NB I: Sztankovics a 14. szerb edző; Mátyus 8 év után tér vissza

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 12:55
null
A bajnokságban a Kisvárda ellen debütáló Dejan Sztankovics a 14. szerb edző az NB I-ben, az FTC-nél, az élvonalban pedig az első (Fotó: Árvai Károly)
Két új vezetőedző, az Ferencvárosnál Dejan Sztankovics, a Kisvárdánál Mátyus János mutatkozik be a labdarúgó NB I háromnapos, 7. fordulójában. Ráadásul a sorsolásnak köszönhetően a két szakvezető vasárnap egymás ellen meccsel vasárnap a Groupama Arénában. A program péntek este az otthon még hibátlan Kecskeméti TE és a nyeretlen Mezőkövesd találkozójával indul, szombat délután Diósgyőr–Debrecen keleti rangadót rendeznek, este pedig 224-edszer csap össze az Újpest és az MTK. Lesz még sok gólt ígérő Puskás Akadémia–Paks csata, vasárnap pedig Fehérvár–ZTE alsóházi összecsapás is. 

 

LABDARÚGÓ NB I
7. FORDULÓ

PÉNTEK

KECSKEMÉTI TE–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC


♦ Mindössze 5-ször találkoztak az élvonalban, a 2013–2014-es idényben és az előzőben. A mérleg 2 kecskeméti siker és 3 kövesdi diadal.

♦ A legutóbbi bajnokságban a Mezőkövesd volt az egyetlen csapat, amely kétszer is meg tudta verni a KTE-t (otthon 2–1-re, idegenben 1–0-ra).

♦ Kecskeméten háromszor csaptak össze az NB I-ben, először, 2013 augusztusában 6–2-re diadalmaskodtak a vendég borsodiak. A Mezőkövesdnek egálban máig ez a legnagyobb különbségű győzelme a legfelső osztályban. Igaz, akkor a 20. perctől emberelőnyben, majd 8 percen át kettős fórban játszottak a kék-sárgák. Tavaly augusztusban Katona Bálint korai fejes gólja döntött a házigazda KTE (1–0), majd áprilisban Dino Besirovic találata a kövesdiek javára (0–1). Azóta mind a ketten eligazoltak az akkori csapatukból.

♦ A KTE eddig felemásan szerepel, az otthoni találkozóit megnyerte, az idegenbelieket elvesztette. Az MTK-val egálban Szabó István csapatának meccsein esett a legkevesebb gól, 5 találkozón mindössze 13. Ez átlagban 2.6 találatot jelent, ami a második legalacsonyabb most az NB I-ben.

♦ A Kövesd sereghajtóként a mezőny egyetlen nyeretlen csapata: 5 forduló alatt 1 döntetlen mellett 4 veresége van – mindegyik kétgólos. Ilyen rosszul még sosem kezdte az idényt az élvonalban. Mindezek tetejébe a legkevesebb gólt hozta össze az NB I-ben, csupán 5-öt.

♦ Házigazdaként a KTE még hibátlan (3 mérkőzés, 9 pont), a DVSC-vel holtversenyben a legjobb a gólkülönbsége (plusz 6) a mezőnyben.

♦ Vendégként nem áll kieső helyen a Mezőkövesd, amely az egyetlen pontját egy 92. percben elért góllal, Újpesten gyűjtötte be (1–1), Debrecenben és Fehérváron alulmaradt.

SZOMBAT

PUSKÁS AKADÉMIA FC–PAKSI FC


♦ Eddig 25-ször találkoztak az NB I-ben, az örökmérleg kiegyenlített, mindkét gárda 11-szer nyert, az ikszek száma mindössze 3. A gólkülönbség 51–41 a paksiak javára. A gólátlag kiemelkedően magas, 3.7, a legutóbbi 10 találkozójukból csak 2 olyan volt, amikor 4 gólnál kevesebb született: tavaly márciusban Felcsúton és idén májusban Pakson is 2–0-ra nyert a PAFC.

♦ Csaknem négy és fél éve nem ikszeltek, azóta 7-szer nyert a Puskás Akadémia és csak 5-ször a tolnai együttes. Az előző bajnokságban mindig az aktuális vendégcsapat diadalmaskodott.

♦ A Hornyák-érában kétszer is megtörtént, hogy a felcsútiak fél tucat gólt kaptak a paksi zöld-fehérektől: 2020 novemberében a tolnai városban (2–6), majd 2021 augusztusában Felcsúton (1–6). Ez utóbbi máig a Puskás Akadémia eddigi legsúlyosabb hazai veresége az NB I-ben.

♦ Amikor a PAFC házigazdaként lépett pályára (először Székesfehérvár volt a helyszín), 8-szor született hazai siker – 2 döntetlen és 3 vendéggyőzelem mellett. A paksiak látogatóként még egyszer sem úszták meg kapott gól nélkül.

♦ A felcsútiak az előző körben 0–1-ről fordítva 3–1-re nyertek Mezőkövesden, ezzel megszakadt a 2 mérkőzéses nyeretlenségük (1 döntetlen, 1 vereség).

♦ A Paks 3 forduló óta nem ikszelt: ezalatt a hazai meccseit kapott gólok nélkül hozta, az egy idegenbelit elvesztette.

♦ A Puskás Akadémia mindkét eddigi otthoni találkozója döntetlen lett, pedig a Fehérvár és az Újpest ellen is vezetett, utóbbival szemben már 2 góllal is.

♦ A tolnaiak házon kívül még nyeretlenek a bajnokságban: az MTK és a DVTK elleni 1–1 után legutóbb 6–1-re alulmaradtak az FTC otthonában, ennél nagyobb különbséggel még sosem kaptak ki 2006-os feljutásuk óta az élvonalban.

DIÓSGYŐRI VTK–DEBRECENI VSC

♦ Eddig 58-szor rendezték meg az élvonalban a keleti rangadót. A Loki fölénye tetemes, hiszen a győzelmeinek száma 39, miközben a diósgyőrieké csak 9, a többi 10 találkozójuk döntetlent hozott.

♦ 2014 augusztusa, vagyis több mint 9 éve nem ikszeltek, azóta 14-szer győztek a debreceniek és csak 2-szer – 2017 decemberében 3–2-re, 2018 novemberében 1–0-ra – a diósgyőriek. Az előző 4 összecsapásuk kivétel nélkül a DVSC sikerével zárult, legutóbb, 2020 júniusában (4–0).

♦ Amikor a DVTK volt a pályaválasztó, 8-szor született hazai siker, 12-szer vendégdiadal, 7-szer pedig iksszel zártak. Az új miskolci stadionban előbb 1–0-ra a hazaiak győztek, majd 2–1-re a debreceniek.

♦ A Diósgyőr legutóbb 2–1-re kikapott a szintén újonc MTK otthonában, ezzel véget ért Kuznyecov Szergej együttesének 4 fordulón át tartó veretlensége (3 győzelem, 1 iksz).

♦ A Debrecen az MTK elleni fiaskó után javított, és az előző bajnokság ezüstérmese, a KTE elleni 2–0-s sikerrel visszatalált a győzelmek útjára. A vesztett pontokat (3) tekintve – a FTC-vel egálban – a legjobban áll a mezőnyben.

♦ A DVTK hazai mérlege eddig közepes, minden meccsén szerzett gólt, ráadásul fejlődési pályán van: házigazdaként a vereség után egy döntetlen, majd egy győzelem jött a sorban.

♦ A Loki paksi meccsét elhalasztották, a Kisvárda ellen felcserélték a pályaválasztói jogot, így először lép pályára idegenben ebben a bajnokságban. Az előző kiírásban 6–5–5-ös mutatóval a 3. helyen végzett a vendégtáblázaton. A DVSC látogatóként bajnokin még nem kapott ki a 2023-as naptári évben (5 diadal, 3 iksz).

ÚJPEST FC–MTK BUDAPEST

♦ A Fradi–Újpest derbi után ez az NB I második legtöbb mérkőzéssel rendelkező párosítása. A két csapat már 1902-ben játszott egymással a II. osztályban, az I. osztályban pedig 1905-ben találkoztak először, s azóta összesen 223-szor meccseltek az élvonalban. Az örökmérleg rendkívül szoros: az MTK diadalainak száma 85, az Újpesté 84, míg 54-szer nem bírtak egymással. (Ezek közül két mérkőzésre a félbeszakadt 1956-os bajnokságban került sor: 1:1, illetve 3:1-es Újpest-siker).

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett is a kék-fehérek szerepeltek jobban, 43-szor győztek, míg a lila-fehérek csak 41-szer, az ikszek száma 30. Legutóbb, tavaly áprilisban 2–0-ra nyertek az újpestiek, megszakítva ezzel a kék-fehérek ellen a Szusza-stadionban közel 7 éven át tartó nyeretlenségi sorozatukat.

♦ A fordulónak a 2. helyről nekivágó MTK éppen 2021 augusztusában, az Újpesten Vancsa Zalán 92. perces góljával aratott 2–1-es győzelme után állt legutóbb dobogón az NB I-ben.

♦ Közös a 2 csapatban, hogy eddig 11 pontot gyűjtöttek a legutóbbi 2 bajnokijukat megnyerték, sőt, az újonc MTK már 4 forduló óta nem kapott ki (3 győzelem, 1 iksz). Jelenleg a kék-fehéreké a leghosszabb veretlenségi sorozat az élvonalban.

♦ Az MTK kapujába mindössze 5-ször találtak be az ellenfelek, ezzel 0.83 a meccsenkénti kapott gólátlaga, ami a legalacsonyabb a mezőnyben.

♦ Az Újpest 11 pontjából 10-et otthon zsebelt be, hazai pályán még veretlen, 3 egygólos győzelmet aratott, ősszel egyedül a Mezőkövesd tudott egy pontot elvinni a Szusza-stadionból. A lila-fehérek házigazdaként legutóbb május 1-jén az FTC-vel szemben maradtak alul (2–3). Azóta 4–2–0 a mérlegük.

♦ A fővárosi kék-fehéreknek 50 százalékos az eddigi idegenbeli teljesítménye: az egerszegi vereséget (1–2) egy hátrányból elért debreceni meglepetésgyőzelemmel (3–1) javították ki.

VASÁRNAP

FEHÉRVÁR FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Kereken 90 meccsük volt az élvonalban, az örökmérleg: 41 fehérvári siker, 25 iksz, 24 ZTE-győzelem. A zalaiak 2010-től 2021-ig az NB I-ben képtelenek voltak legyőzni a Vidit (5 döntetlen, 8 vereség), majd egy hármas veretlenségi széria (2 diadal, 1 iksz) után idén tavasszal kaptak ki tőle újra. A svéd vezetőedzőnek, Bartosz Grzelaknak az a ZTE elleni májusi 3–0 az eddigi legnagyobb különbségű győzelme a Vidivel.

♦ Fehérváron 43-szor meccseltek az NB I-ben, a mérleg 27 Vidi-győzelem, 11 iksz és 5 ZTE-diadal. A legutóbbi 7 Fejér megyei találkozójukból 6-ot megnyertek a piros-kékek, tavaly októberben úgy lett 1–1 a csata vége, hogy Eduvie Ikoba a a 95. percben egyenlített. A zalaiak 1985-ben, 1995-ben, 1998-ban, 2006-ban és 2009-ben tudtak csak győztesen távozni a Sóstói Stadionból.

♦ A fehérvári csapatnak most nagyon kellene nyernie, hiszen a Magyar Kupából is kiesett az NB III-as ESMTK-val szemben (0–1), így ebben az idényben a tétmeccseket tekintve 1–1–5 a mérlege. Az egyetlen győzelmét a sereghajtó Mezőkövesd ellen érte el.

♦ A ZTE a kupában ugyan továbbjutott (4–0 az NB III-ban veretlen Cigánd ellen), ám a bajnokságban a legutóbbi 4 találkozóját kivétel nélkül elbukta. Ez a leghosszabb aktív vereségszéria most az élvonalban.

♦ A Vidi hazai mérlege 1 győzelem és 1 vereség, így az összes pontja 75 százalékát otthon gyűjtötte be. Az előző bajnokságban még magasabb, 80 százalékos volt ez az arány (35-ből 28 pont).

♦ A Zalaegerszeg mindkét eddigi idegenbeli találkozóján egy góllal maradt alul, az előző 11 házon kívüli bajnokijából 9-et elvesztett és csupán 4 pontot tudott összekaparni.

FERENCVÁROSI TC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ A két csapat örökmérlege elsöprő zöld-fehér fölényt mutat: 11 ferencvárosi győzelem, 3 döntetlen, 1 kisvárdai siker. A párosítás gólátlaga mindössze 2.0, leginkább azért, mert a szabolcsiak az eddigi 15 meccsből 11-en be sem találtak az FTC kapujába.

♦ A Groupama Arénában 8-szor találkoztak, a mérleg 6 FTC-diadal, 1 iksz, 1 várdai győzelem, amely 2021 júliusában, Peter Stöger bemutatkozó bajnokiján jött össze a piros-fehéreknek (1–2). Az előző 2 alkalommal 3–0-ra győztek a fővárosiak, Samy Mmaee mindkét meccsen betalált.

♦ A bajnoki szünetben Máté Csabát Dejan Sztankovics váltotta a ferencvárosiak kispadján, aki a Nemzeti Labdarúgó Archívum kimutatása szerint a 14. szerb vezetőedző az NB I-ben, ahová déli szomszédunk adta a legtöbb határon túli szakvezetőt. Az FTC-nél dolgozott korábban honfitársa, Zoran Kuntics is, ám ő csak az NB II-ben irányította a zöld-fehéreket, tehát az NB I-ben Sztankovics az első szerb edző a klubnál.

♦ Sztankovics a Magyar Kupában és az Európa-konferencialigában is győzelemmel nyitott, így az FTC a tétmérkőzéseket tekintve már 7-es diadalsorozatban van.

♦ A Kisvárdának 3 bajnokin egyetlen pontot sem sikerült szereznie az ideiglenesen kinevezett trénerrel, Gerliczki Mátéval, így nem volt meglepő az újabb edzőcsere. Az új szakvezető, Mátyus János tavasszal kupadöntőbe vezette az NB II-es Budafokot, az élvonalba nyolcéves szünet után tér vissza. Az NB I-ben kétszer meccselt eddig az FTC ellen és még veretlen: 2014 nyarán 1–0-s siker otthon a Pápával, majd 2015 márciusában 0–0 Szabolcsban a Nyíregyházával.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2023–2024-ES BAJNOKI IDÉNY KÖZBEN
2023. 09. 04.
Ferencváros
Máté Csaba (az 1. forduló előtt Sztanyiszlav Csercseszovot váltotta) helyett Dejan Sztankovics
2023. 09. 03.
Kisvárda
Gerliczki Máté helyett Mátyus János
2023. 08. 12.
Kisvárda
Milos Kruscsics helyett ideiglenesen Gerliczki Máté


♦ A Fradi a bajnokságban felemásan teljesített hazai pályán: a Puskás Akadémia elleni 2–1-es kudarcot követően 6–1-re kiütötte a Paksot. Otthon 5 bajnoki óta nem ikszelt (3 siker, 2 vereség).

♦ A Várda először sportszerűségből, majd később a pályája használhatatlansága miatt eddig kizárólag idegenben játszott, egerszegi győzelme után még az MTK otthonában csípett el egy pontot, 4-szer kikapott.

NB I, 2023–2024, 7. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Szeptember 22., péntek
20.00: Kecskemét–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Kecskemét,Széktói StadionCsonka Bence
Szeptember 23., szombat
14.30: Puskás Akadémia–Paks (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho Aréna
17.00: DVTK–DVSC (Tv: M4 Sport)Miskolc,DVTK Aréna
19.30: Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Szeptember 24., vasárnap
15.00: Fehérvár–ZTE (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Sóstói Stadion
17.30: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC 5 4 1 11– 5 +6 12
2. MTK Budapest 6 3 2 1 8– 5 +3 11
3. Puskás Akadémia 6 3 2 1 12–11 +1 11
4. Újpest FC 6 3 2 1 11–11 0 11
5. Diósgyőri VTK 6 3 1 2 11– 7 +4 10
6. Ferencvárosi TC 4 3 1 18– 8 +10 9
7. Kecskeméti TE 5 3 2 8– 5 +3 9
8. Paksi FC 5 2 2 1 8– 8 0 8
9. Fehérvár FC 6 1 1 4 8–12 –4 4
10. Kisvárda 6 1 1 4 6–12 –6 4
11. Zalaegerszegi TE 6 1 5 6–15 –9 3
12. Mezőkövesd 5 1 4 5–13 –8 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik