A táltos és a rém – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 23:12
    Ez ám a fordulat! A Zalaegerszeg erőt demonstrált Felcsúton, a Diósgyőr nyert Kisvárdán – ki hitte volna ezt néhány héttel ezelőtt?

Azért akadnak néhányan, azok között mindenképpen, akik réges-régen tudják, hogy a bajnokság hajrájában minden megtörténhet. Persze az ellenkezője is, mint mindig minden a magyar futballban.

Erőteljes közhellyel élve a ZTE és a DVTK megtáltosodott, most, hogy kergeti őket – figyelem, most jön ám az igazi panel! – a kiesés réme. Usgyi, nekilódultak, s meglehet még akkor sem hagyják abba a nagy rohanást, amikor már vége a bajnokságnak. Na ja, ha egy üzlet beindul…

Azaz, bocs', itt szó sem lehet jó üzletről, legalábbis tisztes nyereségről, valami ugyanis nem stimmel a befektetéssel. Mert ha a menekülők képesek a náluk jobb csapatokat idegenben megverni, akkor mi történt az elmúlt hónapokban náluk, miért nem láthattuk, hogy ők aztán igen.

És ha már táltos, ami ugyebár csodaló, beszél, repül, életet ment, akkor érdemes egy kicsit fordítva is felülni rá. Meggyőződésem, hogy nem árt akkor is nyújtani valamit, amikor már hátra lehet dőlni. A Puskás Akadémiának a csodájára jártunk nem is olyan régen, biztos másodiknak neveztük ki, ám most csak azért dicsérhetjük, mert igazán demokratikus csapat: az elmúlt fordulóban a Diósgyőr, a mostaniban a Zalaegerszeg jóvoltából maradt pont nélkül. Rajta igazán nem múlik, hogy sportszerű körülmények között derüljön ki, ki lesz a rém áldozata.

A Kisvárda pedig? Emberemlékezet óta nem kapott gólt, persze hogy éppen most kell száműznie az emberből az emlékezetet. Miközben szerdán esélyt sem hagytak az MTK-nak idegenben, most tíz ember is sok volt nekik ahhoz, hogy ne csak duma legyen az Európáról (kupák) szőtt álom.

A magyar futballban történelmileg létező gond a kontraforma, olyannyira, hogy a két háború között (is) azt tartották igazán jó edzőnek (Tóth Potya, Schaffer Alfréd), aki képes volt tartani a szintet csapatával, a létező nívó nem lengett ki nagyon. Ha pedig igen, annak rendre oka volt – és következménye.

De éljen a jelen, hiszen még folyik a harc, nem tudhatjuk, mely csapatok nem érdemlik ki a tucatot. Vasárnap pedig jön a Bp. Honvéd és a Budafok – új nap, új remények.

A táltos és a rém nagyon készülődik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik