Az FTC-ben debütált a legtöbb magyar; Radó a legjobb - újoncmustra

T. SZABÓ GÁBORT. SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2012.06.07. 13:43
null
Radó András (feketében) a Haladás egyik legjobbja volt a tavaszi szezonban (Fotó: Unger Tamás)
A Nemzeti Sport Online többrészes sorozat keretében tekintett vissza a labdarúgó NB I 2011–2012-es szezonjára. Mostani, utolsó szezonzáró összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a mögöttünk hagyott idényben hány labdarúgó debütált az NB I-ben, azaz hányan játszották első mérkőzésüket a magyar élvonalban. Megnéztük, hogy az újoncok közül mennyi volt magyar fiatal és mennyi légiós, és az adatokat összehasonlítottuk az egy évvel korábbi bajnokság ide vonatkozó statisztikájával. Újoncmustra – táblázatokkal.

 

 

A 2011–2012-ES SZEZON DEBÜTÁLÓ LÉGIÓSAI
A mögöttünk hagyott NB I-es szezonban 83 légiós mutatkozott be a magyar élvonalban, 21-gyel több, mint egy évvel korábban. Akadt köztük kifejezetten jó teljesítményt nyújtó futballista – hogy csak néhányat említsünk: a debreceni Selim Bouadla, a diósgyőri José Luque, a ferencvárosi Somalia, vagy a Videoton több légiósa, és a sort még lehetne folytatni... –, de akadtak olyanok is, akik csak a helyet foglalták a magyar fiatalok elől.

A légiós újoncok közül a legtöbb meccset (29) a Vasas kapusa, Lubos Ilizi játszotta, míg a legtöbb gólt a diósgyőri José Luque (9) és L'Imam Seydi (8) szerezte.

Az alábbiakban a legutóbbi szezonban debütáló légiósok névsorát olvashatják – csapatonkénti bontásban.

Diósgyőri VTK (10 – tavaly NB II-es): Mohamadou Abdouraman, Vicente Arze, Enrique Javier Carreno, Fernando Miguel Fernández, Bernardo Frizoni, Francisco Gallardo, José Luque, Szavo Rakovics, Youssef Sekour, L'Imam Seydi.

Bp. Honvéd (9 – tavaly 9): Boris Bjelkanovic, Souleymane Diaby, Emir Hadzic, Harmony Ikande, Marshal Johnson, Marek Kostoláni, Matías Porcari, Radiszlav Szekulics, Marko Vidovics.

Kaposvár (9 – tavaly 8): Dankwah Aaron Addo, Serghei Alexeev, Bebeto, Moustapha Diallo, Lubos Hajdúch (k), Haruna Jammeh, Petar Mudresa, Nikola Safaric, Tomás Sedlák

Pécsi MFC (9 – tavaly NB II-es): Andrej Causic, Adnan Hrelja, Irakli Kvekveskiri, Vlado Markovic, Marko Marovics, Solomon Okoronkwo, Goran Paracki, Marko Scsepanovics, Zoran Zeljkovic

Vasas (9 – tavaly 3): Makadji Boukar, Kasali Casal, Bradley Hudson-Odoi, Lubos Ilizi (k), Ivan Janjusevics (k), Haris Mehmedagic, Jurica Pranjic, Radványi Dávid (felvidéki), Marko Simic

Videoton (9 – tavaly 3): Álvaro Brachi, Brandao Evandro, Marco Caneira, Filipe Oliveira, Jeff Silva, Uros Nikolics, Héctor Sánchez, Paulo Vinícius, Walter Fernández Lee

ZTE FC (7 – tavaly 4): Mladen Brkics, Alin Vlad Bujor, Rados Bulatovics, Manu Hervás, Safet Jahic (k), Aleksandar Stanisavljevic, Serif Szadek

Ferencváros (6 – tavaly 7): Felipe Félix, Juha Hakola, Aleksandar Jovanovic, Martin Klein, Mark Otten, Somalia

Újpest FC (6 – tavaly 3): Akoete Henritse Eninful, Darko Markovics, Bojan Mihajlovic, El Maestro Nikon, Nikolas Proesmans, Ferne Snoijl

Lombard Pápa (4 – tavaly 1): Joze Benko, Antonio Inutile, Sander Puri, Mouhamadou Seye

Debreceni VSC-Teva (3 – tavaly 4): Selim Bouadla, Stevo Nikolic, Vjatseslav Zahovaiko

Győri ETO FC (1 – tavaly 7):
Marek Strestík

Kecskeméti TE (1 – tavaly 2): Kelvin Maynard

A Haladásban, a Siófokban és az MVM Paksi FC-ben nem debütált (utóbbiban nem is szerepelt!) légiós a 2011–2012-es idényben.

Egy évvel ezelőtt, a 2010–2011-es bajnokság végén azt írtuk: a szezonban összesen 118 olyan játékos kapott szerepet, aki először lépett pályára az NB I-ben. Közülük 56 magyar labdarúgó, 62 légiós – utóbbiak esetében a „külföldi" jelző helyett helyesebb a „határon túl született" kifejezést használni, hiszen akad köztük magyar származású játékos, ám szomszédos ország állampolgára.

A 2011–2012-es kiírásban még több, szám szerint 140 játékos debütált az NB I-ben. Közülük 57 magyar – azaz majdnem pontosan ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt (56) –, és 83 légiós, ami viszont jelentős, 34 százalékos növekedés: a tavalyihoz képest 21-gyel több, határon túlról érkezett játékos mutatkozott a magyar élvonalban.

TAVALY AZ ÚJPEST, AZ IDÉN A FERENCVÁROS JÁRT AZ ÉLEN

Egy évvel ezelőtt az Újpestben, az idén a Ferencvárosban debütált a legtöbb magyar labdarúgó. Ám amíg az anyagi gondok miatt kényszerűségből fiatalító lila-fehéreknél a 2010–2011-es szezonban a tíz újonc közül öt (Balogh Balázs, Egerszegi Tamás, Lázár Bence, Rubus Tamás és Tajthy Tamás) rendszeresen játéklehetőséget kapott, addig ebben a szezonban a Fradi nyolc debütálója közül csupán Jova Levente és Sváb Dániel lépett pályára tíznél többször, a többiek csak azzal dicsekedhetnek, hogy bemutatkozhattak az élvonalban – négyen csupán az utolsó fordulókban, mondhatni jutalomból játszhattak az első csapatban.

A kiesett két gárdában, a Vasasban és a ZTE-ben is sok (hét-hét) magyar játékos debütált ebben a szezonban, e két együttesben – ahogy tavaly Újpesten –leginkább kényszerűségből nyúltak a fiatal labdarúgókhoz. Viszonylag sok magyar újoncot szerepeltetett a Pécs és a Diósgyőr is, a két újonc csapatban az is közös, hogy mindkettőnél rengeteg külföldi labdarúgó is debütált az NB I-ben.

Az FTC-ben és a Vasasban az idén jóval több itthoni labdarúgó játszotta élete első élvonalbeli mérkőzését, mint egy esztendővel korábban (a zöld-fehérek nulláról jutottak egy év alatt nyolcra, az angyalföldiek egyről hétre), míg a másik végletet az Újpest és a Bp. Honvéd jelenti.

A lilák tavaly ebből a szempontból gyakorlatilag „elsütötték az összes puskaporukat", hiszen tíz magyar újoncot avattak, míg az idén csupán kettőt, a labdarúgó-akadémiával rendelkező kispestiek pedig az egy évvel korábbi hét helyett ezúttal csak egy saját nevelésű játékosukat „mutatták meg" az NB I-nek. Ez kevés, főleg annak fényében, hogy közben kilenc külföldi mutatkozott be az élvonalban a Honvédnál – nyilván sokkal jobb lenne, ha ez az arány megfordulna, és a Magyar Futball Akadémia növendékei jóval nagyobb létszámban épülnének be a kispestiek első csapatába.

Azzal viszont mindenképpen büszkélkedhet a Honvéd, hogy a legfiatalabb újoncot dobta a mély vízbe. Bobál Gergelyt ráadásul az egyik legnagyobb reménységnek tartják a szakemberek, a felcsúti Puskás-Suzuki kupán nyújtott teljesítménye után külföldön is felfigyeltek rá, olyannyira, hogy ikertestvérével együtt a Manchester City vendégségét élvezhette. Az 1995. augusztus 31-én született Bobál Gergely 2012. május 6-án, a Bp. Honvéd–Kaposvár mérkőzésen debütált az NB I-ben, alig több mint 16 évesen és 8 hónaposan. Az 1995-ös korosztályúak közül rajta kívül még két játékos mutatkozott be idén az élvonalban: a diósgyőri Csirszki Martin és a pécsi Nagy Dominik.

Az MVM Paksi FC-ben egyetlen újonc sem mutatkozott be az NB I 2011–2012-es kiírásában, míg a Haladásban és a Siófokban csak magyar játékosok debütáltak, légiósok nem.

DIBUSZ ÉS LOVRENCSICS EGY MÉRKŐZÉSRŐL SEM HIÁNYZOTT

Az újoncok közül Dibusz Dénes és Lovrencsics Gergő játszotta a legtöbb mérkőzést, mind a ketten mind a harminc bajnokin pályára léptek. A pécsiek kapusa ráadásul egyetlen percet sem hiányzott, míg a pápaiak csatára azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a legtöbb gólt (hetet) szerezte az idén debütáló magyar játékosok közül. Ebből kettőt az Albert Flórián Stadionban lőtt, ezzel a két találattal győzte le a Lombard FC idegenben a Ferencvárost.

Feltűnően sok a kapus az újoncok között. A Fradiban egyenesen három kapus (Jova, Gyenes, Kunsági) debütált, de a Diósgyőr, a Haladás és a Siófok is két újonc kapuvédőt vetett be.

GYURCSÓ MÁR VÁLOGATOTT, RADÓ IS BEROBBANT AZ ÉLVONALBA

Az egy évvel ezelőtt, a 2010–2011-es bajnokságban bemutatkozó magyar játékosok közül nem sokan mondhatják el magukról, hogy az idei szezonban meghatározó játékosai voltak csapatuknak. Az egyik legnagyobb tehetségnek tartott, a tavalyi szezonban az élvanalba valósággal berobbanó Lázár Bence sérülései miatt alig-alig játszott az Újpestben.

Egerszegi Tamás a fővárosi lila-fehéreknél kevesebb lehetőséget kapott, a télen kölcsönadták Siófokra, ahol viszont a tavaszi szezonban meghatározó futballista lett. Az egy évvel ezelőtt Pakson futballozó Haraszti Zsolt – aki már a Videoton játékosa – szintén Siófokon (ugyancsak kölcsönben) nyújtott kiemelkedő teljesítményt, míg a legnagyobb lépést Gyurcsó Ádám tette meg: a Videoton 21 esztendős támadója tavaly, május 22-én játszotta élete első NB I-es meccsét (Újpest–Videoton 1–0), és egy évvel később, 2012. június 1-jén, Prágában bemutatkozott a magyar válogatottban, sőt győztes gólt szerezve debütált a csehek ellen.

A mostani kiírásban bemutatkozó magyar játékosok közül a nagy tehetségnek tartott Bobál Gergely nevét fentebb már említettük, csakúgy, mint a szép jövő előtt álló két kapust, Dibusz Dénest és Jova Leventét. Ha lenne „Év újonca" voksolás, a két kapuvédő jó eséllyel szállna versenybe, csakúgy, mint a fehérváriak szélső védője, Szolnoki Roland, vagy a pápai Lovrencsics Gergő. Mi viszont nem közülük választottunk, hanem egy tehetséges támadót, a 17. fordulóban, november 25-én a Budapest Honvéd–Haladás (2–2) meccsen rögtön gólpasszal bemutatkozó Radó Andrást emelnénk ki.

A szombathelyiek csatárként és támadó középpályásként is bevethető játékosa tavasszal nagyjából úgy robbant be az élvonalba, mint tavaly Lázár Bence. Nem szerzett ugyan annyi gólt, mint az újpesti csatár egy évvel ezelőtt (8), hiszen közvetlenül csak egyszer talált a kapuba, illetve a Paks elleni lövése után a lécről kifelé jövő labda Csernyánszki Norbert hátáról pattant a gólvonal mögé (ezt öngólnak kellett minősítenünk), viszont adott négy gólpasszt, kiharcolt négy tizenegyest, és több tavaszi mérkőzésen is nagyszerűen futballozott – nem csoda, hogy a szakemberek szép jövőt jósolnak neki. Az 1993-as születésű, a 19. életévét szeptemberben betöltő játékos éppen a napokban nyilatkozta, hogy szeretne külföldre igazolni, de csak egy év múlva, addig még a Haladásban játszana – és lakást keres.



A DEBÜTÁLÓK SZÁMA CSAPATONKÉNT
Csapat Magyar Légiós Összes
Bp. Honvéd 1 9 10
Debrecen 1 3 4
Diósgyőr 5 10 15
Ferencváros 8 6 14
Győri ETO 1 1 2
Haladás 4 4
Kaposvár 3 9 12
Kecskemét 4 1 5
Lombard Pápa 4 4 8
Paks
Pécs 6 9 15
Siófok 3 3
Újpest 2 6 8
Vasas 7 9 16
Videoton 1 9 10
ZTE 7 7 14
Összesen 57 83 140

 

MAGYAR ÚJONCOK AZ NB I 2011–2012-ES KIÍRÁSÁBAN
Név Szül. év, hó, nap Mérk. Perc Gól
FERENCVÁROS (8 – tavaly 0)
Batik Bence 1993. 11. 08. 1 45
Gyenes Dávid (k) 1986. 04. 18. 3 270
Holman Dávid 1993. 03. 17. 1 61
Jova Levente (k) 1992. 01. 30. 20 1800
Kunsági Roland (k) 1990. 04. 17. 1 90
Nyilasi Bálint 1990. 03. 20. 1 5
Sváb Dániel 1990. 09. 02. 12 921
Varga Bence 1990. 01. 23. 1 9
VASAS (7 – tavaly 1)
Boda József 1992. 01. 27. 2 158
Csoór Patrik 1991. 01. 11. 5 217
Huszárik Zsolt 1989. 08. 04. 3 211
Kovács Ádám 1991. 04. 14. 5 200
Kovács Dániel 1990. 07. 27. 6 317
Matolcsi Marcell 1991. 02. 01. 1 90
Salem Reidan 1991. 06. 13. 1 12
ZTE FC (7 – tavaly 4)
Csordás Szabolcs 1992. 06. 01. 1 9
Jasarevic Mahir 1992. 01. 14. 4 83 1
Kovács Gábor 1987. 10. 23. 11 694
Mavolo Paolo 1992. 03. 06. 1 3
Pál Dávid 1993. 09. 23. 7 457
Polareczki Roland 1990. 05. 20. 10 443
Vörös Ákos (k) 1992. 01. 27. 1 85
PÉCSI MFC (6 – tavaly NB II-es volt)
Dibusz Dénes (k) 1990. 11. 16. 30 2700
Frőhlich Roland 1988. 08. 08. 23 1223 2
Nagy Dominik 1995. 05. 08. 2 31
Nagy József 1988. 01. 01. 7 406
Törtei Tamás 1985. 10. 13. 6 495
Turi Tamás 1992. 03. 10. 2 17
DIÓSGYŐRI VTK (5 – tavaly NB II-es volt)
Bogáti Péter 1991. 03. 13. 1 2
Csirszki Martin 1995. 01. 07. 1 5
Nagy Tamás 1988. 01. 18. 12 988
Rakaczki Bence (k) 1993. 05. 14. 4 289
Tajti Norbert (k) 1983. 10. 07. 2 161
HALADÁS (4 – tavaly 4)
Gőcze Gergő (k) 1990. 04. 30. 2 180
Mursits Roland (k) 1991. 03. 14. 1 90
Radó András 1993. 09. 09. 12 917 1
Szakály Attila 1992. 06. 30. 2 16
KECSKEMÉTI TE (4 – tavaly 6)
Forró Gyula 1988. 06. 06. 7 509
Pekár László 1993. 01. 20. 11 341 1
Póti Krisztián 1988. 05. 28. 2 165
Puskás Zoltán 1993. 04. 02. 1 1
LOMBARD (4 – tavaly 3)
Csepregi Tamás 1990. 03. 12. 1 22
Dóczi Krisztián 1989. 11. 19. 5 68
Enyingi Marcell 1993. 07. 09. 1 1
Lovrencsics Gergő 1988. 09. 01. 30 2555 7
KAPOSVÁR (3 – tavaly 2)
Fenyvesi Olivér 1992. 09. 15. 1 3
Jánvári Gábor 1990. 04. 25. 22 1868
Katona György 1988. 01. 23. 2 153
SIÓFOK (3 – tavaly 3)
Farkas János 1984. 01. 01. 3 252
Heinrich Márk (k) 1989. 07. 22. 2 180
Mester Tamás (k) 1988. 05. 28. 1 90
ÚJPEST FC (2 – tavaly 10)
Üveges Szabolcs 1991. 04. 29. 5 206
Zamostny Balázs 1992. 01. 31. 6 280
BP. HONVÉD (1 – tavaly 7)
Bobál Gergely 1995. 08. 31. 1 69
DVSC-TEVA (1 – tavaly 0)
Ferenczi János 1991. 04. 03. 2 33
GYŐRI ETO FC (1 – tavaly 1)
Nagy Gergely (k) 1994. 05. 27. 1 90
VIDEOTON FC (1 – tavaly 2)
Szolnoki Roland 1992. 01. 21. 13 1043
Megjegyzés: Az MVM Paksi FC-ben a 2011–2012-es szezonban nem debütált magyar labdarúgó.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik