Pintér Attila ismét 11-esekkel veszített a Vasassal a Magyar Kupában

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.09.14. 18:54
Pintér Attila (Fotó: Török Attila)
Döntetlennel, illetve 11-esek után kupakieséssel tért vissza a Vasas FC kispadjára a csapatot 2005–2006-ban már irányító Pintér Attila: az NB II-es angyalföldiek az élvonalbeli Nyíregyházával szemben maradtak alul.


HASONLÓ HELYZETET már átélhettek az angyalföldiek. Huszonkét forduló már lement az előző NB II-es bajnokságból, a Vasas tizenkét ponttal az első Nyíregyháza, és eggyel a második ETO FC Győr mögött a harmadik helyen állt a bajnokságban, amikor a klub vezetői február 26-án bejelentették, hogy Desits Szilárdot Gera Zoltán váltja a kispadon, hogy aztán két nappal később a korábbi 97-szeres válogatott labdarúgó a Mezőörs elleni Magyar Kupa-meccsen mutatkozzon be. Sokan legyintettek: „csak” egy kis csapaton kell túljutniuk, ám a Győr-Moson-Sopron vármegyei listavezető soraiban több korábbi élvonalbeli labdarúgóval (Vadász Viktor, Vári Barnabás és Vayer Gábor is pályára lépett), óriási küzdelemre késztette a sokkal esélyesebb ellenfelet, a Vasas az 1–1-es végeredmény után tizenegyesekkel harcolta ki a továbbjutást.

Nagyjából fél évvel később, augusztus 21-én az angyalföldi klub szerződést bontott Gera Zoltánnal, szeptember 5-én pedig kiderült, a korábbi szövetségi kapitány, Pintér Attila feladata lesz az élvonalba juttatni a Vasast. A csapat hat fordulót követően pillanatnyilag a harmadik, hátránya négy pont a listavezető Szentlőrinccel szemben, és csak gólkülönbséggel szorul a második Kazincbarcika mögé. Pintér Attila bajnoki bemutatkozására még várni kell, Gera Zoltánhoz hasonlóan, ugyancsak Mol Magyar Kupa-találkozón irányíthatta először az együttest. Igaz, a feladat jóval nehezebbnek ígérkezett, hiszen nem két osztállyal lejjebb szereplő ellenfelet kapott a csapat, hanem az élvonalbeli Nyíregyházát. Hogy az 58 éves, korábbi 20-szoros válogatott Pintér Attila kilenc nap alatt mennyire tudta saját képére formálni a csapatot, nem tudni, abban azonban biztos lehetett mindenki, hogy a Vasas futballja fegyelmezett lesz.

Egy órával a találkozó kezdete előtt már gyülekeztek a hazai szimpatizánsok, Balázs is megérkezett, természetesen Vasas-sállal a nyakában.

Ha tehetem, minden hazai meccsen ott vagyok, sőt, idegenbe is rendszeresen elkísérem a csapatot – mondta a Vasas-érzelmű fiatalember. – Hogy hasonló helyzetben lennénk, mint év elején, amikor Gera Zoltánt nevezték ki vezetőedzőnek? Nem hiszem, akkor sokkal rosszabb állapotban volt a csapat. Ott voltam Mezőörsön, azon a bizonyos Magyar Kupa-mérkőzésen, és bizony rezgett a léc, csak tizenegyesekkel tudtuk kiharcolni a továbbjutást. Tény, hat forduló után most sem az élen állunk az NB II-ben, de nem nagy a lemaradásunk, Pintér Attilával sikerülhet a feljutás. Kemény kezű edző hírében áll, ilyen kell most a csapat élére. A Nyíregyháza jó futballt játszik, tavaly is sokáig jutott a Magyar Kupában, ám úgy érzem, kettő-nullára nyerünk.”     

Hát nem jött be a jóslat...

Már az 5. perc végén hatalmas lehetőséghez jutott a Vasas, azonban Szántó Regő lövésébe önfeláldozóan bevetődött Alaxai Áron, így középkezdés helyett szöglet következett. Nem sokáig váratott magára a hazaiak vezető találata, tegyük hozzá, a támadás Urblík József jobbkülsős indításával kezdődött, és ő volt az is, aki a befejezést remek lövéssel magára vállalta.

Ahogy megszokhattuk, Pintér Attila az oldalvonal mellett állva folyamatosan adta az utasításokat labdarúgóknak, nem kérdés, hiányzott már neki, hogy meccselhessen. A játékrész közepén a Vasas közel állt előnye duplázásához, ám hiába pattant a labda szerencsésen Tóth Milán elé, a házi gólkirály a bal alsó sarok mellé lőtte a labdát. Egyértelműen a Vasas futballozott gólratörőbben, a 30. percben Tóth Milán visszagurítása után Rácz Barnabás akár kétgólosra hízlalhatta volna együttese előnyét. A 41. percben újabb hatalmas hazai lehetőség következett, Tóth Milán a jobbösszekötő helyén kilépett, a tizenhatos vonalánál ütközött a kapujából kifutó Tóth Balázzsal. Mindketten a földön maradtak, a VAR vizsgálta az esetet, majd Erdős József tizenegyest ítélt, de Radó András olyan magasságban rúgta meg a labdát, amit szeretnek a kapusok, Tóth Balázs védett is.

Tímár Krisztián a szünetben kettős cserével próbáltam felpörgetni csapata játékát, és bizony ráérzett, kit kell a pályára küldeni. Nagy Barnabás nem csak a hazai védelem mögé tudott kerülni, de jól is centerezett, Eppel Márton pedig mesteri befejezést vállalt magára. A folytatásban kisebb helyzetek mindkét oldalon adódtak, ám gól nem született, így következett a kétszer tizenöt perc hosszabbítás.

 

A hosszabbítás első félidejében Jaroslav Navrátil kapáslövése volt leginkább veszélyes a kapura, a hajrában Tóth Milán szerezhetett volna gólt, ha egy pattanás után kapura emeli a labdát: maradt az 1–1, jöhettek a tizenegyesek.

A Vasas kezdett, Urblík József jobbal a bal sarokba lőtte a labdát félmagasan, Bouard Ramos jobbal a kapu közepébe bombázott. Könyves Norbert jobbal a kapu közepébe lőtt, Kovácsréti Márk ballal a bal felső sarokba. Vida Máté jobbal a bal alsó sarokba gurított, Keresztes Krisztián ballal a jobb sarokba talált. Lehoczky Roland sem hibázott, jobbal a jobb sarokba vágta a labdát, Baki Ákos pedig jobbal a bal alsó sarokba gurította. Az ötödik párban Tóth Milán a testvérének, Tóth Balázsnak lőtt, magabiztosan a jobb alsóba, Mika Kvekveszkiri jobbal a kapu jobb oldalába. Otigba Kenneth következett, jobbal a bal sarokba lőtt, Jaroslav Navrátil jobblábas lövése után a lécről vágódott a kapuba a labda. A hazaiaktól hetedikként Rácz Barnabás következett, jobblábas, jobb sarokba tartó lövését Tóth Balázs kiütötte, Nagy Barnabás pedig elbírta a terhet, ballal a legjobb 32 közé lőtte a Nyíregyháza Spartacust.

Érdekesség, hogy Pintér Attila első angyalföldi edzői időszakában a 2005–2006-os idényben döntőbe jutott a Vasassal a Magyar Kupában, és akkor is tizenegyesek döntöttek a Fehérvár elleni meccsen, akkor 2–2 után 6–5-re nyert a Fehérvár, most 7–6-ra győzött a Nyíregyháza.

Tóth Balázs érezte, melyik sarokra lövi a labdát Rácz Barnabás – a Nyíregyháza tizenegyesrúgások után jutott tovább az angyalföldi Magyar Kupa-mérkőzésen (Fotó: Török Attila) 

Finnországi műtét után lábadozik Pávkovics Bence

A Vasas valamennyi idei bajnokiján pályára lépett Pávkovics Bence, ősszel azonban már biztosan nem számíthat a játékára a szakmai stáb. A 27 éves védő (aki eddig 110 élvonalbeli meccsen futballozott) az utóbbi időben az Achilles-inával bajlódott, és elkerülhetetlenné vált a műtét. Finnországban a világhírű ortopéd sebész, Lasse Lempainen operálta meg, ő korábban többek között Ousmane Dembélé, Ansu Fati és Sergi Roberto sérülését is kezelte. Pávkovics Bencét is műtötte már három évvel korábban – a labdarúgó bízik benne, hogy a téli felkészülést már tökéletes állapotban kezdheti el.

Vakbéloperáció

Már az előző két idényben is biztos pontja volt a Nyíregyháza Spartacusnak Farkas Bendegúz, aki 2022 nyarán a Puskás Akadémia NB III-as együtteséből érkezett. A 20 éves védőnek Tímár Krisztián vezetőedző az élvonalban is rendszeresen játéklehetőséget adott, öt mérkőzésen is pályára küldte, négyszer is kezdőként. A Vasas ellen nem számíthatott rá a szakmai stáb, ugyanis Farkas vakbélműtéten esett át – a jövő hét csütörtöki varratszedés után kezdődhet el a rehabilitációja.

KÉNYSZERPIHENŐN

MAGYAR KUPA
3. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT) 

Vasas FC (NB II)–Nyíregyháza Spartacus FC 1–1, 11-esekkel: 6–7
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 1519 néző. Vezette: Erdős 
Vasas: Kiss Á. Ódor, Otigba, Iyinbor (Lehoczky 103.), Doktorics (Deutsch L., 85.) Szánthó (Vida M., 63.), Urblík, Hidi M. (Cseke, 91.), Rácz B. Radó (Könyves, 77.), Tóth M. Vezetőedző: Pintér Attila
Nyíregyháza: Tóth B. Jokics (Keresztes 102.), Alaxai (Gengeliczki 81.), Baki, Leoni (Nagy B., a szünetben) – Keita, Toma (Kvekveszkiri, 87.) – Navrátil, Gresó (Pinte, a szünetben), Kovácsréti – Eppel (Ramos, 68.). Vezetőedző: Tímár Krisztián
Gólszerző: Urblík (8.), ill. Eppel (58.)

 


 

Tóth Balázs érezte, melyik sarokra lövi a labdát Rácz Barnabás – a Nyíregyháza tizenegyesrúgások után jutott tovább az angyalföldi Magyar Kupa-mérkőzésen (Fotó: Török Attila) 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik