Megszorongatta a Győrt a Putnok a Magyar Kupában; simán nyert a ZTE, hozta a kötelezőt a Fehérvár és az MTK is

Vágólapra másolva!
2024.09.14. 17:24
Fotó: fehervarfc.hu
Nem botlottak az élvonalbeli csapatok a Magyar Kupa 3. fordulójának 15 órakor kezdődő mérkőzésein.

PUTNOK FC–ETO FC GYŐR

TESZTMECCSNEK HASZNÁLTA a Putnok elleni Mol Magyar Kupa-mérkőzést Borbély Balázs. Az ETO FC Győr vezetőedzőjének az őrült átigazolási hajrá után néhány hét alatt kell csapatot kovácsolni a bajnoki felzárkózáshoz. A vendégeknél nem találhattunk olyan játékost a kezdőben, aki a jelenlegi magyar határokon belül született (Szépe János galántai), az NB III északkeleti csoportjából érkező hazaiak ezzel szemben tizenegy magyarral próbáltak meglepetést okozni. Bár az ETO hamar megszerezte a vezetést Vazsdi Szahli góljával – Daniel Stefulj remekül centerezett a bal oldalról –, egyáltalán nem kerültek alárendelt szerepbe. Az első félidő derekán óriási lehetőséget kapott a Putnok az egyenlítésre, hiszen Eneo Bitri a 27. percben buktatta Pócsik Botondot a tizenhatoson belül, ám a büntetőt a csapatkapitány, Lőrincz Attila csúnyán főlérúgta. A mérkőzés képe nem azt mutatta, hogy két osztály különbség lenne a két csapat között, igaz, a győriek részéről Nadim Ahmed Benbuali két komoly lehetőséget is kihagyott, melyekkel nagy valószínűséggel már az első félidőben eldőlt volna a párharc.

A szünet után aztán beindult a győri henger, Szahli és Stefulj az első félidőben látottakat lemásolta, csak fordítva, ezúttal a horvát volt a befejező, két perccel később Benbuali is megszerezte első győri gólját. Lőrincz Attila a 65. percben javította a tizenegyesnél elkövetett hibáját, sőt, a 72. percben lőtávolságon belülre lőtte a Putnokot, ám az ETO-ban volt még egy sebességi fokozat, Zseljko Gavrics, a csereként pályára lépő Matija Krivokapics, és Daniel Stefulj volt a gólszerzők sorrendje, 6–2-es, önbizalomnövelő győzelemmel jutott a legjobb 32 közé.


Fotó: Füzesi Bálint

FC HATVAN–ZTE

Az NB III-as FC Hatvan otthonában kezdte meg a Magyar Kupa mostani kiírását a 2023-ban kupát nyerő ZTE FC. A bajnokságot nem igazán jól kezdő zalaiak szakvezetője, Márton Gábor elérkezettnek látta az időt, hogy két, nyár végén igazolt futballistának lehetőséget biztosítson; a nigériai Jack Ipalibo és a horvát Kristian Fucak is a kezdőcsapatban kapott helyet, illetve a saját nevelésű Németh Ervin először védhetett a „nagyok” között. 

A mérkőzés előtt ünnepélyes keretek között a pályán köszöntötték 57. születésnapja alkalmából Ofella Zoltánt, az FC Hatvan elnökét.

A hazaiak szakvezetője, a szerb Zoran Szpisljak 2017-ben dolgozott a zalaiak vezetőedzőjeként, ezért a kupameccs számára igazán pikáns volt. Csapata azonban nagyon rosszul kezdte a mérkőzést, a 3. percben a hatvani kapus, Menczeles Iván rosszul futott ki kapujából, a labda helyett a fejelni igyekvő Szendrei Norbert fejét találta el a tizenhatoson belül, így a vendégek büntetőhöz jutottak, amelyet Mim Gergely kíméletlenül lőtt a jobb felső sarokba. Hét perc elteltével a nyáron az ukrán első osztályból érkező Ipalibo tolt egyet a labdán, majd 22 méterről óriási gólt „ragasztott” a léc alá. 

Az első félidő hátralévő részében a hatvaniak igyekeztek felvenni a ritmust, amely csak lassacskán sikerült, s a 40. percben gyakorlatilag el is dőlt a továbbjutás kérdése: Mim bal oldali beadását Dénes Csanád a rövid saroknál a lécre fejelte, de a kipattanót Fucak a bal sarokba passzolta. A szünet után sem lassítottak a zalaiak, a csereként beállt Sajbán Máté először lesgólig jutott, majd egy érvényes találatot is szerzett. 

A lefújás előtt végül Szendrei lőtt közelről a lécre – a játék képe alapján akár több góllal is nyerhetett volna a zalai gárda a szervezetten játszó, de kapura kevés veszélyt jelentő Zagyva-partiak ellen. Márton Gábor vezetőedző örülhet annak, hogy mindkét újonc légiósa góllal mutatkozott be, s csapatának jól jött az önbizalomnövelő siker a Kecskemét elleni, jövő heti bajnoki előtt.


HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI FC–MTK BUDAPEST

AZ EGYKORI Hódép-Metripond sok nagy másodosztályú csatát megélt futballpályáján kiegyenlített küzdelmet hozott a két csapat mérkőzése. Annak ellenére, hogy a házigazda az eddig lejátszott hét harmadosztályú bajnokiján nem tudott nyerni és három pontot gyűjtött, kimondottan jó benyomást keltett. A Puskás Akadémiában nevelkedő kapus, Vaitsh Marcell nagyszerűen védett, a fővárosiak pedig jól ismerhették Dóra Donátot, Mahler Gergőt vagy Gréczi Mártont, hiszen ők mind voltak az MTK utánpótlásának tagjai. Mi több, lehetett is érezni rajtuk, hogy képzett, ügyes labdarúgók – mert bár Róbert Polievka viszonylag korán vezetést szerzett, a hazai csapat nagyszerűen tartotta magát. Sőt az első félidő végén néhány percig mezőnyfölénybe is került, ekkor a Demjén Patrikon helyettesítő Csenterics Adrián őrizte meg kapuját a góltól.

A szünet után is az MTK birtokolta többet a labdát, de a vásárhelyi ellentámadásokban volt gólveszély, többször is felcsattant a szurkolók vastapsa, jól játszott a csapatuk. A történethez tartozik, hogy a hazaiak elköszöntek Antal Krisztián vezetőedzőtől, így a csapatot ideiglenesen a sportigazgató, Szűcs Róbert vezette szombaton délután.
A mérkőzés egészen az utolsó pillanatig nyílt volt, hiszen az MTK egyáltalán nem lehetett biztos a dolgában egygólos előnynél, ám a hosszabbításban a csereként pályára küldött Molnár Rajmund nagyszerűen fejezett be egy kontratámadást a mindent egy lapra feltéve kitámadó Hódmezővásárhely ellen, és ezzel beállította a végeredményt.

Az MTK-Budapest, ha nem is könnyen, de igazolta a papírformát és készülhet a pénteki örökrangadóra, amikor Ferencváros játszik a Hidegkuti-stadionban. A Hódmezővásárhely a kiesés ellen küzd a harmadik vonalban, de szombaton délután úgy tűnt, sokkal több van a csapatban.


MONOR SE–FEHÉRVÁR FC

JÓ IRAMBAN KEZDŐDÖTT az összecsapás, a monoriak ragyogóan futballozva igyekeztek eltüntetni a kétosztálynyi különbséget, miközben akadtak meleg pillanataik. Pontatlannak mutatkoztak a fehérváriak, vagy ha nem, akkor Bozsó Antal védett parádésan. A 42. percben aztán megszerezte a vezetést az élvonalbeli gárda, Kovács Patrik öt méterről lőtte a kapuba az elé pattanó labdát.
A második játékrészben is fölényben játszott a Vidi, ugyanakkor jár a dicséret a hazai labdarúgóknak, mert amikor lehetett, tényleg futballoztak és mindemellett nagyszerűen védekeztek, élvezetes volt a találkozó. A vendégeknél csereként pályára lépő Nejc Gradisar két lehetőséget is elpuskázott, a láthatóan fáradó monoriak kontrákkal próbáltak veszélyeztetni: a 78. percben Horváth László tíz méterről leadott lövésénél kellett nagyot védenie Dala Martinnak.
A meccs végén jött a csattanó, a 90. percben dőlt el a továbbjutás, ekkor az ugyancsak csereként beálló Kovács Bence öt méterről szerzett gólt.
A hazai csapat labdarúgói derekasan helytálltak, ugyanakkor a Vidinek is jár a dicséret a küzdőszelleméért, az idén nem történt meg vele az a csúfság, mint tavaly, amikor az NB III-as ESMTK kiejtette a kupából a harmadik fordulóban.

MAGYAR KUPA
3. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
FC Hatvan (NB III)–Zalaegerszegi TE FC 0–4 (0–3)
Hatvan, Népkerti sporttelep, 600 néző. Vezette: Zimmermann Márió (Horváth Róbert, Márkus Péter) 
HATVAN: Menczeles – Nathaniel (Herrich, 80.), Nagy Zs., Szabó Sz., Karácsony – Mundi (Zsuppán, 62.) – Polgár P. (Retter, 62.), Czibolya, Kitl K. (Vince A., 71.), Dinka K. – Burzi (Bartos, 62.). Vezetőedző: Zoran Szpisljak 
ZTE: Németh E. – Szendrei N., Evangelu, Várkonyi B. (Nyíri, a szünetben), Medgyes S. – Szankovics (Cubrilo, 73.), Ipalibo (Spoljaric, 73.) – Fucak (Sajbán Máté, 58.), Kiss B., Mim – Dénes Cs. (Vogyicska B., 78.). Vezetőedző: Márton Gábor 
Gólszerző: Mim (11-esből, 0–1) a 4., Ipalibo (0–2) a 10., Fucak (0–3) a 40., Sajbán Máté (0–4) a 64. percben. 
MESTERMÉRLEG 
Zoran Szpisljak: – Mindent megtettünk, hogy megnehezítsük a Zalaegerszeg dolgát. Úgy érzem, hogy karakteres futballal rukkoltunk ki, és mindenki megmutatta, hogy mit tud. Ha képesek vagyunk így játszani, akkor pozitív jövőre lehet számítani – ebből a meccsből erőt kell merítenünk! 
Márton Gábor: – A Hatvan kulturált futballra törekedett, s nem „bunkerfocit” mutatott be. Nyilván az volt az elvárás felénk, hogy jussunk tovább, ezt maximálisan teljesítettük. Jól játszottunk, örülünk az eredménynek, s annak is, hogy az újoncok góllal debütáltak.

Putnok FC (NB III)–ETO FC Győr 2–6 (0–1)
Putnok, 500 néző, Vezette: Berényi Tamás (Kovács Gábor, Nagy Viktor)
PUTNOK: Zden – Mrva, Tordai, Nemes – Végső – Galacs, Kercsó, Lőrincz, Pócsik – Korbély, Máris
Vezetőedző: Szala Ákos
ETO: Petrás – Bitri, Szépe, Boldor – Albion, Ouro (Skvarka, 86.), Anton, Stefulj – Szahli (Diarra, 71.), Benbuali (Krivokapics, 77.), Gavrics (Vingler, 86.)
Vezetőedző: Borbély Balázs
Gólszerző: Szahli (0–1) a 14., Stefulj (0–2) az 52., Benbuali (0–3) az 53., Lőrincz (1–3) a 65., Lőrincz (2–3) a 73., Gavrics (2–4) a 75., Krivokapics (2–5) a 86., Stefulj (2–6) a 90. percben.
MESTERMÉRLEG
Szala Ákos:    – Játékosaim kétosztálynyi különbséget tüntettek el, rendkívül túlzó az eredmény. A tizenhatoson belüli hatékonyság döntött a két csapat között, lőttünk kapufákat és tizenegyest is hibáztunk. Nemcsak lelkesedésben, hanem kombinatív játékban is felülmúltuk a győrieket, de az ilyen helyzetkihasználás miatt szerepelnek ők az NB I-ben.
Borbély Balázs: – A hazaiak megnehezítették a dolgunkat. Amikor vezetést és nagyobb előnyt szereztünk, megnyugodtunk, ezért sokáig nyílt maradt a párharc. Annak viszont örülök, hogy az utolsó húsz percben kellően odafigyeltek játékosaink, így magabiztosan jutottunk tovább.

Hódmezővásárhelyi FC (NB III)–MTK Budapest 0–2 (0–1)
HÓDMEZŐSÁVÁRHELY, 600 néző. Vezette: Hanyecz Bence (Bornemissza Norbert, Vrbovszki Pál)
HÓDMEZŐVÁSÁRHELY: Vaits – Simon D., Dóra, Zana, Zámbori – Mahler, Hegedűs (Rabecz V., 78.), Povázsai, Sipos – Gréczi, Pleszkán (Kónya, 88.)
Megbízott edző: Szűcs Róbert
MTK BUDAPEST: Csenterics – Hej, Beriashvili, Kádár, Antonov – Horváth A. (Kosznovszki, a szünetben), Kata – Molnár Á. (Kovács P., 87.), Bognár (Végh, 78.), Polievka (Molnár R., 64.) – Jurina
Vezetőedző: Horváth Dávid
Gólszerző: Polievka (0–1) a 9., Molnár R. (0–2) a 90+2. percben
MESTERMÉRLEG
Szűcs Róbert: – Olyan mérkőzést akartunk játszani, amely után előre tudunk lépni a bajnokságban. Szerintem sikerült, a játékosok bátran futballoztak, megtartották a labdát, volt néhány lehetőségünk egyenlíteni, persze, bosszantó volt a korán kapott gól. Nagyszerű csapat volt az ellenfelünk, de tisztességesen helytálltunk, megdicsértem a futballistáinkat.
Horváth Dávid: – Több játékos is betegséggel küzdött a napokban, emiatt tudtuk, hogy egyáltalán nem vár könnyű mérkőzés ránk. A pálya talaja sem volt az igazi, de összességében megoldottuk a feladatot- Természetesen örülünk a továbbjutásnak, szeretnénk jól szerepelni a kupában, és készülünk a Ferencváros ellen.

Monor SE (NB III)–Fehérvár FC 0–2 (0–1)
MONOR, 600 néző. Vezette: Takács Tamás (Aradi József, Belicza Bence)
MONOR: Bozsó – Agóts (Bálint D., 86.), Markó, Hadnagy, Szabó Bence, Kapronczai – Farkas Á., Puskás N. – Szegő, Farkas B. (Rácz, 75.), Horváth L.
Vezetőedző: Halgas István
FEHÉRVÁR: Dala – Simut, Larsen, Spandler, Milicevic – Pető M. (Kovács Bence, 83.), Bedi, Kovács Mátyás (Holender, a szünetben), Stefanelli (Melnik, 69.) – Kovács Patrik (Gradisar, 61.), Katona M. (Szabó Bálint, 61.)
Vezetőedző: Pető Tamás
Gólszerző: Kovács Patrik (0–1) a 42., Kovács Bence (0–2) a 90. percben
MESTERMÉRLEG
Halgas István: – Sikerült megnehezítenünk a Fehérvár dolgát, bátran futballoztunk, mindenkinek jár a dicséret. Láttuk és tapasztaltuk, miben kell fejlődnünk.
Pető Tamás: – Szervezetten, kulturáltan futballozott az ellenfelünk. Uraltuk a mérkőzést, sok helyzetünk volt, örülünk, hogy továbbjutottunk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik