„UP” – Böde Dániellel feltornázta átlagát a Fradi (Fotó: Korponai Tamás)

 

A MAI MENÜ:

♦ FTC BÖDÉVEL ÉS BÖDE NÉLKÜL

♦ 23 BÖDÉT AZ EB-RE!

♦ TORGHELLE REKORDJA

♦ AZ ÚJPEST VERETLENSÉGE

VASZILISZ DEBÜTÁLT

A HÉT VISSZATÉRŐJE, A HÉT KAPUSA, A HÉT VENDÉGE – TOVÁBBI LEGEK

BÖDÉVEL ÉS BÖDE NÉLKÜL – ÓRIÁSI A KÜLÖNBSÉG

A Ferencváros labdarúgócsapatát korábban, még az előző vezetőedző, Ricardo Moniz idejében gyakran érte az a vád, hogy túlságosan is Böde Dánielre épül a támadójáték, rajta áll vagy bukik a csapat eredményessége.

 
 Böde kálváriája, Bacsa duplája, reaktivált Ferenczi – NB I, 21. forduló, gólok
Kevés embert vonzott Felcsúton a bajnok – nézőszámok
„Erről nem nyilatkozhatom, mert akkor nem lesz állásom” – mestermérlegek

Ez a megítélés azonban Thomas Doll idejében fokozatosan átalakult. Azért, mert bár Böde továbbra is kiemelkedik, hogy mást ne mondjunk, 12 találattal vezeti az NB I góllövőlistáját, rajta kívül ebben a szezonban 16-an szereztek gólt tétmeccsen a Fradiból, közülük 12-en legalább kétszer is betaláltak az ellenfelek kapujába. Azóta azonban, hogy Böde decemberben az Újpest ellen megsérült, a múlt szombati visszatéréséig még kapura is alig lőtt a Fradi – legutóbb is azután lendült játékba a listavezető a Puskás Akadémia elleni találkozón (2–0), hogy a csatár a 62. percben beállt, majd mindkét hazai gólban főszerepet játszott.

Böde a 19. fordulóban, az Újpest elleni derbin sérült le, már a 9. percben le kellett cserélni. A Fradi azon a találkozón (Böde lecserélését követően) hétszer vette célba a kaput, de csak egyszer találta el, gólt nem szerzett (ki is kapott 1–0-ra). A Ferencváros az első tavaszi meccsén, Békéscsabán úgy nyert 1–0-ra, hogy a négy lövéséből szintén csak egy ment kapura – igaz, abból gól is született: szöglet után Pintér Ádám bombázott a léc alá.

Böde Dániel a PAFC ellen a 62. percben lépett a pályára. Addig három lövése volt a Fradinak, ezek közül kettő találta el a kaput – derül ki az InStat elemzőrendszer adataiból. Ez azt is jelenti, hogy Böde távollétében 242 percet töltött a pályán az NB I-ben a Ferencváros (a hosszabbításokkal együtt), ezalatt mindössze 13-szor kísérletezett lövéssel, és abból csak négy találta el a kaput, ezekből egy gól született.

Böde beállását követően a PAFC ellen az utolsó fél órában még hatszor lőtt kapura az FTC, háromszor el is találta a kaput, kettőből gól született, mindkettőből a válogatott csatár hathatós közreműködésével. Vagyis Thomas Doll csapata a Böde nélküli 242 perc alatt kevesebb gólt szerzett az NB I-ben, mint utána Bödével fél órán belül (a statisztikai mutatót tovább rontaná, ha a Videoton elleni, 1–0-ra elveszített MK-negyeddöntőt is hozzáadnánk a Böde nélküli percekhez, hiszen a csatár azon a találkozón sem szerepelt, a zöld-fehérek meg nem szereztek gólt…).

Azért is meglepőek az adatok, mert az őszi szezonban a Fradi produkálta a legjobb mutatókat az élvonalban a lövés/gól mutatóban, kerekítve minden 7. kísérlete a kapuban kötött ki. Átlagosan pedig meccsenként 15-ször lőtt kapura a csapat, s hatszor találta el a kaput. Böde nélkül két és fél meccsen produkáltak 13/4-es mutatót a zöld-fehérek.

23 BÖDÉT AZ EB-RE! A HÉT EMBERE

Böde a beállása után tulajdonképpen egyszemélyes show-műsorrá alakította az FTC–PAFC mérkőzést, még úgy is, hogy a meccs jegyzőkönyve szerint nem szerzett gólt, ami miatt ki is akadt a csatár, és eleresztett a találkozó után néhány rá jellemző, szókimondó nyilatkozatot.

Böde: A jövő héten rúgok két gólt, hátha egyet megadnak belőle  

A Fradi első góljánál, két perccel a becserélése után az ő lövésnek szánt, eltört labdáját fejelte a kapuba Cristian Ramírez, majd az ő emelése után vágta a léc alá a labdát a felszabadítani szándékozó Branko Pauljevics. Ezt a találatot öngólként könyvelték el, de a Ferencváros az MLSZ-hez fordul a jegyzőkönyv módosítása céljából, hogy Böde legyen a gólszerző. Emellett volt egy fejes gólja Bödének, amit azért nem adott meg Farkas Ádám játékvezető, mert a levegőben szabálytalannak látta a támadót.

Összefoglaló és Böde-nyilatkozat

Ezek után talán nem meglepő, hogy a hét játékosának Bödét választjuk meg, és a hét gólját is hozzá, illetve Pauljevicshez kötjük. Nem mintha szépségdíjas találatról beszélnénk, de az elmúlt két napban ez a találat szolgáltatta a legtöbb beszédtémát a 21. forduló kapcsán, elsősorban a klub és Böde nyilatkozatai miatt.

Végezetül még egy megjegyzés, ami már a válogatotthoz is kötődik: a sérülését követően talán már sokan leírták Bödét, mondván, már nem biztos, hogy számítani kell rá az Eb-keret kihirdetésénél. Nos, a PAFC ellen bizonyította, igenis számolni kell vele! A mentalitásával, a játék iránti alázatával, a harci kedvével, azzal, ahogy minden párharcba beleveti magát és minden egyes gólért úgy küzd, mintha a pályafutása múlna rajta, minket arról is meggyőzött, hogy az Eb-nek nem egy, hanem 23 Bödével kellene nekivágnunk! (Tegyük gyorsan hozzá: szerencsére van jó néhány hasonló felfogású futballista a keretben.)  

FTC–Puskás Akadémia 2–0

TORGHELLE: EGYÉNI REKORDBEÁLLÍTÁS – VAGY MÉGSEM?

Ahogy fentebb említettük, Böde Dániel hiába érezte úgy, hogy két szabályos gólt szerzett, az egyiket nem adta meg a játékvezető, míg a másikat öngólnak  minősítette, így a góllövőlistát 12 találattal vezető Fradi-támadó ebben a fordulóban nem gyarapította találatainak számát. Az őt üldöző Torghelle Sándor viszont beköszönt Újpesten, így faragott hátrányából: az MTK csatárának ez volt az idei szezonban a tizedik találata. Élvonalbeli pályafutását tekintve ez rekordbeállítás, korábban csupán egyszer, a 2002–2003-as idényben jutott el tíz gólig az NB I-ben, még a Kispest-Honvéd labdarúgójaként.

Ám ha az összes felnőttbajnoki találatát nézzük, akkor volt egy ennél is jobb szezonja. A 2001–2002-es kiírásban Honvéd-futballistaként négyszer volt eredményes az NB I-ben, közben kettős játékengedéllyel rendszeresen pályára lépett az NB I B Nyugati csoportjában szereplő Marcali Industrie FC-ben (olyan kispesti csapattársakkal, mint Németh Norbert, Hercegfalvi Zoltán vagy Buzás Attila), és a másodosztályú bajnokságban hét gólt szerzett – azaz abban az idényben a két osztályban öszesen 11 találatig jutott. Ha olyan formában futballozik, mint az utóbbi hónapokban, nem kétséges, hogy ezt az egyéni csúcsát is túlszárnyalja...

ÚJPEST: SZÉP, SZÉP A VERETLENSÉG, DE ISMÉT LESÚJTOTT A KORAI GÓL ÁTKA

Ha az aktív győzelmi szériákat nézzük, akkor a Debreceni VSC mutatója a legjobb, a Loki az egyetlen NB I-es csapat, amely megnyerte legutóbbi három bajnokiját. A leghosszabb élő veretlenségi sorozata viszont nem a DVSC-nek, hanem az Újpestnek van, a lila-fehérek kilenc forduló óta nem találnak legyőzőre: legutóbbi kilenc mérkőzésükből hetet megnyertek, kettő döntetlenre végződött.

A Vignjevics-érában volt már ennél hosszabb pozitív szériája is az Újpestnek, 2015. április 12. és augusztus 29. között egymás után 13 bajnokit vívott meg veretlenül a fővárosi csapat. Igaz, ez – a jelenlegivel ellentétben – két bajnokságon (a 2014–2015-ös és a 2015–2016-os idényen) átívelő széria volt. Egy bajnoki szezonon belül legutóbb a 2009–2010-es kiírásban, az utolsó kilenc fordulóban épített ugyanúgy kilencmeccses veretlen sorozatot az Újpest, mint most, míg ennél hosszabbat a 2008–2009-es bajnokságban, amikor 21 (!) fordulón keresztül voltak veretlenek a lila-fehérek, akiknél akkor Szentes Lázár volt a vezetőedző. Ezt a 21 mérkőzéses sorozatot ebben a kiírásban biztosan nem szárnyalja túl az Újpest, megismételni is csak akkor tudná, ha a hátralévő összes (12) fordulóban veretlen maradna...

A folytatódó jó sorozat ellenére a lilák szimpatizánsai nem voltak elégedettek az MTK elleni bajnoki 1–1-es végeredményével. Az újpestiek stadionlapjában Windecker József éppen arról beszélt, hogy a lila-fehéreknek az első adódó lehetőséget meg kell ragadniuk, és minél előbb meg kell szerezniük a vezetést, mert ezzel megkönnyítenék saját dolgukat a várhatóan szervezetten védekező MTK-val szemben. Nos, a 8. percben előnybe is került az Újpest, a végén mégis meg kellett elégednie a döntetlennel. Ha úgy teszik: lesújtott a korai gól átka – már nem először.

Az Újpestnek ebben a bajnokságban ötször sikerült a mérkőzés korai szakaszában, az első negyedórában vezetést szereznie, ám az ötből csupán egyszer, a Haladás ellen nyert a csapat (3–0-ra), a másik négy találkozón nem tudta megtartani előnyét. A rossz széria a 7. fordulóban, Diósgyőrben kezdődött, Balogh Balázs büntetőből a 14. percben vezetést szerzett, ám az utolsó pillanatokban kapott két gól miatt 2–1-es vereséget szenvedtek a lilák. A következő fordulóban Mbaye Diagne már a 3. percben Dibusz Dénes kapujába fejelte a labdát, a hajrában azonban Böde Dániel duplájával fordított a Ferencváros (1–2). A 10. fordulóban az MTK ellen ugyancsak Diagne szerzett vezetést a 14. percben, a szünet után már kétgólos is volt az Újpest előnye, mégis iksz lett a vége. Csakúgy, mint a szombaton az MTK elleni összecsapáson, amelyen a gyors Andrics-találatra Torghelle válaszolt (1–1).

A tanulság: nem szabad kapkodni, a meccs végén kell megszerezni a vezetést, amikor az ellenfélnek már nincs ideje válaszolni...

TEODORU VASZILISZ: JÁTÉKOSKÉNT MÉG JOBB VOLT A DEBÜTÁLÁS

NB I-es bajnoki mérkőzésen vezetőedzőként először ült a kispadon Teodoru Vaszilisz, aki éveken át másodedzőként segítette az MTK-nál Garami József  szakmai igazgató munkáját. Az 53 éves szakembernek nemcsak a debütálás miatt lehetett különleges a szombati Újpest–MTK rangadó, hanem azért is, mert a Megyeri úti stadionhoz szép emlékek fűzik: 2000 júliusa és 2001 decembere között másfél éven át Kisteleki István másodedzőjeként Újpesten dolgozott. Teodoru elégedett volt a Szusza Ferenc Stadionban elért 1–1-es döntetlennel, az idegenbeli pontszerzés ismeretében eredményesnek mondható a bemutatkozása.

Játékosként egyébként ennél sikeresebb volt a debütálása. 37 évvel ezelőtt, 1979. március 14-én a bronzérem felé menetelő DVTK-ban játszotta élete első NB I-es mérkőzését, s 16 és fél évesen gólt szerezve tette le a névjegyét: a Diósgyőr–Zalaegerszeg meccsen az 53. percben lépett csereként pályára, és három perccel később – idézet a Népsport tudósításából – „...a pálya közepén elcsípte a labdát, kicselezte a ráfutó Kanászt, aztán a kifutó Bolemányi fölött a labdát a kapu jobb oldalába helyezte”. Ezzel vezetett 3–0-ra a DVTK, a vége 4–0 lett, merthogy a hajrában Vaszilisz bátyja, Teodoru Borisz is betalált.

„Szép volt, Öcsi! – verte hátba a levonuláskor Vasziliszt a zalaiak kapusa, Bolemányi János. – Szerencsénk, hogy nem vagytok öten…”

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét visszatérője Ferenczi István. Sorozatunk múlt heti részében már foglalkoztunk a Vasas erőnléti edzőjével, a tavaly nyáron visszavonult csatárral, Ferenczi Istvánnal, aki a DVSC-Teva ellen meglepetésre nevezve volt a keretbe – játékosként. A Haladás elleni bajnokin viszont csereként be is állt, 2011 novembere után szerepelt ismét az NB I-ben, és rögtön el is döntötte a találkozót. Kiharcolt egy büntetőt, amelyet értékesített is, ezzel győzött 1–0-ra a bennmaradásért küzdő Vasas.

A hét cseréje a DVTK fekete szerelése. A DVTK piros-fehér csíkos mezben szeretett volna játszani hazai pályán a Budapest Honvéd ellen, a két klub előzetesen egyeztetett egymással a szerelésekről, ezt követően az MLSZ játékvezetői bizottsága írásban is jóváhagyta a kispestiek idegenbeli, talpig narancssárga mezét. Kassai Viktor játékvezető azonban a mérkőzés előtt egy órával úgy látta, hogy nem tér el eléggé egymástól a két szín, ez zavaró lehet, ezért cserére volt szükség. Mivel a kispestieknél nem volt másik garnitúra, így a hazaiak váltottak feketére – bejött a csere, a DVTK 2–1-re győzött. A sikerben főszerepet játszott a kétgólos Bacsa Patrik.

A kispestiek narancssárga meze (Fotó: Földi D. Attila)

A hét egyéni sorozatát ezúttal a kispesti Djordje Kamber számlájára írtuk. A Honvéd középpályása a 12. bajnokiját vívta a Diósgyőr ellen, és az ötödik gólját jegyezte a borsodiak ellen (két gólpassz mellett). Nem mellesleg a legutóbbi négy NB I-es meccsén háromszor talált a kapuba, ebben a szezonban pedig már nyolc gólnál jár, miközben az előző két, győri idényében 51 meccsen csak kétszer talált be. Arra viszont talán már kevésbé büszke, hogy övé a hét bedobása is, úgy sikerült ugyanis „játékba hoznia” a labdát, hogy az oldalvonal mellől az alapvonalon túlra dobta, vagyis bedobásból kirúgás lett...

 A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORTNÁL
Dibusz (Ferencváros) 6 – Bese (MTK) 5, Kálnoki Kis (Újpest) 5, Mészáros N. (Debrecen) 5, Ramírez (Ferencváros) 5 – Bacsa (Diósgyőr) 6, Holman (Debrecen) 5, Calvente (Békéscsaba) 5 – Böde (Ferencváros) 7, Lencse (Újpest) 5, Torghelle (MTK) 6

A hét kapusteljesítménye és védése Dibusz Dénesé. A Puskás Akadémia játékosai hatszor találták el a kapuját (14 kísérletből), de egyszer sem tudtak túljárni a válogatott kapus eszén. A legnagyobb bravúrt a 83. percben mutatta be, amikor leért Zsótér Donát Leandrón megpattanó labdájára is.

A hét legszerencsétlenebb ütközései. Az Újpest–MTK meccsen a vendégektől Vadnai Dániel és Poór Patrik kétszer is összefutott, a második után nem sokkal Vadnait le is kellett cserélni. A Vasas–Haladás meccsen a hazaiak kapusa, Nagy Gergő ütközött Hangya Szilveszterrel, a védő megsérült az esetnél, már a 22. percben le kellett cserélni.

A hét gólpassza Lencse Lászlóé. Az Újpest támadója szinte lemásolta az egy héttel korábbi beadását, a Videotonnak Kylian Hazard, az MTK-nak pedig Nemanja Andrics lőtt gólt Lencse jobb oldali centerezéséből. Más kérdés, hogy emellett volt két helyzete is, amikor a kapussal állt szemben, de ahogy a Vidi ellen, úgy most sem tudta ezeket gólra váltani. Így továbbra is kérdéses, mennyire tudja majd pótolni az Újpest őszi gólgyárosát, a 11-szer eredményes, de télen Kínába igazoló Mbaye Diagne-t.

A hét vendége. Bernd Storck szövetségi kapitánynak a Ferencváros stadionjában ugyan már „előkészítettek” egy névre szóló helyet, a szakember Újpestre látogatott el a segítőjével, Andreas Möllerrel együtt. A látogatás pikantériáját az adta, hogy a két szakembert a 20. fordulóban a biztonsági szolgálta hibájából nem jutott be a Megyeri úti stadionba.  

21. FORDULÓ
  Mérkőzés Játékvezető
 Nézőszám
 
  DVTK–Budapest Honvéd 2–1 Kassai Viktor
2991
 Vasas–Haladás 1–0 Németh Ádám
2032
  Ferencváros–Puskás Akadémia 2–0
 Farkas Ádám
6124
  Videoton–Békéscsaba 1–1  Szilasi Szabolcs
1763
  DVSC–Paks 2–0  Iványi Zoltán
2518
 Újpest–MTK 1–1Vad II István
2746
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 21 18 1   2 44–  8 +36  55
  2. Újpest FC 21   9 8   4 29–20   +9  35
  3. Debreceni VSC-Teva 21   9 7   5 34–22 +12  34
  4. Szombathelyi Haladás 21   8 8   5 18–20   –2  32
  5. Videoton FC 21 10 1 10 23–21   +2  31
  6. MTK Budapest 20   8 6   6 25–21   +4  30
  7. Paksi FC 20   8 6   6 24–21   +3  30
  8. Budapest Honvéd 21   6 6   9 25–27   –2  24
  9. Diósgyőri VTK 21   6 5 10 22–32 –10  23
10. Vasas FC 21   6 1 14 20–35 –15  19
11. Puskás Akadémia FC 21   4 7 10 24–33   –9  19
12. Békéscsaba Előre 21   3 4 14 18–46 –28  13