Gera Zoltán az MTK ellen is átlagon felülit nyújtott (Fotó: Hegedüs Gábor)

 

A MAI MENÜ:

♦ GERA ÉS A SZERDA-SZOMBAT RITMUS

♦ HARC A BENNMARADÁSÉRT

EDZŐVÁLTÁSOK A HAJRÁBAN

♦ HARC A DOBOGÓÉRT

♦ TORGHELLE DIAGNE NYOMDOKAIN

♦ TISZA-GÓL

A HÉT EMBERE: GERA ZOLTÁN

 
„A történtek után nehéz már bármit is mondanom…”  – MESTERMÉRLEG
 Leandro álomgólpassza; Elek belesérült a találatába– GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Az FTC–MTK örökrangadó sem hozott hömpölygő tömeget – NÉZŐSZÁMOK

Az FTC válogatott középpályása a DVSC elleni kupaelődöntőben két gólt szerzett (egyet tizenegyesből), majd három nap múlva betalált az MTK elleni bajnokin is.

Miközben sokan panaszkodnak a feszített menetre, a válogatott futballistának 36 évesen sem jelent gondot a szerda-szombat ritmus, ezért őt választottuk a hét emberének.

Gera az elmúlt egy hónapban a horvátok elleni válogatott meccsel együtt nyolc mérkőzésen lépett pályára (ebből öt bajnoki, kettő pedig Magyar Kupa-meccs volt), ebből hetet végig is játszott, több találkozón csapata legjobbjai közé tartozott.

Érdekesség, hogy Gerán kívül két harminc fölötti játékos, a 33 esztendős Torghelle Sándor (az MTK-ban éppen a Fradi ellen talált be) és a Vasas egyszer már visszavonult csatára, a 38 esztendős Ferenczi István (Vasas) is gólt szerzett múlt szombaton.      

Gera játékpercei
Create line charts

 

FTC–MTK 2–2

A KIESÉS ELKERÜLÉSÉÉRT A VÉGTELENSÉGIG KIÉLEZŐDIK A HARC

A Békéscsaba felcsúti győzelmével még inkább kiéleződött a bentmaradásért folyó küzdelem. A Vasasnak, a Békéscsabának és a Puskás Akadémia FC-nek egyaránt 25 pontja van – a három csapat közül kettő kiesik. Azonos pontszámnál a győzelmek száma rangsorol, ebben az összevetésben jelenleg a Vasas a legjobb, ezért az angyalföldiek állnak a még bentmaradást érő 10. helyen.

 A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
 Király (Haladás) – Vaskó (Békéscsaba), Lipták (Diósgyőr), Vadnai (MTK) – Egerszegi (Diósgyőr) – Varga R. (Ferencváros), Gera Z. (Ferencváros), Kanta J. (MTK), Elek Á. (Diósgyőr), Laczkó (Békéscsaba) – Torghelle (MTK)

A Vasas még mind a két, közvetlen riválisával játszik, s már a kedd esti bajnokiját is sorsdöntőnek nevezhetjük, a fővárosi piros-kékek ugyanis Békéscsabán lépnek pályára. Szombaton aztán a Fáy utcában fogadják a PAFC-ot, ha mind a két meccsüket megnyernék, akkor az utolsó forduló mérkőzéseinek eredményétől függetlenül kivívnák a bentmaradást.

A Vasas hátralévő mérkőzései: Békéscsaba (idegenben), PAFC (otthon), MTK (i)

A békéscsabaiak nagyon készülnek a Vasas elleni hazai összecsapásra, és várják szurkolóik támogatását – kedden este ingyenes lesz a belépés a stadionba! Ha legyőznék a Vasast, lépéselőnybe kerülnének, de nem könnyű a sorsolásuk. A záró fordulóban a Debrecent fogadják, amely a dobogóra hajt, s alighanem nagy szüksége lesz a három pontra az Előre ellen. A kiesés ellen harcoló csapatok közül a Békéscsaba az egyetlen, amely a hátralévő három fordulóban kétszer játszik otthon.

A Békéscsaba hátralévő mérkőzései: Vasas (o), Honvéd (i), Debrecen (o)

A Puskás Akadémia FC szerdán az ezüstéremre hajtó MTK vendégeként lép pályára Dunaújvárosban, majd szombaton kiesési „rangadót" játszik a Vasas otthonában, míg az utolsó fordulóban presztízsmeccset vív Puskás nevelőegyesületével, a Honvéddal. A felcsútiak tehát három fővárosi csapattal játszanak, és nincs könnyű dolguk, hiszen az MTK-nak is szüksége van a pontokra, mert szeretné megkaparintani a második helyet, a Vasas elleni összecsapásuk „hatpontos" meccs lesz, a Honvédot pedig bajnokin még egyszer sem tudták legyőzni – decemberben például 3–0-ra kikaptak tőle a Pancho Arénában. Nagy kérdés, hogy az új edző, Szijjártó István mennyire tudja felrázni a csapatot a hátralévő három fordulóra.

Melyik két csapat esik ki a labdarúgó NB I-ből?

A Vasas és a Puskás Akadémia.   (4321)
A Puskás Akadémia és a Békéscsaba.   (3279)
A Vasas és a Békéscsaba.   (3262)
Egyik sem, mert felemelik a létszámot.   (2615)
Nem érdekel az NB I.   (1454)
Összes szavazat: 14931
Szavazás kezdete: 2016. 04. 18
 

A PAFC hátralévő mérkőzései: MTK (i), Vasas (i), Honvéd (o)

ENNÉL IS LEHET KÉSŐBB EDZŐT VÁLTANI...

Három fordulóval a bajnokság vége előtt edzőt váltott a Puskás Akadémia FC, az utolsó helyre csúszó együttes vezetősége menesztette Robert Jarnit,  a horvát szakember utóda Szijjártó István. 

Nem túl gyakori eset, hogy két héttel a szezon vége előtt egy csapatnál edzőt váltanak (a kluboknál általában korábban meg szokták húzni ezt a lépést...), de nem példa nélküli, sőt ennél később is volt már edzőcsere. Emlékezhetnek: 2013 tavaszán, Pápán az utolsó forduló előtt nevezték ki Tóth Bálintot, aki – a Zsivóczky Gyula menesztése után kapusedzőből ideiglenesen vezetőedzővé előlépő – Kovács Lászlót váltotta a kispadon. A Lombard Pápa az utolsó fordulóban 1–1-et játszott Diósgyőrben, és bent maradt az élvonalban.

Van ugyanakkor ellenpélda is: a PMFC 2007-ben a Kaposvár elleni hazai vereség (2–3) után, ugyancsak az utolsó forduló előtt váltott edzőt, de a Keszei Ferencet követő Schneider Gábor sem tudta benntartani a csapatot, a már kieső Vác otthonában elért 1–1-es döntetlennel búcsúztak a baranyaiakhoz élvonaltól.

A DOBOGÓÉRT FOLYÓ VERSENYFUTÁS IS NAGYON IZGALMAS, BÁR ITT NAGYOBBAK A KÜLÖNBSÉGEK

Szombaton eldőlt, hogy a Paksi FC, a DVTK és a Bp. Honvéd már nem érhet oda a dobogóra.
Három fordulóval a zárás előtt a diósgyőriek tíz, a kispestiek tizenegy ponttal vannak lemaradva a jelenleg harmadik debreceniektől, tehát már nem érhetik utol a Lokit.

A Paks (39 pont) ugyan pontszámban beérhetné a Debrecent (48), ám ez – feltételezve, hogy a Paks mind a három bajnokiját megnyerné, és 48 ponttal zárna – csak akkor történhetne meg, ha a DVSC a hátralévő összes meccsét elveszítené. Ebben az esetben a Loki kikapna a Haladástól is, így viszont a Szombathelyt nem tudná megelőzni a Paks, mert a Halinak legalább 49 pontja lenne – a Tolna megyei együttes tehát már nem lehet harmadik.

Maradt tehát öt csapat, amely a már bajnok Ferencváros mögött a második vagy a harmadik helyre pályázhat.

Az MTK-nak hét pont kell ahhoz, hogy biztosan ezüstérmes legyen, s ha öt pontot szerez, akkor – a többiek eredményeitől függetlenül – legalább harmadik, azaz dobogós.

Az MTK hátralévő mérkőzései: PAFC (otthon), Videoton (idegenben), Vasas (o)

A DVSC-nek nem szabad hibáznia, mert ha csak hét pontot gyűjt (két siker, egy iksz), akkor akár le is maradhat a dobogóról, mert a fehérvári csapat három győzelemmel megelőzheti...

A DVSC hátralévő mérkőzései: Haladás (i), Diósgyőr (o), Békéscsaba (i)

...más kérdés, hogy a Videoton sorsolása elég nehéz, három fővárosi csapattal (FTC, MTK, Újpest) kell megmérkőznie.

A Videoton hátralévő mérkőzései: FTC (o), MTK (o), Újpest (i)

A Haladás esélyei sokat javulhatnak, ha a szombathelyi együttes szerdán Sopronban legyőzi a DVSC-t, hiszen egyik riválisától venne el pontot.

A Haladás hátralévő mérkőzései: Debrecen (o), Paks (i), FTC (o)

Az Újpest négy pontra van a harmadik helyen álló DVSC-től, de kevés az esélye arra, hogy odaérjen a dobogóra (matematikailag még második is lehet, hiszen az MTK-val szembeni hétpontos hátránya három forduló alatt ledolgozható...).

Az Újpest hátralévő mérkőzései: Paks (o), FTC (i), Videoton (o)

 AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 30 23 3 4 66–20 +46  72
2. MTK Budapest 30 14 9 7 39–29 +10  51
3. DVSC-Teva 30 13 9 8 43–31 +12  48
4. Videoton FC 30 14 4 12 33–29 +4  46
5. Szombathelyi Haladás 30 12 10 8 28–32 –4  46
6. Újpest FC 30 11 11 8 39–31 +8  44
7. Paksi FC 30 11 6 13 36–36 0 39
8. Diósgyőri VTK 30 10 8 12 35–40 –5  38
9. Budapest Honvéd 30 10 7 13 35–35 0 37
10. Vasas FC 30 7 4 19 28–53 –25  25
11. Békéscsaba Előre 30 6 7 17 23–52 –29  25
12. Puskás Akadémia FC 30 5 10 15 32–49 –17  25

 

TORGHELLE DIAGNE NYOMDOKAIN – ISMÉT GÓLT SZERZETT A FRADI ELLEN

Nem meglepő, hogy a listavezető Ferencváros kapta a legkevesebb gólt az NB I-ben, húszat. A zöld-fehérek védelme az őszi szezonban remekül zárt, 19 meccsen csupán nyolcszor (!) kapitulált, a tavaszi idényben viszont már egyre sebezhetőbb. Az utóbbi kilenc fordulóban összesen 12 gólt kapott a Fradi, előző négy mérkőzése közül három is olyan volt, amelyen aktuális ellenfele (a DVSC, a Paks és az MTK) két gólt szerzett.

Egyetlen csapat van, amely ebben a szezonban mind a három bajnokiján betalált a Fradinak, a Bp. Honvéd. A kispesti együttes egyszer 2–1-re győzött, kétszer 2–1-re kikapott – tegyük gyorsan hozzá, hogy a gólszerzésbe „besegített" a Fradi középpályása, Busai Attila, aki két héttel ezelőtt öngólt hozott össze a Honvéd ellen. 

Az Újpest lehet még ilyen csapat, a lila-fehérek a Ferencváros elleni eddigi két meccsükön egy-egy gólt szereztek, s ha szombaton, a Groupama Arénában is betalál valamelyik játékosuk, akkor ők is elmondhatják magukról, hogy a 2015–2016-os idényben az összes bajnokijukon eredményesek voltak az FTC ellen.

Csupán három játékosnak sikerült kétszer is bevenni a Fradi kapuját: a DVSC centere, Takács Tamás áprilisban duplázott a 2–1-re megnyert bajnokin, míg az újpesti Mbaye Diagne és az MTK támadója, Torghelle Sándor egyaránt két meccsen talált be a zöld-fehéreknek. 

Torghelle tehát Diagne nyomdokain haladt, annyi különbséggel, hogy míg az ősszel Újpesten futballozó szenegáli csatár egy-egy találata után csapata előbb 2–1-re kikapott, majd 1–0-ra győzött, addig amikor Torghelle gólt szerzett a Fradi ellen, az MTK nem veszített: novemberben 1–0-ra nyert, most, a hétvégi fordulóban 2–2-es döntetlent játszott. S még egy adalék: szombati találata volt Torghelle szezonbeli 11. gólja, és a mesterlövészek listáján beérte a második helyen álló Diagne-t.

LOKISTAKÉNT TISZA MÁSODSZOR KÖSZÖNT BE VOLT CSAPATÁNAK

Tisza Tibor 2011 januárjában távozott Újpestről (szép emlékekkel, hiszen néhány hónappal korábban duplázott a Ferencváros elleni, 6–0-ra megnyert derbin), előbb a belga Sint-Truidenhez került, aztán Diósgyőrben futballozott, 2014 óta a DVSC játékosa. 

A DVTK labdarúgójaként bajnokin egyszer, a Ligakupában négyszer volt eredményes korábbi csapata ellen, míg debreceniként most talált be másodszor az Újpest kapujába. Mind a két gólját ebben a szezonban szerezte a lila-fehérek ellen, októberi találata egy pontot hozott a konyhára (1–1), míg a szombati góljával megnyerte a meccset a Loki 1–0-ra. Az ősszel egyébként Kovács Zoltán, most Tisza jó barátja, Balajcza Szabolcs védte az Újpest kapuját Debrecenben.

TISZA TIBOR AZ ŐSSZEL...

... ÉS A HÉTVÉGÉN IS GÓLT SZERZETT KORÁBBI CSAPATA, AZ ÚJPEST ELLEN

TOVÁBBI LEGEK ÉRDEKESSÉGEK

A hét jubileuma. A Paks a Videoton ellen játszotta a 300. NB I-es meccsét, más kérdés, hogy a jubileumi meccs nem sikerült éppen fényesre, hiszen a tolnaiak 1–0-ra kikaptak hazai pályán.

A hét mentése. Király Gábor, a Haladás kapusa másodszor hárított büntetőt a Honvéd ellen. Az ősszel Szombathelyen Vernes Richárd lövése után védett, míg szombaton Holender Filip tizenegyesét fogta ki. Ezt a bravúrt választottuk a hét védésének. A vasiak válogatott kapusa ezen kívül is remekelt, több nagy védéssel járult hozzá ahhoz, hogy csapata 1–0-ra győzni tudott Kispesten.

A hét cseréje az MTK ellen a második félidőben pályára lépő, majd gólt és gólpasszt jegyző ferencvárosi Varga Roland lett. A hét gólpassza a csapattárs Leandróé, aki éppen Vargának adott gólpasszt sarokkal a Fradi második találata előtt.

A hét gólja. Ez a találat ezúttal Kanta József nevéhez fűződött, az MTK középpályása cseles szabadrúgásból vette be az FTC kapuját: a sorfalba beálló, majd lehajoló Bese Barnabás helyén suhant el a lövése.

A hét védelme. A DVTK a 37. perctől emberhátrányban játszott a Vasas otthonában, de csak egy gólt kapott, miközben hármat is lőtt (ebből kettőt tíz emberrel), és így 3–1-re győzött.

A hét csapata. Ez az elismerés ezúttal a Békéscsabáé. Az NB I-ben ebben a szezonban újoncnak számító csabaiak előbb kedden tisztességgel helytálltak az Újpest elleni Magyar Kupa-elődöntő visszavágóján (az idegenbeli 2–0-s vereség után otthon 1–1-es döntetlent játszottak), majd a bennmaradásért folytatott harc szempontjából roppant fontos meccsen 1–0-ra nyertek a Puskás Akadémia vendégeként.

30. FORDULÓ
  Mérkőzés (Tv) Játékvezető
 Nézőszám
Április 16., szombat
 

Paks–Videoton 01

 Szabó Zsolt
 1674
 

Honvéd–Haladás 01

 Szőts Gergely
1447
 

Vasas–DVTK 13

 Erdős József
1552
 

Puskás AFC–Békéscsaba 01

 Solymosi Péter
1327
 

Debrecen–Újpest 10

 Vad II István
3247
 

Ferencváros–MTK Budapest 2–2

 Iványi Zoltán
5043
A bajnokság állását itt nézheti meg!
31. FORDULÓ
  Mérkőzés (Tv) Játékvezető
 Nézőszám
Április 19., kedd
20.00
Békéscsaba–Vasas
Karakó Ferenc
 
Április 20., szerda
18.00Haladás–DVSC-TevaErdős József
 
19.00
MTK–Puskás Akadémia
Vad II István  
19.00
Újpest–Paks
Berke Balázs
 
19.00
DVTK–Honvéd
Iványi Zoltán
 
20.00
 Videoton–FerencvárosSolymosi Péter