Egy-két hét múlva jöhet az FTC-mentő pályázat

Vágólapra másolva!
2007.02.15. 11:15
Egy-két hét múlva kiírhatják a Ferencvárosi Torna Clubot minden bizonnyal megmentő ingatlan-fejlesztési pályázatot, de ehhez még az érintett feleknek el kell fogadniuk a legfontosabb paramétereket szabályozó a négy oldalú szerződést. Erről Dámosy Zsolt klubelnök beszélt csütörtökön az NSO TV-nek adott, egyórás interjúja során. Kijelentette: „Nem lesz vége az Ferencvárosnak”, ezt a lehetőséget ő ebben a pillanatban kizártnak tartja. A sportvezető azt is elárulta, hogy hamarosan már nem tudja vállalni társadalmi munkában a napi operatív munkát, így szükséges lesz klub-, gazdasági- és marketing-igazgató kinevezése.
Dámosy Zsolt szerint nagy esélyt jelent az újabb ingatlan-fejlesztési pályázat
Dámosy Zsolt szerint nagy esélyt jelent az újabb ingatlan-fejlesztési pályázat
Dámosy Zsolt szerint nagy esélyt jelent az újabb ingatlan-fejlesztési pályázat
Dámosy Zsolt szerint nagy esélyt jelent az újabb ingatlan-fejlesztési pályázat

Szavazás

Ki volt az elmúlt tizenöt év legjobb klubvezetője a Ferencvárosnál?

Írja be az itt látható számot!
Dámosy Zsolt megerősítette a lapunk mai számában megjelent számadatokat, vagyis jelenleg mintegy 2 milliárd forintos adóssággal küszködik a 108 éves egyesület, a labdarúgó-szakosztályt működtető zrt. hátraléka 800-850 millió. Ezt rendezni lehetne a sikeres pályázatból, s jó esély kínálkozik arra, hogy harmadik nekifutásra végre valódi győztest hirdethetnek.

A Kincstári Vagyoni Igazgatósággal közösen korábban már „futott” két tender, de akkor csak 49 évre szóló hasznosítási jogot lehetett szerezni. Többek között emiatt is volt sikertelen a két ügy, de most végleg megszerezhető az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében található 6 plusz két hektáros terület. A tervek szerint a győztesnek foglalkoznia kell majd a stadionfejlesztéssel, s a zrt-t is megvásárlásra kerülhet.

Dámosy Zsolt elmondta, az új pályázat révén az FTC jóval többet kapna, mint a korábbi két kiírásban foglalt pénzösszeg, vagyis 1,2 milliárdnál is jelentősebb összeg folyna be. Így rendezni lehetne az adósságot.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a magyar társadalom igazi értéke ne szűnjön meg, amelyre fél éve és most is volt esély” – jegyezte meg a zöld-fehér klub első számú vezetője.

A klubelnök elárulta, hogy a tender kapcsán „háttéralkut” kötnének az ingatlan-fejlesztő céggel, hogy folyamatos lehessen a szakosztályok és az aréna működése.

Dámosy Zsolt arról is beszámolt, hogy a szerdai elnökségi ülésen döntés született egy tavaszi tisztújító közgyűlésről, s egy kérdésre válaszolva elmondta, csak akkor száll harcba az elnökségi tagságért, ha a következő hetekben sikeres lesz a tevékenysége. A jelenlegi formában azonban nem vállalja az elnöki posztot, ugyanis az óriási energia- és időbefektetést igénylő napi operatív munka már saját cégeinek a rovására megy. A közeljövőben klub-, gazdasági- és marketing-igazgató kinevezésére lesz szükség.

A sportvezető elmondta, mintegy 1,5 milliárd kellene ahhoz, hogy visszaszerezzék Várszegi Gábortól a részleges kereskedelmi jogokat, de utóbbi kérdés egyelőre nem aktuális.

A klubparlamenten egyébként a nemrég életre hívott tagsági rendszerben már szereplő személyek vehetnek részt, ehhez március végéig be kell fizetni az éves, 12 ezer forintos „díjat”. Dámosy egyébként nagy csalódásként éli meg, hogy eddig közel háromezren éltek a lehetőséggel, ezt még az sem magyarázhatja, hogy nem volt lehetőség nagyobb szabású marketingmunkára.

Olvasói kérdésre az elnök elmondta: Borisz Abramovics szerepvállalása ügyében nincs konkrét helyzet, de természetesen nem zárkózik el az esetleges együttműködéstől.

Közölte: még tavaly októberben Pellady Péter, az MLSZ volt marketing-menedzsere említette meg neki, hogy a Malévot megvásárolni szándékozó orosz csoportot esetleg érdekelné a Ferencváros.

„Borisz Abramovics neve konkrétan ezt követően két hónappal hangzott el először. (…) Én Abramovics urat abszolút nem ismerem, megkockáztatom, nem is érdekli a Fradi. (…) Ugyanakkor amint érdemben van miről tárgyalni, én nagyon szívesen tárgyalok.”

(Azóta egyébként eldőlt, hogy a Borisz Abramovics nevével fémjelzett konzorciumnak adja el az állam a magyar légitársaságot.)

A futball-szakosztály utánpótlásával kapcsolatban az elnök elmondta: egy éven belül akadémiát kell létesíteni, s a munkában számítana Nyilasi Tiborra is, noha a napokban egy kft. már vállalta a működtetést. Visszautasította azokat a vádakat, hogy a kiszervezéssel mások zsebébe kerülhet a játékosok eladásából származó pénz. Mint mondta, a futballisták játékjoga ma is a futball-zrt., és ez így is marad.

Ugyanakkor hozzátette: úgy igazságos, hogy azok, akik a kft. tagjai közül pénzt raknak az utánpótlás-projektbe, vissza is kaphassák a befektetésüket.

„Az az álmom, hogy ifjabb Albert Flórián (aki jelenleg összefogja a szakmai munkát – a szerk.) és Nyilasi Tibor együtt dolgozzon a Ferencváros utánpótlás-műhelyében” – fogalmazott Dámosy Zsolt.

Huszti Szabolcs nevelési költségének ügyében akár még újabb hónapokat kell várni a végső döntésre, Tőzsér Dániel kapcsán azonban elfogadják, ha az AEK Athén 90 ezer eurót fizet. Egyelőre 60 ezernél jár a görögök ajánlata. (Ebből az derül ki, hogy az AEK a jogos követelés felét azonnal hajlandó átutalni, és azzal zsarolja az FTC-t, hogy ha ezt nem fogadja el, akkor jöhet a jogvita, amelyik évekig húzódhat.)

Dámosy Zsolt végezetül elmondta, az az álma, hogy 2010-11 táján az FTC labdarúgói fedett stadionban szerepelnek majd Bajnokok Ligája-selejtezőn.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik