Egy órányi örömfocival hengerelt a Debrecen

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.07.27. 22:36
Címkék
A Debreceni VSC-AVE Ásványvíz csapata 3-0 arányban legyőzte a horvát Hajduk Split együttesét a Bajnokok Ligája második selejtezőjében. A DVSC-nek tíz percig tartott felvenni a találkozó ritmusát, utána egy szűk órán át ihletett futballt mutattak be, így az utolsó húsz perc kevéssé lendületes játéka ellenére is a párharc komoly esélyesévé léptek elő.
Igor Bogdanovics két szépségdíjas fejesgóllal vette ki a részét a Loki-sikerből
Igor Bogdanovics két szépségdíjas fejesgóllal vette ki a részét a Loki-sikerből
Igor Bogdanovics két szépségdíjas fejesgóllal vette ki a részét a Loki-sikerből
Igor Bogdanovics két szépségdíjas fejesgóllal vette ki a részét a Loki-sikerből
Igor Bogdanovics két szépségdíjas fejesgóllal vette ki a részét a Loki-sikerből
Igor Bogdanovics két szépségdíjas fejesgóllal vette ki a részét a Loki-sikerből


Debreceni VSC-AVE Ásványvíz-Hajduk Split 3-0 (2-0)
Debrecen, Oláh Gábor utca, 9000 néző
Játékvezető: Knut Kircher (Volker Wezel, Harry Ehing – németek)

Debreceni VSC-AVE Ásványvíz: Csernyánszki - Nikolov, Máté, Éger, Szatmári - Dombi, Habi, Sándor, Halmosi - Kerekes, Bogdanovics. Vezetőedző:Supka Attila.

Hajduk Split: Kale – Zilic, Granic, Dolonga - Blatnjak, Pralija, Damjanovic, Grgurovic, Bartolovic – Kranjcar, Busic
Vezetőedző: Miroslav Blazevic.

Gólszerző: Bogdanovics (26., 40.), Kerekes (58.)
Csere: Habi helyett Kiss Z. (64.), Kerekes helyett Bernáth (71.), Bogdanovics helyett Brnovics (78.), Grgurovic helyett Makarin (81.)
Sárga lap: Bartolovic (5.), Szatmári (66.)

A Hajduk már az első percben rárontott a hazaiakra, és rögtön helyzetet alakított ki, emellett pedig keményen, agresszívan támadták le a vendégek középpályásai a debrecenieket. Labdaszerzés után pedig 4-5 spliti is meglódult a kapu felé.

Hét-nyolc perc után aztán felvette a ritmust a Debrecen, sikerültek a labdakihozatalok, és lövésekhez is jutottak a hazaiak Kerekes Zsombor és Igor Bogdanovics révén, de Kranjcar és Busic is a hazai védők mögé került egyszer-egyszer.

Nagy iram mellett folytatódott a találkozó, Dombi Tibor és Halmosi Péter többször is el tudott menni a jobb illetve a bal oldalon, és utóbbi veszélyes beadásainak egyike után Bogdanovics gyönyörű fejessel szerezte meg a vezetést.

A gólt követően fokozatosan átvette a DVSC a játék irányítását, szépen adogattak a vendégtérfélen, amikor pedig a Hajduk mégis megszerezte a labdát, nem tudott mit kezdeni vele, előrevágták vagy elvesztették a játékszert a horvátok.

Jó tíz perc kellett is nekik, hogy kiheverjék a kapott gól okozta sokkot, de utána újra kiegyenlített lett a játék. Ám mielőtt igazi helyzetet alakíthattak volna ki a vendégek, Bogdanovics újabb tökéletes fejessel duplázta meg az előnyt.

Kerekes Zsombor is látványos gólt fejelt
Kerekes Zsombor is látványos gólt fejelt
Kerekes Zsombor is látványos gólt fejelt
A második játékrész úgy folytatódott, ahogyan az első abbamaradt: Halmosi sokadszor is elfutott a szélen, középre adott, és ezúttal Dombi fejelt veszélyesen. Szatmári Csaba is jól futott fel a támadásokhoz, a másik oldalon pedig Nikolov Balázs és Dombi zilálta szét szinte tetszése szerint a Hajduk védelmét, egyszóval túlzás nélkül állíthatjuk, öröm volt nézni ezekben a percekben a DVSC játékát.

A harmadik gól aztán a Debrecent, és/vagy a magyar futballt teljes szívből, őszintén gyűlölőket is elismerő fejbólintásra kellett hogy késztesse: Kerekes csukafejese önmagában sem volt akármilyen látvány, de a megelőző akcióval együtt bízvást méltó arra, hogy bekerüljön az év végi összefoglalókba.

A harmadik találat után azonban egy kissé visszavett a Loki, ráadásul Ronald Habi is megsérült, és bár még visszajött a pályára, egy újabb rossz lépés után még nagyobb fájdalmak közepette terült el a földön kifordult térddel, hordágyon kellett levinni. A splitiek ki is alakítottak néhány helyzetet, miközben a DVSC lassanként teljesen kiesett a ritmusból és látványos holtponthoz ért.

A visszavágón az önbizalom a legfontosabb

Supka Attila:
"Hetven-hetvenöt percig nagyon jól játszottunk. Sikerült feltérképeznünk a Hajdukot, így gyakorlatilag az előre megbeszélt akciókból szereztük a gólokat. Nagy önbizalommal fociztunk, mindenki maximálisan odatette magát, és küzdeni tudásban, valamint játékban is a horvátok fölé nőttünk a meccs nagy részében."

"A kinti meccs nagyon nehéz lesz, de három gól az előnyünk, hoznunk kell a továbbjutást. Bízom benne, hogy ez a 3-0 elég is lesz mindehhez, bízom a csapatomban. Jól ismerjük a horvátok hazai játékát, ha megfelelően felkészülünk, akkor biztonságos védekezéssel, jól kontrázva akár a győzelmet is megszerezhetjük, de igen nehéz találkozó elé nézünk. Ha azonban kellő önbizalommal lépünk pályára, továbbjutunk."
A splitiek valamivel többet birtokolták a labdát, de a debreceniekéhez hasonló veszélyes akciókra nem futotta tőlük. A hazaiak azonban így is visszaálltak a saját térfelükre, és gyors kontrákkal a védekezésüket előrébb toló vendégek mögé próbáltak kerülni, ám nem sok sikerrel. Supka Attila húsz perccel a vége előtt jól érezte meg, hogy játékosai kezdenek elkészülni erejükkel, és cserékkel erősítette meg középpályáját.

Az izgalmakat növelte, hogy a Hajduk drukkerei átlőttek egy petárdát a debreceni szektorba, de szerencsére nagyobb rendbontás nem alakult ki. Ahogyan folyamatos játék sem: ha valaminek, akkor inkább csapongónak lehetett nevezni az utolsó tíz perc küzdelmét a kissé fáradtan bekkelő DVSC és a mezőnyfölényét helyzetre váltani sem nagyon tudó horvát gárda között.

Az egész találkozón látszott, hogy Supka Attila remekül felkészítette az övéit, feltérképezte a Hajduk gyenge pontjait, csapata pedig kihasználta azokat. Emellett a DVSC egy órán át a saját nyíltsisakos, kombinatív játékát nyújtotta, és úgy tűnt, jobb erőben is van, mint riválisa. Az utolsó félórára azonban elfáradt a Debrecen, és Habi kiválása is megbontotta a hadrendet, de hősiesen védekezve kitartott a hazai gárda és megőrizte háromgólos előnyét a jövő heti visszavágóra. A DVSC így fél lábbal már a harmadik körben van, egy idegenbeli találattal pedig meg is pecsételheti Miroslav Blazevic és a Hajduk Split sorsát.

---- F ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik