulatát (öngól), majd Stopira fejesét követően kötött ki ott.

A két gól a piros-kékek négy közé jutását jelentette – az összkép alapján megérdemelten léptek tovább a következő, egyben az utolsó előtti körbe. A Budafoknak ugyanakkor nem sikerült megismételnie a 2017-es bravúrját, ezúttal nem jutott elődöntőbe. Vigasznak talán megteszi, hogy állva halt meg.2–0

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a meccsnek, a Mol Fehérvár jutott a Magyar Kupa elődöntőjébe. 2–0
87. perc: Kulcsár
csavart kapura egy szabadrúgást a fehérvári tizenhatos bal sarka közeléből, de éppen Kovács Dánielkezébe pottyant a labda.
84. perc: Zivzivadze ugrott ki teljesen egyedül, kimozdult elé Póser, és védte a nem túl jó lövést.

83. perc: Petrjak helyett Bourard érkezett a Fehérvárba.
79. perc: Bamgboye remek passzát Petrjak 3 méterről, nagy helyzetből ellőtte a kapu mellett.
77. perc: GÓÓÓL! BENT VAN A MÁSODIK! Dárdai végzett el szabadrúgást a jobb oldalon, a tizenegyesponttal egy magasságban, a beadásra remek ütemben érkezett Stopira, és 3 méterről a rövid sarokba fejelt. 2–0
72. perc:
Kettőt cserélt a Fehérvár, Bolla helyére Bamgboye, Houri helyére Dárdai Pál állt be.
68. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A FEHÉRVÁR! Bal oldalról jött a beadás, Zivzivadze megindult a kapu felé, de nem találta el fejjel a labdát, amely a védekező Romics válláról pattant a saját kapujába. 1–0
63. perc:
Bal oldali beadás után Houri maradt teljesen egyedül 12 méterre a budafoki kaputól, a lövés viszont elszállt a kapu fölött.
62. perc: Bolla remek bal oldali beadása azért nem jutott el Negóhoz, mert Medgyes kivágta szögletre a labdát.
61. perc: Cserélt a Fehérvár, Szabó Levente helyett Zivzivadze a pályán.
58. perc: Bal oldali szöglet után Nego elé került a labda, és csak nehezen tudta ellőni, a labda nem jutott el a kapuig, a védők fel is szabadítottak.
56. perc: Újabb budafoki csere, Iharos helyett Huszti a pályán.
55. perc: Petrjak is megvillant, az ő lövése elzúgott a bal kapufa mellett.
54. perc: Skribek indult meg előre, bevitte a tizenhatoson belülre, majd kissé kisodródva balról már nem tudta helyezni a lövést, amelyet Kovács védett.
52. perc: Oláh indult meg a bal oldalon, ígéretesnek tűnt, de rossz passz lett belőle.
46. perc: Négyet cserélt a Budafok, lejött Zeke,Szabó M., Micsinai és Zsóri, bejött Oláh, Kovács Dávid, Medgyes és Skribek.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek, láttunk már jobb meccset is... 0–0
45. perc:
A félidő vége a fehérváriaké volt, egy szöglet is jutott a végére jobbról, Houri labdáját viszont kifejelték a budafoki védők.
44. perc: A szöglet után Nego 8 méterről magasan föléfejelt.
44. perc: Nego mozdult labdáért a tizenhatoson belül, kapta is, majd átívelt jobbról balra, ott viszont nem jött társ. A fehérváriak szerencséjére Iharos szögletre mentett.

43. perc: Marko Nikolics kapott sárgát Petrjak visszahúzásáért.
40. perc: Ez is esemény... Szabó Mátéhátára esett rá egy fehérvári, ezért ápolni kellett a budafokit.
33. perc: A fehérváriak azt hitték, hogy les, pedig nem volt az, így fellélegezhettek, hogy Romics 6 méterről fölélőtt.
25. perc: Esetlegesek eddig a támadások, amelyekből azonban inkább hazai részről láthattunk eddig. Most éppen Nego lökéssel igyekezett helyzetbe kerülni, de egyrészt lefújták, másrészt így sem sikerült neki.
21. perc: Zsóri szedett össze egy sárgát könyöklésért.
20. perc: Jobb oldalról végezhetett el szögletet a Fehérvár, Houri beadását Stopira fejelte el, de Póser könnyen lehúzta a labdát.
16. perc: Houri indította Szabó Leventét a jobb oldalon, de a beadás igen gyengére sikeredett.
9. perc: Zsóri ütközött Stopirával a hazai tizenhatos előterében, de a bíró nem látott okot arra, hogy fújjon.
7. perc: Eddig tapogatózó játékot láthattunk, többet kezdeményez a Fehérvár.
3. perc: Szabó Levente ólálkodott a vendégkapu előtt, hogy lecsapjon egy hibára, és Póser Dánielt meg is zavarta, de a budafoki kapus végül elrúgta a labdát.
1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Fehérvár piros-kék mezben, kék nadrágban, a Budafok tiszta fehérben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Négy évvel ezelőtt, 2017 tavaszán az akkor még NB III-as Budafok csodát tett: a Magyar Kupa történetében első harmadosztályúként a sorozat legjobb négy csapata közé jutott. Az elődöntőben a Ferencváros ellen búcsúzó budafoki csapatban már akkor is játszott Kovács Dávid, a jelenlegi együttes erőssége és csapatkapitánya, így a Mol Fehérvár elleni szerdai párharc előtt őt kérdeztük – hiszen a legjobb közé jutástól megint csak választja el az együttest.

„Nyilvánvalóan a fehérváriak az esélyesek, de nem feltartott kézzel megyünk ki a pályára – mondta lapunknak a BMTE házi gólkirálya. – Célunk a továbbjutás, mindent meg is teszünk érte, szeretnénk átélni újra azokat a négy évvel ezelőtticsodás pillanatokat. Noha a bajnokságban újoncként nem állunk jól, nekünk mind a két sorozat ugyanolyan fontos, szeretnénk minél tovább eljutni a Magyar Kupában. A bajnokságban már háromszor találkoztunk a Fehérvárral, legutóbb vasárnap, és bár mindegyik meccset elveszítettük, mondhatom, az elsőhöz képest sokat fejlődtünk, legutóbb egy kis szerencsével pontot szerezhettünk volna.”

A továbbjutásról a korábbi évek gyakorlatával ellentétben egyetlen mérkőzés dönt. Ez vajon a papíron esélytelenebb gárdának kedvezhet?

„Nem lehet megállapítani, melyik csapatnak kedvez a változás, de úgy gondolom, a Magyar Kupának mindenképpen jót tesz, érdekesebb így az összecsapás – folytatta a 29 éves támadó. – És élesebb is, hiszen nem lehet kivárásra játszani vagy idegenben szerzett több gólban reménykedni. A Fehérvár is már csak a kupát nyerheti meg ebben az idényben, ezért biztos, hogy foggal-körömmel harcol majd a győzelemért. Kiélezett mérkőzésre számítok, amelyet az dönthet el, hogy melyik csapat használja ki jobban a helyzeteit.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik