Ifj. Lisztes: Nem is ez volt a feladatom – a gólmutatója már sokkal jobb édesapjáénál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.09.26. 12:13
null
Ifjabb Lisztes Krisztián az NB I-ben nyolcadik alkalommal fogadhatta a társak gratulációját a gólja után (Fotó: Szabó Miklós) – <strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-7-fordulo-7251" target="_blank">GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!</a></strong><br />
A labdarúgó NB I 7. fordulójára visszapillantó összeállításunkban a Ferencvárosban a Kisvárda ellen győztes gólt fejelő ifjabb Lisztes Krisztián van a fókuszban, aki már jobb gólátlagot produkál az édesapjánál a hazai élvonalban. Szó lesz továbbá az első NB I-es gólját megszerző Holdampf Gergőről (DVTK), az élvonalban először kezdő Végh Bencéről és a Paksi FC védekezéséről is.
LISZTES KRISZTIÁN MÁRIS MEGELŐZI ÉDESAPJÁT

Ifjabb Lisztes Krisztiánnak a Kisvárda elleni volt a 24. tétmeccse a Ferencváros első csapatában, ezeken 932 percet játszott, tíz gólt szerzett és öt gólpasszt ért el. Tehát átlagosan 93 percenként szerez egy gólt és 62 percenként játszik főszerepet csapata góljában gólszerzőként vagy előkészítőként.

Ha csak a bajnoki meccseken, az NB I-ben elért számait nézzük a Ferencvárosban, akkor 14 mérkőzésen, 661 perc alatt szerzett nyolc gólt (egy gólpassz mellett). Ez azt jelenti, hogy 82 percenként talál be a kapuba az NB I-ben. Ez már most sokkal jobb átlag, mint édesapjáé, idősebb Lisztes Krisztiáné volt, aki a Nemzeti Labdarúgó Archívum adatai alapján az első idényében, 1993–1994-ben 16 NB I-es meccsen, 1264 perc alatt szerzett három gólt, tehát 421 percenként talált a kapuba. Igaz, édesapja akkor még nem töltötte be a 18. életévét, 17 esztendős volt és nem kimondott csatár, hanem irányító középpályás volt.

Ezzel együtt ifjabb Lisztes Krisztián büszke lehet rá, hogy máris sikerült jobb gólátlagot elérnie édesapjánál, aki az NB I-ben pályafutása alatt összesen 159 meccsen, 11099 perc alatt 27 gólt szerzett, vagyis 411 perecenként talált a kapuba. Ifjabb Lisztes Krisztián következő célja az lehet, hogy Németországban is megdöntse majd édesapja számait, aki 1997 és 2006 között kilenc évet játszott a Bundesligában, a Transfermarkt adatai alapján 206 meccsen, 13346 perc alatt 20 gólt szerzett és 30 gólpasszt adott, tehát átlagosan, nagyjából minden negyedik meccsén lőtt gólt vagy adott gólpasszt.

P. K.

A FORDULÓ MEGÉRZÉSE – LISZTES KRISZTIÁN

Elégedetten figyelheti az Eintracht Frankfurt vezetősége Lisztes Krisztián ferencvárosi teljesítményét. Mint ismert, a 18 éves tehetség a következő idénytől a Bundesligában szereplő együttesben folytatja pályafutását, vagyis ebben az évadban még az FTC mezében szerezhet értékes tapasztalatot a bajnokságban és a nemzetközi kupaporondon. Átigazolása szeptember 5-i bejelentése óta sem vett vissza a tempóból, ragyogó formában futballozik. A Nagyecsed elleni Magyar Kupa-párharc során duplázott, a Csukaricski elleni Európa-konferencia­liga-csoportkörös meccsen gólpasszt adott, a Kisvárdával szembeni vasárnapi bajnokin gólt szerzett, ráadásul az U21-es válogatottban is adott egy gólpasszt Kazahsztán ellen.

A vasárnapi, szabolcsiak elleni villanása abból a szempontból különleges volt, hogy a zöld-fehéreknél eddig kizárólag (jobb) lábbal lőtt gólt, ez volt a felnőttfutballban szerzett első fejes gólja. Utóbb kiderült, három pontot ért a Ferencvárosnak – nem először, hiszen a tavasszal a Vasas ellen csereként beállva nyerte meg a bajnokit együttesének. Dejan Sztankovics vezetőedzőnek a statisztika alapján érdemes lenne a kezdő tizenegybe állítania legígéretesebb labdarúgóját, hiszen ha Lisztes Krisztián ebben az idényben kezdett az NB I-ben, gólt szerzett – a Fehérvár, a Puskás Akadémia és a Kisvárda kapuját is bevette.

„Nagyszerűen védekezett az ellenfél, nehezen kerültünk helyzetbe. Végül szögletből tudtunk gólt szerezni, és külön öröm, hogy nekem sikerült, egyúttal győzelemhez segítettem a csapatot – nyilatkozta az M4 Sportnak Lisztes Krisztián, aki a Kisvárda ellen a bal szélen futballozott, s lapunktól 7-es osztályzatot kapott. – A gólt megelőző szögletnél elhagytam a pozíciómat, nem is ez lett volna a feladatom, de olyan jól jött a labda, hogy mondtam magamban, »erre el kell indulnom«, és hála istennek, meg is talált. Nem begyakorolt szituáció volt, illetve az lett volna, de máshogy sült el. Sok helyzetünk volt, de a meccs kapcsán nincs hiányérzetünk, hiszen a három pont volt a célunk, és meg is szereztük. Boldogok vagyunk.” B. L.


A FORDULÓ GYŐZELME – HOLDAMPF GERGŐ KISFIÁNAK AJÁNLOTTA ELSŐ ÉLVONALBELI GÓLJÁT

Kiválóan kezdte az idényt a Diósgyőr, amely a hétvégi keleti rangadón 3–1-re legyőzte a Debrecent. Az együttes egyik legjobbja a csapat kapitánya, Holdampf Gergő volt, aki szombaton élete első élvonalbeli gólját szerezte.

A FORDULÓ STATISZTIKÁI: MAGAS GÓLÁTLAG; SOROZATBAN HÚSZ MECCS IKSZ NÉLKÜL
Ebben az idényben eddig 129 gól esett az NB I-ben, a meccsenkénti átlag 3.3 – ennyire magas még sosem volt a 12 csapatos, 33 fordulós lebonyolítási rendszerben. Ha továbbra is ilyen mértékben termelik a gólokat a csapatok, akkor a bajnokság végére rekordot állíthatnak fel.
A 7. fordulóban, a Fehérvár–ZTE (3–3) meccsen húsz mérkőzést követően született újra döntetlen. Érdekesség, hogy ezt megelőzően, augusztus 18-án, ugyancsak a székesfehérváriak mérkőzése, a Puskás AFC–Fehérvár (2–2) találkozó zárult döntetlennel. Akkor a fehérváriak a 95. percben egyenlítettek Katona Mátyás góljával, míg vasárnap a 99. percben esett a Fehérvár gólja, Szabó Levente egalizált.

Nem véletlenül áll a tabella második helyén a Diósgyőr. Az újonc hét fordulót követően 13 ponttal a másik feljutó, az MTK Budapest mögött és a Ferencváros előtt helyezkedik el (a Fradi két meccsel kevesebbet játszott), játéka pedig több mint meg­győző. A nyári átigazolási időszakban sok légiós érkezett a klubhoz, és úgy tűnik, sikerült minőségi játékosokat igazolni, mellettük pedig motivált, remek magyar futballistákkal dolgozhat Kuznyecov Szergej vezetőedző. Utóbbi kategóriába tartozik a csapat kapitánya, Holdampf Gergő, aki kiválóan teljesít a pálya közepén, a DVSC elleni hétvégi találkozón (3–1) pedig élete első élvonalbeli gólját szerezte.

„Fantasztikus érzés volt – mondta lapunknak a DVTK 29 éves csapatkapitánya. – Nagyon vártam már, hogy megszerezzem az első élvonalbeli gólomat, felejthetetlen emlék, ahogy a szurkolók skandálták a nevem. Azon leszek, hogy még több góllal tudjam megörvendeztetni a diósgyőri drukkereket és még jobban tudjam segíteni a csapatot. Külön örülök, hogy a feleségem és a kisfiam is kint volt a mérkőzésen, így ők is a helyszínen élhették át ezeket a pillanatokat. Külön is motivál, amikor a családom is a stadionban van. Ráadásul hétfőn volt a kisfiam születésnapja, így természetesen neki ajánlom a gólomat.”

Kiváló volt a hangulat a mérkőzésen, a diósgyőri drukkereknek is nagy szerepük van abban, hogy így szerepel a csapat az élvonalban. Ami a szombati bajnokit illeti, Holdampf Gergő mellett mindenképpen meg kell említeni Lukács Dánielt és Karlo Senticet, utóbbi fontos védésekkel járult hozzá a győzelemhez.

„Karlo Sentic kiemelkedően teljesített, de ez elmondható valamennyi mezőnyjátékosról is. Nagyon jó meccset játszottunk, szurkolóink ismét fantasztikus hangulatot teremtettek. Az első játékrész talán az eddigi legjobb félidőnk volt ebben az idényben, jól futballoztunk és kétgólos előnyre tettünk szert. A második félidő már hagyott némi kívánnivalót maga után, de a lényeg, hogy megszereztük a három pontot.”

A DVTK középpályása a mérkőzés után elmondta, Kuznyecov Szergej vezetőedző azt kérte tőle, hogy próbálja gólokkal és gólpasszokkal segíteni a csapatot.

„Nem változott a feladatom, továbbra is nyolcas pozícióban játszom. A vezetőedzőnk azt kérte tőlem, hogy agresszívabban támadjam az ellenfél kapuját akár átlövésekkel, akár üres területre beindulásokkal, így próbáljam színesíteni a játékomat. Ez eddig hiányzott, most viszont gólt szereztem, úgy érzem, előre tudtam lépni. Ezen az úton kell maradnom.”

Hogy az idény végén mire lehet elég a taktikus, fegyelmezett játék, egyelőre nem tudni, de ott van a Kecskemét példája, amely feljutóként az előző idényben ezüstérmet szerzett, így a nyáron elindulhatott az Európa-konferencialigában.

„Óvatosságra intenék mindenkit, messze még a bajnokság vége, nem tudjuk, mi sül ki ebből. Az biztos, minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni, a következő hetekben pedig kifejezetten erős ellenfelekkel játszunk, így mindent bele kell adnunk. Ezután már lehet arról beszélni, hogy valójában milyen célokat tűzhetünk ki magunk elé – mindenek előtt a legfontosabb, hogy biztosan maradjunk benn. A hétvégén a Kecskemétet fogadjuk, az biztos, hogy bárki jön Miskolcra, tisztában van vele, nem vár rá könnyű mérkőzés. A célunk nem is lehet más, mint az újabb győzelem.”

Való igaz, a Diósgyőr nehéz mérkőzések elé néz, sorrendben a Kecskeméttel, az Újpesttel, a Ferencvárossal, a Fehérvár FC-vel és a Puskás Akadémiával játszik, de a csapat már megmutatta, hogy nincs mitől tartania.

JUDI ÁDÁM

A FORDULÓ VÉDEKEZÉSE – PAKSI FC

A Paks legutóbbi öt tétmérkőzéséből négyen nem kapott gólt, legutóbb Felcsúton maradt érintetlen a kapuja – a szombaton gólpasszt jegyző Mezei Szabolcs elmondta, miért hatékonyabb a védekezés.

A No roxa áj bömbölt a Pancho Aréna vendégöltözőjében, a paksi játékosok énekelték a futballberkekben évek óta töretlen népszerűségnek örvendő dalt, miután idegenben 2–0-ra legyőzték a Puskás Akadémiát. Az utóbbi időben van oka az ünneplésre Bognár György vezetőedző együttesének, legutóbbi négy bajnokijából hármat megnyert, s a Magyar Kupában a legjobb harminckettő közé jutott.

„Egyre jobb formában vagyunk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Mezei Szabolcs, aki gólpasszal vette ki a részét a sikerből. – Erős csapat otthonába látogattunk, de ezen a napon mi voltunk a jobbak. Hátul stabilan futballoztunk, jól zártuk le a területeket, mindössze két helyzete volt az ellenfélnek, azon kívül nem veszélyeztetett. Sokat gyakoroljuk a sarokrúgásokat, mert meccset lehet vele nyerni, ami ezúttal is beigazolódott. Örülök, hogy a szögletemet követően betaláltunk, jólesik, hogy bíznak a rúgótechnikámban, de meg kell hagyni, én csak berúgtam középre a labdát, amit Könyves Norbert nagyszerű mozdulattal továbbított a kapuba, a második gólunk leginkább az ő érdeme. Az erőnket mutatja, hogy a Fehérvár ellen csereként beállva találtam a kapuba, ezúttal pedig a csapattársam tett így. Együtt van a társaság, kijöttünk a sérüléshullámból, derűlátóak lehetünk a folytatást illetően.”

Pedig a nyáron nem voltak biztatók a Paks kilátásai, a felkészülés során hét gólt kapott a másodosztályú Szegedtől, hármat-hármat a szintén NB II-es Budafoktól és Vasastól.

„A játékstílusunk nem feltétlenül vetíti előre, hogy érintetlen marad a kapunk, de mostanában jól zárunk hátul, a legutóbbi öt tétmeccsünkből négyen nem kaptunk gólt. Tisztában voltunk a nyári körülményekkel – rengeteg sérültünk volt, sok új játékos érkezett –, ezért nem volt pánikhangulat, a vezetőség sem helyezett ránk nagy nyomást, ami fontos volt. Mire elkezdődött a bajnokság, kiegyenesedtünk, ezzel a játékkal odaérhetünk az első öt közé.” B. L.

A FORDULÓ LENDÜLETE – VÉGH BENCE

Végh Bence, az MTK Budapest belső középpályása először kezdett az élvonalban – nem mindennapi sztori a 26 éves játékosé, hiszen 2022 tavaszán még az NB III-ban futballozott.

Játék a Kelen és a Balatonfüred, majd jó egy évvel később az Újpest ellen. Óriásit fordult a világ Végh Bencével, az MTK Budapest középpályásával, aki a 2021–2022-es idényben az NB III-ban, a 2022–2023-asban az NB II-ben szerepelt a Mosonmagyaróvár színeiben, a nyáron pedig a kék-fehérek szerződtették. Horváth Dávid, a pestiek vezetőedzője az Újpest elleni bajnokit (2–0) követő sajtótájékoztatón elmondta, az NB II-ben figyeltek fel a belső középpályásra, aki jó benyomást tett rájuk, így megszerezték a játékjogát. Az idény elején kétszer lépett pályára csereként (élvonalbeli bemutatkozás a Paksi FC ellen, majd néhány perces játék a Kecskemét ellen), kezdőként szombaton kapott először esélyt.

„Úgy gyakoroltunk a héten, hogy kezdő leszek az Újpest ellen, de biztossá csak közvetlenül a mérkőzés előtt vált a játékom – mondta lapunknak Végh Bence, az MTK Budapest középpályása. – Nagyon vártam, hiszen először kezdhettem az NB I-ben, ráadásul rangadón! Volt bennem drukk, kissé izgultam, de a pályán már elszállt. A vezetésünk után hátrébb álltunk, az Újpest több lehetőséget is kidolgozott, de a második gólunkkal eldőlt a meccs. Kétségtelen, nagyot fordult velem a világ: tavaly tavasszal még az NB III-ban, az elmúlt idényben az NB II-ben játszottam a Mosonmagyaróvárban, és most tavasszal már élénken érdeklődött az MTK. Nagy ugrás néhány hónap alatt két osztályt lépni, de úgy érzem, tartom a tempót. A nagyobb váltás egyértelműen az MTK-ba szerződésem volt. Új városba, új klubba kerültem, és ez mégiscsak az élvonal. Szerencsére befogadtak a társak, remekül érzem magam, ez is segít benne, hogy jó teljesítményt nyújtsak. Hogy későn érő típus vagyok-e? Igen, van benne valami, hiszen huszonhat vagyok. Tíz évet húztam le Győrben, ezután hatot Komáromban, majd kettőt Mosonmagyaróváron. Örülök, hogy lehetőséget kaptam a bizonyításra az élvonalban is, nincs más dolgom, mint meghálálni.”

Legközelebb erre a Ferencváros ellen lehet esélye, a mérkőzésre szombaton 17 órakor kerül sor a Hidegkuti-stadionban.

„Olyan formát futunk, hogy igencsak megnehezíthetjük a zöld-fehérek dolgát, főleg úgy, hogy hét közben ők pályára lépnek a Kecskemét ellen, szerdán pótolják az első fordulóból elmaradt bajnokit – lehet, kicsit fáradtabbak lesznek szombaton. Persze tudjuk, hogy a Fradi a bajnokság legerősebb csapata, ettől függetlenül meg akarjuk lepni! Bízom benne, hogy újra szerepet kapok, ezt majd a szakmai stáb eldönti. Az első helyen állunk a tabellán, de még nagyon a bajnokság elején járunk, nem szabad ezzel foglalkoznunk. Egyelőre csak a szombati meccsre szabad figyelnünk – egészen álomszerű, hogy arról beszélünk, a Ferencváros ellen készülhetek...” CS. A.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2023–2024, 7. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Szeptember 22., péntek
Kecskemét–Mezőkövesd 0–2
Kecskemét,Széktói StadionCsonka Bence3647
Szeptember 23., szombat
Puskás Akadémia–Paks 0–2Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
1510
DVTK–DVSC 3–1 Miskolc,DVTK Aréna
Berke Balázs
9518
Újpest–MTK Budapest 0–2 Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Rúsz Márton
4561
Szeptember 24., vasárnap
Fehérvár–ZTE 3–3
Székesfehérvár,Sóstói StadionVad II István 2565
Ferencváros–Kisvárda 1–0Budapest,Groupama ArénaBogár Gergő
8127
AZ ÁLLÁS
1. MTK Budapest 7 4 2 1 10– 5 +5 14
2. Diósgyőri VTK 7 4 1 2 14– 8 +6 13
3. Ferencvárosi TC 5 4 1 19– 8 +11 12
4. Debreceni VSC 6 4 2 12– 8 +4 12
5. Paksi FC 6 3 2 1 10– 8 +2 11
6. Puskás Akadémia 7 3 2 2 12–13 –1 11
7. Újpest FC 7 3 2 2 11–13 –2 11
8. Kecskeméti TE 6 3 3 8– 7 +1 9
9. Fehérvár FC 7 1 2 4 11–15 –4 5
10. Mezőkövesd 6 1 1 4 7–13 –6 4
11. Kisvárda 7 1 1 5 6–13 –7 4
12. Zalaegerszegi TE 7 1 1 5 9–18 –9 4

Az 1. fordulóból elhalasztott Ferencváros–Kecskeméti TE meccset és a 2. fordulóból elhalasztott Paksi FC–Debreceni VSC mérkőzést szeptember 27-én, a 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik