Nyilasi Tibor: Igenis, aggódom!

BENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTBENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.09.01. 22:24
Címkék
Sorozatunk újabb fejezetében igyekszünk megválaszolni a kérdést: lesz-e Fradi? Sokan azt mondják, a magyar labdarúgás elképzelhetetlen az FTC nélkül - a zöld-fehérek mindig is az élvonalban szerepeltek -, ám az anyagi gondok miatt mindinkább felsejlik annak a lehetősége, hogy a csapat ebben az évadban akár kieshet az élvonalból, vagy& Megszűnik. Ezúttal a Fradi legendás játékosa, edzője, Nyilasi Tibor mondja el a véleményét, továbbá válaszol a fiatalokat ért megjegyzésekre Csurka Zoltán, aki az egyik legjobb teljesítményt nyújtja.
Ha Fradi, akkor Nyilasi Tibor mindig a középpontba kerül – más kérdés, hogy a klub korábbi klasszisa most már csak az Újpest elleni rangadót nézi végig az Üllôi úti lelátóról
Ha Fradi, akkor Nyilasi Tibor mindig a középpontba kerül – más kérdés, hogy a klub korábbi klasszisa most már csak az Újpest elleni rangadót nézi végig az Üllôi úti lelátóról
Ha Fradi, akkor Nyilasi Tibor mindig a középpontba kerül – más kérdés, hogy a klub korábbi klasszisa most már csak az Újpest elleni rangadót nézi végig az Üllôi úti lelátóról
Ha Fradi, akkor Nyilasi Tibor mindig a középpontba kerül – más kérdés, hogy a klub korábbi klasszisa most már csak az Újpest elleni rangadót nézi végig az Üllôi úti lelátóról
Ha Fradi, akkor Nyilasi Tibor mindig a középpontba kerül – más kérdés, hogy a klub korábbi klasszisa most már csak az Újpest elleni rangadót nézi végig az Üllôi úti lelátóról
Ha Fradi, akkor Nyilasi Tibor mindig a középpontba kerül – más kérdés, hogy a klub korábbi klasszisa most már csak az Újpest elleni rangadót nézi végig az Üllôi úti lelátóról

- Szerintünk megeshet, hogy a Ferencváros kiesik a bajnokságból. Ön mit gondol?
- Nehezen tudom elképzelni ezt, bár semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni - felelte első kérdésünkre Nyilasi Tibor, a Ferencváros korábbi meghatározó alakja, játékosa és vezetőedzője. - Az viszont biztos, hogy változtatni kell a dolgok jelenlegi menetén. A csapatnak végre össze kell szoknia, hogy jöjjenek azok a fránya eredmények.
- Aggódik?
Nyilasi Tibor a kötôdésérôl a zöld-fehérekhez:
„Óvatos vagyok,
ha a Ferencvárosról kell beszélnem. Szeretem ezt a klubot. Senkit nem akarok megbántani.”
- Hogyne aggódnék. Közhelyesen fogalmazok, tudom, de tényleg vérzik a szívem a Ferencváros pechszériáját látva. Kívülről szemlélem az ott zajló eseményeket, és nekem továbbra is tisztázatlannak tűnik az állam és a klub viszonya. Annyi mindent lehetett már olvasni, hallani, erről, hogy az ember már képtelen kiigazodni, és reális képet kapni a valós helyzetről. Nem irigylem a vezetőket, mert ilyen kaotikus körülmények között szinte lehetetlen befektetőt találni. Ettől függetlenül továbbra is a Fradi családhoz tartozom, de már csak szurkolóként. Távol kerültem a tűztől, és ezt nem is bánom.

- Pedig az ön nevét az elmúlt években többször bedobták különböző személyek. Régebben Nyilasi Tibortól várták a megoldást. Ma már ez sincs így? Nem keresik, nem kérik ki a véleményét?
- Nem, de valójában már korábban sem volt alapjuk ezeknek a híreszteléseknek. Inkább csak a bulvárlapok szerették ezt a témát újra és újra elővenni, a nevemet unos-untalan kapcsolatba hozni a Fradival.
- Talán azért, mert eddig nem jelentette ki: soha többé nem vállal szerepet az Üllői úton. Hát tessék, mondja ki most.
- Nem mondom. Tudniillik, amennyiben érkezne egy felkérés, ha lenne mögöttem valaki, egy támogató, aki financiális garanciákat tud biztosítani, és engem képzel el valamilyen beosztásban a Ferencvárosban, akkor - azt hiszem - elgondolkodnék a lehetőségen. De… Nincs ilyen ember. Így viszont, mást nem tehetek, csak sajnálni tudom a Fradit. A csapatnak, ennek a kis társaságnak pedig szurkolok, hogy sikeres legyen.

- Legalább valami megoldásfélét, tanácsot, útravalót mondjon - ahogy ön fogalmazott - ennek a kis társaságnak.
- Megoldást nem tudok mondani, legfeljebb annyit, hogy ilyen nehéz helyzetben az idősebb és a fiatal játékosoknak együtt kell kivezetnie a csapatot a bajból. Ezek a fiatal gyerekek, no és tapasztaltabbak aligha arról álmodtak, hogy a Ferencvárosban majd hétről hétre kudarcélményben lesz részük.

- Tartja valakivel, játékossal, vezetővel a kapcsolatot a jelenlegi Ferencvárosban?
- Nem. Alkalmanként, véletlenszerűen össze-összefutok ezzel-azzal, de napi rendszerességgel senkivel nem beszélek. A munkám és egyéb elfoglaltságaim miatt már a meccsekre sem járok ki. De tudja mit: az Újpest elleni rangadón ott leszek. Az talán még érdekel. ---- - A csapatnak nem megy, ön viszont jól kezdett: az osztályzási listánkon négy forduló után előkelő helyen van.
- Megtisztelő Rósa Dénes mögött szerepelni az NS osztályzatai alapján - mondta a 21 éves Csurka Zoltán, aki bal oldali védőként eddig ötször szerepelt az élvonalban, most ősszel valamennyi bajnokin pályára lépett a Ferencvárosban, Balog Zoltánnal és Lipcsei Péterrel kerek ötös átlaggal osztozik a Rósa Dénes mögötti második helyen. - De sokkal jobban örülnék, ha tizedik lennék, mondjuk, hat egész egy tizedes átlaggal. Ez azt jelentené, hogy a csapat többi tagja megelőz, mindenki nálam jobban teljesített. Ekkor ugyanis vélhetően nem utolsó előtti helyen lenne most a Ferencváros.

- Ön szerint mi a legnagyobb baj a csapattal?
- Nincs itt baj, csupán össze kell szoknia az együttesnek. Sok az új játékos, és velem együtt sok a rutintalan fiatal, aki egy új, számára ismeretlen légkörbe került. Ráadásul a szerencse sem szegődött mellénk. Zalaegerszegen a partjelző tévedése miatt nem sikerült az egyenlítés, pedig olyan lendületben voltunk, hogy ha nincs a partjelzői tévedés, talán meg is nyerjük a találkozót.
- Csapattársa, Budovinszky Krisztián minap azt mondta, hogy miközben edzésen alig lehet bírni önökkel, addig a mérkőzésen ijedten, félve futballoznak.
- Nem szívesen kommentálnám játékostársam megjegyzéseit. Legyen elég annyi, mindenki másképp látja a gyengébb szereplés okait. Én nem osztom Budovinszky Krisztián véleményét, de ha ő így látja, ám legyen. A csapat fiataljai - csakúgy, mint a rutinos játékosok - azon vannak, hogy mielőbb kikeveredjen a gödörből a Fradi. Remélem, a Kaposvár elleni meccsen már megindulunk fölfelé.

- A pályán mintha hiányozna az egység. Az öltözőben mi a helyzet?
- Nincsenek klikkek, az idősebb játékosok biztatnak bennünket, mi pedig megfogadjuk tanácsaikat. Egyet akarunk valamennyien: végre győzni… ---- A Ferencváros 238 millió forintos hitelt vett fel, hogy a futballcsapat elindulhasson a Borsodi Ligában.
Ezt a pénzt október végéig kell visszafizetni, de hogy miből?…
Furulyás János klubelnök ezekben a napokban (is) a pénzforrást keresi.

A fentiekből úgy tűnhet, megtalálta: a korábban a Vasast tulajdonló, de a magyar futballnak eddig csak pénzt ígérő, és nem abba befektető Rácz Gábor személyében, aki - állítólag… - hajlandó lenne kifizetni az összeget a labdarúgó csapatot működtető gazdasági társaság némi részvényéért cserébe.

A klubvezetés a pénzügyi megoldáson, a szakmai stáb a minél ütőképesebb csapat kialakításán dolgozik, lapunk pedig az utóbbi napokban nagy terjedelemben foglalkozott az egyesület és a futballcsapat helyzetével, ám hiába az erőfeszítés, mi mégsem látjuk, hogy lenne megoldás, és hogy végül is kilábalhat a Fradi a válságból.
Talán a jövő héten történik valami érdemleges, annak ellenére is, hogy most nagy a csend…
Vihar előtti… ---- A Borsodi Liga eddigi négy fordulójában 19 ferencvárosi játékos lépett pályára. Ebből is kiderül: a László Csaba, Vass László edzőpáros még keresi a legjobb kezdőcsapatot. Lapunk osztályzatai alapján - mint ahogyan az mellékelt listánkból is kitetszik - kiemelkedik társai közül Rósa Dénes, aki három mérkőzésen futballozott, ez idő alatt egy gólt és egy gólpasszt jegyzett. Meglepően előkelő helyet foglal el a lajstromban a rutintalan, eddig mindössze öt élvonalbeli mérkőzésen lehetőséghez jutó bal oldali játékos, Csurka Zoltán.

Hogy elöl van Balog Zoltán és Lipcsei Péter, az senkit nem lephet meg, előbbi rendszerint hozza, amit tud, utóbbi pedig 33 évesen is a legjobbja a Ferencvárosnak. A Honvéd ellen ugyan betlizett ő is (4-es osztályzatot kapott), de egy gól, három gólpassz áll a neve mögött, mind a középpályán, mind a védelemben nélkülözhetetlen. Szalai Tamás mindössze egyszer játszott, Bartha László ellenben háromszor, ám csak a meccsek végéhez közeledve csereként szállt be. Azon futballisták közül, akik leglább háromszor értékelhető teljesítményt nyújtottak, Borbély Csaba és Tímár Krisztián kapta a legrosszabb minősítést.


Gólszerzők: Budovinszky Krisztián (a ZTE ellen), Jovánczai Zoltán (a Lombard FC Pápa ellen), Lipcsei Péter (a ZTE ellen), Rósa Dénes (a Pápa ellen), Tímár Krisztián (a Bp. Honvéd ellen), míg a pápai Dorel Mutica saját kapuját vette be. ---- - Hétfőn ülésezik a klub elnöksége. Mi lesz napirenden?
- A beruházásról, a pályahelyzetről beszélgetünk. Átfogó értékelést tartunk a lehetőségeinkről. Az elhangzottakról sajtótájékoztatót tartunk majd, addig mást nem mondhatok ez ügyben - válaszolta Furulyás János klubelnök.
- Rácz Gábor elismerte, hogy tárgyalásokat folytatott önnel…
- …ezt én sem tagadtam. Folyamatosan egyeztetünk, készül egy anyag, de korai lenne még bármit mondani.
- A klubvezetés részéről többször elhangzott, hogy az edzőcserénél fontosabb döntéseket kell előbb meghozni. Hétfőn már bejelentik, hogy a Vasas korábbi tulajdonosa, Rácz Gábor veszi meg a részvénytársaságot?
- Erről nincs szó! Nevezett üzletemberrel vélhetően kötünk valamilyen megállapodást, elképzelhető, hogy részvényt vásárol, de számunkra nem ez az elsődleges, az ő Üllői úti szerepvállalása még korántsem menti meg a Ferencvárost. A terület értékesítése a legfontosabb kérdés.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik