Sokkoló kaposvári bombagól

Jutasi Róbert, Kecskés IstvánJutasi Róbert, Kecskés István
Vágólapra másolva!
2005.08.29. 01:07
Címkék
A kaposváriak nem kezdték túl jól a bajnokságot, hiszen a tegnap esti mérkőzést megelőzően pont nélkül az utolsó helyen álltak. Kézenfekvőnek tűnt tehát, hogy a Rákóczi javítani akar a nem túl fényes mérlegen. A soproniaknak is volt okuk a panaszra, hiszen a hét közben az ukrán Metalurg Doneck ellen idegenben is veszítettek, így kiestek az UEFA-kupából. Kérdés volt tehát, hogy a mérkőzés és a hosszú keleti túra mennyit vett ki a piros-fehérekből&
A kezdés után kiderült, hogy a két együttes más hadrendben feszül neki a mérkőzésnek: a soproniak alapfelállásán látszott, hogy a támadásra fektették a fő hangsúlyt, hiszen három csatárral rohamoztak, kaposvári oldalon mindössze Zsolnai Róbert árválkodott a támadóposzton, igaz, nagyon nem unatkozhatott, mert komoly támogatást kapott a középpályáról. Szakály Péter egy ragyogó beindulással megmutatta, hogy melyik út vezethet el a sikerig, csakhogy kihagyta a kihagyhatatlant, és emiatt a higgadt tanárember, Prukner László olyat produkált, mint tán edzői pályafutása során eddig sohasem: dühében földhöz vágta a zakóját.

A felső nem is került vissza rá, és ez jobb is volt így, mert sorra maradtak ki a hazai lehetőségek… Tán ebből is leszűrhető, hogy az első félidőben a kaposváriak akarata érvényesült, a támadóbb futballra berendezkedő soproniak pedig fegyelmezetten védekezve próbálták szűkíteni a területeket és megúszni kapott gól nélkül az első játékrészt (más kérdés, hogy így szemfényvesztés volt a három támadó csatába küldése, hiszen az ellenfél kapujára veszélyes futballhoz nem elég a posztokat megerősíteni, az eredményes játékhoz kellő elszántság is kell…). A vendégek játéka kimerült abban, hogy megpróbáltak kontrázni - kevés sikerrel.

Hogy, hogy nem, egy elképesztő kapushiba gólhoz is segítette a lelkesebben futballozó kaposváriakat, és lám, ez meghozta a soproniak játékkedvét is, mert a vendégek erre rögvest kapufás lövéssel válaszoltak.

A fordulás után a hazaiak átadták a területet a vendégeknek, akik viszont nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel. Hiába alakított ki némi mezőnyfölényt a Sopron, a vendéglátók fegyelmezett védekezésére nem volt ellenszer.

Szakály Péter (balra) minden akcióban benne volt, és a megmozdulásaival szaporította a ráncokat a Sopronhoz most igazolt Gyôri János arcán
Szakály Péter (balra) minden akcióban benne volt, és a megmozdulásaival szaporította a ráncokat a Sopronhoz most igazolt Gyôri János arcán
Szakály Péter (balra) minden akcióban benne volt, és a megmozdulásaival szaporította a ráncokat a Sopronhoz most igazolt Gyôri János arcán
Aztán jött a sokk: Máté Péter fantasztikus lövést eresztett meg, a kaposvári futballista ritkán látható nagy gólt szerzett. Ezzel gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést, mert a hátralévő időszakban a szervezetten futballozó Kaposvár irányítani tudta a játékot. Persze a cserékkel felfrissített Sopron becsülettel küzdött, de nem tudta feltörni a kaposvári védelmet. A vendégek próbálkoztak a szélen, próbálkoztak ívelésekkel, de semmi nem jött be.

A kaposváriak taktikusan, jól futballoztak, és a győzelmük teljesen megérdemelt volt. A soproniakon látszik, nem alkotnak még igazi csapatot, és az ukrajnai túra is a lábakban volt még. Persze mikor máskor edződhetne egy labdarúgó, ha nem akkor, amikor tétmeccseket kell játszania - a soproniak ellenben belefáradtak a szokottnál nagyobb terhelésbe… ---- 17. perc: Szakály Péter jobbról magasan pontosan emelt középre, de a labda a kapu előtt felugró Zsolnai feje fölött centiméterekkel elsuhant.
20. perc: Szakály Péter remek labdával szöktette a jobbösszekötő helyén meginduló Zsolnait, a csatár egy csellel lerázta Ibricet, majd ballal, 15 méterről elnyeste a labdát a jobb sarok mellett.
21. perc: Nagypál hozta jó helyzetbe Zsolnait, aki 15 méterről, jobbal a jobb felső sarok mellé emelte a labdát.
23. perc: Szakály Péter szép cselekkel ment el két védő mellett is, majd 16 méterről, jobbal, laposan lőtt, de a labda az elvetődő Balogh János lábáról kipattant.
35. perc: Hanák adta be balról a labdát, ám Cigan nyolc méterről a bal kapufa mellé fejelt.
40. perc: Nagypál felívelésénél Balogh János ügyetlenül ért a labdához, amely a bal oldalon Pintérhez került, aki laposan középre lőtte, és a berobbanó szemfüles Zsolnai két lépésről jobbal a jobb sarokba pörgetett.
1-0
43. perc: Hanák bal oldali beadását követően Sira közelről a felső lécre fejelte a labdát, a kipattanóból pedig Csordás öt méterről jobbal kapásból fölélőtt.
54. perc: Ilyet is ritkán látni magyar pályán: Máté Péter Balogh János kapujától 20 méterre, a balösszekötő helyéről lövésre szánta magát, és a jobbal, teli rüszttel megküldött labda a bal felső sarokban kötött ki. Bombagól volt!
2-0
67. perc: Bank a térfél közepétől iramodott meg a labdával, a balösszekötő helyén egymás után hagyta maga mögött a védőket, majd 16 méterről, jobb belsővel centiméterekkel elgurította a labdát a jobb sarok mellett.
71. perc: Bank tízméternyi labdavezetés után jobbal laposan lőtt, Balogh János vetődve a bal saroknál tenyerelte ki a labdát.
75. perc: Hanák balról magasan lőtte kapu elé a labdát, és az épphogy csak elcsúszott a felugró Sira feje fölött.
83. perc: Hanák a balösszekötő helyén egy csel után 20 méterről, jobbal célozta meg Balajcza kapuját. A hazai kapus a jobb felső sarok elől ütötte szögletre a labdát. ---- Bizonyítvány

A kaposvári kapuban Balajcza Szabolcs szinte munka nélkül állt a kapuban kilencven percig. A védők egytől egyig jól megoldották a feladatukat, különösen Petrók Viktor, aki a támadások szervezésébe is bekapcsolódott. Bank István ragyogóan öszszefogta csapatát a középpályán, szinte hiba nélkül játszotta végig a mérkőzést. Máté Péter teljesítményén a korona csodálatos gólja volt. Az egyetlen támadó, Zsolnai Róbert többször zavart keltett a vendégvédelemben, így ő is dicsérhető. A soproniaknál Balogh János kapitálisat hibázott az első gólnál, ezzel döntően befolyásolta a mérkőzés kimenetelét. A soproni védők szürkén teljesítettek. A középpályások közül a két szélső, Sira István és Hanák Viktor tett legtöbbet azért, hogy a csapat ne legyen kudarcra ítélve, ám ez a két jó teljesítmény kevés volt. A bordó-fehérek támadói, ide értve azokat is, akik csereként álltak be a második félidőre, küzdöttek becsülettel, de érdemben nem tudtak sokat hozzátenni a mérkőzéshez.


Mestermérleg

Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője:
Menekülés volt ez a győzelembe. Elsősorban önmagukat múlták felül mentálisan a játékosaim, és ez számukra is nagyon nagy eredmény.

Csank János, az FC Sopron edzője:
Döntő volt, hogy az első gólt mi kaptuk, a csapatom ezt még nem tudja elviselni. A középpályán átszaladt rajtunk a Kaposvár, amelyik csapat az eddigi meccseihez képest jól futballozott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik